Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

OBISK TELEVIZIJSKE HIŠE PRO PLUS, 7. 10. 2019

Z učenci IP TV smo obiskali PRO PLUS, ki je vodilna medijska hiša, ki se že 23 let zavzema pomembno mesto v slovenskem medijskem prostoru. Na televizijskem področju nove trende ustvarja z najbolj gledanima programoma POP TV in Kanal A ter tematskimi televizijskimi programi BRIO, KINO in OTO. Pomembno vlogo pa igra tudi na spletu, kjer nove mejnike postavlja s 24ur.com, najbolj brano spletno stranjo v Sloveniji, 7 specializiranimi spletnimi portali ter prvo slovensko spletno videoteko VOYO.

mag. Renata More, učiteljica IP Televizija

Svetovni dan učiteljev, 5. 10. 2019

 Že vrsto let učitelji v OŠ Sostro svečano praznujemo svetovni dan učiteljev. V avli šole nas pozdravi prepoznaven napis, ki pove, kaj se dogaja v šoli. Učenci naše šole pristopijo do vsakega od učiteljev posebej na našem delovnem mestu in nam čestitajo ob našem stanovskem prazniku. Izročijo nam ličen izdelek. Letošnji moto se glasi: SKUPAJ ZMOREMO. V zbornici se lahko posladkamo z estetsko in kvalitetno pripravljenimi sladicami iz domače šolske kuhinje.

Skupaj zmoremo veliko.

Mentorica: Jožica Ločičnik

Državno šolsko tekmovanje v športni orientaciji - Maribor, 3. 10. 2019

V četrtek, 3. 10. 2019 smo se udeležili državnega šolskega tekmovanja v športni orientaciji. Tekma je potekala na obronkih Pohorja v Mariboru. Tekmovanje je bilo individualno in ločeno v kategorije po starosti in po spolu. Tekmovalci so morali s pomočjo kompasa v čim krajšem času najti vse točke vrisane na karti po pravilnem vrstnem redu. Dolžina proge je bila 2,5 km do 3,2 km (odvisno od kategorije), če pa si iskal točko pa seveda še malo več.
Naši učenci so se bili dokaj dobri, čeprav niso posegli po najvišjih mestih. Veseli pa podatek, da so vsi našli vse kontrolne točke. Najbolje med našimi so se izkazali Nikolina Ugrin (7.b), Taja Bertalanič (7.c) in Aljoša Fašun (8.a), ki so se uvrstili v zgornjo tretjino udeležencev.

Mentor: Jože Drab

Mali in veliki atletski pokal, 2. 10. 2019

V sredo, 2. oktobra 2019, smo se ob 8.00 zbrali v šolski avli. Vzeli smo malico in se odpravili na avtobus, ki nas je pripeljal na stadion Žak. Učenci smo se pomerili v naslednjih disciplinah: skok v daljino, skok v višino, met vortexa, tek na 60 m, 300 m, 600 m in 1000 m, met krogle in štafeta.
Kljub slabi vremenski napovedi nam je bilo vreme zelo naklonjeno do zadnjih minut tekmovanja.
Mlajši učenci so v Malem atletskem pokalu dobili medalje v teku: na 60 m je 2. mesto dosegla Tara Contar, 3. mesto pa Nika Bašnec, pri fantih je 1. mesto dosegel Svit Hočevar.
V teku na 300 m je 2. mesto desegel Taj Bašelj.
Taja Bertalanič je v teku na 600 m dosegla 2. mesto
V skoku v daljino je 2. mesto dosegel Val Vidic Mitrou, Nežka Gertner pa 3. mesto.
Med starejšimi učenci je v Velikem atletskem pokalu Sašo Kondić v teku na 300 m dosegel 2. mesto. Tretje mesto v teku na 300 m je dosegla Tinkara Šubelj.
Taja Hrovat je pri skoku v višino dosegla 3. mesto.
V metu vorteksa je Tim Kržin dosegel 2. mesto.
Starejše učenke in učenci pa so v štafetnem teku dosegli 2. mesto.

Čestitamo!

Novinarka Ela Tkalec in mentorica Nina Penko

KRVAVEC in ZVOH – izlet gorniškega krožka, 29. 9. 2019

Prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu smo izvedli na zadnjo septembrsko nedeljo. Udeležilo se ga je kar 46 otrok od 2. do 9. razreda. Naš cilj sta bila smučarska vrhova Krvavec in Zvoh. A tokrat nista bila bela od snega, temveč od megle …
Z avtobusom smo se pripeljali do Planine Jezerce, 1414 m visoko. Peš smo se nato podali čez Kriško planino do Doma na Krvavcu, ki pa je bil na žalost zaprt. Po počitku smo nadaljevali mimo TV pretvornika (stolpa zaradi megle skoraj nismo videli) na vrh Krvavca (1859 m). Ker razgleda ni bilo in je kar dobro pihalo, smo se hitro odpravili naprej. Na sedlu smo se razdelili v dve skupini:
večina otrok je takoj sestopila do Tihe doline, manjša s 16 otroki pa se je povzpela še na sosednji vrh Zvoh (1971 m). V Domu Kekec v Tihi dolini smo se okrepčali in igrali ter končno dočakali nekaj malega sonca. Zadovoljni smo se vrnili do avtobusa in se odpeljali nazaj v Sostro.

Mentor krožka: Jože Drab

EVROPSKI TEDEN ŠPORTA, 23. 9. 2019 – 30. 9. 2019

Že tretje leto zapored smo na OŠ Sostro obeležili Evropski teden športa. Učenci so del pouka namenili gibanju. Vsak dan so izvedli eno športno aktivnost, npr. igre z žogo, tek, pohod. Učenci so bili za uspešno opravljen Evropski teden športa tudi nagrajeni.

Petra Florjančič
koordinatorica Evropskega tedna športa

Gremo peš s kokoško Rozi, 27. 9. 2019

Prejšnji teden smo bili učenci naše šole zelo dejavni že od jutra. Trudili smo se, da bi nas čimveč prišlo v šolo peš. Tudi mi, najmlajši smo se potrudili in prišli peš vsaj košček šolske poti. Naše dosežke smo beležili v preglednice, zabavali pa smo se tudi ob reševanju »Dnevnika kokoške Rozi«. In veste kaj smo ugotovili? Da je peš pot v šolo lahko prava pustolovščina.

Novinarji 1. trijade

Lahkih nog naokrog, 18. 9. 2019

V okviru Tedna mobilnosti in projekta Gremo peš s kokoško Rozi smo v sredo, 18. 9. 2019, organizirali »PEŠBUS«.
Iz različnih smeri našega šolskega okoliša smo to jutro odšli v šolo peš.
Zbrali smo se 7:15 na naslednjih zbirnih mestih:
- Stara pošta
- Mercator Zadvor
- Sostro - Znamenšek - postaja LPP
- Križišče Sadinja vas - Češnjice
- Podmolnik – Tinkara bar
- Dobrunje - postaja LPP pri transformatorju
Kljub dežju se nas je zbralo več kot 100!!!Po opravljenem dobrem delu, pa so se peš busarji lahko v kuhinji posladkali. Seveda so si to več kot zaslužili. Tudi ti naredi nekaj dobrega zase in za naravo ter pojdi v šolo/službo peš.

Šolski novinarki Teja Keber in Pia Lucija Kirbiš

Mladi kolesarji na evropskem tekmovanju v Ženevi (Švica), 12.–15. 9. 2019

Na 34. FIA evropskem prometno izobraževalnem tekmovanju mladih kolesarjev (ETEC) se je pomerilo 22 ekip iz 19 držav. Letos ga je organiziral švicarski avtomobilski klub TCS. Slovenijo je zastopala ekipa AMZS, ki so jo sestavljali štirje najboljši posamezniki na državnem tekmovanju maja letos: Tinka Žakelj (Ljubljana, OŠ Sostro), Jasna Plahuta (Kamnik), Blaž Cerar (Moravče) in Teo Križovnik (Mislinja). Spremljala sva jih vodja ekipe Brane Vršnik (AMD Moste) in trener Jože Drab (OŠ Sostro).
Z letalom smo iz Trsta preko Frankfurta odleteli v Ženevo. Naslednji dan, v petek se je odvijalo tekmovanje v veliki dvorani. Tekmovalce je pričakalo osem vaj, s katerimi so ocenjevalci preverili tako njihovo teoretično znanje kot spretnost na kolesu in poznavanje cestnoprometnih predpisov v praksi. V konkurenci evropskih vrstnikov je naša ekipa med 22 ekipami iz 19 držav zasedla 16. mesto. Nad uvrstitvijo smo bili vsi malo razočarani, saj vemo, koliko so naši tekmovalci sposobni. Zaradi neizkušenosti na večjih tekmovanjih pa je žal trema naredila svoje in vsi so delali nepotrebne napake.
V soboto smo vse ekipe odšle na izlet. Ogledali smo si tovarno čokolade Cailler, imeli piknik na gorskem pašniku in si ogledali lep grad Chateau de Chillon ob Ženevskem jezeru. Predno smo v nedeljo odleteli nazaj, smo si ogledali še center mesta Ženeva.

Tekst in slike: Jože Drab

Športni dan na Kodeljevem, 17. 9 .2019

V torek, 17. 9. 2019, smo se malo po osmi uri zjutraj učenci od šestega do devetega razreda odpeljali izpred šole. Odpravili smo se na stadion Kodeljevo. Tam smo se preizkusili v različnih disciplinah. Tekli smo na 60 in 600 metrov, metali vorteks in skakali v daljino. Po končanem športnem dnevu smo se vsi zadovoljni in utrujeni vrnili domov.

Novinarka Ajda Strah, 9. r.

ODPRTJE NOVEGA ŠOLSKEGA IGRIŠČA, 3. 9. 2019

V torek, 3. 9. 2019, smo odprli novo šolsko igrišče. Obiskal nas je ljubljanski župan Zoran Janković, ki je skupaj s predsednikom četrte skupnosti Sostro, Igorjem Koprivnikarjem, in ravnateljico Mojco Pajnič Kirn prerezal slavnostni trak. Prireditev se je začela z nastopom šolskega otroškega pevskega zbora. Sledil je govor ravnateljice, pozdrav župana in slavnostno odprtje igrišča.

Zahvaljujemo se vsem donatorjem:
Marking d. o. o.
Sintal d. o. o.
AŽU team
NLB
Eroteks d. o. o.

Posebna zahvala predsedniku četrte skupnosti Sostro, gospodu Igorju Koprivnikarju, posameznim staršem, hišnikom ter članom šolskega sklada, ki so prispevali z delom in sredstvi.

Uspelo nam je tudi spregovoriti nekaj besed z gospodom županom.

Kakšne spomine imate na svoja leta v osnovni šoli?
Zelo lepe. Sicer sem kar trikrat zamenjal šolo. Najprej sem se šolal nekaj let v Srbiji in nato v Sloveniji še v dveh šolah. Se mi pa zdi, da v tem obdobju nastanejo najlepša prijateljstva, ki ostanejo za dolgo.
Marsikoga bi zanimalo, katero srednjo šolo ste obiskovali?
V bistvu sem se odločil za Gimnazijo Poljane skupaj s svojo sošolko.
Katere so tri značilnosti, ki jih ima dobra šola?
Predvsem, da ima učitelje, ki dobro skrbijo za učence, da se skrbi za red na šoli in da se da ustvariti veliko prijateljskih odnosov.
Ali ste zadovoljni s tem, kako smo opremili igrišče?
Zelo. Predvsem sem vesel, da so otroci zadovoljni, ostalo ni tako ključnega pomena.
Ali se strinjate z geslom: Če je Ljubljana najlepše mesto, je OŠ Sostro najlepša šola?
Ja, na to vprašanje pa težko odgovorim, saj je veliko lepih šol: ampak se strinjam, da je Sostro zelo lepa šola.

Po pogovoru z županom nam je uspelo nekaj besed izmenjati tudi z gospo ravnateljico.

Kateri predmet je bil v osnovni šoli vaš najljubši?
Bila sta kar dva. Matematika in športna vzgoja.
Ste v svojih osnovnošolskih letih ušpičili kakšno neumnost?
Ja, moram priznati, da sem bila kar navihana učenka. Pogosto sem naredila kakšno neumnost, ki pa sicer ni bila škodljiva. Se pa dobro spominjam, da smo novega učitelja za fiziko prepričali, da smo vedro z vodo postavili na škripec. Škripec se je strgal, voda se je polila in vsi smo hiteli brisat. Ura je bila tako končana.

Ste zadovoljni z našo šolo?
Zelo.

Kako skrbite za lepe odnose med zaposlenimi?
Predvsem z veliko mero optimizma in zagnanosti. Sama vlagam veliko energije v projekte in bi štela sebe za perfekcionistko in isto pričakujem tudi od ostalih zaposlenih ne glede na pozicijo.
Kakšno mnenje mislite, da imamo učenci o vas?
To bi mi morali vi povedati smile. Sicer pa imam občutek po pogovoru z učitelji in učenci, da je kar lepo.

Kakšne so razlike v šolskem sistemu: ko ste vi obiskovali osnovno šolo in danes?
Velike. Predvsem imam občutek, da vas danes obremenjujejo z veliko preveč ocenami in predmeti. Včasih smo imeli učbenike z veliko manj vsebine, razen seveda beril, ki se jih dobro spominjam. Boljše pa je danes to, da uporaba sile na otrocih ni več dovoljena, saj mislim, da to ni pravi pristop.

2. septembra 2019 so otroci, stari pet in šest let, prvič veselo vstopili skozi šolska vrata, ostali pa so jih pri vhodu pozdravili s pesmijo Trije veseli Korenjaki. Ob odprtju novega igrišča smo povprašali tudi najmlajše o prvih šolskih vtisih.

Lana (1. r.), kako se počutiš v prvem razredu?
V prvem razredu se počutim dobro.
Kako si se počutila, ko si prvič vstopila v šolo?
Dobro.
Kako se razumeš s sošolci/sošolkami?
V redu. Nekaj jih poznam že iz vrtca.
Si že dobila kakšno novo prijateljico?
Ja, prijateljico Klavdijo.

Sara (1. r.), ti je všeč novo igrišče?
Ja.
Ali se boš veliko igrala na njem?
Seveda. Sem vesela, da imamo igrišče, nekatere šole ga nimajo.
Kje se boš najpogosteje igrala?
Na plezalih. To mi je všeč.

Miha (2. r.), kako si se počutil v 1. razredu?
Slabo.
Zakaj?
Ker nisem nikogar poznal. Nisem še imel prijateljev.
Kakšno se ti zdi prenovljeno igrišče?
Lepo.
Kje se boš najraje igral?
Na vseh igralih. Tam bo veliko sošolcev.

Šolski novinarji

ANGLEŠKE POČITNICE NA OŠ SOSTRO, 26. - 30. 8. 2019

V zadnjem tednu poletnih počitnic, od 26. 8. do 30. 8. 2019, so na OŠ Sostro potekale angleške počitnice, ki so se jih udeležili učenci od 1. do 3. razreda. Tekom tedna smo skozi raznolike dejavnosti utrjevali že znano besedišče in se naučili veliko novega. Najbolj zabavne pa so bile športne dejavnosti na igrišču, kjer sta učiteljici učence presenetili celo z vodnimi balončki. Zadnji dan pa smo pripravili kratko prireditev in se ponosno predstavili svojim družinam in prijateljem. V galeriji je na voljo tudi nekaj utrinkov, kjer si lahko ogledate, kako smo se ob učenju zabavali.

Učiteljici Tina Gorenc in Ana Skalar

 
Powered by Phoca Gallery