Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

Vpis v srednje šole

Dragi devetošolci in spoštovani starši,

včeraj ste prejeli mojo e-pošto z vsemi pomembnimi informacijami glede vpisa v srednjo šolo. Če je kdo izmed vas ni prejel, naj mi prosim piše na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Nov rok za oddajo prijavnic za vpis v srednje šole in dijaške domove je 11. maj 2020. Do tega datuma morajo vsi kandidati, ki se želijo naslednje šolsko leto izobraževati v srednji šoli oziroma bivati v dijaškem domu, oddati prijavnico, med njimi tudi tisti, ki še niso opravljali preizkusov nadarjenosti na srednjih šolah, ki izvajajo izobraževalne programe, za katere je kot posebni vpisni pogoj treba uspešno opraviti tudi preizkus nadarjenosti.

Do sprememb je prišlo tudi pri zahtevanem načinu oddaje prijavnic, in sicer glede na zadnja navodila ministrstva na prijavnici za vpis ni potreben podpis in žig ravnatelja osnovne šole. To pomeni, da učencem prijavnic ni potrebno prinesti v osnovno šolo, temveč jih po navadni pošti ali e-pošti na srednje šole pošljete sami.

Da boste lahko vsi pravilno izpolnili prijavnice, bom v torek, 5. 5. 2020 od 8.00 do 15.00 na voljo v svetovalni službi na šoli, kjer se lahko oglasite, da skupaj izpolnimo prijavnico. Ta dan bom v navedenih urah dosegljiva tudi na šolski telefon svetovalne službe: (01) 527 25 15. Sicer pa sem ves čas na voljo prek prej omenjenega e-poštnega naslova.

Devetošolcem želim, da se vam uresničijo želje glede nadaljnjega izobraževanja, in vas vse lepo pozdravljam.

Teja Štefančič
šolska svetovalna delavka


Dragi devetošolci,

z veliko hitrostjo se bliža dan, ko se boste morali odločiti o svoji nadaljnji poklicni oziroma izobraževalni poti. Da bo vaša izbira kar najbolj ustrezna, iščite čim več informacij. Pogovarjajte se o pozitivnih in negativnih vidikih posameznih poklicev, o dobrih in slabih straneh posameznih šol, brskajte po spletu, sprašujte znance, sorodnike, prijatelje, oglasite se v šolski svetovalni službi. Razmišljajte o svojih interesih, o svojih učnih navadah, ocenah, spretnostih, sposobnostih, osebnostnih lastnostih, motivaciji in ciljih. Naj bo vaša odločitev premišljena in res povsem vaša. To pa ne pomeni, da ne upoštevate nasvetov drugih. Tudi mnenje staršev, učiteljev in prijateljev je namreč pomembno, saj so to ljudje, ki vas dobro poznajo. Naj bo njihovo mnenje le en delček velikega mozaika, iz katerega boste na koncu sami oblikovali svojo lastno odločitev. Predvsem pa, vsak dan se trudite uresničiti vsaj delček svojih sanj.

Spoštovani starši,

kako svetovati otroku, da bo zanj najbolje? Kateri so tisti poklici, ki bodo mladostniku zagotovili zaposlitev in finančno varnost? Tega v današnjem času ne moremo zagotovo napovedati. Spremljamo lahko statistike o trgu dela, ki pa se zelo hitro spreminjajo. Danes iskan poklic jutri morda postane povsem nepotreben. Izobrazba kar naenkrat ni več tako zelo pomembna. Vse bolj je aktualno fleksibilno delo, kar pomeni, da je na trgu dela potrebna podjetniška miselnost in iznajdljivost, učenje iz izkušenj in sposobnost soočanja z izzivi. Kako torej pomagati svojemu mladostniku, da bo sprejel odločitev, ki bo zanj najboljša? Pogovarjajte se z njim o različnih poklicih, nudite mu pomoč pri iskanju informacij, podprite ga pri raziskovanju njegovih interesov in močnih področij, pogovarjajte se o njegovi motivaciji, in ko boste prepričani, da je zbral dovolj tako pozitivnih kot negativnih informacij, zaupajte v njegovo lastno presojo ter ga podpirajte na njegovi nadaljnji poti.

Teja Štefančič, mag. psih.,
svetovalna delavka

 

1 Razpis za vpis 2020/21

Razpis ( pdf_smallpdf, 20. 1. 2020)
Podrobnejši podatki o razpisu (pdf_small pdf, 20. 1. 2020)
Informacija o vsebini prilog in informativnem dnevu po posameznih šolah (pdf_small pdf, 20. 1. 2020)
Roditeljski sestanek za starše devetošolcev (pdf_small pptx, 5. 2. 2020)

Več informacij na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport:
http://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo

2 Omejitev vpisa 2020/21

Seznam srednjih šol, ki bodo omejile vpis v 1. letnik za šolsko leto 2020/2021 (pdf_smallpdf)

3 Rokovnik za vpis v SŠ

Nov rokovnik za vpis v srednje šole za šolsko leto 2020/21 (pdf_smallpdf)

4 Izračun točk za vpis

Tabela za izračun točk (xls_small xls)

5 Izobraževalna shema v Sloveniji

Shema (pdf_smallpdf)
Opis srednješolskega izobraževanja (pdf_smallpdf)

6 Štipendije

http://www.sklad-kadri.si
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podrocja/
trg_dela_in_zaposlovanje/stipendije/

Opisi poklicev

http://www.ess.gov.si/ncips/cips/opisi_poklicev

Kam in kako

http://www.ess.gov.si/ncips/cips/kam_in_kako

Več informacij

http://www.mojaizbira.si