Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

PEKEL pri Borovnici, 5. 6. 2021

_

slike v galeriji dejavnosti

V soboto zjutraj smo se zbrali pri Gostišču v Peklu pri Borovnici. Tokrat nas je bilo malo manj, saj je bila planirana pot nekoliko zahtevnejša in smo na izlet povabili le učence predmetne stopnje.
Pot nas je vodila po soteski potoka Borovniščica. Voda v potoku je postajala z višino vse bolj divja in poskočna. Kmalu smo prišli do prvega slapu, ki meri v višino le 4 m, nad njim pa je še nekaj podobno visokih. Nadaljevali smo navzgor in prišli do 2. slapu (višina 16 m). Tam smo si nadeli varovalno opremo (čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet). Pot se najprej zelo strmo vzpne, v pomoč pa so nam bile jeklenice, klini, stopnice in lestve. Pri tretjem slapu (18 m) s klopco smo se slikali, šli nato skoraj pod vodni curek četrtega slapu (17 m) in se ustavili pod najvišjim, petim slapom (20 m). Med počitkom pri tolmunu smo najpogumnejši tudi zabredli v vodo. Kopanje v njem smo pustili za drugič. Nad slapom smo ujeli makadamsko cesto in zaradi vročega vremen sklenili, da gremo po krajši poti skozi gozd in ne po daljši, soncu izpostavljeni cesti skozi vasi Padež in Pokojišče. Tako smo se spustili v vas Pristava, od tam pa strmo nazaj do izhodišča. Za konec smo doživeli napad borovniških komarjev, ki smo ga uspešno odbili.
Naslednji oz. zadnji izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu pa bo v četrtek, 17. 6. popoldne in zvečer. Šli bomo na Klobuk nad Podutikom.

Jože Drab