Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

KULTURNI DAN za šestošolce: EVROPSKI DAN JEZIKOV, 25. 9. 2020

V petek, 25. septembra 2020, so imeli šestošolci kulturni dan, ki je bil tematsko vezan na evropski dan jezikov, ki ga obeležujemo 26. septembra 2020. Učenci so brez dlake na jeziku spoznavali bogato kulturno in jezikovno različnost Evrope in utrjevali evropski načeli strpnosti in medsebojnega razumevanja. Poleg jezikanja pa so s prepevanjem skušali prebuditi zaspanca Jako v slovenščini, španščini, nemščini, francoščini in angleščini. Ker znanje tujih jezikov šteje, smo se v različnih jezikih naučili šteti do 5, nekateri tudi v albanščini. Opoldan pa nam je muca snedla jezik. Brez besed smo se delali francoze ter si kot Britanci privoščili sloviti tea at five. Namesto, da bi se ugriznili v jezik, smo raje grizli slastne piškote naše pridne kuharice Mire.

Zapisala: mag. Renata More, koordinatorica kulturnega dne

ORIENTACIJSKI TEK - DRŽAVNO TEKMOVANJE, 23.9.2020

Na državnem šolskem tekmovanju v orientacijskem teku za posameznike iz 8. in 9. razredov, ki je potekalo v Črnuški gmajni, so se naši učenci zelo dobro izkazali. Prav vsi so našli vse kontrolne točke in bili dobra konkurenca ostalim tekmovalcem, med katerimi večina trenira orientacijski tek v klubih. Predvsem mlajši dve učenki sta bili izjemni. Rezultati:

Učenci (55 na štartu):
- Martin Šubelj, 8.b -32. mesto
- Aljoša Fašun, 9.a in Matjaž Franci Selan, 9.c zaradi bolezni nista nastopila

Učenke (43 na štartu):
- Taja Bertalanič, 8.c - 4. mesto (malo je zmanjkalo za medaljo)
- Nikolina Ugrin, 8.b - 9. mesto
- Julija Novak, 9.a - 33. mesto
- Nika Habič, 9.a - 34. mesto

Čestitke vsem!

Mlajši učenci zaradi kovid situacije tokrat niso smeli nastopati.

Mentor Jože Drab

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI – KOLESARSKI INFO KROG, 17. 9. 2020

V okviru Evropskega projekta Teden mobilnosti je bila izvedena preventivna kolesarska akcija »Kolesarski info krog« v Ljubljani. Udeležilo se ga je tudi 9 naših učencev, ki so v lanskem šolskem letu najbolje opravili s kolesarskim izpitom.
Učenci so se pod vodstvom odpeljali s kolesi v center Ljubljane in se nato vozili od ene točke do druge. Na vsaki so zvedeli kaj novega o varni kolesarski vožnji v prometu, zdravem načinu življenja in prvi pomoči, na eni točki pa so se tudi pomerili v polžji vožnji.
Na koncu je v lepem vremenu ostalo še nekaj časa za zasluženi sladoled.

Mentor Jože Drab

Množični tek otrok 2020 – 23. september 2020 – Dan slovenskega športa

Na osnovni šoli Sostro smo se v sredo, 23. septembra 2020, v okviru dneva slovenskega športa pridružili najbolj množičnemu teku v Sloveniji – Množični tek otrok 2020, ki ga organizira Atletska zveza Slovenije. Sodelovali so učenci prvega razreda ter njihove učiteljice podaljšanega bivanja. Tekli smo na 100m, kar je tudi uradna atletska disciplina. S tem smo se pridružili več kot 15.000 otrokom iz celotne Slovenije, ki so ta dan tako kot mi sodelovali v akciji. Na koncu je prav vsak izmed udeležencev prejel tudi priznanje za sodelovanje.

Pripravila Katja Kovačič

22. september  -  EVROPSKI DAN BREZ AVTOMOBILA

POJDI PEŠ.

POJDI S KOLESOM.

POJDI S SKIROJEM.

POJDI Z ROLERJI.

POJDI Z AVTOBUSOM.

POJDI S KOMBIJEM.

Maruša Babnik

21. SEPTEMBER 2020 – MEDNARODNI DAN MIRU

21. septembra je svet praznoval mednarodni dan miru. To je dan, ko naj bi povsod vladal mir, oboroženi in drugi spopadi pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest o tem, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir.
V 1. razredu smo ta dan obeležili tako, da smo iz papirja in kartona izdelali golobe miru in jim zašepetali želje miru, ki jih želimo, da se uresničijo našem svetu in vsem ljudem na njem. V razredu smo nato golobe miru tudi razobesili.

Učiteljica Katja Kovačič ter učenci 1.b in 1.c

DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADIH RAZISKOVALCEV, 14. 9. 2020

V ponedeljek, 14. 9. 2020, sta Zala Sešek in Izabela Černilec na državnem tekmovanju Mladih raziskovalcev predstavili raziskovalno nalogo z naslovom KULINARIČNI TURIZEM.

Dosegli sta SREBRNO PRIZNANJE.
Čestitke.

Mentorici: Simona Hribar Kojc in Dominika Slokar De Lorenzi

TRIGLAV - 5. in 6. september 2020 - izlet gorniškega krožka

Trinajst najbolj aktivnih, sposobnih in pogumnih otrok gorniškega krožka naše šole se je odločilo, da se povzpnejo na vrh Slovenije. Že med počitnicami smo trenirali gibanje po zelo zahtevni poti ob jeklenicah in klinih. Dva tedna pred vzponom smo šli na 6-urno kondicijsko pripravljalno turo.

V soboto zjutraj smo se zbrali že ob 5 h zjutraj in se odpeljali na Rudno polje na Pokljuki. Sledila je dolga hoja preko Studorskega prevala in mimo Vodnikove koče in Doma Planika. Opremili smo se s čeladami, plezalnimi pasovi in samovarovalnimi kompleti in se vzpeli najprej na Mali Triglav in nato na vrh Triglava. Šlo je počasi, saj je bila gneča na grebenu nepopisna. A imeli smo lepo vreme in razglede in se nam ni mudilo. Vsi presrečni so učenci dosegli vrh, večina prvič, za kar so bili tudi krščeni (dobili so tri po riti z vrvjo). Sestopili smo na drugo stran do Triglavskega doma na Kredarici. Koča je bila povsem polna, a smo imeli na srečo rezervacijo. Po večerji smo šli kmalu spat.
Nedeljsko jutro je bilo čarobno in vremenska napoved za dopoldne še lepa. Sestopili smo čez Triglavske pode do Staničeve koče in nato po dolgih meliščih doline Za Cmirom dosegli dolino Vrata. Le še potok Triglavsko Bistrico smo preskočili in se utrujeni, a srečni, že peljali z minibusom nazaj domov.

Čestitke vsem za veličastno gorsko turo! Več bodo povedale slike.

Mentor krožka: Jože Drab

 
Powered by Phoca Gallery