Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

FILMSKI VEČER: Valentinovo skozi želodec, petek, 14.2.2020

Učenci IP sodobne priprave hrane in filmske vzgoje so imeli v petek pred počitnicami prav poseben valentinov filmski večer. Najprej je zadišalo v gospodinjski učilnici, kjer smo imeli pogostitev s sladkimi dobrotami, ki so jih pripravili učenci čisto sami. Nato je sledil ogled romantičnega filma Pot do ljubezni v kinu pod zvezdami. Večer smo sklenili ob klepetu o filmu in z drugim delom pogostitve, kjer ni manjkal niti sladki opoj sadnih coctailov. Dokazali smo, da gre ljubezen res skozi želodec in da sv. Valentin tokrat ni imel le ključev od korenin, temveč tudi od vrat, ki vodijo v zimske počitnice. Bilo je filmsko in polno ljubezni.

Zapisali: Dominika Slokar De Lorenzi in Renata More

VSE SE DA, dobrodelna kulturna prireditev Šolskega sklada OŠ Sostro, 12. 2. 2020

V sredo, 12. 2. 2020, smo slovenski kulturni praznik Prešernov dan počastili s pesmijo in plesom. V dvorani Zadružnega doma Zadvor smo se vrteli v lepšem svetu, naredili celo snežaka, s plesnimi koraki pozdravili življenje, zapeli prijatelju in vsem tistim ljudem, ki pojejo in plešejo in seveda mislijo dobro. Zbrane sta nagovorila ravnateljica šole ga. Mojca Pajnič Kirn in g. Miran Vene, predsednik šolskega sklada. S prispevki, zbranimi na prireditvi, bo šolski sklad tudi v prihodnje lahko pomagal pri uresničevanju malih sanj – pri prvih smučarskih zavojih, skoku v morje, obisku kino predstave in še čem.
Na prireditvi smo razglasili najboljše literate in likovnike letošnjega Šolskega Prešernovega natečaja. Posebno pohvalo je žirija namenila naslednjim učencem: Katji Metelko, Manci Končar, Taju Kranjcu, Maticu Ažmanu, Neži Likovič, Diani Popadić, Lani Bajc, Neji Šubelj, Tinkari Šubelj, Tamari Ulčar in Gašperju Habiču.
Nazadnje je v izvedbi združenega zbora učencev in učiteljev zazvenela Kreslinova pesem, naslovna skladba naše prireditve, Vse se da. Govori o sodelovanju, ki je marsikdaj most od nemoči do uspeha.
Za ozvočenje in osvetlitev sta tudi letos poskrbela g. Damjan Čuk in g. Matej Mušič, za kar se jima iskreno zahvaljujemo.

Jerneja Osredkar, Katarina Leban Škoda

NBA Junior, 11. 2. 2020

V letošnjem šolskem letu je bila OŠ Sostro izbrana v druščino osnovnih šol, ki letos sodelujejo v ligi NBA Junior, ki letos poteka v kar 71 državah.
Tekmovanje Jr. NBA Slovenija poteka od novembra 2019 v okviru turnirskega sistema ob nedeljah na dveh lokacijah v Ljubljani (zahodni del) in Domžalah (vzhodni del).

V vsakem delu regije je 15 ekip. Sistem tekmovanja je podoben kot v NBA, kjer so ekipe razdeljene na dve konferenci (Vzhod – 15 ekip, Zahod – 15 ekip) ter na šest divizij. Od marca dalje se bo osem najboljših ekip iz vsake konference kvalificirale v zaključni del tekmovanja (končnica/playoffs). Štiri zmagovalne ekipe bodo napredovale na Final Four (polfinale).Najboljši dve ekipi iz vsake konference se nato srečata v finalu. V marcu naslednje leto bomo tako dobili drugega prvaka lige Jr. NBA Slovenija.

Ekipo fantov, ki zastopa OS Sostro in jo sestavljajo: Žiga Alič, Jaša Aksentijevič, Taj Bašelj, Ažbe Bricelj, Ruben Cal Černe, Rožle Kotnik, Žiga Podkrajšek, Jaka Lampelj, Aljaž Šušteršič, Bor Tkalec, Matic Verbančič in Val Vidic, se je uspela v rednem tekmovanju uvrstiti na odlično 6. mesto in tako nadaljujejo tekmovanje v končnici.

Naši košarkarji, ki predstavljajo NBA ekipo Oklahoma City Thunder, bodo zelo veseli vzpodbude navijačev in zato vabijo vse učence in ljubitelje košarke na prihajajoče tekme.

Košarkarski pozdrav !

Aktiv ŠPO

KOKOŠ 670 m – 6. izlet gorniškega krožka letos, 8. 2. 2020

Letošnja zima res ni naklonjena ljubiteljem zime. Tako smo morali sankaški izlet, planiran za februar odpovedati in najti drug cilj. Odločili smo se za primorski hrib Kokoš, kjer je bilo za ta čas dokaj toplo in brez nevšečnega vetra.
Pred šolo se nas je zbralo 42 otrok in štirje spremljevalci: vodnikom Domnu, Andreji in meni se je tokrat pridružil učitelj Blaž, kar je zelo razveselilo učenke četrtih razredov.
Z avtobusom smo se zapeljali v kraj Lokev, ki je znana po pršutarni. Mi smo šli v drugo smer ter se sprva položno nato pa dokaj strmo vzpeli na naš vrh. Za pot smo potrebovali slabo uro in pol. Na vrhu smo se eno uro nastavljali toplemu soncu, se igrali in si v koči privoščili večinoma čaj ali kakšno dobroto za pojest.
Sestopili smo po mejnem grebenu in nekajkrat zakorakali tudi čez mejo v Italijo. S strme poti smo videli Lipico in Jadransko morje, v daljavi pa celo zasnežene Julijske in Karnijske Alpe. Pot je kar prehitro pripeljala do našega avtobusa na mejnem prehodu in vsi veseli smo se vrnili nazaj v Ljubljano.

Mentor Jože Drab

Prešernov dan

V petek, 7. 2. 2020, so imeli učenci Osnovne šole Sostro malo drugačen šolski dan. Začel se je ob osmih v matičnih učilnicah, in sicer s pogovorom o kulturnem bontonu in zgodbi o Romeu in Juliji. Sledila je kulturna prireditev, na kateri so svoje talente pokazali marsikateri učenci. Med drugim smo slišali klavirsko skladbo učenke in prisluhnili trobenti, prireditev pa so še bolj popestrili učitelji z recitacijo Zdravljice, piko na i pa ravnateljičina recitacija magistral. Letos praznujemo veliko obletnic umetnikov, npr. okroglih 220 let Prešernovega rojstva, le-te so bile rdeča nit na dogodku.

Sedmošolci so se po prireditvi z avtobusom odpeljali v Narodno galerijo, kjer so imeli voden ogled in delavnice. Učenci osmih in devetih razredov so si v Zadružnem domu Zadvor ogledali predstavo Romeo in Julija, ki je bila prestavljena v sodobni čas.
Po predstavi so se učenci razporedili na različne delavnice. Učenci osmih razredov so izdelali in se igrali igro spomina z motivi iz zgodbe o Romeu in Juliji ter izdelovali lesene srčke. Devetošolci so se udeležili tekme med Romei in Julijami ter likovne delavnice, kjer so slikali motive iz Shakespearjevih del.

Lara Matos in Erazem Čučulović

OBISK IP RADIO NA RTV SLOVENIJA, 23.1.2020

Z učenci IP RADIO smo obiskali radijsko hišo na Tavčarjevi 17, ki rada ujame vse. Sprehodili smo se po arhivu, studiih
Vala 202, Radija Prvi in Studio 26, ki je največji in najsodobnejši produkcijski sklop Radia Slovenija. Spoznali smo njihovo programsko shemo ter se srečali z radijsko ekipo na delovnem mestu. Dnevni urednik na Valu 202 nam je predstavil svoje delo in nas seznanil z novicami dneva. V snemalnem studiu so učenci lahko posneli svoj prispevek.

zapisala Renata More, učiteljica IP RADIO

Pokljuški maraton – izlet gorniškega krožka, 11.1.2020

Cilj prvega izleta gorniškega krožka v novem desetletju je bil v okviru Pokljuškega maratona. S sabo smo povabili tudi starše otrok gornikov.
V soboto zjutraj se nas je na šolskem parkirišču zbralo 50 učencev, 25 staršev, vodnik Domen ter učitelj Jože in učiteljica Urška. Voznika sta nas z dvema avtobusoma odpeljala proti Pokljuki. Po dobri uri smo že stali pred Biatlonskim centrom. Z zmernim tempom, ki se je stopnjeval, smo se odpravili proti Planini Zajavornik. Pot ob cesti in kasneje skozi gozd ni bila naporna, le sneg je nekoliko otežil korak. Po dobrih treh kilometrih smo prišli na cilj. Otroci so izživljali zimske radosti, starši pa so vpijali vitamin D ter uživali v klepeti in opazovnju otrok. Medtem je skupina sedmih pohodnikov po Pokljuki pohajala sama in dobre pol ure sončne žarke lovila na terasi biatlonskega centra.
Ob prihodu s pohoda smo popili čaj in pojedli roladico. Nato smo nestrpno čakali na žrebanje za sedem kilogramsko čokolado Gorenjka. Ker nas je bilo veliko, smo učenci OŠ Sostro prejeli pokal za 2. mesto najbolj množične udeležbe. Pri žrebanju za čokolado nismo imeli sreče. S skoraj dolgimi nosovi smo se odpravili proti parkirišču. Pred odhodom domov, smo se zbrali, da učitelj Jože pove še nekaj zaključnih besed. V rokah je držal v belo zavit velik predmet. In kaj je bil ta predmet? Velika, sedem kilogramska čokolada z lešniki. Kakšno presenečenje!
Hvala staršem za idejo in financiranje ter Jožetu za nakup!
Čokolado smo zmazali v petnajstih minutah. Bila je najboljša čokolada na Pokljuki. Čakala nas je le še vožnja do OŠ Sostro.

Mentorica Urška Oven

PROSLAVA OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI, 24. 12. 2019

V torek, 24. 12. 2019, smo v veliki telovadnici naše šole obeležili državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. Na proslavi so se nam številni učenci predstavili s svojimi točkami. Veliko se je pelo, saj sta nastopila oba šolska zbora in priložnostni zborček četrtih razredov. Svoje veščine pa so pokazali tudi spretni plesalci in ritmične gimnastičarke. Vzdušje je bilo prijetno in predpraznično. Naužili smo se lepih besed in odhiteli počitnicah naproti.
Hvala vsem učiteljem in učencem za sodelovanje na prireditvi ter vse dobro v prihajajočem letu.

Julijana Zorko Škrabl in Martina Kogovšek

ZELO RADA SEM HODILA V ŠOLO

Poklepetali smo s prof. Majdo Tomc, ki je več kot trideset let poučevala na OŠ Sostro.

Kaj se po vašem najbolj razlikuje v današnjem šolanju in času, ko ste se vi šolali?
V tistih časih je bila samo rumena zgradba in takrat je bil na tej šoli ravnatelj, ki je imel otroke, stare kot moji bratje in sestre. Ko so se igrali, so me vzeli s seboj, zato sem na tej šoli tudi shodila. Večino časa sem preživela na stebričku šolske ograje. Opazovala sem otroke, kako so se igrali zunaj. Ko je napotil čas, da grem v 1. razred, sem morala za en mesec v zdravstveno kolonijo. Medtem so se vsi spoznali med seboj in jaz sem zato jokala, ker sem bila sama v zadnji klopi. Drugače pa se mi zdi, da sem šolo preživljala tako kot ostali otroci. Vsak začetek je nekaj posebnega.

Kateri predmet vam je bil najljubši in zakaj?
Slovenščina. Zelo rada sem hodila v šolo in sem imela kar vse predmete rada.

Kaj ste cenili pri učiteljih, ki so vas poučevali?
Učiteljica v prvem razredu mi je bila všeč, ker nas je vzela v naročje. Najbolj sem cenila prijaznost in všeč mi je bila dobra razlaga učiteljev, ki sem jo doživljala kot zgodbe.

Ste bili kot učenka kdaj v težavah?
Ja, enkrat sem bila v težavah. Moj razrednik je bil mlad profesor zgodovine. Enkrat me je poklical pred tablo in nisem dobra znala, zato sem dobila tri. Zazvonilo je in vsi so odšli iz razreda. Nato me je poklical in rekel, da si nikoli več ne morem privoščiti take napake, saj bo potem obvestil starše. Jokala sem kot dež, ker sem mislila, da bo res poklical starše.

Kdaj ste prvič pomislili, da bi bili učiteljica?
Od prvega razreda do tretjega letnika gimnazije sem želela postati pediatrinja. Vendar sem si premislila, saj sem na informativnem dnevu ob misli na kri skoraj padla v nezavest. Takrat sem začela bolj ceniti ljudi, ki opravljajo ta poklic. Nato sem se odločila, da grem študirat slavistiko, saj imam rada otroke.

Kako to, da ste se odločili poučevati na naši šoli?
To je bila težka odločitev, ker sem imela preobremenitve tako kot vi, a sem ugotovila, da so bile samo v moji domišljiji. Preden sem učila na tej šoli, sem poučevala na šoli, kjer sem morala delati dopoldne in popoldne. Zato me cele dneve ni bilo doma in moja družina me je pogrešala. Medtem se je tu delovno mesto sprostilo, zato so pričakovali, da se prijavim na razgovor. Bilo mi je težko, saj so tu poučevali učitelji, ki so učili tudi mene. Kasneje smo postali krasni kolegi.

Kako ste se na splošno razumeli z učitelji: vašimi in novimi kolegi?
To je bila ena družina, s katero smo se zelo dobro razumeli. Samo v tistem trenutku, ko sem razmišljala, da bom prišla na to šolo, kjer so me ti učitelji poučevali, je ta strah minil. Ni bilo občutiti starostnih razlik.

Slišali smo, da sta se na naši šoli šolala tudi vaša otroka. Se spomnite kakšne njune prigode?
Moram povedati, da je zelo težko za učitelja, ki ima otroke na tej šoli, in tudi otrokom je težko. Jaz sem imela srečo, saj moja sinova nista imela nobenih problemov z učenjem. Mislim pa, da so moji kolegi bili zelo tolerantni in nikoli nisem iz njihovih ust slišala nobene pripombe glede mojih otrok, ampak to ne pomeni, da nista kaj ušpičila. To je bilo samo razumevanje na šoli mame in otrok.

Kako dolgo ste poučevali na naši šoli?
36 let.

Kaj vam je bilo pri vašem delu najbolj všeč?
Najbolj mi je bilo všeč delo v razredu in biti razrednik.

 Je bil tudi kakšen del učiteljskega poklica, ki vam ni bil všeč?
Vsak poklic ima pozitivne in negativne lastnosti. Nekatere so take, ki ti otežujejo življenje, nekatere pa lepšajo. In brez tistih, ki ti otežujejo življenje, poklica ni. Ta druga polovica, da res uživaš in ti je res dobro, je pomembnejša od tistega, ki se ti dogaja v negativnem smislu. Negativno je bilo samo takrat, ko nekega problema nisem mogla rešiti oz. sem videla, da je nerešljiv. Obstajajo nerešljivi problemi, na katere ne moraš vplivati. A s tem se moraš sprijazniti.

Kaj ste najbolj cenili pri svojih učencih in kaj vas je najbolj motilo?
Najbolj grozno mi je bilo, ko sem prišla v razred in je bila čista tišina. To je zame pomenilo, da je nekaj narobe. Tišina je morala biti takrat, ko sem jaz to rekla. Najbolj mi je bilo všeč, ko so bili odprti, zgovorni in, da dvigujejo roko in sprašujejo. Pri učencih me ni motilo nič, ker drugače ne bi opravljala tega poklica. Ni mi bilo všeč, ko nisem mogla rešiti problema, za katerega sem uporabila vse, kar sem lahko, a da to ni bilo več v moji moči in, da ne morem več pomagati.

Katero snov ste najraje poučevali (književnost ali slovnico) ?
Zelo sem uživala v slovnici, a mi je bilo poučevanje književnosti ljubše, saj se je tam sprožila debata.

Koliko generacijam ste bili razredničarka?
Bila sem razredničarka osmim generacijam. Želela sem si, da sprejmem otroke, ko so bili še majhni, z njimi odraščam, zato zadnji dve leti nisem bila razredničarka.

Kdo je za vas dober učitelj in kakšne lastnosti mora imeti?
Mora imeti rad ta poklic in mora biti iskren. Mora držati besedo in to, kar govori, mora držati.

Kaj bi poučevali, če ne bi učili slovenščine?
Psihologijo.

Ali bi kaj spremenili v današnjem šolskem sistemu?
Da, bi. Prekinila bi nacionalna preverjanja znanja in uvedla sprejemne izpite.

Kaj bi svetovali našim učencem glede doseganja osebnih ciljev v življenju?
Najbolj želim vsakemu, da se izobražuje na tistem področju, ki ga veseli. Pogoj za srečno življenje pa ni odlična ocena.

In še hitrih 5: na kaj pomislite, ko vidite črko?
M - mesec
A - ajda
J - jagoda
D - dan
A - angel

Hvala za vaše odgovore.

Šolske novinarke Ajda Strah, Nika Bregar in Andžela Arsić

OBISK DEDKA MRAZA, 23. 12. 2019

Danes nas je obiskal dedek Mraz. Prinesel nam je zvrhan koš daril in obilico dobre volje. Pred njegovim prihodom smo si ogledali super gledališko predstavo Zajček išče mamo, ki jo je zaigrala dramska skupina OŠ Sostro.

koordinatorici Valentina Kores in Petra Florjančič

BOŽIČNO NOVOLETNI BAZAR, 4. 12. 2019

Kot je že v navadi na naši šoli, smo decembrsko praznovanje otvorili z BOŽIČNO NOVOLETNIM BAZARJEM. Stojnice so se šibile pod izdelki, ki smo jih izdelali učenci, na licih vseh obiskovalcev pa so se risali nasmeški. Preverite v galeriji fotografij.

Novinarji 1. trijade

Šmarna gora - nočni izlet gorniškega krožka, 17.12.2019

V torek po pouku in vseh šolskih dejavnostih smo se gorniki OŠ Sostro zbrali na parkirišču pred šolo. Z avtobusom smo se odpeljali do vznožja Šmarne gore. V Pirničah smo po blatni poti, ki vodi čez travnik, prišli do gozda. Medtem se je znočilo. Prižgali smo naglavne lučke in pričeli z rahlim vzponom. Gozdna pot ni bila blatna, zato tudi ni bila zahtevna. Med vzponom smo imeli kratek počitek, da smo se slekli, saj so bile temperature krepko nad ničlo. Po slabi uri smo prispeli na vrh. Pod vrhom smo si še prej zamislili željo in veselo vlekli za vrv pritrjeno na zvon.
V gostilni na Šmarni gori so nam postregli s čajem in okusnim zavitkom. Imeli smo še prijeten opravek. Darila zavita v časopisni papir smo zložili na mizo in jih oštevičili. Vsi, ki smo prinesli darilo, smo žrebali številko in komaj čakali, da pogledamo vsebino darilca. Prav vsi smo bili presenečeni, saj nismo vedeli, kaj se skriva za papirjem. Večino sladkega smo pospravili takoj. Papirčke in ostanke pa smo odnesli s saboj v dolino, kot to počnejo vsi gorniki.
Pot navzdol je bila krajša. Časovno. Tudi z avtobusom smo se peljali hitreje, saj na cesti ni bilo take gneče, kot je bila prej.
Ob prihodu pred šolo je bila ura že pozna. Z rdečimi lički smo se poslovili in si zaželeli lepe sanje.

Mentorica Urška Oven

Nastop otroškega pevskega zbora OŠ Sostro v čarobni Ljubljani, 16. 12. 2019

Decembrski čas ni le čas obdarovanja, ampak tudi čas druženja, lepih trenutkov v okrašeni okolici. Mestno jedro Ljubljane je v tem času odeto v lučke, med stojnicami si lahko napasemo oči na izdelkih od blizu in daleč, mi pa smo v mestno jedro ponesli našo ljubezen do glasbe in petja.
Otroški pevski zbor OŠ Sostro smo se na stopnicah Mestne hiše odlično počutili, še posebej, ker so nam na pomoč priskočile tudi učiteljice Kristina, Andreja in Katarina, ki so z nami zapele skladbo Božični čas. Zahvaljujemo pa se tudi Boru Brodnjaku za spremljavo na kitari.

Bilo je čarobno. Hvala staršem, ki ste otroke pripeljali na nastop, ravnateljici za fotografije in vsem, ki ste nas spodbujali.

Martina Kogovšek

TA VESELI DAN ANTIKE, 3. 12. 2019

Na Prešernov rojstni dan, 3. decembra 2019, smo obiskali kulturni hram Cankarjev dom. Vstopili smo v vznemirljivi svet starogrške znanosti in tehnologije razstave IDEJA, znanost in tehnologija antične Grčije. Stari Grki so verjeli, da so njihove ideje navdihnjene od bogov in dane od narave. Nekatere njihove domislice so jim pomagale pri vsakdanu, druge pa so jim ga polepšale. Mi smo se sprehodili skozi grško umetnost, medicino in astronomijo, iznajditeljstvo ... Posebej smo prisluhnili prenašanju sporočil v antičnih časih, saj še ni bilo časopisa in drugih medijev. Ste vedeli, da je Aleksander Veliki uporabljal veliko trobento na 4-metrskem stojalu in z njim oddajal vojaška sporočila?

Na delavnicah smo se spopadli v šifriranju in dešifriranju sporočil Enejevega kriptografskega diska, špartanskega skitala in signalnih plemenic.

Dan smo zaključili z anketiranjem po mestnih ulicah in poiskali najlepši lampijon na Kongresnem trgu. Ga najdete na fotografiji tudi vi?

Šolski novinarji

OBISK IP TELEVIZIJA NA RTV SLOVENIJA, 29. in 30. 11. 2019

Učenci IP televizija so na nacionalni televiziji sodelovali kot publika pri snemanju televizijskega kviza Joker. Bili so priča v bitki tekmovalcev do visoke denarne nagrade. V igri čustev, vzponov in padcev so s svojim aplavzom bodrili tekmovalce ter se marsičesa novega tudi naučili. Kdo ve, mogoče se med njimi skriva nov priljubljeni Mario Galunič.
Zahvaljujem se staršem učencev IP televizije, ker so si vzeli čas in svoje otroke pripeljali na snemanje.
Še naprej pa ostaja uganka, kdo se skriva za čudovitim glasom Katje, ki pozna vse odgovore in vedno prijazno nagovori tekmovalce in se simpatično pomenkuje z voditeljem.

mag. Renata More, učiteljica IP televizija

KDOR NE BERE, GA POBERE, 27. 11. 2019

Učenci IP literarni klub in retorika so obiskali 35. slovenski knjižni sejem v Ljubljani, kjer so se sprehodili med knjižnimi novostmi ter si ogledali gledališko-glasbeno predstavo Martin in Gregor ali od junaka do bedaka. Martin Krpan, utelešenje moči, zdrave pameti in ponosa ter minister Gregor kot virtuozni izvajalec glasbe, sicer Pavle Ravnohrib in Boštjan Gombač, sta prepričala mlade gledalce, kako je lahko žlahtna Levstikova pripoved aktualna še danes.

Katarina Leban Škoda, učiteljica IP literarni klub in mag. Renata More, učiteljica IP retorika

EKIPA INFODROMA NA OBISKU PRI IP PREDMETU RETORIKA, 26. 11. 2019

IP retorika je gostil televizijce z RTV Slovenija, ki so v naši družbi posneli prispevek o tem, kako lahko vsebine informativne oddaje za otroke umestimo v pouk in kako je lahko učenje z ogledom infodroma zabavnejše. Infodrom skrbi, da je mladina na tekočem o dogajanju v tujini, doma in pa tudi o tem, kaj se dogaja z njimi v dobi odraščanja. Vedno pa se najdejo novice tudi iz modnega, glasbenega in športnega sveta. Ponosni smo, da smo lahko prispevali svoj delež v oddaji.

mag. Renata More, učiteljica IP retorike

Državno tekmovanje Matemček, 23. 11. 2019

V soboto, 23. 11. 2019, je na OŠ Sostro potekalo državno tekmovanje Matemček za učence osnovnih in srednjih šol. Tekmovanja se je udeležilo preko tristo mladih.

Urška Oven, organizatorica tekmovanja

Tek na Kristalno palačo-Step Up Alive, 16. 11. 2019

V soboto, 16. 11. 2019, smo se s kar 35 učenci udeležili teka na Kristalno palačo. Učenci so morali premagati kar 10 nadstropij in na presenečenje vseh je s preizkušnjo v kategoriji najmlajših učencev (letnik 2009 in mlajši) najhitreje opravil, in tako postal zmagovalec, učenec 4. c razreda, Gal Pincolič. Čestitke tudi vsem ostalim sodelujočim tekmovalcem, ki so se prijavili in uspešno opravili s tem zanimivim izzivom.

Gregor Škafar

Škocjanske jame - izlet gorniškega krožka, 16. 11. 2019

Izlet na Nanos nam letos zaradi slabega vremena, ni uspelo izpeljati. Tokrat smo ga zamenjali z obiskom parka Škocjanske jame, da bi se skrili pred dežjem.
A vreme je bilo vse prej kot deževno, malo je pokukalo tudi sonce. V spremstvu vodiča smo se spustili po ozkem tunelu v jamo. Čez Tiho jamo smo se sprehodili do Šumeče jame.
V jamah smo videli izjemen podzemni kanjon, številne jame, rove, udornice, naravne mostove. Reka Reka je kazala svojo moč z glasnim bučanjem, po zadnjem deževnem obdobju.
Izlet smo zaključili na Štefanjinem razgledišču, kjer se odpre veličasten pogled na udornici Veliko in Malo dolino ter na vas Škocjan.

Mentorica: Nina Penko

JANČE 2019 – planinsko-orientacijsko tekmovanje, 10.11.2019

Na Martinovo nedeljo se je na Jančah in v okolici odvijala prva regijska tekma v planinski orientaciji v tem šolskem letu. Udeležilo se jo je tudi 5 ekip z naše šole. Ekipe so morale pokazati znanje iz planinskih vsebin - pisale so teoretični test, izdelovale vozle, prepoznavale zaščitene rastline in ukrepe ob prvi pomoči. V naravi so morali v kar najkrajšem času poiskati šest kontrolnih točk.
Kot vedno smo tudi tokrat dosegli lepe uvrstitve:
- V kategoriji A (mlajši osnovnošolci) je zmagala naša ekipa (Eva in Jan Grad Rome, Klara Pestotnik Sedej, Pia Lucija Kirbiš in Emma Insausti).
- Med starejšimi osnovnošolci v kategoriji B sta se tik pod vrh uvrstili dve naši ekipi. Drugo mesto je osvojila ekipa v postavi: Matjaž Podgorelec, Žan Tomšič, Nikolina Ugrin ter Tinka in Leon Žakelj. Tretje pa so bile Tajda Štepic, Taja Bertalanič, Kaja Rolih, Veronika Porenta, Neža Likovič.
Naslednja tekma bo šele spomladi 2020.
Čestitke vsem!

Mentor orientacije
Jože Drab

Ljubljanski maraton 2019, 26. 10. 2019

Sobotnega teka 24. Ljubljanskega maratona se je tudi letos udeležilo lepo število sostrskih osnovnošolcev. Najmlajši učenci (1. - 2. razred) so pretekli 600 m, učenci od 3. do 5. razreda 1350 m in najstarejši 1800 m. V prijetnem vzdušju smo uživali v športnem dogodku.

Vesna Bizjak in Marko Šosterič

Obisk komercialne radijske postaje Radio 1 z učenci IP radio, 24. oktobra 2019

V četrtek, 24. 10. 2019, smo z učenci IP radio obiskali Radio 1, kjer smo se srečali s poklici, ki ustvarjajo na radijskih postajah: Radio Antena in Radio 1. Učenci so v živo so lahko spremljali delo radijskega voditelja in sodelovali na radijskem programu.

učiteljica Renata More

Lisca nad Sevnico –  izlet gorniškega krožka, 19.10. 2019

Drugi redni izlet gorniškega krožka je za nami. Zaradi vremenskih razmer smo spremenili cilj. Nanos bo na nas počakal do novembra.
Odpeljali smo se proti Sevnici. Vožnja je bila dolga, skoraj dve uri, a vseeno prijetna. Prispeli smo do izhodiščne točke v Krakovem. Po lahki označeni poti smo se podali proti s soncem obsijani Lisci (948 m). Dobri dve uri je trajalo, da smo prisopihali do koče tik pod vrhom, kjer smo si privoščili počitek, nekateri palačinke, drugi pijačo, tretji čaj …  Po dobri uri smo se zbrali iz se zapodili po kratkem, strmem klancu na vrh. Naredili smo par fotorgrafij, se prešteli in odbrzeli v dolino. Tam sta na nas čakala voznika avtobusa in kombija.
Po drugi poti kot smo prišli, skozi Celje, smo se odpeljali proti domu. Na avtocesti potekajo dela, zato smo prišli z nekoliko zamude.

Prijetno utrujeni in z lepimi spomini smo zaključili še en gorniški izlet.

Mentorica: Urška Oven

Obisk centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov InnoRenew (Koper in Izola, sobota, 19. oktobra 2019)

Učenci OŠ Sostro, ki jih zanima trajnostni razvoj, ki imajo radi les in naravo, so v sobotnem dopoldnevu spoznavali, kako odličen material je les in kako uporaben je v vsakdanjem življenju. Zaradi izredno raznolikih lastnosti ga lahko uporabimo za široko paleto namenov. Učenci bodo lahko pridobljeno znanje o lesu predstavili v svojih novinarskih prispevkih pri tekmovanju Zeleno pero, ki letos poteka na temo gozda.

mag. Renata More, Dominika Slokar de Lorenzi in Simona H. Kojc, mentorice Zelenega peresa

Petkov živžav, 18. 10. 2019

V petek, 18. 10. 2019, je bilo v času podaljšanega bivanja na hodnikih rumene stavbe živahno. Učiteljice so nam pripravile različne delavnice, na katerih smo se zabavali in uživali. Pokukajte v naš živžav.

Novinarji 1. trijade

BRENNKOGEL, 3018 m – 14.10.2019

Za starejše učence, ki so bili v preteklem šolskem letu najbolj aktivni v gorniškem krožku, smo v ponedeljek, 14. oktobra izvedli izredni izlet. Naš cilj je bil eden lažjih tritisočakov v Avstriji.
Z minibusom smo se zapeljali skozi Karavanški predor in v kraju Heiligenblut zavili na Grossglocknersko gorsko cesto. Na prelazu Hochtour (2504 m) smo pričeli s hojo. Na poti je bilo še nepričakovano veliko snega od zadnjega sneženja, gazi pa nobene. Sicer lahka pot je postala tako bolj zahtevna, še posebno pri prečenju strmega pobočja. Pot nas je vodila sprva po pobočju sosednje gore, nato po grebenu do naše in mimo zaledenelega jezera na južni greben ter po njem na Mali Brennkogel. Nekaj metrov smo morali še sestopiti na sedlo med obema vrhovoma, tam pustili nahrbtnike in se po 3,5 urah hoje vzpeli na ozek vrh Brennkogla. Razgled je bil res enkraten, največ pogledov pa je bil deležen najvišji vrh Avstrije Grossglockner ali po naše Veliki Klek (3797 m). Za vse otroke je bil to višinski rekord, za kar smo jih tudi »krstili«.
Del poti smo se vračali po isti poti, nato pa zavili na južna pobočja, kjer ni bilo snega. Mimo jezera smo po travnatih pobočjih sestopili na več kot 1000 m nižje ležečo planino Guttal Alm in naprej do gorske ceste (1926 m), kjer smo počakali avtobus. Sestopali smo 3 ure.
Sledila je dolga vožnja nazaj domov, kamor smo prišli ob 20.30.
Za konec še misel ene mame: "Ko naši otroci prespijo utrujenost, jim ostanejo krasni spomini".

Mentor: Jože Drab

SOS klub v Otroški akademiji, 9. 10. 2019

V sredo, 9. 10. 2019, so se učenci SOS kluba podali na pustolovščino v Otroško akademijo. V Zakleti bradavičarki so se z ugankami spopadali šestošolci, v Jedi akademiji pa sedmošolci in le njihovi iznajdljivosti in pronicljivemu umu se imamo zahvaliti, da so spet v šolskih klopeh. Trli pa niso le miselnih orehov, izkusili so sodelovalno učenje in ob koncu obiska sklenili, da skupaj zmoremo več.

Z njimi sva bili Andreja Miklavčič in Katarina Leban Škoda.

 

OBISK TELEVIZIJSKE HIŠE PRO PLUS, 7. 10. 2019

Z učenci IP TV smo obiskali PRO PLUS, ki je vodilna medijska hiša, ki se že 23 let zavzema pomembno mesto v slovenskem medijskem prostoru. Na televizijskem področju nove trende ustvarja z najbolj gledanima programoma POP TV in Kanal A ter tematskimi televizijskimi programi BRIO, KINO in OTO. Pomembno vlogo pa igra tudi na spletu, kjer nove mejnike postavlja s 24ur.com, najbolj brano spletno stranjo v Sloveniji, 7 specializiranimi spletnimi portali ter prvo slovensko spletno videoteko VOYO.

mag. Renata More, učiteljica IP Televizija

JEZIKAMO V GOZDU – BINTI, 5. 10. 2019

V soboto, 5. 9. 2019, smo se ljubitelji angleščine in francoščine odpravili na ogled filma BINTI. Film je bil prvič prikazan na velikem platnu in sicer v Kinodvoru. Posedli smo se in z velikim zanimanjem čakali na začetek.
12-letna deklica Binti sanja, da bo postala slavna vlogerka. Z očetom sta iz Konga brez dokumentov prebežala v Belgijo. Binti želi živeti povsem normalno življenje, čeprav se z očetom pogosto skrivata pred policijo. 11-letni Elias v hiši na drevesu vodi Klub za rešitev okapijev, izumirajočih gozdnih žiraf iz Konga. Binti ga po naključju spozna, se pridruži njegovemu klubu in tako se začne vlogerska družbeno angažirana akcija. Film nas je nasmejal, pa tudi pripravil do skritih solz.
Film nam je bil vsem zelo všeč, po koncu premiere pa smo režiserki Frederike Migom, ki je napisala tudi scenarij za film, lahko zastavili tudi mnogo vprašanj. Sicer je govorila angleško, ampak smo njene odgovore prevedli.

Koliko časa ste snemali film?:
Od napisane vsebine pa do končanega filma je trajalo štiri leta, samo snemanje pa je trajalo dva meseca.

Kje ste dobili navdih za film?:
Navdih sem dobila iz resničnih dogodkov, ki se dogajajo v Kongu.

Sta glavna igralca tudi v resničnem življenju prijatelja?:
Da, čeprav sta si zelo različna, se zelo dobro razumeta. Se je pa že zgodilo, da je prišlo do spora.

Po koncu pogovora z režiserko, je bila v kavarni Kinodvora manjša pogostitev s pico in sokom. Dobili smo celo knjižice, na katere se nam je podpisala režiserka. Zahvalili smo se ji z 'Merci, Madame.'

Nika Bašnec, šolska novinarka

 

Svetovni dan učiteljev, 5. 10. 2019

 Že vrsto let učitelji v OŠ Sostro svečano praznujemo svetovni dan učiteljev. V avli šole nas pozdravi prepoznaven napis, ki pove, kaj se dogaja v šoli. Učenci naše šole pristopijo do vsakega od učiteljev posebej na našem delovnem mestu in nam čestitajo ob našem stanovskem prazniku. Izročijo nam ličen izdelek. Letošnji moto se glasi: SKUPAJ ZMOREMO. V zbornici se lahko posladkamo z estetsko in kvalitetno pripravljenimi sladicami iz domače šolske kuhinje.

Skupaj zmoremo veliko.

Mentorica: Jožica Ločičnik

JEZIKAMO V GOZDU - POHOD NA ORLE, 4. 10. 2019

POT POD NOGE
V petek, 4. 9. 2019, smo se učenci šestih in sedmih razredov pod vodstvom učiteljev odpravili na sam vrh ORL. Pot smo si krajšali z glasbo in zanimivimi pogovori. Pot nas je pripeljala do čudovite jase, kjer smo se malo okrepčali, se družili ob odlični glasbi, še malo zaplesali in se dobro zabavali. Bil je čas, da se popolno ločimo od mobilnih naprav in se zares povežemo z naravo. Privoščili smo si tudi počitek na travi, kjer nas je grelo sonce. Čas druženja je zaradi odličnega vzdušja kar prehitro minil in morali smo se vrniti.
Kljub zgodnji vrnitvi smo v pohodu res zelo uživali. Ne samo, da smo naredili nekaj dobrega za naše telo, tudi v rekordnem času smo prispeli nazaj pred šolo, saj smo skoraj polovico časa tekli. Pa tudi lepo smo se imeli med prijatelji in sošolci. Na vse to smo lahko zelo ponosni.

Nika Bašnec, šolska novinarka

Državno šolsko tekmovanje v športni orientaciji - Maribor, 3. 10. 2019

V četrtek, 3. 10. 2019 smo se udeležili državnega šolskega tekmovanja v športni orientaciji. Tekma je potekala na obronkih Pohorja v Mariboru. Tekmovanje je bilo individualno in ločeno v kategorije po starosti in po spolu. Tekmovalci so morali s pomočjo kompasa v čim krajšem času najti vse točke vrisane na karti po pravilnem vrstnem redu. Dolžina proge je bila 2,5 km do 3,2 km (odvisno od kategorije), če pa si iskal točko pa seveda še malo več.
Naši učenci so se bili dokaj dobri, čeprav niso posegli po najvišjih mestih. Veseli pa podatek, da so vsi našli vse kontrolne točke. Najbolje med našimi so se izkazali Nikolina Ugrin (7.b), Taja Bertalanič (7.c) in Aljoša Fašun (8.a), ki so se uvrstili v zgornjo tretjino udeležencev.

Mentor: Jože Drab

Mali in veliki atletski pokal, 2. 10. 2019

V sredo, 2. oktobra 2019, smo se ob 8.00 zbrali v šolski avli. Vzeli smo malico in se odpravili na avtobus, ki nas je pripeljal na stadion Žak. Učenci smo se pomerili v naslednjih disciplinah: skok v daljino, skok v višino, met vortexa, tek na 60 m, 300 m, 600 m in 1000 m, met krogle in štafeta.
Kljub slabi vremenski napovedi nam je bilo vreme zelo naklonjeno do zadnjih minut tekmovanja.
Mlajši učenci so v Malem atletskem pokalu dobili medalje v teku: na 60 m je 2. mesto dosegla Tara Contar, 3. mesto pa Nika Bašnec, pri fantih je 1. mesto dosegel Svit Hočevar.
V teku na 300 m je 2. mesto desegel Taj Bašelj.
Taja Bertalanič je v teku na 600 m dosegla 2. mesto
V skoku v daljino je 2. mesto dosegel Val Vidic Mitrou, Nežka Gertner pa 3. mesto.
Med starejšimi učenci je v Velikem atletskem pokalu Sašo Kondić v teku na 300 m dosegel 2. mesto. Tretje mesto v teku na 300 m je dosegla Tinkara Šubelj.
Taja Hrovat je pri skoku v višino dosegla 3. mesto.
V metu vorteksa je Tim Kržin dosegel 2. mesto.
Starejše učenke in učenci pa so v štafetnem teku dosegli 2. mesto.

Čestitamo!

Novinarka Ela Tkalec in mentorica Nina Penko

KRVAVEC in ZVOH – izlet gorniškega krožka, 29. 9. 2019

Prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu smo izvedli na zadnjo septembrsko nedeljo. Udeležilo se ga je kar 46 otrok od 2. do 9. razreda. Naš cilj sta bila smučarska vrhova Krvavec in Zvoh. A tokrat nista bila bela od snega, temveč od megle …
Z avtobusom smo se pripeljali do Planine Jezerce, 1414 m visoko. Peš smo se nato podali čez Kriško planino do Doma na Krvavcu, ki pa je bil na žalost zaprt. Po počitku smo nadaljevali mimo TV pretvornika (stolpa zaradi megle skoraj nismo videli) na vrh Krvavca (1859 m). Ker razgleda ni bilo in je kar dobro pihalo, smo se hitro odpravili naprej. Na sedlu smo se razdelili v dve skupini:
večina otrok je takoj sestopila do Tihe doline, manjša s 16 otroki pa se je povzpela še na sosednji vrh Zvoh (1971 m). V Domu Kekec v Tihi dolini smo se okrepčali in igrali ter končno dočakali nekaj malega sonca. Zadovoljni smo se vrnili do avtobusa in se odpeljali nazaj v Sostro.

Mentor krožka: Jože Drab

EVROPSKI TEDEN ŠPORTA, 23. 9. 2019 – 30. 9. 2019

Že tretje leto zapored smo na OŠ Sostro obeležili Evropski teden športa. Učenci so del pouka namenili gibanju. Vsak dan so izvedli eno športno aktivnost, npr. igre z žogo, tek, pohod. Učenci so bili za uspešno opravljen Evropski teden športa tudi nagrajeni.

Petra Florjančič
koordinatorica Evropskega tedna športa

Gremo peš s kokoško Rozi, 27. 9. 2019

Prejšnji teden smo bili učenci naše šole zelo dejavni že od jutra. Trudili smo se, da bi nas čimveč prišlo v šolo peš. Tudi mi, najmlajši smo se potrudili in prišli peš vsaj košček šolske poti. Naše dosežke smo beležili v preglednice, zabavali pa smo se tudi ob reševanju »Dnevnika kokoške Rozi«. In veste kaj smo ugotovili? Da je peš pot v šolo lahko prava pustolovščina.

Novinarji 1. trijade

EKSKURZIJA V LEGOLAND IN STUTTGART (20. – 22. 9. 2019)

V petek, 20.9.2019, smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili na dolgo pot proti Legolandu in Stuttgartu. Po dveh daljših postankih smo končno prispeli do težko pričakovanega Legolanda. Tam smo se srečali z morskimi psi, skati in pisanimi tropskimi ribicami. Zgradili smo svoj lego nebotičnik, v džungli občudovali divje živali in krotili zmaje. Obiskali smo tudi deželo piratov in faraonov, ogledali pa smo si proizvodnjo lego kock. Po vseh teh pustolovščinah smo pot nadaljevali proti Stuttgartu, kjer smo si privoščili pikantno večerjo in se spočili za naslednji dan. V soboto smo obiskali muzej Mercedes – Benz. V njem je prikazana zgodovina podjetja, ki ga je leta 1886 ustanovil Carl Benz. Razstavljenih je več kot 160 jeklenih konjičkov vseh vrst, od najstarejših vozil, dirkalnikov do futurističnih razvojnih modelov. Žal za nakup novega vozila ni bilo dovolj časa in denarja. V popoldanskem času smo obiskali še živalski vrt, Wilhelma ZOO, ki je sredi mesta Stuttgart in je kombinacija živalskega vrta, botaničnega vrta in zgodovinskega parka. Pred večerjo v hostlu smo si privoščili še ogled predstave v planetariju, kjer smo odkrivali čudoviti skrivnostni svet planetov, meglic, galaksij, osončij … Zadnji dan naše ekskurzije smo se sprehodili po starem mestnem jedru in začutili utrip mesta v nedeljo ter si ogledali glavne znamenitosti ter paleontološko razstavo v naravoslovnem muzeju. Sledila je več urna pot domov, kamor smo prišli sicer utrujeni, a polni novih odkritij in doživetij.

Mentorice: Simona Hribar Kojc, Renata More, Urška Šetina, Dominika Slokar De Lorenzi

Lahkih nog naokrog, 18. 9. 2019

V okviru Tedna mobilnosti in projekta Gremo peš s kokoško Rozi smo v sredo, 18. 9. 2019, organizirali »PEŠBUS«.
Iz različnih smeri našega šolskega okoliša smo to jutro odšli v šolo peš.
Zbrali smo se 7:15 na naslednjih zbirnih mestih:
- Stara pošta
- Mercator Zadvor
- Sostro - Znamenšek - postaja LPP
- Križišče Sadinja vas - Češnjice
- Podmolnik – Tinkara bar
- Dobrunje - postaja LPP pri transformatorju
Kljub dežju se nas je zbralo več kot 100!!!Po opravljenem dobrem delu, pa so se peš busarji lahko v kuhinji posladkali. Seveda so si to več kot zaslužili. Tudi ti naredi nekaj dobrega zase in za naravo ter pojdi v šolo/službo peš.

Šolski novinarki Teja Keber in Pia Lucija Kirbiš

Mladi kolesarji na evropskem tekmovanju v Ženevi (Švica), 12.–15. 9. 2019

Na 34. FIA evropskem prometno izobraževalnem tekmovanju mladih kolesarjev (ETEC) se je pomerilo 22 ekip iz 19 držav. Letos ga je organiziral švicarski avtomobilski klub TCS. Slovenijo je zastopala ekipa AMZS, ki so jo sestavljali štirje najboljši posamezniki na državnem tekmovanju maja letos: Tinka Žakelj (Ljubljana, OŠ Sostro), Jasna Plahuta (Kamnik), Blaž Cerar (Moravče) in Teo Križovnik (Mislinja). Spremljala sva jih vodja ekipe Brane Vršnik (AMD Moste) in trener Jože Drab (OŠ Sostro).
Z letalom smo iz Trsta preko Frankfurta odleteli v Ženevo. Naslednji dan, v petek se je odvijalo tekmovanje v veliki dvorani. Tekmovalce je pričakalo osem vaj, s katerimi so ocenjevalci preverili tako njihovo teoretično znanje kot spretnost na kolesu in poznavanje cestnoprometnih predpisov v praksi. V konkurenci evropskih vrstnikov je naša ekipa med 22 ekipami iz 19 držav zasedla 16. mesto. Nad uvrstitvijo smo bili vsi malo razočarani, saj vemo, koliko so naši tekmovalci sposobni. Zaradi neizkušenosti na večjih tekmovanjih pa je žal trema naredila svoje in vsi so delali nepotrebne napake.
V soboto smo vse ekipe odšle na izlet. Ogledali smo si tovarno čokolade Cailler, imeli piknik na gorskem pašniku in si ogledali lep grad Chateau de Chillon ob Ženevskem jezeru. Predno smo v nedeljo odleteli nazaj, smo si ogledali še center mesta Ženeva.

Tekst in slike: Jože Drab

Športni dan na Kodeljevem, 17. 9 .2019

V torek, 17. 9. 2019, smo se malo po osmi uri zjutraj učenci od šestega do devetega razreda odpeljali izpred šole. Odpravili smo se na stadion Kodeljevo. Tam smo se preizkusili v različnih disciplinah. Tekli smo na 60 in 600 metrov, metali vorteks in skakali v daljino. Po končanem športnem dnevu smo se vsi zadovoljni in utrujeni vrnili domov.

Novinarka Ajda Strah, 9. r.

ODPRTJE NOVEGA ŠOLSKEGA IGRIŠČA, 3. 9. 2019

V torek, 3. 9. 2019, smo odprli novo šolsko igrišče. Obiskal nas je ljubljanski župan Zoran Janković, ki je skupaj s predsednikom četrte skupnosti Sostro, Igorjem Koprivnikarjem, in ravnateljico Mojco Pajnič Kirn prerezal slavnostni trak. Prireditev se je začela z nastopom šolskega otroškega pevskega zbora. Sledil je govor ravnateljice, pozdrav župana in slavnostno odprtje igrišča.

Zahvaljujemo se vsem donatorjem:
Marking d. o. o.
Sintal d. o. o.
AŽU team
NLB
Eroteks d. o. o.

Posebna zahvala predsedniku četrte skupnosti Sostro, gospodu Igorju Koprivnikarju, posameznim staršem, hišnikom ter članom šolskega sklada, ki so prispevali z delom in sredstvi.

Uspelo nam je tudi spregovoriti nekaj besed z gospodom županom.

Kakšne spomine imate na svoja leta v osnovni šoli?
Zelo lepe. Sicer sem kar trikrat zamenjal šolo. Najprej sem se šolal nekaj let v Srbiji in nato v Sloveniji še v dveh šolah. Se mi pa zdi, da v tem obdobju nastanejo najlepša prijateljstva, ki ostanejo za dolgo.
Marsikoga bi zanimalo, katero srednjo šolo ste obiskovali?
V bistvu sem se odločil za Gimnazijo Poljane skupaj s svojo sošolko.
Katere so tri značilnosti, ki jih ima dobra šola?
Predvsem, da ima učitelje, ki dobro skrbijo za učence, da se skrbi za red na šoli in da se da ustvariti veliko prijateljskih odnosov.
Ali ste zadovoljni s tem, kako smo opremili igrišče?
Zelo. Predvsem sem vesel, da so otroci zadovoljni, ostalo ni tako ključnega pomena.
Ali se strinjate z geslom: Če je Ljubljana najlepše mesto, je OŠ Sostro najlepša šola?
Ja, na to vprašanje pa težko odgovorim, saj je veliko lepih šol: ampak se strinjam, da je Sostro zelo lepa šola.

Po pogovoru z županom nam je uspelo nekaj besed izmenjati tudi z gospo ravnateljico.

Kateri predmet je bil v osnovni šoli vaš najljubši?
Bila sta kar dva. Matematika in športna vzgoja.
Ste v svojih osnovnošolskih letih ušpičili kakšno neumnost?
Ja, moram priznati, da sem bila kar navihana učenka. Pogosto sem naredila kakšno neumnost, ki pa sicer ni bila škodljiva. Se pa dobro spominjam, da smo novega učitelja za fiziko prepričali, da smo vedro z vodo postavili na škripec. Škripec se je strgal, voda se je polila in vsi smo hiteli brisat. Ura je bila tako končana.

Ste zadovoljni z našo šolo?
Zelo.

Kako skrbite za lepe odnose med zaposlenimi?
Predvsem z veliko mero optimizma in zagnanosti. Sama vlagam veliko energije v projekte in bi štela sebe za perfekcionistko in isto pričakujem tudi od ostalih zaposlenih ne glede na pozicijo.
Kakšno mnenje mislite, da imamo učenci o vas?
To bi mi morali vi povedati smile. Sicer pa imam občutek po pogovoru z učitelji in učenci, da je kar lepo.

Kakšne so razlike v šolskem sistemu: ko ste vi obiskovali osnovno šolo in danes?
Velike. Predvsem imam občutek, da vas danes obremenjujejo z veliko preveč ocenami in predmeti. Včasih smo imeli učbenike z veliko manj vsebine, razen seveda beril, ki se jih dobro spominjam. Boljše pa je danes to, da uporaba sile na otrocih ni več dovoljena, saj mislim, da to ni pravi pristop.

2. septembra 2019 so otroci, stari pet in šest let, prvič veselo vstopili skozi šolska vrata, ostali pa so jih pri vhodu pozdravili s pesmijo Trije veseli Korenjaki. Ob odprtju novega igrišča smo povprašali tudi najmlajše o prvih šolskih vtisih.

Lana (1. r.), kako se počutiš v prvem razredu?
V prvem razredu se počutim dobro.
Kako si se počutila, ko si prvič vstopila v šolo?
Dobro.
Kako se razumeš s sošolci/sošolkami?
V redu. Nekaj jih poznam že iz vrtca.
Si že dobila kakšno novo prijateljico?
Ja, prijateljico Klavdijo.

Sara (1. r.), ti je všeč novo igrišče?
Ja.
Ali se boš veliko igrala na njem?
Seveda. Sem vesela, da imamo igrišče, nekatere šole ga nimajo.
Kje se boš najpogosteje igrala?
Na plezalih. To mi je všeč.

Miha (2. r.), kako si se počutil v 1. razredu?
Slabo.
Zakaj?
Ker nisem nikogar poznal. Nisem še imel prijateljev.
Kakšno se ti zdi prenovljeno igrišče?
Lepo.
Kje se boš najraje igral?
Na vseh igralih. Tam bo veliko sošolcev.

Šolski novinarji

ANGLEŠKE POČITNICE NA OŠ SOSTRO, 26. - 30. 8. 2019

V zadnjem tednu poletnih počitnic, od 26. 8. do 30. 8. 2019, so na OŠ Sostro potekale angleške počitnice, ki so se jih udeležili učenci od 1. do 3. razreda. Tekom tedna smo skozi raznolike dejavnosti utrjevali že znano besedišče in se naučili veliko novega. Najbolj zabavne pa so bile športne dejavnosti na igrišču, kjer sta učiteljici učence presenetili celo z vodnimi balončki. Zadnji dan pa smo pripravili kratko prireditev in se ponosno predstavili svojim družinam in prijateljem. V galeriji je na voljo tudi nekaj utrinkov, kjer si lahko ogledate, kako smo se ob učenju zabavali.

Učiteljici Tina Gorenc in Ana Skalar

 
Powered by Phoca Gallery