Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

A European Cookbook (mednarodni eTwinning projekt)

_

slike v galeriji dejavnosti

Kljub temu da smo delali na daljavo, se je nekaj učencev 7. razreda odločilo sodelovati v mednarodnem eTwinning projektu A European Cookbook. Skozi projekt, v katerem je sodelovalo več kot 10 držav, so preko kulinarike spoznavali tako svojo kulturo kot tudi druge kulture.

Najprej smo z učenci imeli možgansko nevihto o tem, katere tradicionalne slovenske jedi poznajo. Nato so izmed vseh predlogov izbrali osem jedi, za katere so pripravili recepte. Sestavine so prevedli učenci sami, pri receptih pa sva pomagali mentorici. Recepte smo potem objavili na skupni Twinspace strani, na kateri je iz receptov vseh sodelujočih držav nastala debela kuharska knjiga, v kateri je naša država zastopana z receptom za matevža, idrijske žlikrofe, pražen krompir, kranjsko klobaso, kremne rezine, gibanico, potico in orehove štruklje. Zelo pa smo tudi zadovoljni, da nam je uspelo izpeljati videokonferenco z učenci iz Francije in Turčije. Tako so naši učenci uporabljali angleščino za komunikacijo, kar je tudi eden od glavnih ciljev takih mednarodnih projektov.

Zadnji korak projekta nas še čaka, saj bomo po receptu iz druge države skupaj pripravili jed. Naši učenci so želeli imeti popoln obrok, zato so izbrali turško glavno jed ali nazik kebabi in pa francosko sladico profiterole. Upamo, da nam uspe izvesti tudi ta zadnji korak našega projekta.

Keep calm and do eTwinning smile

Mentorici Jerneja Osredkar in Andreja Miklavčič

NAGRAJENCI ŠOLSKEGA PREŠERNOVEGA NATEČAJA 2020/2021

NAGRAJENCI ŠOLSKEGA PREŠERNOVEGA NATEČAJA 2020/2021

na literarnem področju:

Lana Bajc, 8. c
Lara Melihen, 8. b
Maša Kukovec, 4. a

na likovnem področju:

Neža Likovič, 8. c
Tristan Teran Babnik, 6. c
Neli Voda, 6. b
Julija Štepic, 5. b

Nagrajencem iskreno čestitamo.

Razstavo prispelih izdelkov bomo pripravili ob vrnitvi v šolske klopi.
Nagrajenci in vsi sodelujoči boste priznanja in nagrade prejeli ob koncu šolskega leta.

komisija Šolskega Prešernovega natečaja

POVABILO K SODELOVANJU V SPOMLADANSKEM EKOLOŠKEM IZZIVU TURISTIČNE ZVEZE SLOVENIJE

POMETIMO PRED SVOJIM PRAGOM

Od 22. marca, ko obeležujemo svetovni dan voda, pa do 22. aprila, ko praznujemo svetovni dan Zemlje, vljudno vabljeni na ekološki izziv Turistične zveze Slovenije. 

Pomlad je idealen čas, da očistimo Slovenijo, saj še ni veliko nizkega rastja in smeti, ki so se nabrale čez zimo, kar kličejo, da jih poberemo in odnesemo tja, kamor sodijo – v smetnjake!

Združite prijetno s koristnim in se med sprehodom ali tekom v naravi opremite z vrečko ali nahrbtnikom in rokavicami in mimogrede poberite smeti ob poti! Vsaka gesta šteje.
Sodelovanje lahko tudi fotografirate in fotografijo pošljete na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. do 22. aprila. Ob pošiljanju zapišite tudi ime in priimek ter razred učenca, ki je sodeloval pri izzivu. Iz prejetih fotografij bomo pripravili razstavo.

Koordinatorki: Simona Hribar Kojc, Dominika Slokar De Lorenzi

Povabilo k reševanju kviza

Pridruži se reševanju knjižnično-muzejskega "Mega kviza" in osvoji knjižno nagrado! Kviz najdeš na spletni strani http://www.megakviz.si/, rešuješ pa ga lahko vse do 15. maja 2020. Pred izpolnjevanjem kviza se moraš registrirati, pri reševanju pa si pomagaj z viri, ki so navedeni na omenjeni spletni strani. Uspešno in zabavno reševanje ter veliko sreče pri žrebanju!

Knjižničarki

DAJ SE NASMEJ: OŠ Sostro za učence

Spodnji video je nastal v želji učencem polepšati njihove enolične karantenske dni in jim pokazati, kako v tem čudnem času poteka vsakdan njihovih učiteljev in ostalih zaposlenih na šoli. Sporočamo jim, da jih pogrešamo, jih imamo radi in da bomo s skupnimi močmi vedno premagali še tako veliko težavo ali slab dan. Ali kot pravijo punce iz skupine BEPOP: Vse bo ok!

Anja Divjak

Galerija - zadnjih šest dejavnosti

_
A European Cookbook (mednarodni eTwinning projekt)

Kljub temu da smo delali na daljavo, se je nekaj učencev 7. razreda odločilo sodelovati ... Več v galeriji dejavnosti.

_
25. marec - Materinski dan

Zvezdana Majhen:

Mamica

Kdor je nima, ni rojen –
takšen najbrž ... Več v galeriji dejavnosti.

_
22. marec – Svetovni dan voda

Svetovni dan voda je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) razglasila leta 1993. Obeležujemo vsako ... Več v galeriji dejavnosti.

_
Tehniški dan za 6. razrede: Premogovništvo Velenje, 19. 2. 2021

V petek, 19. februarja 2021, so imeli šestošolci tehniški dan na temo Premogovništva v Velenju. ... Več v galeriji dejavnosti.

_
Sodelovanje z DSO Fužine, 8. 3. 2021

Učenci 7., 8. in 9 razredov so se ponovno prijazno spomnili na varovance DSO Fužine. ... Več v galeriji dejavnosti.

_
NACIONALNI USTVARJALNI NATEČAJ "RAZNOLIKOST NAS POVEZUJE", 19. 2. 2021

Učenci 1. a razreda, so z mentoricama Katjo Mlakar in Karmen Vodopivec sodelovali v NACIONALNEM ... Več v galeriji dejavnosti.