Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

IZŠTEKANI, 20. 6. 2019

Četrtek je bil poseben.
Izkusili smo pravi snemalni dan.
Ugotovitvi: biti igralec je naporna reč; prava ekipa zmore vse.
Izkušnje: neprecenljive.
Izštekanci Sostra vam za pokušino pripenjamo nekaj fotografij in vam želimo lepe počitnice.
Več ne izdamo.
Za zdaj.

Mentorja:
Natalija Panič
Mitja Vatovec

UNESCO projekt: MODER STOL – Nekdo misli nate, 20. 6. 2019

Od četrtka, 20. junija, imamo v 1. a nov stol, ki smo ga v okviru projekta Moder stol – nekdo misli nate pobarvali in popisali z lepimi mislimi. Stol bo odšel z nami v 2. razred. Tam bo to naš bralni stol, ki nam nas bo ponesel v svet branja in knjig. Postavljen bo v naš bralni kotiček, v katerem se bomo zbirali in si prebirali zgodbice ter s tem vadili in utrjevali branje.

Ko je bil pred nekaj leti izdelan prvi moder stol na šoli, je bil postavljen na hodnik, kjer še danes s svojimi napisi (prijateljstvo, sprejemanje …) opominja učence in vse zaposlene na šoli k pozitivnim medsebojnim odnosom.

Kako smo se ob nastajanju letošnjega stola zabavali in bili ustvarjalni, si lahko ogledate v galeriji slik.

Mentorica Katja Kovačič

Teden vseživljenjskega učenja: Čistilna akcija (18. 6. 2019)

V torek, 18. 6. 2019, smo učenci 1. c razreda združili moči v poklon naši naravi in v ta namen izvedli čistilno akcijo šolskega okoliša. Vsak učenec je dobil rokavico in takoj smo začeli z delom. Pobirali smo odpadke, ki so se nabrali ob šolskem igrišču, na parkirišču, ob pokopališču. Učenci so bili za čiščenje izredno motivirani, med čiščenjem pa delovni. Ko smo s čiščenjem končali, so bile tri vreče polne smeti. Učenci so ob pogledu na pobrane smeti bili veseli in srečni, ker so vedeli, da so naredili nekaj dobrega za naravo smile.

Vsakodnevno poučevanje in učenje sicer veliko pripomore k dejstvu, da učenci že veliko vedo o ločevanju odpadkov, kljub temu pa so ta dan svoje znanje lahko obnovili in ga nadgradili.
Vsi smo na Zemlji samo gostje, zato je bil namen naše čistilne akcije predvsem ozaveščanje o pomembnosti skrbi za naše čisto okolje in medsebojno spodbujanje, da odpadki ne sodijo v naravo in da je naša dolžnost naravo čuvati.

Katja Mlakar

VIŠEVNIK, 2050 m – izlet gorniškega krožka, 15. 6. 2019

Na zadnji izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu smo povabili zraven tudi starše in sorodnike otrok. Zbralo se nas je kar 66, od tega 26 staršev, 37 otrok in 3 vodniki ter en pes.
Namesto avstrijskega Dobrača smo se namenili na naš Viševnik, razgledni vrh nad Pokljuko. Z avtobusom in sedmimi avtomobili smo se iz Sostra pripeljali na Pokljuko. Z Rudnega polja (1350 m) smo se v dveh urah povzpeli na vrh. Vmes smo 15 minut vedrili pod drevesi, ker nas je ujela nenapovedana ploha. Močnejše pršenje iz oblakov in veter sta nas pozdravila tudi na grebenu tik pod vrhom, a tam ni kje vedriti. Nekaj staršev in otrok se je zato odločilo, da bo tu zaključilo z vzponom, večina pa nas je dosegla vrh in bili smo nagrajeni z lepim razgledom na okoliške vrhove s Triglavom na dlani. Tudi vreme se nas je usmililo in posijalo je sonce. Vse, ki so bili prvič nad 2000 m, smo po gorniško krstili.
Sestopili smo po isti poti in se na koncu na izhodišču ustavili v hotelu pri biatlonskem središču. Polni vtisov in zadovoljni z doseženim dvatisočakom smo se popoldne vrnili domov.

Mentor: Jože Drab

3. MASTERS TURNIR V NAMIZNEM TENISU, 5. 6. 2019

V sredo, 5. 6. 2019, smo v veliki šolski telovadnici organizirali 3. masters turnir v namiznem tenisu, na katerem so svoje spretnosti pomerili najboljši igralci namiznega tenisa na naši šoli. Po napetih dvobojih je prvo mesto usvojil Bor Brodnjak, 5.b, drugo mesto Domen Matos, 9.c, tretje mesto pa Lovro Ažman, 4.a. Po zaključku smo se okrepili s pico ter posladkali s torto. Vsi tekmovalci so prejeli tudi praktična darila. Več o dogajanju se lahko ogledate v galeriji fotografij.

Kristina Pelc Zupančič, Gregor Škafar in Natalija Panič,
organizatorji turnirja

OŠ Sostro spet zlato v ritmični gimnastiki, 1. 6. 2019

V soboto, 1. junija je ŠD AS Ljubljana organiziralo Zaključni nastop ritmičark. Na njem so se predstavile kar štiri skupine, ki vadijo na OŠ Sostro. Vsaka deklica je lahko nastopila v štirih točkah. Nekatera dekleta so bila nagrajena z medaljo za večletno obiskovanje vadbe, prikazano znanje ter udeležbo na obeh društvenih nastopih.

V nedeljo, 2. junija pa je najstarejše skupine čakal preizkus na tekmovanju v Ljubljani. Mlajša ekipa v postavi ALJA ZOJA ZALETEL, EMMA INSAUSTI BORŠTNAR, INJA BANDELJ, KATJA METELKO, LANA PETROVIČ, LARA MELIHEN, MANCA PETRIČ, SARA JUSTINA PISKAR, ŽANA PEVEC ŽIDAN in ŽIVA KLANČIČ je suvereno prikazala svojo sestavo z obroči in zasedla odlično 1. MESTO ter s tem zlato medaljo. KAJA PIRC, NIKOLINA UGRIN in NINA SKOK so zaradi manjkanja na vadbah in posledično neusklajenosti v sestavi s kiji zasedle 6. mesto.

Najstarejša ekipa v postavi ANJA KOZLEVČAR, MAŠA BABNIK, NAJA KLANČIČ in TEODORA IVANOVIČ pa je s 4. mestom ostala pod zmagovalnim odrom.

Vsem dekletom iskrene čestitke! Julija nas čakajo Asove poletne počitnice, jeseni pa nadaljujemo z vadbo na šoli.

ŠD AS

UNESCO mednarodni projekt Menjaj branje in sanje 2019

Kot že toliko let zapovrstjo, so se tudi letos učenci 1. a in 2.b razreda priključili UNESCO mednarodnemu projektu Menjaj branje in sanje. Osnovni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi. Sodelujoči v projektu so morali prinesti vsak po eno knjigo, ki so jo prebrali in so jo bili pripravljeni podariti literarnemu prijatelju. V knjigo so doma zapisali misel, ali pa svoje sporočilo narisali.
Knjige smo si izmenjali v ponedeljek, 3. 6. 2019. Učenci so bili nad knjigami navdušeni. Nekatere izmed njih smo v šoli tudi prebrali. Kako je izmenjava knjig potekala, si lahko ogledate v galeriji slik.

Mentorici Katja Kovačič in Rahela Vovko

Planetu Zemlja prijazna šola, 29. 5. 2019

V sredo, 29. maja 2019, je na Gospodarskem razstavišču potekala zaključna prireditev za pridobitev naziva Planetu Zemlja prijazna šola. Organizator prireditve je bilo Društvo Planet Zemlja. Tudi OŠ Sostro s podružnicami (PŠ Besnica, PŠ Janče, PŠ Lipoglav in PŠ Prežganje) si je z izvajanjem projektov Eko beri, Zeleno pero in Čebelja pot ponovno prislužila naziv Planetu Zemlja prijazna šola.

Naša šola je na dogodku pripravila razstavo izdelkov, ki so nastali v projektu Eko beri. Učenca Lara Matos in Vid Oven sta osvojila srebrno Zeleno pero, projekt Čebelja pot pa je dobil posebno nagrado organizatorjev. Čestitamo!

Mateja Štefelin

Teden vseživljenjskega učenja: Delavnica izdelave cvetja (sreda, 29. 5. 2019)

Zadnjo sredo v maju smo se učenci/-ke 4. A preizkusili kot gostitelji. K nam je prišla ga. Joži, ki je za nas pripravila delavnico izdelave cvetja. Pokazala nam je, kako izdelati različno cvetje iz krep papirja in žice, nato pa smo se lotili izdelave nageljna, simbola slovenstva. Učilnico je prevelo šumenje papirja izpod spretnih prstov in v malih dlaneh so kmalu nastali prvi cvetovi. Precej hitro za njimi so sledili še drugi in kmalu smo ustvarili že prave šopke. Ga. Joži je bila presenečena nad našim talentom in hitrostjo učenja. Z veseljem bi nam pokazala še več drugih cvetov in tehnik, a smo se žal morali posloviti.
Veseli smo bili obiska in upamo, da se kmalu zopet vidimo.

Blaž Bašič

Mobilnost partnerskih držav mednarodnega projekta Erasmus + v Sloveniji (od 27. maja do 31. maja 2019)

V tem tednu gostimo učitelje (11) in učence (28) s Češke, Portugalske, Italije in Španije. Učenci bivajo pri družinah vrstnikov, učitelji pa so nastanjeni v hotelu v Ljubljani.

Ponedeljek in petek sta potovalna dneva, v torek, sredo in četrtek pa potekajo srečanja na temo projekta: Pismenost na spletu v obliki delavnic in srečanj na OŠ Sostro. Učenci si bodo ogledali tudi Postojnsko jamo ter Predjamski grad ter v četrtek tudi našo prestolnico, kjer jim bodo naši učenci predstavili glavne znamenitosti našega mesta. Srečali se bodo tudi z županom Zoranom Jankovičem.

Naši učenci in njihovi mentorji so naše goste prijazno sprejeli z odličnimi igranimi točkami, v katerih so na duhovit in prijazen način prikazali, kako lahko jezik povzroči preglavice in kaj vse se zgodi, če ne govorimo istega jezika. Ponosni pa smo lahko na svoje kulturne korenine in na mlade plesalce ter pevce, ki ohranjajo narodno zavest in se znajo predstaviti s slovensko pristno besedo in gibom.

Hvala vsem, ki v tem tednu skrbite, da se naši gosti med nami lepo počutijo.

Želimo jim prijetno bivanje med nami.

ekipa L.O.L.

Atletski pokal, 23. 5. 2019

V četrtek, 23. 5. 2019, smo se z učenci odpravili na atletske površine športnega parka Ljubljana. Ob glasnem navijanju so nas z vrhunskimi rezultati razveseli Kristjan Hemler (2. mesto v teku na 60 metrov), Alen Nik Shaqiri (2. mesto v teku na 60m), Luka Predalič (1. mesto v skoku v višino), Matevž Povše (1. mesto v suvanju krogle), Tjaša Keber (1. mesto v teku na 60m) ter srebrna štafeta fantov 4x100 metrov (Somrak, Melihen, Povše, Shaqiri).

Aktiv ŠPO

PROJEKT TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA NA OSNOVNI ŠOLI SOSTRO

V letošnjem šolskem letu je skupina učencev sodelovala in raziskovala v projektu na temo Turistični spominek mojega kraja.
Izdelali so turistično nalogo z naslovom Čebelji izdelki – darovi narave, v kateri so raziskovali možnosti trženja izdelkov iz čebeljega voska in čebeljih pridelkov. V začetku so obiskali lokalnega čebelarja, šolsko in lokalno knjižnico in dopolnjevali svoje znanje o čebelah in njihovih pridelkih. Nato so z znanjem sami izdelali turistične spominke (domačo kozmetiko s čebeljim voskom, dekorativne izdelke, knjigo ugank ter pobarvank).
Nalogo ter izdelane turistične spominke so predstavili tudi na turistični tržnici v Mercator centru Kamnik, kjer so osvojili srebrno priznanje.

Mentorici: Simona Hribar Kojc, Dominika Mesojedec

Teden vseživljenjskega učenja: ČUTNA POT – VOH in SLUH (petek, 19. 5. 2019)

Čutno pot smo s prvošolci nameravali izvesti zunaj, na šolskem igrišču, vendar smo zaradi vremena dejavnosti prestavili v učilnico. Malce smo jih prilagodili, a jih kljub temu, glede na zaključno evalvacijo, zelo uspešno izpeljali.
Uvodni del smo namenili spoznavanju vseh petih čutil, v nadaljevanju pa smo se osredotočili na nos, ki je čutilo za VOH in ušesa, ki so čutilo za SLUH. Učenci so skozi konkretne situacije in z lastno aktivnostjo spoznavali svet okoli sebe preko teh dveh čutil.
Pri raziskovanju čutila za voh so učenci vonjali različne vonje (kis, kava, limona, pomaranča, kokos, česen, cimet), jih poskusili prepoznati in jih delili na njim prijetne in neprijetne. Najbolj zabavno je bilo ugibanje vonjev z zakritimi očmi.
Raziskovanje čutila za sluh se je pričelo z zaprtimi očmi in poslušanjem zvokov iz okolice. Sledilo je ugibanje skritega zvoka (odvijanje bonbona, odpiranje in zapiranje zadrge, nalivanje vode v lonček, trganje papirja, mečkanje plastične vrečke …) Pri naslednji dejavnosti so učenci na podlagi zvoka ugotavljali, kaj se skriva v stekleničkah, ki so jih sošolci skrili za zastor in tresli (kovanci, riž, sladkor, fižol, lego kocke, frnikole …). Najbolj pa jih je zanimala zadnja dejavnost, pri kateri smo v enake kozarce nalili različne količine vode in po njih na lahno udarjali s kovinsko žličko. Zvok se je spreminjal glede na količino vode v kozarcu in na njihovo presenečenje smo na kozarce lahko celo zaigrali melodijo njim poznane pesmice.

Otroci so po naravi radovedni in ker so se lahko sami preizkusili pri vseh dejavnostih, so bili za učenje izredno motivirani. Pridobivanje novega znanja na tak način je otrokom zelo všeč, zato bomo podobne aktivnosti zagotovo pripravljali tudi v bodoče.

Tina Kelhar

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2019 – državno tekmovanje, 19. 5. 2019

V nedeljo, 19. maja 2019, je bilo v okolici Velenja in Šoštanja državno tekmovanje SPOT. Tekmovali so tako učenci kot tudi odrasli v različnih kategorijah, ki so se pred tem uvrstili na državno tekmovanje preko uspehov na regijskih tekmah. Našo šolo in Planinsko društvo Ljubljana Matica sta sestavljali ekipi mlajših (kategorija A) in starejših osnovnošolcev (kategorija B).
Učenci so najprej pisali test iz poznavanja vsebin Planinske šole, nato pa šli na teren in skušali čim hitreje najti vse skrite kontrolne točke v naravi. Pot je bila kar dolga in zelo razgibana (večkrat gor – dol). večinoma je potekala po stezah in cestah in le redkoma po brezpotjih. Na nekaterih kontrolnih točkah so ekipe lahko dobile dodatne točke, če so znale vozle, prvo pomoč, zavarovane rastline ali orientacijo.
Naši dve ekipi sta bili odlično na poti in našli vse kontrolne točke. Mlajše »Medvedke« (Nikolina Ugrin, Tajda Štepic, Lea Senica – vse 6.b, Taja Bertalanič, 6.c in Zarja Čibej, 6.a) so sicer začele slabo, dolgo iskale prvo točko, nato pa jim je šlo vse bolje in bolje. Zato je njihovo 4. mesto v kategoriji A odlično.
Več težav so imele »Izgubljene račke« (Zala Sešek, Nuša Slapar, Kaja Nemanič, Ela Tkalec, Tjaša Sterle - vse 8.a). Ne s kondicijo in časom v katerem so opravile s progo, temveč z (ne)znanjem, ki jih je stalo kar precej mest na končni lestvici. Osvojile so 11. mesto v kategoriji B, z malo več znanja pa bi bile lahko okoli 5. mesta. A imajo še eno priložnost drugo leto.

Mentor: Jože Drab

DONAČKA GORA, 884 m – izlet gorniškega krožka, 18. 5. 2019

V soboto, 18. 5. 2019 smo šli spet na gorniški izlet. Ker je bilo na zahodu Slovenije napovedano slabo vreme, smo si namesto Dobrče izbrali nov cilj na SV Slovenije – Donačko goro. Tam naj ne bi bilo dežja – in ga res ni bilo.
32 otrok in štirje spremljevalci smo se zbrali zjutraj pred šolo. Z avtobusom smo se odpeljali mimo Rogatca do vasi Sv. Jurij. Po strmi poti smo se povzpeli do cerkve Sv. Donat in nato naprej do Rudijevega doma pod Donačko goro. Sledil je še vzpon po cik-cak poti na vrh, kjer nas je pozdravilo sonce. Po počitku smo sestopili po isti poti. Vmes smo imeli še daljšo pavzo pri koči in si privoščili palačinke, zavitek ali enolončnico. Zanimivo je, da smo tokrat hodili manj, kot smo se vozili z avtobusom. V Ljubljani nas je poleg staršev otrok pričakal močan dež.

Mentor: Jože Drab

Najboljši mladi kolesar 2019 – državno tekmovanje, 17. 5. 2019

V petek, 17. 5. 2019, je bilo na Vranskem državno tekmovanje »Najboljši mladi kolesar«. Tekmovali so učenci do 12. leta starosti iz vseh slovenskih regij. Ljubljansko regijo in s tem AMD Moste sta zastopali dve ekipi naše šole, ki sta ju sestavljala po dva fanta in dve dekleti.
Najprej je naše čakal preizkus v poznavanju cestno-prometnih predpisov, ki so ga reševali na računalnikih. Sledil je nekakšen prometni labirint na listu papirja. Na koncu je prišlo najtežje – spretnostni poligon. Letos je bil še posebno težak, morda celo bolj kot lani na evropskem tekmovanju v Budimpešti.
Na koncu se je izkazalo, da je še najmanj napak naredila spet naša prva ekipa in ponovno (že petič v zadnjih 7 letih) postala državni prvak. V ekipi so bili: Tinka Žakelj, Tjaša Kristan (obe 6.a), Žiga Lin Hočevar (6.b) in Matic Jager (5.a).
Tudi druga, mlajša ekipa ni bila slaba in se je s 7. mestom uvrstila v zgornjo polovico tekmovalnih ekip. Zanje je bila to dobra priprava na tekmovanje drugo leto. V ekipi so bili: Nežka Gartner (5.b), Manca Strah in Svit Hočevar ( oba 5.c) ter Taj Kranjec (5.a).
Žal so organizatorji na AMZS letos spremenili izbor za evropsko tekmovanje in gredo v Ženevo 4 najboljši posamezniki (2 dekleti in 2 fanta) in ne več ekipa. Kljub temu bomo v Švici prisotni, saj je bila med dekleti daleč najboljša Tinka, medtem ko je Tjaša na tretjem mestu prva rezerva.

Evropsko tekmovanje bo septembra 2019 v Ženevi v Švici. Seveda bomo takrat stiskali pesti za našo Tinko.

Mentor: Jože Drab

Kaj veš o prometu 2019 – regijsko tekmovanje, 15. 5. 2019

V sredo, 15. 5. 2019, se je v deževnem vremenu na Fužinah v Ljubljani odvijalo mestno tekmovanje Kaj veš o prometu. Osnovnošolci so morali pokazati poznavanje cestno-prometnih predpisov, spretnost pri vožnji na poligonu in varno vožnjo v prometu.
Z naše šole se je tekmovanja udeležilo 6 učencev, ki so pokazali največ znanja na šolskem tekmovanju. Na koncu smo bili lahko zelo zadovoljni, čeprav je manjkala pika na i.
Rezultati:
2. mesto – Matjaž Podgorelec, 6.a
3. mesto – Žiga Lin Hočevar, 6.b
4. mesto – Nika Habič, 7.a
6. mesto – Aljoša Fašun, 7.a
11. mesto – Tjaša Kristan, 6.a
19. mesto – Tinka Žakelj, 6.a

Med ekipami smo za las zgrešili prvo mesto.
Na državno tekmovanje v Mislinjo, ki bo 25. maja 2019, gredo najboljši štirje tekmovalci.

Mentor: Jože Drab

Teden vseživljenjskega učenja: ČUTNA POT (torek, 14. 5. 2019)

V okviru projekta TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA smo z učenci 1.c razreda izvedli čutno-senzorično pot. Njen namen je bil, da učence preko svojih čutil spodbudimo k občutenju, prepoznavanju, zaznavanju in spoznavanju različnih materialov in snovi.
Ob takšnem učnem okolju so se učenci soočili z različnimi situacijami sprejemanja in doživljanja okolja. Pri tem so spoznavali nove materiale, izražali svoje občutke, sklepali, razmišljali in spoznavali nove pojme.
Najprej smo se seznanili z vsemi petimi čutili, ki jih poznamo. Nato pa smo se podali na našo čutno pot, kjer smo uporabljali predvsem čutili-kožo in jezik.
Čutna pot je bila sestavljena iz dveh delov, glede na naše zaznavanje: tip (čutilo: koža) in okus (čutilo: jezik).
1. Čutna pot (čutilo: koža). V škatlah so bili različni materiali: koruza, pesek, mivka, vata, lubje. Učenci so se med škatlami sprehajali bosi in preko stopal občutili lastnosti različnih materialov.
2. Čutna pot (čutilo: okus). Pri okušanju okusov so se učenci z zavezanimi očmi seznanili in prepoznavali vse štiri okuse: sladko (med, sirup), grenko (črna čokolada, žajbelj-čaj), kislo (limonin sok, kis) in slano (sol, slane palčke).

Vsi učenci so bili pri izvajanju čutne poti zelo radovedni in s svojim zanimanjem pokazali, da je takšen način učenja in sprejemanja informacij še kako dobrodošel.

Katja Mlakar

Teden vseživljenjskega učenja: Prva pomoč za otroke (torek, 14. 5. 2019)

V okviru podaljšanega bivanja smo v enem izmed oddelkov tretjega razreda izvedli delavnico prve pomoči v okviru projekta Teden vseživljenjskega učenja. Učenci so se spoznali z nekaterimi najpogostejšimi situacijami, s katerimi se lahko srečajo v realnem življenju in se naučili pravilno odreagirati. Najprej smo usvojili, kako pravilno opraviti klic na 112, potem pa smo z delom po postajah spoznali različna znanja iz prve pomoči. Količina in način podajanja informacij sta bila prilagojena malim glavicam, v vsaki tematiki pa so se lahko tudi osebno preizkusili kot reševalci. Tako smo se naučili oskrbe in povijanja ran, ukrepanja v primeru tujka v dihalih, oskrbe opeklin, pikov ter ugrizov, se spoznali s pojmom nezavest in pravilnega ukrepanja v primeru nezavesti ter se naučili imobilizirati zlomljen ali zvit ud. Obiskala nas je tudi medicinska sestra, gospa Ksenija, ki je poskrbela še za dodatno strokovno pomoč učiteljici in popestrila dogajanje s kakšno resnično prigodo ali dvema.

Učenci so aktivno sodelovali in se s tem, da so se sami preizkusili v vlogi medicinskih delavcev, tudi veliko naučili. Lahko trdimo, da so tretji razredi varni pred kakršnimi koli nevarnostmi. :)

Ana Skalar

Odlični rezultati na državnem tekmovanju, 14. 5. 2019

V torek, 14. 5. 2019, je v Murski Soboti potekalo državno tekmovanje mladih raziskovalcev Slovenije. Na tekmovanju so učenci naše šole dosegli odlične rezultate. Vid Oven, 9. b in Luka Predalič, 9. c sta osvojila zlato priznanje, Izabela Černilec, 8. a in Zala Sešek, 8. a ter Anže Cencelj, 7. c in Peter Puškarić, 7. c pa so osvojili srebrna priznanja. Čestitamo.

Mentorji Dominika Mesojedec, Simona Hribar Kojc in Tomaž Božič Nosan

BOR BRODNJAK ODLIČEN TRETJI, 14. 5. 2019

V torek, 14. 5. 2019, je na OŠ Milojke Štrukelj v Novi Gorici, potekalo 1/2 finale državnega tekmovanja v namiznem tenisu. Naš učenec 5. b razreda Bor Brodnjak, je v kategoriji dečkov (1. – 5. razred), osvojil odlično 3. mesto in se s tem rezultatom uvrstil med 8 najboljših v državi. Finale bo izvedeno v začetku junija. Držimo pesti še naprej. ČESTITAMO!

Gregor Škafar

Teden vseživljenjskega učenja: Prvi koraki v svet računalništva (ponedeljek, 13. 5.)

V želji, da bi začetke računalništva spoznali tudi mlajši učenci, smo v sodelovanju z učencema osmega razreda pripravili delavnico za najmlajše. Vključeni so bili učenci drugih razredov, ki doma nimajo računalnika/interneta oz. imajo omejen dostop. Spoznali smo sestavo samega računalnika in zabavne osnove programa Slikar. Po zabavnem delu smo se pozabavali tudi z zapisovanjem besedila. Učenca Lovro in Jure sta najmlajšim uporabnikom popestrila dan, jim delila svoje znanje s področja računalništva in se ob začetnikih učila potrpežljivosti. Ker se na računalniku lahko tudi učimo, smo s pomočjo iger ponovili tudi matematične vsebine.
Za konec so si najmlajši seveda zaželeli tudi razvedrilne računalniške igre, kjer so se s pomočnikom pingvinom odpravili na ribolov. Vsi v en glas so si zaželeli še več podobnih delavnic.

Katarina Birk

Teden vseživljenjskega učenja: Sreča na vrvici (13. 5. 2019)

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja smo odšli na obisk k Pakkovi mamici. Gospa Barbara se ukvarja z vzrejo psov. Ena izmed njenih psičk je imela mladičke, ki so bili za nas še posebej zanimivi. Tudi odrasli psički so odlično prenesli otroški navdušenje in se z veseljem crkljali z nami. Pakko in njegova mamica sta nam povedala, kako se za psičke skrbi in ugotovili smo, da potrebujejo veliko nege in ljubezni. Psički pa pri Pakku doma niso edine živali. Za hišo imajo namreč ribnik z ribicami, ki smo jih nahranili. Preden smo odšli, smo na dvorišče pred hišo s kredami zapisali, kaj smo se naučili. Gospe Barbari in Pakku se zahvaljujemo za čudovito dopoldne.smile

Rahela Vovko

NOČ KNJIGE NA OŠ SOSTRO, petek, 10. maja 2019

"Korajža velja!" smo si rekli in sedli še v polmraku v krog ob soju sveče, da bi prisluhnili zgodbam. Pripovedovale so nam jih pogumne punce, ki so se požvižgale na pričakovanja družbe in s svojim delom segle do neba. Znašli smo se ob brezdomki No, se s Tesso učili prvih plesnih korakov, ob Vincentu smo razkrivali družinske skrivnosti ter se pustili zapeljati sodobni slovenski mladinski poeziji.

Večer je bil še posebno svetal, saj je devetošolka Nina z nami delila nekaj svojih avtorskih pesmi.

Brale smo devetošolki Ivana Kadič in Nina Žgajnar, učiteljice Natalija Panič, Andreja Miklavčič in Katarina Leban Škoda.

Teden vseživljenjskega učenja: PRAVLJICA V GOZDU (petek, 10. 5. 2019)

OŠ Sostro je v sorganizaciji s ČS Sostro, TD Zadvor in ŠD Zadvor organizirala v okviru projekta VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA delavnico PRAVLJICA V GOZDU. 55 otrok od 2 - 9 let je uživalo v naravi, kjer so spoznali, kako škratek Trimček v Zadvorskem gozdu rad posluša pravljice, svoje zdravje krepi z gibanjem po Trim stezi, se druži s prijatelji in se igra različne igre. TD Zadvor nas je ob koncu postreglo s slastnimi palačinkami. Njami! smile
Vsem, ki ste kakorkoli pomagali, da je aktivnost super uspela, iskrena hvala.

Mentorici Maruša Babnik in Martina Kogovšek

Teden vseživljenjskega učenja 2019

Teden vseživljenjskega učenja (TVU) je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujemo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejamo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjamo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana 'Slovenija, učeča se dežela'. TVU je član mednarodnega gibanja festivalov učenja.

Vrednote, katerih pomen zagovarja TVU, so: znanje in ključne spretnosti za ustvarjalno vključevanje v družbo in svet dela, naklonjen odnos do učenja in izobraževanja ter osveščenost o njunem pomenu in vseprisotnosti, enake možnosti kakovostnega učenja in izobraževanja za vse ljudi vseh generacij, socialna vključenost in zaposljivost ter dejavno državljanstvo.

Z veseljem vas obveščamo, da bomo letos v projektu sodelovali tudi na naši šoli. Izvedenih bo osem delavnic, ki jih boste lahko spremljali na šolski spletni strani.

Rahela Vovko, koordinatorica projekta

ŠOLSKO PROMETNO TEKMOVANJE, 7. 5. 2019

V torek, 7. maja 2019 smo izvedli šolsko prometno tekmovanje "Kaj veš o prometu". Vsi rezultati so bili odlični, razlike izredno majhne, a nekdo mora biti prvi in nekdo zadnji. Rezultati:

1. Tinka Žakelj, 6.a
2. Žiga Lin Hočevar, 6.b
3. Aljoša Fašun, 7.a
4. Nika Habič, 7.a
5. Matjaž Podgorelec, 6.a
6. Tjaša Kristan, 6.a
7. Matija Prepeluh, 6.b
8. Zoja Šebetić, 6.a
9. Matjaž Franci Selan, 7.c

Prvi štirje gredo naprej na ljubljansko tekmovanje, ki bo v sredo, 15. maja na OŠ Martina Krpana v Fužinah.
Čestitke vsem!

mentorja Jože Drab in Tone Vogler

Zahvala družini Bašelj

Že dober mesec dni se na velikem igrišču naše šole bohoti nova pridobitev - lesene deske, ki pokrivajo betonske stopnice. Na njih učenci počivajo, klepetajo, berejo in navijajo za sošolce, ki igrajo nogomet. Veseli smo, da sedijo na leseni podlagi in ne več na betonu, novost pa je bila tudi med učenci pozitivno sprejeta. Na tem mestu bi se radi iskreno ZAHVALILI družini Bašelj, ki je osebno poskrbela, da so bile deske narejene in namontirane, vse to v izredno kratkem času.
Veseli smo, da skupaj z nami skrbite za dobrobit naših učencev.

Osnovna šola Sostro

Mladi mlajšim beremo, 25. in 26. 4. 2019

Svetovni dan knjige in avtorskih pravic smo tudi letos obeležili z banjem. Mladi ljubitelji knjig so brali mlajšim, ki so jih z zanimanjem poslušali, z njimi delili bralne izkušnje ter slišano tudi ilustrirali. Mlajši vsako leto povedo, da imajo radi take ure, starejši pa so veseli, da se lahko preizkusijo v drugačni vlogi, kot so vajeni.

Alenka Hribernik in Martina Golob

OŠ SOSTRO IMA TALENT, 24. 4. 2019


24. 4. 2019 se je v avli OŠ Sostro odvila nepozabna prireditev OŠ SOSTRO IMA TALENT! Vsi nastopajoči si zaslužijo pohvalo za svoj nastop, saj so pokazali veliko talentov na različnih področjih.

Komisija je imela tako res težko delo, vendar se je na koncu le odločila, da je zmagovalka po njihovem izboru pevska skupina CRAZY GIRLS iz 5. razreda. Dekleta so se predstavila z avtorsko pesmijo solistke Teje Keber, na kitari pa sta jih spremljala Bor Brodnjak in učiteljica Martina Kogovšek. Tudi glasovi publike so bili zelo enakomerno porazdeljeni, z nekaj glasovi prednosti je zmagala ZOJA JANEŽIČ iz 4. c razreda, ki je zapela in zaplesala na pesem Mamma Mia. Drugo mesto po izboru publike si delita kitarista, Tristan Babnik Teran iz 4. c razreda in Bor Brodnjak iz 5. b razreda. Z istim številom glasov publike sta se na tretje mesto uvrstila Ana Trtnik iz 4. b, ki se je predstavila s harmoniko in Maks Lunaček Goltes iz 3. a. Maks je deklamiral besedilo Če imaš denar.

Z vašo pomočjo smo v šolski sklad zbrali kar neverjetnih 394,70 €. Za prispevke se vam najlepše zahvaljujemo.

Vsem nastopajočim še enkrat iskreno čestitamo, publiki pa hvala za glasno navijanje.

Se vidimo prihodnje leto!

Tina Lavrič in Anja Divjak

Prepevali smo s ♥, 23. 4. 2019

V torek, 23. 4. 2019, ob 10. uri smo se zbrali z namenom, da se pridružimo vseslovenskemu projektu Pojemo s srcem.

Vabilu se je odzvala tudi glasbena gostja ga. Katja Konvalinka, ki je naše petje še podkrepila s svojim znanjem, predstavila pa nam je tudi operno petje.
Učenci razredne stopnje in učitelji smo z žarečimi očmi prepevali ljudske pesmi, kot so: Kje so tiste stezice, Lisička je prav zvita zver, Katarina Barbara, Ob bistrem potočku, Mi se imamo radi in še mnoge druge. Petju se je pridružila tudi naša ravnateljica.

Dogodek je bil zares poseben, zaradi množice otrok tudi čaroben, ko smo skupaj zapeli.

Iskreno se zahvaljujem vsem učiteljem, ki so podprli pobudo in se odzvali povabilu, posebna zahvala pa gre go. Katji in ravnateljici. Verjamem, da bomo na naši šoli veliko prepevali, predvsem s srcem.

Martina K.

Pehar filmov, 19. 4. 2019

V petek, 19. aprila 2019, smo se v Kinodvoru udeležili zaključne prireditve tekmovanja Slovenščina ima dolg jezik, na katerem so Lara Matos, Jure Maček, Erazem Čučulović, Tjaša Intihar, Anja Kozlevčar, Nina Žgajnar, Ivana Kadić in Luka Predalič prejeli srebrna priznanja.

Čestitke!
Mentorica Martina Golob

Tošč – izlet gorniškega krožka, 13.4.2019

V soboto zjutraj smo se zbrali pred šolo in se odpeljali mimo Škofje Loke do vasi Selo nad Polhovim Gradcem, 700 m visoko. Po makadamski poti smo prišli do cerkve Sv. Jedrt, kjer smo zavili levo v breg. Zagrizli smo v kolena in se po zelo strmi poti povzpeli na Tošč (1021 m). Postanek za malico na vrhu je dobro del in na poti proti Mihelčičevemu domu na Govejku so bile noge lažje, saj je bila pot do Kozjekove domačije pretežno navzdol ali po ravnem. Sledil je strm, a kratek vzpon na vrhova Veliki Babnik (905 m) in Igale (907 m), nato pa smo spet sestopili na sedlo. Skupina mlajših učencev je nadaljevala s sestopom do Doma, starejši in zmogljivejši pa so se povzpeli še na en vrh – Gontarska planina (894 m). Po počitku so sestopili po strmem, s travo poraslem grebenu in prišli v Mihelčičev dom na Govejku (730 m) le dvajset minut za prvo skupino. Daljši postanek pri koči smo nekateri izkoristili za gretje želodčkov, drugi za igranje na igralih, pogovor, slikanje in uživanje v druženju z vrstniki. Spust v dolino po makadamski cesti do gostilne Legastja v Trnovcu, kjer nas je čakal avtobus, je bil ravno pravšnji, da smo sprostili mišice. Pred šolo so že čakali starši gornikov.

Mentorica Urška Oven in vodnik ter mentor Jože Drab

Deset srebrnih, 10. 4. 2019

V sredo, 10. aprila 2019, je potekalo državno tekmovanje iz Vesele šole v Ljubljani. Srebrna priznanja so dosegli:

Lara Melihen, 6. b
Nikolina Ugrin, 6. b
Peter Puškarić, 7. c
Nika Cankar. 7. c
Val Bajc, 8. a
Lara Matos, 8. c
Neža Pokovec, 9. b
Jerneja Podgorelec, 9. b
Vid Oven, 9. b
Nina Žgajnar, 9. b

Čestitke vsem!
Mentorica Martina Golob

4. 4. 2019, obisk pisateljice Dese Muck

4. aprila nas je obiskala Desa Muck, priljubljena slovenska pisateljica. Otroci zelo radi berejo njene knjige, tudi tisti, ki sicer berejo manj, zato je bilo srečanje z njo za vse izjemno doživetje. Z zanimanjem smo prisluhnili duhovitim in napetim zgodbam iz njenega otroštva, se pri tem zabavali in čudili presenetljivim razpletom. Pisateljica, ki je tudi igralka, je pripovedovala tako doživeto, da je za otroke postala ena izmed njih: iskriva, nagajiva, iskrena… Tudi zato jo imajo otroci tako radi.
Obisk pisateljice je bil del kulturnega dne, ki smo ga z učenci razredne stopnje posvetili knjigi in njenim ustvarjalcem (ob 2. aprilu, mednarodnem dnevu knjig za otroke).

Alenka Hribernik,
knjižničarka

 

Unesco: BRANJE - MOJE SANJE

V okviru Unescovega nacionalnega projekta Branje – moje sanje smo se v 2. b odločili, da postanemo pravi mali pisatelji. Da bi svinčnik lažje drsel po listu papirja, smo si najprej prebrali pravljici Veveriček posebne sorte in Niko nosorog pa že ni pošast. Osrednja tema obeh pravljic je drugačnost. S pomočjo pogovora smo ugotovili, da smo tudi ljudje različni. Razlikujemo se po sposobnostih, značilnostih, vrednotah … Tudi družba je bolj raznolika, kot si včasih želimo priznati. Z drugačnostjo se srečamo tudi v izobraževalnih ustanovah, naših šolah, ki jih obiskujejo učenci iz različnih kulturnih, družbenih in drugih ozadij. Zato je potrebno spodbujati strpnost med vse bolj raznolikimi vrstniki. Biti drugačen je pravica, ki jo lahko enačimo s pravico do svobode, igre, učenja.
Poleg teme o različnosti smo se trudili pri pisanju uporabiti značilnosti pravljice. Tako so se v pravljicah pojavljala pravljična števila, čarobni predmeti, živali s človeškimi lastnostmi. Pisanje pravljic, je bili tako zanimivo, da smo v popolni tišini ustvarjali več kot eno šolsko uro, kar se nam v drugem razredu ne zgodi ravno pogosto, saj si imamo vsak dan znova veliko povedati.  smile
V kakšnem ustvarjalnem duhu so nastale umetnine pisateljev 2. b razreda , lahko preverite v galeriji slik.

Mentorica: Rahela Vovko

Polfinale državnega prvenstva v šolski odbojki, 27. 3. 2019

V sredo, 27. 3. 2019, so imele naše odbojkarice v Kopru polfinalno tekmo državnega prvenstva v šolski odbojki. Prvo tekmo so z veliko prednostjo premagale OŠ Izola. Drugo tekmo pa jim, na žalost, sreča ni bila naklonjena. Kljub izredni borbi, predanosti, vztrajnosti in izredno glasnemu navijanju naših navijačev so tekmo proti OŠ Koper izgubile. Kljub temu da se niso uvrstile v finale, so v naših srcih prave borbene levinje.

Napisala: Klara Jenko
Mentorica: Nina Penko

Anej Hribar državni prvak osnovnih šol v judu, 27. 3. 2019

V sredo, 27. 3. 2019, je učenec naše šole Anej Hribar iz 9.a postal državni prvak osnovnih šol v judu v kategoriji do 81 kilogramov.

Iskrene čestitke!

Aktiv ŠPO

OBISK PROIZVODNJE MAKRONOV, 26. 3. 2019

V torek, 26. 3. 2019, je skupina učencev obiskala proizvodnjo makronov v Tomačevem. Ob prihodu smo si kot pravi pekovski mojstri nadeli primerna oblačila, torej predpasnik in kapico, in si umili roke. Nato nas je gospa Herman popeljala skozi zgodovino in nam razložila, da ta okusni piškot ne izvira iz Francije, ampak je bil tja pripeljan iz Italije. Nato smo se seznanili s postopkom priprave na peko, pogledali smo tudi, kako oblikujejo školjkici in kako se nato školjkice pečejo v pečici in tvorijo škorenjček. Prijazne pekovke so nam dovolile polniti piškote z nadevom. Ti nadevi so različnih okusov, sestavine zanje dobijo direktno iz Francije. Prav tako smo lahko okraševali njihove okusne torte. Seveda ni ostalo samo pri delu. Gospa nam je vmes postregla s čokolado različnih okusov, na koncu pa smo poskusili tudi svoj izdelek. Odšli smo siti, nasmejani in izredno zadovoljni. Zahvaljujemo se Zvezdi za čudovito doživetje.

Mentorici: Jerneja Osredkar in Martina Lavrin Povše

TABOR FARA, 1. B RAZRED, 25. - 29. 3. 2019

Petek, 29. 3. 2019
Še tri slikce, ostalo ob koncu šolskega leta. :) Gremo pakiraaaat....

Četrtek, 28. 3. 2019
Poročilo tretjega in četrtega dne:
- v potoku je kup živalic, ki jih lahko pogledaš pod mikroskopom
- jemo kislice, čemaž, trobentice, vijolice, krompirjevko (gozdni regrat)...
- postavljanje šotorov in ognjišča (ognjišče se naredi iz oglja?)
- najboljša hrana na svetu je klobasa, ki si jo sam spečeš
- ograja in mreža na meji s Hrvaško sta zato, da ne pademo v vodo
- adrenalinski park je tako super, da smo ga morali ponoviti 
- izdelovanje vetrnic
- orientacijski tek
- prašiči z ovčjo dlako??!!
- sobe so pospravljene za čisto petko (naj se volja odnese domov v Ljubljano)
- nove ljubezni, prijateljstva, nepozabni spomini...

Čaka nas še pižama party, jutri pa ogled muzeja in pot domov. Se že veselimo, da se bomo stisnili v vaše objeme! :) Se vidimo ob treh pred šolo!

Vaši zakladki iz 1.b z učiteljicama Lidijo in Anjo

Sreda, 27 3. 2019
Poročilo drugega dne:
- pili vodo iz izvira (od zdaj naprej pijemo le Costello!)
- streljali z lokom
- ustvarjali z glino
- prva ljubezenska pisemca
- čaj z učiteljico in bonbonček preženeta slabo voljo
- tekma klopi proti učencem = 0 : 3
- dodgeball pred spanjem je zakon (med dvema ognjema je pase..)
- spali kot ubiti, brez prekinitev (razlog zgoraj)
- CVETKA DNEVA: Učenci, kaj tako lepo diši? (cvetoče drevje..) Malica!!!

Imamo se super, upamo, da vi tudi. :))))

Torek, 26. 3. 2019
Poročilo prvega dne:
- nič bruhanja po poti
- videli medvede
- sonček vse do večera
- v gozdu našli ogromno živali, stopinj, kakcev
- klopi prenašajo raka ?? 
- prazni krožniki
- ogled lončarske delavnice
- zaspali kot klade
- en izpadel zob 
- ponoči je strašila pošast ??
- učiteljico zbudimo sredi noči, ko ne najdemo plišaste igračke

Imamo se krasno. :))))))

1. b z učiteljicama Anjo in Martino

Ponedeljek, 25. 3. 2019
Učenci 1.b razreda so srečno prispeli na tabor v Faro, se namestili v sobe in pojedli kosilo. Zdaj pa nas čaka s soncem obsijano raziskovanje gozda.

Učiteljici Anja in Martina

Planinsko-orientacijsko tekmovanje – 2. regijska tekma, 23. 3. 2019

GORNJI IG 2019

23. marca 2019 smo se v lepem sončnem vremenu zbrali v vasi Gornji Ig pod Krimom. V okolici so organizatorji poskrili mnogo kontrolnih točk, ki so jih člani ekip morali najti v čim krajšem času. Tekme se je udeležilo kar 5 ekip učencev iz naše šole. In to zelo uspešno. V najmlajši A kategoriji smo osvojili prvo, drugo in peto mesto, v ekipi starejših osnovnošolcev (kategorija B) pa drugo in tretje mesto.

Kategorija A (do 6. razreda):
1. mesto: Nikolina Ugrin, Tajda Štepic, Taja Bertalanič, Lana Bajc.
2. mesto: Žan Tomšič, Matjaž Podgorelec, Tinka Žakelj, Aljaž Cankar.
5. mesto: Eva Grad Rome, Jan Grad Rome, Brina Bajc, Emma Insausti Borštnar (ekipa prvič na tekmi!).

Kategorija B (7.-9. razred):
2. mesto: Zala Sešek, Nuša Slapar, Tjaša Sterle, Ela Tkalec.
3. mesto: Nika Cankar, Zoja Belak, Veronika Ljubič, Matjaž Franci Selan.

Pohvaliti velja tudi našo ekipo v družinski kategoriji F (Diego Insausti Borštnar + starša) za pogumno prvo udeležbo na tekmi. Upam, da bo na naslednji tekmi še več družin.
Čestitke vsem!

Mentor orientacije
Jože Drab

Tabor 1. razred - Fara, 18. - 22. 3. 2019

Tabor Fara 1. razred - 4. dan

Zbudili smo se v lepo jutro in sonce nas je zvabilo na plano. Odpravili smo se na pohod do meje, spoznali vojake in njihovo delo. Občudovali smo naravo in pujse na bližnji kmetiji. Popoldne smo se igrali vremenoslovce, izdelali smo vetrnice in jih tudi preizkusili. Ker nam je bil včeraj adrenalinski park tako všeč, smo se tudi danes lahko preizkusili na njem. Imeli smo še krajši orientacijski pohod, kjer smo v skupinah tekmovali, kako dobro se znamo orientirati v naravi. Današnji zadnji večer smo zaključili s plesom, ki smo se ga vsi zelo veselili.

Sreda, 20.3.2019

Zbudili smo se v sončno jutro in sonce nas je zvabilo v naravo. Dan smo začeli z raziskovanjem travniških rastlin in živali. Komaj pa smo čakali, da se odpravimo v adrenalinski park, kjer smo zelooooo uživali. Preizkusili smo se tudi v vožnji s kolesom.
Popoldne smo se spremenili v pustolovce in se naučili, kako bi preživeli v naravi. Naredili smo bivake in ob večernem tabornem ognju spekli hrenovke in kruh.

Torek, 19. 3. 2019

Drugi dan v šoli v naravi je za nami. Dopoldne smo preživeli v naravi, v gozdu in ob potoku. Popoldne pa smo ustvarjali z glino in se pomerili v lokostrelstvu.

Učiteljice 1. a in c razreda

BOČ – Štajerski Triglav - izlet gorniškega krožka, 16. 3. 2019

V soboto, 16. marca 2019 smo se spet podali na gorniški izlet. Tokrat na osamelca nad Zgornjimi Poljčanami na Štajerskem, ki je poleg visoke telekomunikacijske antene najbolj znan po roži. Velikonočnica je izredno redka in lepa. Cveti spomladi okoli Velike noči na travnatih pobočjih te gore. Ker je bilo letos zelo toplo in malo snega, so se velikonočnice že lepo razcvetele. Je pa vzpon na Boč zelo strm, kar smo občutili na lastnih nogah. Nekaterim je zmanjkalo energije za vrh in so raje počakali v koči. Z razglednega stolpa na vrhu Boča je bil obširen razgled na vse strani, le Julijske Alpe so bile v oblakih.
Aprila gremo pa v Polhograjske dolomite.

Mentor krožka: Jože Drab

Četrtfinalno tekmovanje v odbojki, 9. 3. 2019

V sredo, 9. 3. 2019, se je v naši veliki telovadnici odvijalo četrtfinalno tekmovanje v odbojki. Udeležile so se ga tri ekipe- OŠ Otočec, OŠ Šmarje- Sap in OŠ Sostro. Odigrane so bile tri tekme, na dveh so si zmago izborile naše odbojkarice. V dvoboju med OŠ Otočec in OŠ Šmarje- Sap,pa je zmago odnesla OŠ Šmarje- Sap.
Iskrene čestitke našim učenkam!

Nina Penko

PUSTOVANJE 2019

V torek, 5. 3. 2019, je bilo v telovadnici OŠ Sostro veselo , saj smo imeli pustno rajanje. Najprej so se nam predstavile skupinske maske, ki so jih učenci izdelali sami. Da je žirija imela nekaj časa za razmislek, je nastopil šolski bend Štirje asi, ki je zaigral nekaj rock pesmi . Super so bili! Nato je žirija razglasila najboljše maske v dveh kategorijah. Pri skupinskih maskah so 3. mesto zasedli šolski polži iz 9. B , 2. mesto je pripadlo netopirčkom iz 2.C. Žirija je menila, da je najboljšo skupinsko m asko izdelal 4. B, ki se je predstavil kot kitajski zmaj. Res so bili originalni. V kategoriji posamičnih mask pa je žirija 3. mesto podelila slastnemu kolačku, v katerem se je skrival Matjaž iz 6. A. Na 2. mestu je bil Marshmellow in Andraž iz 4. A. Na 1. mesto pa so postavili doma narejenega robotka, v katerem je korakal Maks iz 3. A. Tako 4. A kot Maks so kot prvouvrščeni dobili nagrado – obisk kino predstave. Potem pa smo se prepustili zvokom glasbe, ki jo je vrtela DJ Nina. Ker nam je bilo tako fino, bomo vse skupaj ponovili naslednje leto.

Andreja Miklavčič

PRVENSTVO LJUBLJANE V NAMIZNEM TENISU, 19. 2. 2019

V torek, 19.2.2019, je v dvorani Namiznoteniškega društva Kajuh – Slovan potekalo prvenstvo osnovnih šol Ljubljane v namiznem tenisu. Tekmovanja so se udeležili Jure Oven, Bor Brodnjak in Lovro Ažman. Dosegli so odlične rezultate. Jure Oven je dosegel dosegel sploh prvo uradno posamično zmago na uradnem tekmovanju, Lovro Ažman je zasedel skupno 3. mesto, Bor Brodnjak pa je tekmovanje zaključil na 2. mestu in se s tem rezultatom uvrstil na državno tekmovanje. ČESTITAMO!

Učitelj športa: Gregor Škafar

Športni dan - Planica, 18. 2. 2019

Zadnji teden pred počitnicami smo učenci in učenke četrtih razredov začeli športno. Preizkusili smo se v teku na smučeh, pohod po dolini Tamar pa smo zaradi poledenelega terena nadomestili z igrami na snegu. Skakalnice pod Poncami so nas v čudovitem vremenu popolnoma prevzele. Imeli smo se super!

Blaž Bašič

SANKAŠKI IZLET - 16. 2. 2019

Pogled na pomladno Ljubljano s temperaturami nad 10 °C je marsikomu vzbujal dvome o kakšnem sankanju. Pa vendar, Kranjskogorci so dobro poskrbeli za sankaško progo po 2500 m dolgi gozdni cesti, ki vodi iz Gozd Martuljka do predela Hrašne pod Črnim vrhom.
Tako smo se v soboto po tej cesti vzeli skoraj na višino 1000 m. Za vzpon smo porabili približno eno šolsko uro. Po počitku in malici na koncu ceste smo se opremili s čeladami in se ob upoštevanju varnostnih ukrepov na saneh spustili nazaj do 200 m nižje ležečega Gozd Martuljka. Eni hitreje, drugi bolj počasi, a vsem je bilo to zabavno adrenalinsko doživetje.
Predno smo se odpeljali nazaj v Ljubljano so se otroci lahko še sankali na pobočju nekdanjega smučišča.

Mentor krožka: Jože Drab

14. 2. 2019: UNESCO ASPnet nacionalni projekt z mednarodno udeležbo - Z odra na oder

Projekt Z odra na oder že dvaindvajset let organizira Osnovna Šola Leona Štuklja v Mariboru. Namenjen je druženju, spoznavanju in prikazu dela osnovnošolskih gledaliških skupin ob uresničevanju UNESCO ciljev. Nastopajoči lahko brez treme in strahu pred ocenjevanjem prikažejo svojo ustvarjalnost svojim vrstnikom in vsem ostalim obiskovalcem. Projekt je vsako leto izveden v mesecu februarju, kot proslava ob slovenskem kulturnem prazniku.
Letošnje leto so se ga udeležili tudi učenci in učenke četrtih in petih razredov z Osnovne šole Sostro. Pod mentorstvom učiteljic Mine Pogačar in Slađane Đorđević so odlično odigrali gledališko predstavo Sneguljčica. Kako so se odrezali, si lahko ogledate v galeriji slik.

Učiteljica Katja Kovačič
Šolska koordinatorica UNESCO ASPnet

LJUBEZNI NA SLEDI, dobrodelna-kulturna prireditev, 6. 2. 2019

Naj slike dopolnijo veličino že zapisanega.

Hvala vsem!!!

Maša Dvornik Rački

Tekmovanje v dvoranski atletiki ljubljanskih osnovnošolk in osnovnošolcev, 30. 1. 2019

V sredo, 30. 1. 2019 so se učenke in učenci udeležili tekmovanja v dvoranski atletiki ljubljanskih osnovnošolk in osnovnošolcev.
Tekmovali so v skoku v daljino, skoku v višino in teku na 60 metrov.
V finale prvenstva osnovnih šol so se, glede na rezultat, uvrstili: Sašo Kondič (60 m), Alen Nik Shaqiri (60 m), Nika Bašnec (60 m), Tara Conta (60 m), Pia Lucija Kirbiš (daljina cona odriva), Julija Vrečar (daljina cona odriva), Tinkara Šubelj (daljina cona odriva) in Brina Perkovič (višina). Bravo!

Nina Penko

ZIMSKA PRAVLJICA NA POKLJUKI - 19. 1. 2019, izlet gorniškega krožka

Po petkovem sneženju smo se v soboto odpeljali na Rudno polje na Pokljuki (1350 m). Zaradi obilice novega snega (vsaj 50 cm) so organizatorji prireditve »Pokljuški maraton« vse tri pohode združili in skrajšali. Tako se je ogromna množica otrok in njihovih staršev podala na pot do Planine Praprotnica (1280 m). Med njimi tudi 75 z naše šole. Po slabi uri hoje smo cilj dosegli, si malo spočili, nato pa vrnili po drugi, malo daljši poti nazaj do Rudnega polja. Tam so učenci in dijaki tekmovali v smučarskih tekih. Naši otroci so se sankali, nekateri pa tudi preizkusili v streljanju z zračno puško na biatlonskem strelišču. Na koncu je bilo še žrebanje za 7 kg težko čokolado in spet naši šoli žreb ni bil naklonjen. Ampak drugo leto bo drugače!

Mentor krožka: Jože Drab

Prvenstva osnovnih šol Ljubljane v odbojki za starejše učenke

Učenke naše šole so se v letu 2018/19 udeležile tekem odbojke vseh osnovnih šol v Ljubljani. S trudom in dobro igro so pustile svoje srce na igrišču. Osvojile so 1. mesto brez poraza.
Iskrene čestitke Živi Brumat, Neji Kranjec, Tjaši Keber, Sari Mohorko, Maši Šircelj, Tei Moškrič, Živi Jančar Bauman, Naji Grofelnik, Tii Bertalanič in Lani Novak.
S tekmami bodo dekleta nadaljevala na državnem prvenstvu. Vso srečo!

Nina Penko

PRIREDITEV OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI, 21. 12. 2018

V petek, 21. 12. 2018, na zadnji predpočitniški dan, smo v veliki telovadnici naše šole obeležili državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. Na prireditvi je sodelovalo veliko učencev, ki so se nam predstavili z zanimivimi točkami. Tako smo lahko spremljali nastope naših pevcev, plesalcev, recitatorjev in glasbenikov. Za posebno glasbeno presenečenje pa so poskrbele tudi naše učiteljice.
Hvala vsem učencem ter učiteljem za sodelovanje na prireditvi ter vse dobro v prihajajočem letu.

Julijana Zorko Škrabl in Kristina Pelc Zupančič, organizatorki prireditve

Prednovoletni izlet gorniškega krožka na DEBNI VRH (530 m) v temi, 18. 12. 2018

V torek, 18. 12. 2018 ob 17 h smo se zbrali na prelazu "Pečar", med Besniško dolino in Sostrim oz. Ljubljansko kotlino. Bilo nas je kar 46! Ker je bila že trda tema smo prižgali svetilke in se po kolovozni poti povzpeli na Debni vrh. Z vrha stolpa smo imeli lep razgled na luči v vzhodnem delu Ljubljane. Na vrhu smo izvedli še srečelov, nato pa se dobre volje spustili po drugi poti v dolino. Prišli smo v zaselek Podgorje in po asfaltni cesti nadaljevali v Sostro, kjer smo počakali na starše.
Naslednjič pa 19. januarja na Pokljuko!

Mentor: Jože Drab
Foto: Domen Drab

PREDNOVOLETNI SEJEM, 10. 12. 2018

V ponedeljek, 10. 12., smo na OŠ Sostro priredili množično obiskan Prednovoletni sejem. Kratkemu škratovskemu uvodu je sledila ravnateljičina otvoritev sejemskega vrveža v predpraznično okrašenih šolskih prostorih. Učenci so skupaj z učitelji pripravili nepregledno množico raznovrstnih izdelkov. Vsak je lahko našel nekaj zase – od okraskov do uporabnih malenkosti in slastnih priboljškov.

Hvala vsem učencem, vsem zaposlenim na OŠ Sostro, staršem in ostalim obiskovalcem za sodelovanje, čas in čarobno vzdušje.

Organizatorji Prednovoletnega sejma

Žoga pri žogi na OŠ Sostro, 10. 12. 2018

V ponedeljek 10. 12. 2018 se je na naši šoli odvijala Žogarija. Gre za mednarodni projekt, ki se letos odvija že 13. leto zapored. S tem projektom želijo mlade navdušiti nad športom, zato ga tudi večkrat letno prirejajo na različnih šolah. Žogarija je dinamično tekmovanje za osnovnošolce, katerega namen je zabavati otroke. Sodelujoče države so že od začetka Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, BIH, Srbija in Makedonija. Žogariji na naši šoli so se pridružile mnoge druge šole. Gostili smo OŠ Kašelj, OŠ Zadobrova, OŠ Martina Krpana, OŠ Toneta Čufarja in OŠ Karla Destovnika Kajuha.
Dopoldan na naši šoli je bil zelo zabaven. Organizator je poskrbel za različne športne igre, ob katerih so se otroci zelo zabavali. Igrali so nogomet, se podili po poligonu in tekmovali v kvizu. V igri z žogami pa so se med seboj pomerili tudi učitelji. Naša šola je zasedla odlično 3. mesto in se s tem uvrstila v naslednji krog.
Cilj Žogarije je bil uspešno dosežen, preživet dan pa je bil odličen.

Luka Predalič, Žiga Melihen in Nina Žgajnar; vaši šolski novinarji

 

DELAMO SNEŽAKE BREZ SNEGA, 6. 12. 2018

V četrtek, 6.12.2018, smo se tri šolske novinarke s članicami Društva deklet in žena Moste-Polje prvič v letošnjem letu preizkusile v delanju snežakov. Pri tem smo se veliko pogovarjale, zabavale in smejale.

KONČNO snežaki so končani! Pa zgledajo res ful dobr.

Šolske novinarke: Julija Vrečar, Manca Petrič in Teja Keber

ODPRIMO BOŽIČNO VOŠČILNICO, 28. 11. 2018

V sredo 28.11.2018, sva se preizkusili v izdelovanju novoletnih voščilnic. Z Društvom deklet in žena Moste - Polje smo izdelali veliko voščilnic za upokojence. V prijetnem vzdušju se je razvijala naša kreativnost. S članicami društva smo si izmenjale veliko idej in koristnih nasvetov. Hvala društvu, da smo okrepile medgeneracijsko sodelovanje in opravile dobro delo. Res je bilo ful fajn!

Novinarki OŠ Sostro Julija Vrečar in Inja Bandelj

Tabor Medvedje Brdo, 26. do 30. 11.

Četrtek, 29. 11. 2018

Zbudili smo se v mrzlo četrtkovo jutro in skozi teleskop občudovali luno. Sonce nas je vabilo na plano, zato smo najprej občudovali živali na bližnji kmetiji, nato pa spoznali še živali v domu. Popoldne smo se spremenili v pekovske mojstre in za decembrske dobrote se vam ni treba bati. Sprejemamo naročila za slastne čokoladne rogljičke. Zadnji večer smo zaključili s plesom.

Sreda, 28. 11. 2018
Mi imamo se fajn,
če vam prav je al ne,
nam važno je le,
da imamo se fajn!
... streljanje z lokom ... leseni gradniki ... pogled v vesolje ...

Torek, 27. 11. 2018
Torek nam je prinesel polno lepih doživetij. Dopoldne smo zgradili domove iz naravnih materialov za majhne škratke, ki se potikajo po bližnjih gozdovih. Izdelali smo vremensko uro. Po kosilu smo prijetno presenetili sošolko Asjo in ji ob njenem 7. rojstnem dnevu zapeli Vse najboljše in se posladkali s torto, ki sta nam jo spekla kuharja Sabina in Matic. Slastno, da je kaj! Popoldne smo se odpravili lahkih nog naokrog in zvečer ustvarjali. Nam je luštno, kaj pa vam?

Ponedeljek, 26. 11. 2018
Z učenci 2. b razreda smo srečno prispeli na Medvedje Brdo. Vreme ni bilo ravno na naši strani, a se nismo dali motiti. Igrali smo se mlade vremenoslovce, spoznavali različne pripomočke za merjenje padavin, temperaturo zraka in izdelali zmaja. Proti večeru je dež ponehal, zato smo se odpravili na večerni sprehod. S svetilkami smo tako svetili, da so se pred nami skrili vsi medvedi Medvedjega Brda. :)

učiteljici Rahela in Maruša

DRŽAVNO TEKMOVANJE MATEMČEK, 24. 11. 2018

V soboto, 24. 11. 2018, je na Osnovni šoli Sostro potekalo Državno tekmovanje Matemček iz prostorske predstavljivosti. Našo šolo je zastopalo 27 učencev, ki so se odlično odrezali. Štirje naši učenci so prejeli zlato državno priznanje: MAKS LUNAČEK GOLTES (3. A), ŽIGA ČIBEJ (5. B), VAL BAJC (8. A) in ZALA ŠUBELJ (8. B). Srebrno državno priznanje je osvojilo 15 učencev. Ostali učenci so prejeli priznanja za sodelovanje na državni ravni tekmovanja.

Vsem tekmovalcem ČESTITAMO!

Valentina Kores, vodja tekmovanja Matemček

Planinsko-orientacijsko tekmovanje – 1. regijska tekma - ŠMARNA GORA 2019, 11. 11. 2018

Na Martinovo nedeljo se je v okolici Šmarne gore odvijala prva tekma v planinski orientaciji v tem šolskem letu. Udeležili sta se je tudi dve ekipi z naše šole. Ekipe so morale v kar najkrajšem času poiskati vse kontrolne točke. To je odlično uspelo naši starejši ekipi, ki je zmagala v B kategoriji. Le malo je manjkalo, da bi uspeh v A kategoriji ponovili tudi naši mlajši učenci, a so na koncu tudi z 2. mestom povsem zadovoljni.

Tekmovali so:
- A (do 6. razreda): Jan Žarkovič, Žan Tomšič, Nikolina Ugrin, Tajda Štepic, Taja Bertalanič
- B (7.-9. razred): Kaja Nemanič, Zala Sešek, Anja Pečenik, Nuša Slapar

Čestitke vsem!

Mentor orientacije
Jože Drab

ŠKABRIJEL (646 m) in SVETA GORA (681 m) – 10. 11. 2018

Pred natanko 100 leti se je končala Prva Svetovna vojna, ki je v veliki meri prizadela tudi našo državo. Velike bitke so se dogajale predvsem v zahodni Sloveniji. V spomin na te dogodke obstaja tudi Pot miru, ki povezuje kraje od Julijskih Alp do Jadranskega morja. Del te poti smo prehodili tudi mi in se s tem spomnili nesmiselne morije – na Škabrijelu je umrlo 40.000 vojakov!
Tokrat se nas je zbralo kar 53 udeležencev – 48 otrok in 5 odraslih spremljevalcev. Naš prvi cilj je bil vrh Škabrijel nad Novo Gorico. Po prijetni, ne preveč strmi poti smo se povzpeli nanj. Na vrhu stoji mogočen razgledni stolp, visok 12 m. Žal nam je nizka oblačnost preprečila, da bi videli kaj več kot sosednji Sabotin in obe Gorici z reko Sočo.
Sestopili smo na Preval in se na drugi strani po strelskih jarkih povzpeli na Sveto goro. Malo pod vrhom se je skoraj pol skupine opremilo s čeladami in svetilkami ter podalo v 260 m dolg poševni rov skozi goro, po katerem je bilo treba kar malo poplezati. Na vrhu smo si odpočili in se z avtobusi odpeljali nazaj v Ljubljano.

Mentor gorniškega krožka
Jože Drab

London, 3. 11. 2018

V soboto, 3. 11. 2018, se je skupina učencev in učiteljic v zgodnjih jutranjih urah odpravila proti letališču v Benetkah, od koder smo poleteli v London. Tam smo preživeli tri krasne dni.
Po prihodu v London smo se najprej nastanili v hotelu, nato pa se takoj odpravili na ogled. Najprej smo si ogledali Camden Town. To je predel Londona, ki ga spremlja živahen vrvež množice ljudi, ki čas preživlja na tržnici. Te zanimive trgovinice so bile nekoč hlevi. V tem predelu se nahaja tudi kip pevke Amy Winehouse v naravni velikosti. Nato smo se odpravili do ene največjih znamenitosti Londona, London Eye, ki je bila postavljena ob prelomu tisočletja. Vožnja nam je ponudila čudovit razgled na London. Ker smo bili lačni, smo se nato odpravili v pravi londonski pub in se okrepčali. Ko je bilo zunaj že temno, smo se odpravili na Oxford in Regent Street, dve razsvetljeni ulici, kjer se trgovine vrstijo ena za drugo. Učenci so imeli nekaj prostega časa, da so lahko nakupili spominke zase in za svoje najdražje. Nato smo se vrnili v hotel in utrujeni zaspali.
Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili v osrednji del Londona in si ogledali slavni Big Ben, the Houses of Parliament in Westminster Abbey. Ob 11. uri smo si z zanimanjem ogledali menjavo straže pred kraljičino Buckinghamsko palačo. Žal kraljice ni bilo doma. Sprehodili smo se skozi park St. James in se odpravili proti Trafalgar Square. Tam smo obiskali National Gallery in si ogledali kar nekaj svetovnih mojstrovin, med njimi tudi Sončnice, delo svetovno znanega slikarja Van Gogha. V popoldanskem času smo se odpravili v Madam Tussauds Museum, muzej voščenih lutk. Z veseljem smo se slikali ob nekaterih svetovno znanih zvezdah sveta glasbe, filma in športa. Tokrat smo kosili v pizzerii. Po kosilu smo se odpravili do Piccadily Circusa, kjer so nas popolnoma prevzeli poulični umetniki, predvsem plesalci.
Zadnji dan smo se odpravili do znamenitega mostu Tower Bridge in utrdbe The Tower of London, ki stoji neposredno ob reki Temzi. Po kratkem orisu zgodovine smo se z ladjico odpeljali po reki in si ogledali še nekaj znamenitosti, kot so St. Paul's Cathedral, the Shard, The Globe Theatre in še mnoge druge. Po vožnji z ladjico smo obiskali še dva muzeja, in sicer Natural History Museum ter Science Museum.
Nato smo se odpravili proti letališču in v večernih urah poleteli nazaj proti Sloveniji. Utrujeni, a zadovoljni smo se domov vrnili naslednjega dne v zgodnjih jutranjih urah.

Mentorici: Andreja Miklavčič in Jerneja Osredkar

MEDIATORJI NA OTROŠKI AKADEMIJI, 22. 10. 2018

V ponedeljek, 22. 10. 2018, so mediatorji naše šole medse povabili še nekaj prijateljev in se pustili ujeti v Zakleto Bradavičarko in k noremu znanstveniku Nacetu. Na Otroški akademiji so uspešno strli kar nekaj trdih miselnih orehov. Zadovoljne obraze si oglejte na fotografijah.

Simona Vidmar in Katarina Leban Škoda

Tabor 4.c razred, Vojsko 15.10.-19.10.2018

Tudi učenci 4.c razreda so danes srečno prispeli na Vojsko. Dopoldne smo se ustavili v Idriji in si ogledali Antonijev rov. Nato pa smo se odpeljali do našega končnega cilja na Vojsko. Komaj so čakali, da se namestijo po sobah. Sedaj pa sledi samo še akcija: klekljanje, žlikrofi, nagajive igre, pohod, orientacija... In še marsikaj zanimivega. Več vam povemo, ko se vrnemo domov.Kakšna slika pa še pride.

Učenci in učitelja 4.c

Tabor 4. razredi, Vojsko, 8. 10.–12. 10. 2018

Po vijugasti, ampak ne preveč dolgi poti, smo prispeli na Vojsko. Naš dom se je kopal v megli in nič ni kazalo, da nas bo ogrelo sonce, ki se je uro po nasem prihodu prikazalo na nebu. Po uvodnih sestankih in dobrem kosilu smo začeli z dejavnostmi...danes sta bili na vrsti orientacija s topografijo in klekljanje. Že dopoldanski postanek v Idriji, kjer smo obiskali Antonijev rov, nas je navdušil. Veselimo se novih znanj in zanimivih dogodivščin.

Učitelj in učiteljici 4.r

KOSTANJEV PIKNIK - PETEK, 5. 10. 2018

V petek, 5. 10. 2018, smo na šolskem igrišču imeli KOSTANJEV PIKNIK, kjer smo pojedli veliko okusno pečenega kostanja. Ob glasbi smo se zabavali na svežem zraku in pogreli ob toplem čajusmile.

Učenci so sodelovali v delavnicah na temo ČISTI ZOBJE in imeli možnost izdelati svojo ZOBNO ŠČETKO. Poučili smo se o tem, kako ohraniti naše zobe čiste in zdrave.
Učenci 1. in 2. razreda so se lahko preizkusili tudi v skokih na MINI PLANICI.
Lep sončen dan smo izkoristili tudi za športne igre.

Učiteljici Tina Lavrič in Anja Divjak

Svetovni dan učiteljev

Petega oktobra učitelji praznujemo svoj stanovski praznik že 25 let. V OŠ Sostro učenci nadaljujejo tradicijo in z ličnimi izdelki v rokah obiščejo svoje učitelje, jim čestitajo ob njihovem prazniku in se jim zahvalijo za trud in znanje, ki ga jim posredujejo. Znanje je vrednota, s katerim je mogoče premagovati ovire in si širiti svoje obzorje.

Pripravila: Jožica Ločičnik

DRŽAVNO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE – CRNGROB 2018, 4. 10 . 2018

V četrtek, 4.10.2018 smo se udeležili državnega tekmovanja v orientacijskem teku za osnovnošolce in dijake. Tekmovanje je bilo v vasi Crngrob pri Škofji Loki. V ospredju so bili večinoma tekmovalci, ki orientacijski tek trenirajo v klubih. Naših učencev in učenk v teh klubih ni, a smo kljub temu uspeli ujeti tri uvrstitve med deset najboljših:
 - Taja Bartalanič – 6. mesto v B kategoriji
 - Nikolina Ugrin – 8. mesto v B kategoriji
 - Živa Jančar Bauman – 9. mesto v C kategoriji

Pohvalimo pa lahko vse naše tekmovalce, saj so se res potrudili in dali vse od sebe.

Mentor: Jože Drab

Mali atletski pokal, 1. 10. 2018

V ponedeljek, 1. 10. 2018, smo se z učenci odpravili na atletske površine športnega parka Ljubljana. Ob glasnem navijanju so nas z vrhunskimi rezultati razveseli Sašo Kondič (3. mesto v teku na 300 metrov), Kristjan Hemler (2. mesto v teku na 60m), Jernej Nejc Zupančič (2. mesto v metu vortexa), Alen Nik Shaqiri (1. mesto v teku na 60 metrov), Matevž Povše (1. mesto v suvanju krogle) ter zmagovalna štafeta fantov 4x100 metrov (Kondič, Zupančič, Povše, Shaqiri).

Marko Šosterič

Obisk Pikinega festivala v Velenju, 28. 9. 2018

Petek, 28. 9., je bil za učence 1.b razreda prav poseben dan. V šoli smo se zbrali že ob pol osmih, v nahrbtnike pospravili malico, sladke dobrote iz naše šolske kuhinje in paket za kosilo, ter se z avtobusom odpeljali proti Velenju. Pot nam je ob petju in pogovoru hitro minila in že smo se ustavili pred Glasbeno šolo, kjer smo si po malici v dvorani ogledali lutkovno predstavo Bikec Ferdinand. Po predstavi nas je prišla pozdravit in poklepetat z nami tako težko pričakovana Pika Nogavička, ki je v živo še bolj simpatična, navihana in prijazna kot v knjigi. Prijazen šofer avtobusa nas je odpeljal do osrednjega prizorišča ob Velenjskem jezeru, kjer smo v čudovitem okolju in ob krasnem vremenu uživali v raznovrstnih delavnicah. Izdelali smo si akvarije z ribicami, pisane pave, kačje pastirje, štorklje... Preizkusili smo različna glasbila, ustvarjali z glino, opazovali živali v Mini živalskem vrtu, božali ponija, se poučili o užitnih in strupenih gobah in še in še. Posebna izkušnja je bil tudi ogled Pikine Vile Čira čara. Po izdatnem kosilu smo se še malce poigrali v parku, pokukali v skrinjo zakladov na strašni gusarski ladji in se prijetno utrujeni odpravili nazaj v Ljubljano.
Tako zanimivega dne, polnega dogodivščin, še dolgo, dolgo ne bomo pozabili.

Anja Divjak

SLEMENOVA ŠPICA in MALA MOJSTROVKA – 29. 9. 2018

Prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu je bil na delovno soboto. Poln avtobus je učence s štirimi vodniki in mentorico odpeljal na Vršič, 1611 m visoko. Do sedelca Vratca (1800 m) smo se povzpeli vsi skupaj. Tam smo se malo okrepčali, si oddahnili in za rojstni dan zapeli učenki, ki nas je pogostila z bonboni. Kar hitro je šest učencev z vodnikoma Jožetom in Andrejo odhitelo proti Mali Mojstrovki, ostali pa smo z vodnikoma Domnom in Gašperjem pot počasi nadaljevali proti jezercem pod Slemenovo špico. Žal vode v jezercih ni bilo, smo si pa nekateri prav lahko predstavljali prizore iz filma Kekec, ki so bili posneti prav na tem mestu. Vzpon na vrh Slemenove špice (1911 m) je bil res kratek. Naredili smo nekaj skupinskih fotografij in si kljub oblakom, ki so bili visoko nad nami, ogledali okoliške dolinice in hribovje. Spust je bil enostaven in nenaporen. Skupino, ki je bila na Mali Mojstrovki smo počakali v Tičarjevem domu na Vršiču, kjer smo si nekateri privoščili kakav, drugi slastne palačinke, nekateri pa smo le uživali v sončnih žarkih, s katerimi nas je na koncu nagradilo sonce.
Manjša druga skupina se je z Vratc pod stenami sprehodila pod Malo Mojstrovko, kjer smo se opremili s čelado, plezalnim pasom in samovarovalnim kompletom. Čakalo nas je 500 višinskih metrov severne stene. Pot je zelo lepo speljana preko naravnih prehodov in dobro zavarovana s klini in jeklenicami. Vsi učenci so pogumno plezali in veseli dosegli vrh Male Mojstrovke (2332 m). Razgled je bil zelo lep, čeprav so se nekateri najvišji vrhovi skrivali v oblakih. Po počitku smo sestopili po južni poti. Melišča so nam pomagala, da smo bili kar hitro nazaj dol na Vršiču, kjer nas je že čakala prva skupina. Skupaj smo sestopili še do Erjavčeve koče, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal nazaj v Ljubljano.

Mentorja: Urša Oven in Jože Drab

OBELEŽITEV 25. OBLETNICE ZDRAVE ŠOLE , 29. 9. 2018

Prvo delovno soboto (29. 9. 2018) v letošnjem šolskem letu smo na OŠ Sostro namenili obeležitvi 25. obletnice delovanja projekta Slovenska mreža zdravih šol, katere članica je tudi OŠ Sostro. Dan se je pričel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in nadaljeval v športnem duhu. Člani ŠD Zadvor so v Zadružnem domu učencem razredne stopnje pripravili razgiban poligon, na katerem so z veseljem premagovali ovire in izvajali predvidene naloge. Svežega zraka smo se nadihali na trim stezi, poleg nabirali kostanj in na postanku izvedli še nekaj veščin karateja, pod vodstvom članov iz Karate kluba Forum. Učenci predmetne stopnje so se pomerili v turnirjih nogometa in odbojke.
V šolski avli so krajani pripravili razstavo ob prazniku Darovi jeseni, na kateri so si učenci ogledali lokalno pridelane dobrote in ozavestili pomen zdrave prehrane.
Potekala je tudi zbiralna akcija papirja, v organizaciji 9. razredov.

Petra Florjančič in Valentina Kores,
koordinatorici projekta Zdrava šola

Obisk odbojkarjev ACH Volley, 24. 9. 2018

V ponedeljek, 24. 9. 2018, so nas obiskali odbojkarji aktualnih državnih prvakov ter tekmovalcev v odbojkarski ligi prvakov ACH Volley. Skupaj z igralci smo preizkusili naše veščine, se učili osnovne odboje in kar je najpomembneje, uživali v igranju odbojke.

Učenci 4. in 5. razredov

Sostrski matematični raziskovalni tabor SMaRT 2018, 21.–23. 9. 2018

Skupina učencev 8. razreda je v petek odšla na matematični raziskovalni tabor SMaRT. Učenci so preko delavnic spoznavali matematiko na drugačen način. Spoznavali so ligaški sistem in tekmovali v igri povezav. Spoznavali so tudi poliedre, metode reševanja besedilnih nalog, reševali Einsteinovo uganko, šifrirali sporočila … Vrhunec tabora je bil matematični maraton, pri katerem so bile po celotnem domu nalepljene naloge za reševanje.

Mitja Vatovec
vodja tabora

DAN BREZ AVTOMOBILA NA OŠ SOSTRO, 21. 9. 2018

Tudi na OŠ Sostro obeležujemo DAN BREZ AVTOMOBILA.
V ta namen smo prvošolčki in drugošolci pobarvali in izobesili napis

VOZI PREVIDNO!

Našli smo tudi pesmico o prometu:

ENA PROMETNA

PROMET NA CESTI JE IN V ZRAKU,
PA NA VODI IN NA VLAKU.

DA V PROMETU NI DIRENDAJA,
POSKRBITA PROMETNIK IN DVA POLICAJA.

ČE SE V PROMETU PREDPISOV NE DRŽIMO,
KAJ HITRO KAZEN PRIDOBIMO IN NESREČO POVZROČIMO.

Vsem udeležencem v prometu želimo srečno in varno na vseh poteh!

1. in 2. razredi z učiteljicami podaljšanega bivanja

KOLESARSKI INFORMATIVNI KROG 2018, 19. 9. 2018

Vsako leto je čas med 16. in 22. septembrom namenjen mednarodni prometni  akciji »Evropski teden mobilnosti«. V okviru tega smo se v sredo, 19. 9. 2018 tudi mi z OŠ Sostro udeležili akcije »Kolesarski informativni krog«.
V meglenemu jutru se je 8 učencev, ki so se lani pri kolesarskem izpitu najbolje izkazali, podalo na 9 km dolgo pot v center mesta. Spremljala sva jih učitelja Tone Vogler in Jože Drab. Kmalu so se megle razkadile in naredil se je lep sončen dan. V centru mesta smo se nato vozili po določeni trasi od ene informacijske točke do druge. Na vsaki točki so otroci izvedeli kaj novega o prometni varnosti, kolesih in prvi pomoči. Pomerili so se tudi v »polžji vožnji«. Po zaključenem celem krogu smo si privoščili še sladoled, nato pa se odpeljali nazaj v šolo.

Ljubljana, 21. 9. 2018

Jože Drab,
šolski prometni koordinator

Udeleženi učenci: Zarja Čibej, Tjaša Kristan, Žan Tomšič, Ana Zupančič, Tinka Žakelj (vsi 6.a), Matija Prepeluh, Žiga Lin Hočevar, Val Vidic (vsi 6.b).

Najboljši v Malih sivih celicah, 18. 9. 2018

V torek, 18. 9. 2018, je ekipa, ki so jo sestavljali Peter Puškarić, Val Bajc in Vid Oven, na predtekmovanju iz Malih sivih celic dosegla 1. mesto med 32 osnovnimi šolami. Zmagovalci so se uvrstili na tekmovanje RTV Slovenija.

Dekliška ekipa (Nina Žgajnar, Lara Matos in Lara Gale) se je na OŠ Dob tudi odlično borila.
Vsem čestitke!

Mentorica Martina Golob

ETEC - Budimpešta, 6. 9. do 9. 9. 2018

V Budimpešti se je odvijalo Evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje za mlade kolesarje do 12 let pod okriljem Mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Slovenijo so zastopali štirje naši učenci, ki so maja letos zmagali na državnem tekmovanju na Vranskem.
Kljub tremi in mladostni zaletavosti nam je uspel odličen rezultat in uvrstitev na 9. mesto med 24 ekipami iz 23 držav.
ČESTITKE VSEM ŠTIRIM!
Kako so oni doživljali vse skupaj, pa si preberite v nadaljevanju prispevka!

Mentor: Jože Drab

ETEC - Budimpešta, 6. 9. do 9. 9. 2018
Po zgodnjem četrtkovem vstajanju smo se odpravili na pot proti madžarskemu glavnemu mestu Budimpešta. Vožnja je bila dolga, tako da smo prišli ravno na kosilo, ki smo ga z veseljem pojedli. Ker smo vedeli, da bo naslednji dan tekmovanje, smo šli po večerji takoj spat. V petek zjutraj smo bili vznemirjeni, a ko se je tekmovanje pričelo, je bilo lažje. Na tekmovanju smo vozili simulator kolesa, pisali teoretične teste o cestno prometnih predpisih, kolesarili v labirintu, izdelovali zanimive kolesarske čelade in kolesarili po več spretnostnih poligonih. Zvečer smo izvedeli, da smo dosegli cilj – uvrstitev v deseterico. Deveto mesto med 24 tekmovalnimi ekipami z 92 % vseh točk je zelo dober rezultat. Razlike so bile zelo majhne, saj je zmagovalka Rusija dosegla 98 %. Sledil je ples, a smo se zaspani kmalu odpravili spat. Zgodaj zjutraj v soboto smo odšli na izlet po Budimpešti. Ogledali smo si muzej na prostem Skanzen, peljali smo se s starim vlakom in ladjico po Donavi ter si na koncu ogledali parlament. Po večerji je bila podelitev daril med tekmovalci iz vseh držav in dobili smo res veliko daril. Za nami je bil dolg, vroč in naporen dan, zato smo odšli zgodaj spat. Naslednje jutro smo pozajtrkovali, pospravili svojo prtljago in se s kombijem odpeljali do termalnega jezera Heviz, ki ima običajno več kot 30º C. Privoščili smo si še malo poletnih vodnih radosti. Ko smo pozno popoldne prišli nazaj v Sostro, nas je pred šolo presenetil sprejem staršev in sorodnikov s transparenti, baloni, trobljenjem in otroškim šampanjcem.

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki so organizirali in kakorkoli pripomogli k našemu uspehu. Zahvaljujemo se AMZS, ki je omogočil in financiral trening v Termah Čatež in tekmovanje v Budimpešti. Zahvaljujemo se AMD Moste in OŠ Sostro za pomoč in razumevanje. Hvala inštruktorjema Jožetu Drabu in Branetu Vršniku, ki sta nas naučila vse, kar zdaj znamo. Najbolj se pa zahvaljujemo vsem, ki so navijali za nas.

zapisali tekmovalci in učenci Zoja Šebetić, Nika Habič, Matjaž Podgorelec in Matija Prepeluh

 

Ogled filma Gajin svet, 6. 9. 2018

V četrtek, 6. 9. 2018, smo si s šestošolci ogledali slovenski mladinski film Gajin svet, ki je prejel nagrado na sarajevskem filmskem festivalu.
Udeležili smo se tudi delavnic o varni rabi interneta, ki je ena od tem omenjenega filma. Z nami se je fotografiral scenarist in režiser Peter Bratuša, poklepetali pa smo tudi z igralsko ekipo.

Šolski novinarji

ETEC - Evropsko prometno-kolesarsko tekmovanje

Prejšnji teden so se naši učenci, zmagovalci državnega tekmovanja »Mladi kolesar« udeležili priprav državne reprezentance v Termah Čatež. Trenirala sva jih Brane Vršnik (AMD Moste) in učitelj Jože Drab.

Otroci so izpopolnili svoje teoretično znanje o cestno-prometnih predpisih in v spretnostni vožnji na poligonu. Seveda se je našel tudi čas za kopanje v bazenih.

Le še nekaj dni pa nas loči od nastopa na Evropskem prvenstvu v Budimpešti, ki bo potekalo od četrtka, 6. 9. do nedelje, 9. 9. 2018.
Držimo pesti za čim boljšo uvrstitev!

Metor: Jože Drab

 
Powered by Phoca Gallery