Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

33 VRHOV ŠOLSKEGA OKOLIŠA OŠ SOSTRO

Od spomladi do jeseni je 17 učencev osmih in devetih razredov sodelovalo pri projektu označitve markantnejših vrhov v okolici osnovne šole Sostro. Pred poletnimi počitnicami so naredili table, v jesenskem času pa jih namestili.
Šolski okoliš Osnovne šole se razprostira na jugovzhodu Mestne občine Ljubljana (MOL). Je precej obsežen in hribovit, saj tu lahko najdemo kar 85 vrhov, ki so med najvišjimi v MOL. Najvišji vrh je Janški hrib z 794 m nadmorske višine. Hribovje je sicer del Posavskega hribovja. Izmed 85 so izbrali 33 vrhov, ki jih priporočajo za obisk.
Na vseh 33 vrhov so postavili lesene tablice z znakom OŠ Sostro, imenom vrha in nadmorsko višino ter simbolom za vrh. Ta lahko služi namesto žiga za vse, ki bodo izpolnjevali knjižico.
Za postavitev tablic na vrhove so predhodno pridobili soglasja lastnikov. Za vsa soglasja se lastnikom zemljišč lepo zahvaljujejo.
Vse vrhove so povezali v vezno pot. Poimenovali so jo »Merjaščeva pot«, saj lahko na tem območju pogosto srečamo merjasce. Pot so zasnovali tako, da se prične na centralni OŠ Sostro, poteka mimo vseh štirih podružničnih šol (PŠ Lipoglav, PŠ Besnica, PŠ Janče in PŠ Prežganje) ter nikoli ne prečka občinske meje. Skupno je pot dolga okoli 78 km in ima okoli 3700 m vzpona. Zanjo bi potrebovali okoli 22 ur hoje brez daljših počitkov.
Do konca leta bodo naredili tudi knjižico Merjaščeva pot, ki bo pohodnikom služila kot dnevnik poti. V njej bo podroben opis vezne poti med vrhovi, zemljevid, opis vsakega izmed vrhov in prostor za zaznamke pohodnikov.
Učenci so pri projektu še bolje spoznali domačo okolico, se ob tem učili tehničnih veščin, se gibali na svežem zraku, se učili sodelovanja in orientacije. Ker je bil projekt opažen tudi s strani televizije in radia, so učenci urili nastopanje pred kamero in mikrofonom.
Vabljeni tudi vi k osvajanju Merjaščeve poti z zavestjo, da bo mir in lepota narave še vedno prvina tega območja.

SEZNAM VRHOV
1. Dobrunjski hrib, 430 m
2. Zadvorski hrib, 387 m
3. Marenček, 415 m
4. Molnik, 582 m
5. Povšnik, 538 m
6. Pugled, 615 m
7. Žernovec, 559 m
8. Mali Boršt, 548 m
9. Treščak, 566 m
10. Jazbine, 563 m
11. Vodice, 605 m
12. Cirje, 512 m
13. Vrh za Apnišem, 583 m
14. Teličnica, 651 m
15. Kogelj, 578 m
16. Javorski vrh, 641 m
17. Grmada, 618 m
18. Žagarski vrh, 627 m
19. Babna gora, 544 m
20. Debni vrh, 530 m
21. Stari grad, 451 m
22. Grmadnik, 559 m
23. Vrhovčev hrib, 632 m
24. Tičenca, 684 m
25. Zavrh, 718 m
26. Janški hrib, 794 m
27. Vrh zidu (Mancin vrh), 747 m
28. Brezovo brdo, 686 m
29. Lanišče, 681 m
30. Prežganjski hrib, 658 m
31. Gabrke, 604 m
32. Strmica, 608 m
33. Kržareja, 707 m

Avtorja besedila: Urša Lužar, Jože Drab, učitelja na osnovni šoli Sostro
Avtorji fotografij: Urša Lužar, Jože Drab, Neža Likovič

Zemljevid:

 

Obisk odbojkašev ACH, 12. 10. 2021

V torek, 12. 10. 2021, sta nam uro športa popestrila igralca 17 kratnih državnih prvakov v odbojki reprezentant Alen Šket in Nemanja Peruničić. Učencem sta pokazala veščine odbojkarske igre, vključila učence v vadbo odbojke z različnimi igrami in vajami, ob koncu šolske ure pa je bilo seveda obvezno slikanje in podpisovanje avtogramov. Odlična izkušnja za nas in se že veselimo povabila s strani ACH-ja na ogled evropske tekme v Tivoliju.

Gregor Škafar

10.10. Dan duševnega zdravja »Kako se počutiš danes?«

Tako kot skrbimo za telo, da je zdravo, je pomembno, da skrbimo tudi za našo dušo in duha. Kot pravi že stari rek: »Zdrav duh v zdravem telesu«. Vsako leto 10. oktobra obeležujemo dan duševnega zdravja, s čimer želimo razširiti zavedanje o pomenu in pomembnosti duševnega zdravja.

V ta namen smo oblikovali na šoli drevo počutja. Pisanost drevesnega listja predstavlja raznolikost našega počutja in čustev. Vsak na šoli lahko izbere barvo listka in s tem izrazi svoje počutje oz. čustvo ter tako doda svoj pečat v skupno raznolikost.

šolska svetovalna služba, Lucija Brecelj in Lina Šinkovec

MARTULJŠKI SLAPOVI, 9.10.2021 – izlet Gorniškega krožka

Za nami je prijetna sobota, saj smo z Gorniškim krožkom opravili že drugi izlet. Tokrat smo se odpravili na Gorenjsko do vasi Gozd-Martuljek. Voznika avtobusa in kombija sta 57 otrok in 4 vodnike oz. mentorje varno pripeljala do izhodišča v bližini mostu čez reko Savo Dolinko. Tam nas je že čakal še en vodnik PD Ljubljana Matica.
Vsi skupaj smo se skozi sotesko po zanimivi poti ob Martuljškem potoku v dobri uri povzpeli mimo Spodnjega Martuljkovega slapa (850 m) do Ingotove koče na planini Jesenje (939 m). Po krajšem postanku je 14 učencev zdvema vodnikoma odhitelo do skritega Zgornjega Martuljkovega slapa (1150 m). Dosegli so ga v slabi uri in zadnji del preplezali ob jeklenicah in klinih. Seveda so vsi imeli varovalno opremo (čelada, plazalni pas in samovarovalni komplet). Na koncu so še preskočili potok in končali pod mogočnimi stenami, tik pod slapom.
Med čakanjem na "plezalce" smo se ostali odpočili, se okrepčali, poigrali in odšli do večje kapele mimo "Mame lipe in 7 hčera". Pri kapeli so bili skoraj vsi zelo aktivni celo šolsko uro. Zlagali so možice iz kamnov, gradili mostove in jezove, skakali čez vodo, se lovili in sprostili veliko otroške energije. Že opazovanje vsega tega, prikliče nasmeh na obraz. Ravno ob postavljanju kolone za štetje pred odhodom so iz gozdička pritekli učenci, ki so bili na Zgornjem Martuljkovem slapu. Odhiteli so do koče, saj so bili že pošteno lačni, mi pa smo se odpravili v dolino, kjer smo se čez dobro uro spet združili, saj so "plezalci" ubrali bližnjico do avtobusa.
Zadovoljni smo se odpeljali nazaj v Ljubljano in komaj čakamo na naslednji izlet, ki bo 13. novembra.

Mentorja Jože Drab in Urška Oven

Teden otroka v 1. c

Tema letošnjega tedna otroka je RAZIGRAN UŽIVAJ DAN. Tega smo se držali tudi v 1. c razredu. Naj vas ne skrbi, na učenje nismo pozabili, smo si ga pa popestrili.  Čas smo si vzeli za žabjo pravljico, ki je v učilnico prinesla kup malih žabic, odmore smo izkoristili za športne igre, ki smo jih vsak dan določali z metanjem kocke. Igre na svežem zraku ni ustavilo niti malce slabše vreme. Kako razigrani smo bili, lahko preverite v galeriji slik.

Razigran pozdrav vam pošilja 1. c in učiteljici Karmen in Rahela.

4. - 8. oktober 2021 - TEDEN OTROKA

»Razigran uživaj dan!« je bila letošnja tema tedna otroka, ki se obeležuje v prvem tednu oktobra. Igra in igranje prinašata veselje in sproščenost, burita domišljijo, nas povezujeta in navdihujeta. Tudi odrasli ne bi smeli pozabiti na igrivost, saj je to eden najmočnejših osebnih virov moči, ki nam lahko izjemno pomaga v času strahu in pritiskov.

Prav igra je bila rdeča nit tedna otroka, ki smo ga obeležili v oddelkih prvega razreda podaljšanega bivanja. Učenci in učenke so se cel teden zabavali, igrali in ustvarjali. Začeli smo s ponedeljkom, ko smo učiteljice na hodniku postavile gibalno pot. Na njej so učenci lahko preizkusili svojo spretnost in koordinacijo. Nato pa so si vsak dan iz vsakdanjih predmetov in odpadnega materiala izdelali eno igračko. Kaj vse so ustvarili in kako zabavno je bilo, si lahko ogledate v galeriji.

Pripravila Katja Kovačič

5. oktober – SVETOVNI DAN UČITELJEV

V torek, 5. 10. 2021, smo v šoli tradicionalno obeležili Svetovni dan učiteljev. Šolsko avlo so krasili portreti učiteljev, ki so jih po lastni domišljiji in navdihu ustvarili učenci, nato pa so jih v zgodnjem torkovem jutru še presenetili in jim razdelili sladke paketke, obogatene z voščilnicami, ki so jih naredili prav zanje. Na obraze so pričarali veliko nasmeškov in poskrbeli za prijeten začetek dneva.

Julijana Zorko Škrabl in Tjaša Ivančič

DP v orientacijskem teku – 30. 9. 2021

Zadnji dan v Evropskem tednu športa je potekalo v hribovju pri Črnučah v Ljubljani državno prvenstvo v orientacijskem teku za posameznike. Tekmovalci so morali v čim krajšem času najti 13 kontrolnih točk, bolj ali manj skritih v gozdu in priteči v cilj. Idealna linija je bila dolga slabe 3 km.
Naša šola se je tekmovanja udeležila s tremi učenkami. Na trenutke so se uspešno kosale z vrstnicami, katere večina jih trenira v orientacijskih klubih. Boljšo uvrstitev so jim odnesle posamezne kontrolne točke, ki so jih predolgo iskale. Pozna se pomanjkanje izkušenj na podobnih tekmah. Kljub vsemu so dale vse od sebe, našle vse kontrolne točke in se solidno uvrstile. Med 42 tekmovalkami so zasedle:
- Taja Bertalanič – 18. mesto
- Eva Grad Rome - 28. mesto
- Klara Pestotnik Sedej – 29. mesto

Mentor: Jože Drab

 

EVROPSKI TEDEN ŠPORTA, 23. 9. 2021 – 30. 9. 2021

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje ostaja BEACTIVE (ang. bodi aktiven), njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto. Evropski teden športa je v Sloveniji letos potekal med 23. in 30. septembrom 2021. Vanj smo se vključili tudi na OŠ Sostro. V tem tednu so bili učenci vsak dan telesno aktivni. Opravljali so različne športne naloge (tek, hoja v naravi, igre z žogo, ples, štafetne igre ipd.). Za uspešno opravljene naloge so učenci prejeli čestitko in žitno ploščico. S tem projektom želimo učitelji učencem še bolj približati šport in da redna športna vadba postane del njihovega vsakdana.
Petra Florjančič
koordinatorica projekta

NANOS (Pleša, 1261 m), 25.9.2021 – izlet Gorniškega krožka

K O N Č N O! Trikrat načrtovan izlet na Nanos je bil odpovedan ali spremenjen. Vreme ali korona sta imela to moč, da smo bili primorani spremeniti cilj ali odpovedati izlet. Tokrat nam je uspelo!

Štirideset otrok in pet spremljevalcev se nas je zbralo pred šolo že pred osmo uro zjutraj. Ob devetih smo že korakali po vznožju Nanosa. Do razcepa lažje in zahtevnejše poti smo naredili ravno toliko vzpona, da smo se dobro ogreli. Deset učencev in dva odrasla so odhiteli po strmejši poti, kjer so morali tudi malo poplezati po skalah. Ostali smo se korak za korakom bližali cilju po lažji, a daljši poti mimo cerkvice Sv. Hieronima. Kar nekajkrat smo zadaj hodečim prepustili vodenje skupine, da je šlo hitreje. Veselje ob prihodu k Vojkovi koči na Nanosu se je videlo in čutilo. Sledil je počitek, malica in spostitev ob klepetu. Opoldne smo z nekaj koraki dosegli Plešo, kjer je sledilo skupinsko fotografiranje. Zaradi mrčastega vremena se Triglav in morje nista videla. Še pogled ali dva čez rob v dolino in odhod proti Furlanovem zavetišču na Abramu. Po dobrih dveh urah hoje po Nanoški planoti smo prišli do obljubljenega presenečenja. Videli smo čisto pravega rjavega medveda, ki tam domuje že več kot dvajset let. Nekaj se nas je okrepčalo s pijačo, drugi z ostanki sendvičev, bombice z neusahljivo energijo pa so zaigrale nogomet na bližnjem travniku.
Vožnja proti domu se je zavlekla, saj je ovinkasta cesta do Vipave trajala tako dolgo, da je bilo nekaterim že slabo. Nato smo se peljali po avtocesti, ki smo jo opazovali z roba na Pleši. Ob malo kasnejšem prihodu pred šolo od načrtovanega so nas bili starši še bolj veseli.
Za nami je prvi izlet. Na drugega se podamo že čez dva tedna.

Mentorja Urška Oven in Jože Drab

Množični tek otrok 2021, 23. september 2021 – dan slovenskega športa

V četrtek, 23. septembra 2021, so se učenci prvih razredov v okviru dneva slovenskega športa pridružili najbolj množičnemu teku v Sloveniji – Množični tek otrok 2021 s sloganom »Začni mlad, tekmuj pošteno«, ki ga organizira Atletska zveza Slovenije. Tekli so na 100m, kar je tudi uradna atletska disciplina. S tem so se pridružili skoraj 25.000 otrokom iz celotne Slovenije, ki so ta dan tako kot mi sodelovali v akciji. Na koncu je prav vsak izmed udeležencev prejel tudi priznanje za sodelovanje.

Katja Kovačič

21. september – MEDNARODNI DAN MIRU

21. september je Organizacija združenih narodov razglasila za mednarodni dan miru.To naj bi bil dan, ko bi povsod zavladal mir, oboroženi in drugi spopadi pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest o tem, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir.

Tudi na naši šoli smo obeležili ta dan. Učenci in učenke so v času podaljšanega bivanja razmišljali o tem, kaj jim mir pomeni, kaj si želijo ob tem dnevu ter, kako bi lahko mogoče sami prispevali k miru na svetu. Nastali so čudoviti izdelki polni lepih misli in želja.

Pripravila učiteljica Katja Kovačič

TEKMOVANJE ZLATA KUHALNICA, 15. 9. 2021

Dne, 15. 9. 2021, je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radovljica potekalo regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico 2021, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Vsaka ekipa je pripravila dve jedi: pirino rižoto in sestavljeno solato.
Našo šolo so zastopale Zarja Čibej, Tara Vene, Ana Zupančič in Tjaša Kristan iz 9. a razreda. Učenke so dosegle zlato priznanje ter vstopnico za državno tekmovanje Zlate kuhalnice, ki bo potekalo v oktobru v sklopu 68. Gostinsko turističnega zbora Slovenije v Postojni.
Iskrene čestitke učenkam!

Mentorica: Dominika Slokar De Lorenzi

Noč v šoli ali kako navdušiti nad šolo

Z 2. c se peljemo z avtobusom iz poštarskega muzeja. Z učiteljico Anjo se spogledava in rečeva: »Dobro, zdaj jim pa lahko poveva.« In naznaniva, da bomo čez dva dni spali v šoli. Prvi odziv: navdušenje. Drugi odziv: domišljija začne delati – ali bomo imeli »pižama party«, ali bomo šli sploh spat, ali se bomo jedli pokovko … Še in še vprašanj je sledilo, na katerih še ni bilo odgovorov, vendar smo vsi vedeli, da bo to noč, ki bo ostala še dolgo v spominu.
Ura je malo pred šesto zvečer. Čakava pri vhodu v šolo in kmalu zagledava otroke s stvarmi za prespati, večjimi in težjimi kot oni sami. Vsi so polni pričakovanj in veselja, da bodo doživeli edinstveno dogodivščino. Takoj za njimi so tudi starši, ki ne vedo, ali so veseli, ker so njihovi otroci veseli ali ker bodo imeli en večer v manjši zasedbi.
Najprej je sledila selitev v razred – hop nahrbtnik in ogromno vrečo na rame in gremo. Ker prazna vreča ne stoji pokonci, smo si pripravili večerjo. Seveda smo morali najprej postaviti ogenj, če smo želeli jesti pečene hrenovke na ognju in twist, tj. kruh, pečen nad ognjem. Vsak je želel, da bi bilo pečeno čim prej, zato so bile hrenovke in kruh ves čas potiskanje pred najine oči, a večinoma so bile najine besede: »Ni še pečeno.« Smo se naučili, da je treba za dobre stvari potrpeti. Po sitih želodcih je sledilo petje ob spremljavi kitare – zvok mladih grl se je slišal pod celim obokom šole in niti malo nas ni motilo, da je deževalo, ker ko si srečen, tleskneš s prsti razigran …
Ko pri nekomu prespiš, je vedno zabavno. In tudi v šoli ne sme manjkati zabave, zato smo si priredili kratek ples v pižamah in ogled filma Ratatouille ob pokovki.
Vrhunec večera pa je bil nočni ogled šole. Ena svetilka, 2 učitelja, 18 učencev in morda še kakšen duh na šoli. Videli smo le veliko vitrino škorpijonov, ki so bili glavna atrakcija večera ter da je v eni od učilnic sam od sebe padel stol na tla.
Ura je skoraj deset. Čas je za ščetkanje zob, spanje in sanjanje o naslednji noči v šoli.

Jan Gačnik, učitelj podaljšanega bivanja v 2. c, in Anja Divjak, razredničarka

NARAVOSLOVNI RAZISKOVALNI TABOR: RAZISKOVANJE RAJA POD PONCAMI 10.-12.9.2021

Skupina učencev 8. in 9. razreda se je v petek odpravila na naravoslovni raziskovalni tabor v Planico. Učenci so preko samostojnega terenskega dela in raziskovanja analizirali vode, prst ter gozd.

Mentorici: Simona Hribar Kojc, Dominika Slokar De Lorenzi

 
Powered by Phoca Gallery