Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

17. OKTOBER – MEDNARODNI DAN BOJA PROTI REVŠČINI

17. oktober je za mednarodni dan boja proti revščini razglasila leta 1992 Generalna skupščina Združenih narodov, v spomin na 17. oktober 1987, ko se je na trgu Trocadéro v Parizu, kjer je bila leta 1948 podpisana Splošna deklaracija o človekovih pravicah, zbralo več kot sto tisoč ljudi, da bi opozorili na žrtve skrajne revščine, nasilja in lakote. Od takrat se vsako leto na ta dan na istem kraju zberejo ljudje iz vseh okolij, različnih prepričanj in družbenega izvora, da bi izrazili solidarnost z revnimi in obnovili svoje zaveze.

Letos smo se v 1. razredu odločili, da ta dan obeležimo in se tudi sami spomnimo na to, da nekateri ljudje, ki so lahko tudi blizu nas, živijo v revnih in težkih razmerah. Na temo smo brali pravljice, se o tem pogovarjali, risali in razmišljali, kaj lahko sami storimo v pomoč revnim. Naše misli in ideje smo predstavili na plakatu, ki si ga lahko ogledate v galeriji.

Pripravila učiteljica Katja Kovačič

16. OKTOBER 2020 - Svetovni dan hrane

V petek, 16. oktobra smo ljudje po vsem svetu obeležili Svetovni dan hrane.
V 1. a razredu smo se na ta dan pogovarjali o zdravi prehrani, lakoti in pomanjkanju hrane v svetu in doma. V podporo zdravemu prehranjevanju smo petkov dan začeli z zdravim, lahkim, s prehransko bogatim in osvežujočim napitkom, ker se zavedamo, kako pomemben je zajtrk za zdrav razvoj našega organizma.
Priprava napitkov je bila zelo preprosta. Sadje smo narezali na majhne koščke in ga v mešalniku zmiksali. Da je bil napitek še bolj slasten, smo dodali še jogurt. Vsi v razredu smo napitek z veseljem popili, ker se zavedamo, da so napitki iz svežega sadja pomembni za naše zdravje, saj imajo veliko vitaminov, ki jih naše telo potrebuje.

Učiteljici: Katja Mlakar in Karmen Vodopivec

Tabor 4. razredi, 12. - 16. 10. 2020

Vsi ZDRAVI, siti, srečni in zadovoljni.
Lep pozdrav z Vojskega.

Učenci in učitelji 4. razredov

Teden otroka - tek po poljski poti, OPB 1.r - 8.10.2020

V tednu otroka smo poleg ostalih dejavnosti v času podaljšanega bivanja izvedli tek po poljski poti. Skoraj šestdeset prvošolcev se je zagnalo in tudi preteklo kar štirikratno dolžino poti. Kdor ni zmogel, je hodil. S to aktivnostjo smo se hkrati dotaknili letošnjega mota dneva učiteljev: GREMO V NARAVO!
Na fotografijah je viden dokaz športne zagnanosti naših najmlajših.

Urška Oven

Svetovni dan učiteljev, 5. 10. 2020

V avli naše šole nas je tradicionalno 5. oktobra pozdravil napis ob svetovnem dnevu učiteljev. Ob tem dnevu učenci obiščejo svoje učitelje in učiteljice na delovnih mestih. Izročijo nam ročno izdelane izdelke in nam voščijo ob našem stanovskem prazniku. Tudi letos je bilo tako, da smo bili učitelji in učiteljice na tak način deležni posebne pozornosti s strani naših učencev.

Zapisala: Jožica Ločičnik

Gorniški krožek, 3.10.2020 – Stolpnik (1012 m), Konjiška gora

Nanos nam res ni namenjen. Namesto na jugozahod smo se gorniki odpeljali proti vzhodu. V Celjski kotlini smo sledili tablam za Slovenske Konjice.

Sedemdeset otrok Osnovne šole Sostro in petindvajset otrok druge šole je skupaj z devetimi vodniki in mentorji prispelo na izhodiščno točko, ki je bila v vasi Črešnjice. Ne pretirano zahtevna a stalno vzpenjajoča pot nas je po približno dveh urah pripeljala na vrh Konjiške gore, na Stolpnik. Skupina starejših in hitrejših se je že povzpela na stolp, ko so mlajši prisopihali do vrha. Po železnih, okroglih sopnicah se je na vrh stolpa povzpelo še veliko otrok. Za svoj pogum so bili nagrajeni z nepozabnim razgledom po razgibanem površju.

Malica, ki smo jo nosili v nahrbtniku je zalo teknila.

Po napornem preštevanju udeležencev, smo se spustili po poti, ki je vodila v Slovenske Konjice. Po pol ure hoje nas je dohitel dež, ki je že kar nekaj časa zalival zahodni del Slovenije. Tudi nas je pošteno zalil. Ko smo prispeli do avtobusa, je dež ponehal in lahko smo se v miru preoblekli v suha oblačila.

Vožnjo proti Ljubljani si je krajšal vsak po svoje. Točno ob štirih smo prispeli pred šolo, kjer so gornike pričakali starši.

mentorica Urška Oven

KULTURNI DAN za šestošolce: EVROPSKI DAN JEZIKOV, 25. 9. 2020

V petek, 25. septembra 2020, so imeli šestošolci kulturni dan, ki je bil tematsko vezan na evropski dan jezikov, ki ga obeležujemo 26. septembra 2020. Učenci so brez dlake na jeziku spoznavali bogato kulturno in jezikovno različnost Evrope in utrjevali evropski načeli strpnosti in medsebojnega razumevanja. Poleg jezikanja pa so s prepevanjem skušali prebuditi zaspanca Jako v slovenščini, španščini, nemščini, francoščini in angleščini. Ker znanje tujih jezikov šteje, smo se v različnih jezikih naučili šteti do 5, nekateri tudi v albanščini. Opoldan pa nam je muca snedla jezik. Brez besed smo se delali francoze ter si kot Britanci privoščili sloviti tea at five. Namesto, da bi se ugriznili v jezik, smo raje grizli slastne piškote naše pridne kuharice Mire.

Zapisala: mag. Renata More, koordinatorica kulturnega dne

ORIENTACIJSKI TEK - DRŽAVNO TEKMOVANJE, 23.9.2020

Na državnem šolskem tekmovanju v orientacijskem teku za posameznike iz 8. in 9. razredov, ki je potekalo v Črnuški gmajni, so se naši učenci zelo dobro izkazali. Prav vsi so našli vse kontrolne točke in bili dobra konkurenca ostalim tekmovalcem, med katerimi večina trenira orientacijski tek v klubih. Predvsem mlajši dve učenki sta bili izjemni. Rezultati:

Učenci (55 na štartu):
- Martin Šubelj, 8.b -32. mesto
- Aljoša Fašun, 9.a in Matjaž Franci Selan, 9.c zaradi bolezni nista nastopila

Učenke (43 na štartu):
- Taja Bertalanič, 8.c - 4. mesto (malo je zmanjkalo za medaljo)
- Nikolina Ugrin, 8.b - 9. mesto
- Julija Novak, 9.a - 33. mesto
- Nika Habič, 9.a - 34. mesto

Čestitke vsem!

Mlajši učenci zaradi kovid situacije tokrat niso smeli nastopati.

Mentor Jože Drab

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI – KOLESARSKI INFO KROG, 17. 9. 2020

V okviru Evropskega projekta Teden mobilnosti je bila izvedena preventivna kolesarska akcija »Kolesarski info krog« v Ljubljani. Udeležilo se ga je tudi 9 naših učencev, ki so v lanskem šolskem letu najbolje opravili s kolesarskim izpitom.
Učenci so se pod vodstvom odpeljali s kolesi v center Ljubljane in se nato vozili od ene točke do druge. Na vsaki so zvedeli kaj novega o varni kolesarski vožnji v prometu, zdravem načinu življenja in prvi pomoči, na eni točki pa so se tudi pomerili v polžji vožnji.
Na koncu je v lepem vremenu ostalo še nekaj časa za zasluženi sladoled.

Mentor Jože Drab

Množični tek otrok 2020 – 23. september 2020 – Dan slovenskega športa

Na osnovni šoli Sostro smo se v sredo, 23. septembra 2020, v okviru dneva slovenskega športa pridružili najbolj množičnemu teku v Sloveniji – Množični tek otrok 2020, ki ga organizira Atletska zveza Slovenije. Sodelovali so učenci prvega razreda ter njihove učiteljice podaljšanega bivanja. Tekli smo na 100m, kar je tudi uradna atletska disciplina. S tem smo se pridružili več kot 15.000 otrokom iz celotne Slovenije, ki so ta dan tako kot mi sodelovali v akciji. Na koncu je prav vsak izmed udeležencev prejel tudi priznanje za sodelovanje.

Pripravila Katja Kovačič

22. september  -  EVROPSKI DAN BREZ AVTOMOBILA

POJDI PEŠ.

POJDI S KOLESOM.

POJDI S SKIROJEM.

POJDI Z ROLERJI.

POJDI Z AVTOBUSOM.

POJDI S KOMBIJEM.

Maruša Babnik

21. SEPTEMBER 2020 – MEDNARODNI DAN MIRU

21. septembra je svet praznoval mednarodni dan miru. To je dan, ko naj bi povsod vladal mir, oboroženi in drugi spopadi pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest o tem, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir.
V 1. razredu smo ta dan obeležili tako, da smo iz papirja in kartona izdelali golobe miru in jim zašepetali želje miru, ki jih želimo, da se uresničijo našem svetu in vsem ljudem na njem. V razredu smo nato golobe miru tudi razobesili.

Učiteljica Katja Kovačič ter učenci 1.b in 1.c

DRŽAVNO TEKMOVANJE MLADIH RAZISKOVALCEV, 14. 9. 2020

V ponedeljek, 14. 9. 2020, sta Zala Sešek in Izabela Černilec na državnem tekmovanju Mladih raziskovalcev predstavili raziskovalno nalogo z naslovom KULINARIČNI TURIZEM.

Dosegli sta SREBRNO PRIZNANJE.
Čestitke.

Mentorici: Simona Hribar Kojc in Dominika Slokar De Lorenzi

TRIGLAV - 5. in 6. september 2020 - izlet gorniškega krožka

Trinajst najbolj aktivnih, sposobnih in pogumnih otrok gorniškega krožka naše šole se je odločilo, da se povzpnejo na vrh Slovenije. Že med počitnicami smo trenirali gibanje po zelo zahtevni poti ob jeklenicah in klinih. Dva tedna pred vzponom smo šli na 6-urno kondicijsko pripravljalno turo.

V soboto zjutraj smo se zbrali že ob 5 h zjutraj in se odpeljali na Rudno polje na Pokljuki. Sledila je dolga hoja preko Studorskega prevala in mimo Vodnikove koče in Doma Planika. Opremili smo se s čeladami, plezalnimi pasovi in samovarovalnimi kompleti in se vzpeli najprej na Mali Triglav in nato na vrh Triglava. Šlo je počasi, saj je bila gneča na grebenu nepopisna. A imeli smo lepo vreme in razglede in se nam ni mudilo. Vsi presrečni so učenci dosegli vrh, večina prvič, za kar so bili tudi krščeni (dobili so tri po riti z vrvjo). Sestopili smo na drugo stran do Triglavskega doma na Kredarici. Koča je bila povsem polna, a smo imeli na srečo rezervacijo. Po večerji smo šli kmalu spat.
Nedeljsko jutro je bilo čarobno in vremenska napoved za dopoldne še lepa. Sestopili smo čez Triglavske pode do Staničeve koče in nato po dolgih meliščih doline Za Cmirom dosegli dolino Vrata. Le še potok Triglavsko Bistrico smo preskočili in se utrujeni, a srečni, že peljali z minibusom nazaj domov.

Čestitke vsem za veličastno gorsko turo! Več bodo povedale slike.

Mentor krožka: Jože Drab

 
Powered by Phoca Gallery