Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

Vpis v srednje šole


Obvestilo glede oddaje prijav za vpis v srednje šole ob zaprtju šole

Učenci 9. razredov ste v tednu pred zaprtjem šole v šoli prejeli prijavnico za vpis v srednjo šolo, ki je dostopna tudi na spletu:
https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2192

Z ministrstva so sporočili, da se bo rok oddaje prijave za vpis v srednje šole in dijaške domove prestavil na kasnejši datum, ni pa še znano, kateri. Na srednjih šolah namreč niso uspeli opraviti vseh preizkusov posebnih nadarjenosti, kjer je to pogoj za vpis, zato so enoten rok za prijavo primorani spremeniti, četudi se šole odprejo že pred tem datumom.

O vseh rokih boste pravočasno obveščeni.
V tem času spremljajte obvestila na spletni strani šole in ministrstva:
https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/.

Za kakršnakoli vprašanja ali svetovanje sem dosegljiva na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Ostanite zdravi,
Teja Štefančič

šolska svetovalna delavka


Dragi devetošolci,

z veliko hitrostjo se bliža dan, ko se boste morali odločiti o svoji nadaljnji poklicni oziroma izobraževalni poti. Da bo vaša izbira kar najbolj ustrezna, iščite čim več informacij. Pogovarjajte se o pozitivnih in negativnih vidikih posameznih poklicev, o dobrih in slabih straneh posameznih šol, brskajte po spletu, sprašujte znance, sorodnike, prijatelje, oglasite se v šolski svetovalni službi. Razmišljajte o svojih interesih, o svojih učnih navadah, ocenah, spretnostih, sposobnostih, osebnostnih lastnostih, motivaciji in ciljih. Naj bo vaša odločitev premišljena in res povsem vaša. To pa ne pomeni, da ne upoštevate nasvetov drugih. Tudi mnenje staršev, učiteljev in prijateljev je namreč pomembno, saj so to ljudje, ki vas dobro poznajo. Naj bo njihovo mnenje le en delček velikega mozaika, iz katerega boste na koncu sami oblikovali svojo lastno odločitev. Predvsem pa, vsak dan se trudite uresničiti vsaj delček svojih sanj.

Spoštovani starši,

kako svetovati otroku, da bo zanj najbolje? Kateri so tisti poklici, ki bodo mladostniku zagotovili zaposlitev in finančno varnost? Tega v današnjem času ne moremo zagotovo napovedati. Spremljamo lahko statistike o trgu dela, ki pa se zelo hitro spreminjajo. Danes iskan poklic jutri morda postane povsem nepotreben. Izobrazba kar naenkrat ni več tako zelo pomembna. Vse bolj je aktualno fleksibilno delo, kar pomeni, da je na trgu dela potrebna podjetniška miselnost in iznajdljivost, učenje iz izkušenj in sposobnost soočanja z izzivi. Kako torej pomagati svojemu mladostniku, da bo sprejel odločitev, ki bo zanj najboljša? Pogovarjajte se z njim o različnih poklicih, nudite mu pomoč pri iskanju informacij, podprite ga pri raziskovanju njegovih interesov in močnih področij, pogovarjajte se o njegovi motivaciji, in ko boste prepričani, da je zbral dovolj tako pozitivnih kot negativnih informacij, zaupajte v njegovo lastno presojo ter ga podpirajte na njegovi nadaljnji poti.

Teja Štefančič, mag. psih.,
svetovalna delavka

 

1 Razpis za vpis 2020/21

Razpis ( pdf_smallpdf, 20. 1. 2020)
Podrobnejši podatki o razpisu (pdf_small pdf, 20. 1. 2020)
Informacija o vsebini prilog in informativnem dnevu po posameznih šolah (pdf_small pdf, 20. 1. 2020)
Roditeljski sestanek za starše devetošolcev (pdf_small pptx, 5. 2. 2020)

Več informacij na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport:
http://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo

2 Omejitev vpisa 2020/21

Podatki bodo znani do 22. 5. 2020.

3 Rokovnik za vpis v SŠ

Rokovnik za vpis v srednje šole za šolsko leto 2020/21 (pdf_smallpdf)

4 Izračun točk za vpis

Tabela za izračun točk (xls_small xls)

5 Izobraževalna shema v Sloveniji

Shema (pdf_smallpdf)
Opis srednješolskega izobraževanja (pdf_smallpdf)

6 Štipendije

http://www.sklad-kadri.si
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/
trg_dela_in_zaposlovanje/stipendije/

Opisi poklicev

http://www.ess.gov.si/ncips/cips/opisi_poklicev

Kam in kako

http://www.ess.gov.si/ncips/cips/kam_in_kako

Več informacij

http://www.mojaizbira.si