Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

TABOR FARA, 1. B RAZRED, 25. - 29. 3. 2019

Torek, 26. 3. 2019
Poročilo prvega dne:
- nič bruhanja po poti
- videli medvede
- sonček vse do večera
- v gozdu našli ogromno živali, stopinj, kakcev
- klopi prenašajo raka ?? 
- prazni krožniki
- ogled lončarske delavnice
- zaspali kot klade
- en izpadel zob 
- ponoči je strašila pošast ??
- učiteljico zbudimo sredi noči, ko ne najdemo plišaste igračke

Imamo se krasno. :))))))

1. b z učiteljicama Anjo in Martino

Ponedeljek, 25. 3. 2019
Učenci 1.b razreda so srečno prispeli na tabor v Faro, se namestili v sobe in pojedli kosilo. Zdaj pa nas čaka s soncem obsijano raziskovanje gozda.

Učiteljici Anja in Martina

Tabor 1. razred - Fara, 18. - 22. 3. 2019

Tabor Fara 1. razred - 4. dan

Zbudili smo se v lepo jutro in sonce nas je zvabilo na plano. Odpravili smo se na pohod do meje, spoznali vojake in njihovo delo. Občudovali smo naravo in pujse na bližnji kmetiji. Popoldne smo se igrali vremenoslovce, izdelali smo vetrnice in jih tudi preizkusili. Ker nam je bil včeraj adrenalinski park tako všeč, smo se tudi danes lahko preizkusili na njem. Imeli smo še krajši orientacijski pohod, kjer smo v skupinah tekmovali, kako dobro se znamo orientirati v naravi. Današnji zadnji večer smo zaključili s plesom, ki smo se ga vsi zelo veselili.

Sreda, 20.3.2019

Zbudili smo se v sončno jutro in sonce nas je zvabilo v naravo. Dan smo začeli z raziskovanjem travniških rastlin in živali. Komaj pa smo čakali, da se odpravimo v adrenalinski park, kjer smo zelooooo uživali. Preizkusili smo se tudi v vožnji s kolesom.
Popoldne smo se spremenili v pustolovce in se naučili, kako bi preživeli v naravi. Naredili smo bivake in ob večernem tabornem ognju spekli hrenovke in kruh.

Torek, 19. 3. 2019

Drugi dan v šoli v naravi je za nami. Dopoldne smo preživeli v naravi, v gozdu in ob potoku. Popoldne pa smo ustvarjali z glino in se pomerili v lokostrelstvu.

Učiteljice 1. a in c razreda

BOČ – Štajerski Triglav - izlet gorniškega krožka, 16. 3. 2019

V soboto, 16. marca 2019 smo se spet podali na gorniški izlet. Tokrat na osamelca nad Zgornjimi Poljčanami na Štajerskem, ki je poleg visoke telekomunikacijske antene najbolj znan po roži. Velikonočnica je izredno redka in lepa. Cveti spomladi okoli Velike noči na travnatih pobočjih te gore. Ker je bilo letos zelo toplo in malo snega, so se velikonočnice že lepo razcvetele. Je pa vzpon na Boč zelo strm, kar smo občutili na lastnih nogah. Nekaterim je zmanjkalo energije za vrh in so raje počakali v koči. Z razglednega stolpa na vrhu Boča je bil obširen razgled na vse strani, le Julijske Alpe so bile v oblakih.
Aprila gremo pa v Polhograjske dolomite.

Mentor krožka: Jože Drab

Četrtfinalno tekmovanje v odbojki, 9. 3. 2019

V sredo, 9. 3. 2019, se je v naši veliki telovadnici odvijalo četrtfinalno tekmovanje v odbojki. Udeležile so se ga tri ekipe- OŠ Otočec, OŠ Šmarje- Sap in OŠ Sostro. Odigrane so bile tri tekme, na dveh so si zmago izborile naše odbojkarice. V dvoboju med OŠ Otočec in OŠ Šmarje- Sap,pa je zmago odnesla OŠ Šmarje- Sap.
Iskrene čestitke našim učenkam!

Nina Penko

PUSTOVANJE 2019

V torek, 5. 3. 2019, je bilo v telovadnici OŠ Sostro veselo , saj smo imeli pustno rajanje. Najprej so se nam predstavile skupinske maske, ki so jih učenci izdelali sami. Da je žirija imela nekaj časa za razmislek, je nastopil šolski bend Štirje asi, ki je zaigral nekaj rock pesmi . Super so bili! Nato je žirija razglasila najboljše maske v dveh kategorijah. Pri skupinskih maskah so 3. mesto zasedli šolski polži iz 9. B , 2. mesto je pripadlo netopirčkom iz 2.C. Žirija je menila, da je najboljšo skupinsko m asko izdelal 4. B, ki se je predstavil kot kitajski zmaj. Res so bili originalni. V kategoriji posamičnih mask pa je žirija 3. mesto podelila slastnemu kolačku, v katerem se je skrival Matjaž iz 6. A. Na 2. mestu je bil Marshmellow in Andraž iz 4. A. Na 1. mesto pa so postavili doma narejenega robotka, v katerem je korakal Maks iz 3. A. Tako 4. A kot Maks so kot prvouvrščeni dobili nagrado – obisk kino predstave. Potem pa smo se prepustili zvokom glasbe, ki jo je vrtela DJ Nina. Ker nam je bilo tako fino, bomo vse skupaj ponovili naslednje leto.

Andreja Miklavčič

PRVENSTVO LJUBLJANE V NAMIZNEM TENISU, 19. 2. 2019

V torek, 19.2.2019, je v dvorani Namiznoteniškega društva Kajuh – Slovan potekalo prvenstvo osnovnih šol Ljubljane v namiznem tenisu. Tekmovanja so se udeležili Jure Oven, Bor Brodnjak in Lovro Ažman. Dosegli so odlične rezultate. Jure Oven je dosegel dosegel sploh prvo uradno posamično zmago na uradnem tekmovanju, Lovro Ažman je zasedel skupno 3. mesto, Bor Brodnjak pa je tekmovanje zaključil na 2. mestu in se s tem rezultatom uvrstil na državno tekmovanje. ČESTITAMO!

Učitelj športa: Gregor Škafar

Športni dan - Planica, 18. 2. 2019

Zadnji teden pred počitnicami smo učenci in učenke četrtih razredov začeli športno. Preizkusili smo se v teku na smučeh, pohod po dolini Tamar pa smo zaradi poledenelega terena nadomestili z igrami na snegu. Skakalnice pod Poncami so nas v čudovitem vremenu popolnoma prevzele. Imeli smo se super!

Blaž Bašič

SANKAŠKI IZLET - 16. 2. 2019

Pogled na pomladno Ljubljano s temperaturami nad 10 °C je marsikomu vzbujal dvome o kakšnem sankanju. Pa vendar, Kranjskogorci so dobro poskrbeli za sankaško progo po 2500 m dolgi gozdni cesti, ki vodi iz Gozd Martuljka do predela Hrašne pod Črnim vrhom.
Tako smo se v soboto po tej cesti vzeli skoraj na višino 1000 m. Za vzpon smo porabili približno eno šolsko uro. Po počitku in malici na koncu ceste smo se opremili s čeladami in se ob upoštevanju varnostnih ukrepov na saneh spustili nazaj do 200 m nižje ležečega Gozd Martuljka. Eni hitreje, drugi bolj počasi, a vsem je bilo to zabavno adrenalinsko doživetje.
Predno smo se odpeljali nazaj v Ljubljano so se otroci lahko še sankali na pobočju nekdanjega smučišča.

Mentor krožka: Jože Drab

14. 2. 2019: UNESCO ASPnet nacionalni projekt z mednarodno udeležbo - Z odra na oder

Projekt Z odra na oder že dvaindvajset let organizira Osnovna Šola Leona Štuklja v Mariboru. Namenjen je druženju, spoznavanju in prikazu dela osnovnošolskih gledaliških skupin ob uresničevanju UNESCO ciljev. Nastopajoči lahko brez treme in strahu pred ocenjevanjem prikažejo svojo ustvarjalnost svojim vrstnikom in vsem ostalim obiskovalcem. Projekt je vsako leto izveden v mesecu februarju, kot proslava ob slovenskem kulturnem prazniku.
Letošnje leto so se ga udeležili tudi učenci in učenke četrtih in petih razredov z Osnovne šole Sostro. Pod mentorstvom učiteljic Mine Pogačar in Slađane Đorđević so odlično odigrali gledališko predstavo Sneguljčica. Kako so se odrezali, si lahko ogledate v galeriji slik.

Učiteljica Katja Kovačič
Šolska koordinatorica UNESCO ASPnet

LJUBEZNI NA SLEDI, dobrodelna-kulturna prireditev, 6. 2. 2019

Naj slike dopolnijo veličino že zapisanega.

Hvala vsem!!!

Maša Dvornik Rački

Tekmovanje v dvoranski atletiki ljubljanskih osnovnošolk in osnovnošolcev, 30. 1. 2019

V sredo, 30. 1. 2019 so se učenke in učenci udeležili tekmovanja v dvoranski atletiki ljubljanskih osnovnošolk in osnovnošolcev.
Tekmovali so v skoku v daljino, skoku v višino in teku na 60 metrov.
V finale prvenstva osnovnih šol so se, glede na rezultat, uvrstili: Sašo Kondič (60 m), Alen Nik Shaqiri (60 m), Nika Bašnec (60 m), Tara Conta (60 m), Pia Lucija Kirbiš (daljina cona odriva), Julija Vrečar (daljina cona odriva), Tinkara Šubelj (daljina cona odriva) in Brina Perkovič (višina). Bravo!

Nina Penko

ZIMSKA PRAVLJICA NA POKLJUKI - 19. 1. 2019, izlet gorniškega krožka

Po petkovem sneženju smo se v soboto odpeljali na Rudno polje na Pokljuki (1350 m). Zaradi obilice novega snega (vsaj 50 cm) so organizatorji prireditve »Pokljuški maraton« vse tri pohode združili in skrajšali. Tako se je ogromna množica otrok in njihovih staršev podala na pot do Planine Praprotnica (1280 m). Med njimi tudi 75 z naše šole. Po slabi uri hoje smo cilj dosegli, si malo spočili, nato pa vrnili po drugi, malo daljši poti nazaj do Rudnega polja. Tam so učenci in dijaki tekmovali v smučarskih tekih. Naši otroci so se sankali, nekateri pa tudi preizkusili v streljanju z zračno puško na biatlonskem strelišču. Na koncu je bilo še žrebanje za 7 kg težko čokolado in spet naši šoli žreb ni bil naklonjen. Ampak drugo leto bo drugače!

Mentor krožka: Jože Drab

Prvenstva osnovnih šol Ljubljane v odbojki za starejše učenke

Učenke naše šole so se v letu 2018/19 udeležile tekem odbojke vseh osnovnih šol v Ljubljani. S trudom in dobro igro so pustile svoje srce na igrišču. Osvojile so 1. mesto brez poraza.
Iskrene čestitke Živi Brumat, Neji Kranjec, Tjaši Keber, Sari Mohorko, Maši Šircelj, Tei Moškrič, Živi Jančar Bauman, Naji Grofelnik, Tii Bertalanič in Lani Novak.
S tekmami bodo dekleta nadaljevala na državnem prvenstvu. Vso srečo!

Nina Penko

PRIREDITEV OB DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI, 21. 12. 2018

V petek, 21. 12. 2018, na zadnji predpočitniški dan, smo v veliki telovadnici naše šole obeležili državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti. Na prireditvi je sodelovalo veliko učencev, ki so se nam predstavili z zanimivimi točkami. Tako smo lahko spremljali nastope naših pevcev, plesalcev, recitatorjev in glasbenikov. Za posebno glasbeno presenečenje pa so poskrbele tudi naše učiteljice.
Hvala vsem učencem ter učiteljem za sodelovanje na prireditvi ter vse dobro v prihajajočem letu.

Julijana Zorko Škrabl in Kristina Pelc Zupančič, organizatorki prireditve

Prednovoletni izlet gorniškega krožka na DEBNI VRH (530 m) v temi, 18. 12. 2018

V torek, 18. 12. 2018 ob 17 h smo se zbrali na prelazu "Pečar", med Besniško dolino in Sostrim oz. Ljubljansko kotlino. Bilo nas je kar 46! Ker je bila že trda tema smo prižgali svetilke in se po kolovozni poti povzpeli na Debni vrh. Z vrha stolpa smo imeli lep razgled na luči v vzhodnem delu Ljubljane. Na vrhu smo izvedli še srečelov, nato pa se dobre volje spustili po drugi poti v dolino. Prišli smo v zaselek Podgorje in po asfaltni cesti nadaljevali v Sostro, kjer smo počakali na starše.
Naslednjič pa 19. januarja na Pokljuko!

Mentor: Jože Drab
Foto: Domen Drab

PREDNOVOLETNI SEJEM, 10. 12. 2018

V ponedeljek, 10. 12., smo na OŠ Sostro priredili množično obiskan Prednovoletni sejem. Kratkemu škratovskemu uvodu je sledila ravnateljičina otvoritev sejemskega vrveža v predpraznično okrašenih šolskih prostorih. Učenci so skupaj z učitelji pripravili nepregledno množico raznovrstnih izdelkov. Vsak je lahko našel nekaj zase – od okraskov do uporabnih malenkosti in slastnih priboljškov.

Hvala vsem učencem, vsem zaposlenim na OŠ Sostro, staršem in ostalim obiskovalcem za sodelovanje, čas in čarobno vzdušje.

Organizatorji Prednovoletnega sejma

Žoga pri žogi na OŠ Sostro, 10. 12. 2018

V ponedeljek 10. 12. 2018 se je na naši šoli odvijala Žogarija. Gre za mednarodni projekt, ki se letos odvija že 13. leto zapored. S tem projektom želijo mlade navdušiti nad športom, zato ga tudi večkrat letno prirejajo na različnih šolah. Žogarija je dinamično tekmovanje za osnovnošolce, katerega namen je zabavati otroke. Sodelujoče države so že od začetka Slovenija, Italija, Avstrija, Madžarska, BIH, Srbija in Makedonija. Žogariji na naši šoli so se pridružile mnoge druge šole. Gostili smo OŠ Kašelj, OŠ Zadobrova, OŠ Martina Krpana, OŠ Toneta Čufarja in OŠ Karla Destovnika Kajuha.
Dopoldan na naši šoli je bil zelo zabaven. Organizator je poskrbel za različne športne igre, ob katerih so se otroci zelo zabavali. Igrali so nogomet, se podili po poligonu in tekmovali v kvizu. V igri z žogami pa so se med seboj pomerili tudi učitelji. Naša šola je zasedla odlično 3. mesto in se s tem uvrstila v naslednji krog.
Cilj Žogarije je bil uspešno dosežen, preživet dan pa je bil odličen.

Luka Predalič, Žiga Melihen in Nina Žgajnar; vaši šolski novinarji

 

DELAMO SNEŽAKE BREZ SNEGA, 6. 12. 2018

V četrtek, 6.12.2018, smo se tri šolske novinarke s članicami Društva deklet in žena Moste-Polje prvič v letošnjem letu preizkusile v delanju snežakov. Pri tem smo se veliko pogovarjale, zabavale in smejale.

KONČNO snežaki so končani! Pa zgledajo res ful dobr.

Šolske novinarke: Julija Vrečar, Manca Petrič in Teja Keber

ODPRIMO BOŽIČNO VOŠČILNICO, 28. 11. 2018

V sredo 28.11.2018, sva se preizkusili v izdelovanju novoletnih voščilnic. Z Društvom deklet in žena Moste - Polje smo izdelali veliko voščilnic za upokojence. V prijetnem vzdušju se je razvijala naša kreativnost. S članicami društva smo si izmenjale veliko idej in koristnih nasvetov. Hvala društvu, da smo okrepile medgeneracijsko sodelovanje in opravile dobro delo. Res je bilo ful fajn!

Novinarki OŠ Sostro Julija Vrečar in Inja Bandelj

Tabor Medvedje Brdo, 26. do 30. 11.

Četrtek, 29. 11. 2018

Zbudili smo se v mrzlo četrtkovo jutro in skozi teleskop občudovali luno. Sonce nas je vabilo na plano, zato smo najprej občudovali živali na bližnji kmetiji, nato pa spoznali še živali v domu. Popoldne smo se spremenili v pekovske mojstre in za decembrske dobrote se vam ni treba bati. Sprejemamo naročila za slastne čokoladne rogljičke. Zadnji večer smo zaključili s plesom.

Sreda, 28. 11. 2018
Mi imamo se fajn,
če vam prav je al ne,
nam važno je le,
da imamo se fajn!
... streljanje z lokom ... leseni gradniki ... pogled v vesolje ...

Torek, 27. 11. 2018
Torek nam je prinesel polno lepih doživetij. Dopoldne smo zgradili domove iz naravnih materialov za majhne škratke, ki se potikajo po bližnjih gozdovih. Izdelali smo vremensko uro. Po kosilu smo prijetno presenetili sošolko Asjo in ji ob njenem 7. rojstnem dnevu zapeli Vse najboljše in se posladkali s torto, ki sta nam jo spekla kuharja Sabina in Matic. Slastno, da je kaj! Popoldne smo se odpravili lahkih nog naokrog in zvečer ustvarjali. Nam je luštno, kaj pa vam?

Ponedeljek, 26. 11. 2018
Z učenci 2. b razreda smo srečno prispeli na Medvedje Brdo. Vreme ni bilo ravno na naši strani, a se nismo dali motiti. Igrali smo se mlade vremenoslovce, spoznavali različne pripomočke za merjenje padavin, temperaturo zraka in izdelali zmaja. Proti večeru je dež ponehal, zato smo se odpravili na večerni sprehod. S svetilkami smo tako svetili, da so se pred nami skrili vsi medvedi Medvedjega Brda. :)

učiteljici Rahela in Maruša

DRŽAVNO TEKMOVANJE MATEMČEK, 24. 11. 2018

V soboto, 24. 11. 2018, je na Osnovni šoli Sostro potekalo Državno tekmovanje Matemček iz prostorske predstavljivosti. Našo šolo je zastopalo 27 učencev, ki so se odlično odrezali. Štirje naši učenci so prejeli zlato državno priznanje: MAKS LUNAČEK GOLTES (3. A), ŽIGA ČIBEJ (5. B), VAL BAJC (8. A) in ZALA ŠUBELJ (8. B). Srebrno državno priznanje je osvojilo 15 učencev. Ostali učenci so prejeli priznanja za sodelovanje na državni ravni tekmovanja.

Vsem tekmovalcem ČESTITAMO!

Valentina Kores, vodja tekmovanja Matemček

Planinsko-orientacijsko tekmovanje – 1. regijska tekma - ŠMARNA GORA 2019, 11. 11. 2018

Na Martinovo nedeljo se je v okolici Šmarne gore odvijala prva tekma v planinski orientaciji v tem šolskem letu. Udeležili sta se je tudi dve ekipi z naše šole. Ekipe so morale v kar najkrajšem času poiskati vse kontrolne točke. To je odlično uspelo naši starejši ekipi, ki je zmagala v B kategoriji. Le malo je manjkalo, da bi uspeh v A kategoriji ponovili tudi naši mlajši učenci, a so na koncu tudi z 2. mestom povsem zadovoljni.

Tekmovali so:
- A (do 6. razreda): Jan Žarkovič, Žan Tomšič, Nikolina Ugrin, Tajda Štepic, Taja Bertalanič
- B (7.-9. razred): Kaja Nemanič, Zala Sešek, Anja Pečenik, Nuša Slapar

Čestitke vsem!

Mentor orientacije
Jože Drab

ŠKABRIJEL (646 m) in SVETA GORA (681 m) – 10. 11. 2018

Pred natanko 100 leti se je končala Prva Svetovna vojna, ki je v veliki meri prizadela tudi našo državo. Velike bitke so se dogajale predvsem v zahodni Sloveniji. V spomin na te dogodke obstaja tudi Pot miru, ki povezuje kraje od Julijskih Alp do Jadranskega morja. Del te poti smo prehodili tudi mi in se s tem spomnili nesmiselne morije – na Škabrijelu je umrlo 40.000 vojakov!
Tokrat se nas je zbralo kar 53 udeležencev – 48 otrok in 5 odraslih spremljevalcev. Naš prvi cilj je bil vrh Škabrijel nad Novo Gorico. Po prijetni, ne preveč strmi poti smo se povzpeli nanj. Na vrhu stoji mogočen razgledni stolp, visok 12 m. Žal nam je nizka oblačnost preprečila, da bi videli kaj več kot sosednji Sabotin in obe Gorici z reko Sočo.
Sestopili smo na Preval in se na drugi strani po strelskih jarkih povzpeli na Sveto goro. Malo pod vrhom se je skoraj pol skupine opremilo s čeladami in svetilkami ter podalo v 260 m dolg poševni rov skozi goro, po katerem je bilo treba kar malo poplezati. Na vrhu smo si odpočili in se z avtobusi odpeljali nazaj v Ljubljano.

Mentor gorniškega krožka
Jože Drab

London, 3. 11. 2018

V soboto, 3. 11. 2018, se je skupina učencev in učiteljic v zgodnjih jutranjih urah odpravila proti letališču v Benetkah, od koder smo poleteli v London. Tam smo preživeli tri krasne dni.
Po prihodu v London smo se najprej nastanili v hotelu, nato pa se takoj odpravili na ogled. Najprej smo si ogledali Camden Town. To je predel Londona, ki ga spremlja živahen vrvež množice ljudi, ki čas preživlja na tržnici. Te zanimive trgovinice so bile nekoč hlevi. V tem predelu se nahaja tudi kip pevke Amy Winehouse v naravni velikosti. Nato smo se odpravili do ene največjih znamenitosti Londona, London Eye, ki je bila postavljena ob prelomu tisočletja. Vožnja nam je ponudila čudovit razgled na London. Ker smo bili lačni, smo se nato odpravili v pravi londonski pub in se okrepčali. Ko je bilo zunaj že temno, smo se odpravili na Oxford in Regent Street, dve razsvetljeni ulici, kjer se trgovine vrstijo ena za drugo. Učenci so imeli nekaj prostega časa, da so lahko nakupili spominke zase in za svoje najdražje. Nato smo se vrnili v hotel in utrujeni zaspali.
Naslednji dan smo se po zajtrku odpravili v osrednji del Londona in si ogledali slavni Big Ben, the Houses of Parliament in Westminster Abbey. Ob 11. uri smo si z zanimanjem ogledali menjavo straže pred kraljičino Buckinghamsko palačo. Žal kraljice ni bilo doma. Sprehodili smo se skozi park St. James in se odpravili proti Trafalgar Square. Tam smo obiskali National Gallery in si ogledali kar nekaj svetovnih mojstrovin, med njimi tudi Sončnice, delo svetovno znanega slikarja Van Gogha. V popoldanskem času smo se odpravili v Madam Tussauds Museum, muzej voščenih lutk. Z veseljem smo se slikali ob nekaterih svetovno znanih zvezdah sveta glasbe, filma in športa. Tokrat smo kosili v pizzerii. Po kosilu smo se odpravili do Piccadily Circusa, kjer so nas popolnoma prevzeli poulični umetniki, predvsem plesalci.
Zadnji dan smo se odpravili do znamenitega mostu Tower Bridge in utrdbe The Tower of London, ki stoji neposredno ob reki Temzi. Po kratkem orisu zgodovine smo se z ladjico odpeljali po reki in si ogledali še nekaj znamenitosti, kot so St. Paul's Cathedral, the Shard, The Globe Theatre in še mnoge druge. Po vožnji z ladjico smo obiskali še dva muzeja, in sicer Natural History Museum ter Science Museum.
Nato smo se odpravili proti letališču in v večernih urah poleteli nazaj proti Sloveniji. Utrujeni, a zadovoljni smo se domov vrnili naslednjega dne v zgodnjih jutranjih urah.

Mentorici: Andreja Miklavčič in Jerneja Osredkar

MEDIATORJI NA OTROŠKI AKADEMIJI, 22. 10. 2018

V ponedeljek, 22. 10. 2018, so mediatorji naše šole medse povabili še nekaj prijateljev in se pustili ujeti v Zakleto Bradavičarko in k noremu znanstveniku Nacetu. Na Otroški akademiji so uspešno strli kar nekaj trdih miselnih orehov. Zadovoljne obraze si oglejte na fotografijah.

Simona Vidmar in Katarina Leban Škoda

Tabor 4.c razred, Vojsko 15.10.-19.10.2018

Tudi učenci 4.c razreda so danes srečno prispeli na Vojsko. Dopoldne smo se ustavili v Idriji in si ogledali Antonijev rov. Nato pa smo se odpeljali do našega končnega cilja na Vojsko. Komaj so čakali, da se namestijo po sobah. Sedaj pa sledi samo še akcija: klekljanje, žlikrofi, nagajive igre, pohod, orientacija... In še marsikaj zanimivega. Več vam povemo, ko se vrnemo domov.Kakšna slika pa še pride.

Učenci in učitelja 4.c

Tabor 4. razredi, Vojsko, 8. 10.–12. 10. 2018

Po vijugasti, ampak ne preveč dolgi poti, smo prispeli na Vojsko. Naš dom se je kopal v megli in nič ni kazalo, da nas bo ogrelo sonce, ki se je uro po nasem prihodu prikazalo na nebu. Po uvodnih sestankih in dobrem kosilu smo začeli z dejavnostmi...danes sta bili na vrsti orientacija s topografijo in klekljanje. Že dopoldanski postanek v Idriji, kjer smo obiskali Antonijev rov, nas je navdušil. Veselimo se novih znanj in zanimivih dogodivščin.

Učitelj in učiteljici 4.r

KOSTANJEV PIKNIK - PETEK, 5. 10. 2018

V petek, 5. 10. 2018, smo na šolskem igrišču imeli KOSTANJEV PIKNIK, kjer smo pojedli veliko okusno pečenega kostanja. Ob glasbi smo se zabavali na svežem zraku in pogreli ob toplem čajusmile.

Učenci so sodelovali v delavnicah na temo ČISTI ZOBJE in imeli možnost izdelati svojo ZOBNO ŠČETKO. Poučili smo se o tem, kako ohraniti naše zobe čiste in zdrave.
Učenci 1. in 2. razreda so se lahko preizkusili tudi v skokih na MINI PLANICI.
Lep sončen dan smo izkoristili tudi za športne igre.

Učiteljici Tina Lavrič in Anja Divjak

Svetovni dan učiteljev

Petega oktobra učitelji praznujemo svoj stanovski praznik že 25 let. V OŠ Sostro učenci nadaljujejo tradicijo in z ličnimi izdelki v rokah obiščejo svoje učitelje, jim čestitajo ob njihovem prazniku in se jim zahvalijo za trud in znanje, ki ga jim posredujejo. Znanje je vrednota, s katerim je mogoče premagovati ovire in si širiti svoje obzorje.

Pripravila: Jožica Ločičnik

DRŽAVNO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE – CRNGROB 2018, 4. 10 . 2018

V četrtek, 4.10.2018 smo se udeležili državnega tekmovanja v orientacijskem teku za osnovnošolce in dijake. Tekmovanje je bilo v vasi Crngrob pri Škofji Loki. V ospredju so bili večinoma tekmovalci, ki orientacijski tek trenirajo v klubih. Naših učencev in učenk v teh klubih ni, a smo kljub temu uspeli ujeti tri uvrstitve med deset najboljših:
 - Taja Bartalanič – 6. mesto v B kategoriji
 - Nikolina Ugrin – 8. mesto v B kategoriji
 - Živa Jančar Bauman – 9. mesto v C kategoriji

Pohvalimo pa lahko vse naše tekmovalce, saj so se res potrudili in dali vse od sebe.

Mentor: Jože Drab

Mali atletski pokal, 1. 10. 2018

V ponedeljek, 1. 10. 2018, smo se z učenci odpravili na atletske površine športnega parka Ljubljana. Ob glasnem navijanju so nas z vrhunskimi rezultati razveseli Sašo Kondič (3. mesto v teku na 300 metrov), Kristjan Hemler (2. mesto v teku na 60m), Jernej Nejc Zupančič (2. mesto v metu vortexa), Alen Nik Shaqiri (1. mesto v teku na 60 metrov), Matevž Povše (1. mesto v suvanju krogle) ter zmagovalna štafeta fantov 4x100 metrov (Kondič, Zupančič, Povše, Shaqiri).

Marko Šosterič

Obisk Pikinega festivala v Velenju, 28. 9. 2018

Petek, 28. 9., je bil za učence 1.b razreda prav poseben dan. V šoli smo se zbrali že ob pol osmih, v nahrbtnike pospravili malico, sladke dobrote iz naše šolske kuhinje in paket za kosilo, ter se z avtobusom odpeljali proti Velenju. Pot nam je ob petju in pogovoru hitro minila in že smo se ustavili pred Glasbeno šolo, kjer smo si po malici v dvorani ogledali lutkovno predstavo Bikec Ferdinand. Po predstavi nas je prišla pozdravit in poklepetat z nami tako težko pričakovana Pika Nogavička, ki je v živo še bolj simpatična, navihana in prijazna kot v knjigi. Prijazen šofer avtobusa nas je odpeljal do osrednjega prizorišča ob Velenjskem jezeru, kjer smo v čudovitem okolju in ob krasnem vremenu uživali v raznovrstnih delavnicah. Izdelali smo si akvarije z ribicami, pisane pave, kačje pastirje, štorklje... Preizkusili smo različna glasbila, ustvarjali z glino, opazovali živali v Mini živalskem vrtu, božali ponija, se poučili o užitnih in strupenih gobah in še in še. Posebna izkušnja je bil tudi ogled Pikine Vile Čira čara. Po izdatnem kosilu smo se še malce poigrali v parku, pokukali v skrinjo zakladov na strašni gusarski ladji in se prijetno utrujeni odpravili nazaj v Ljubljano.
Tako zanimivega dne, polnega dogodivščin, še dolgo, dolgo ne bomo pozabili.

Anja Divjak

SLEMENOVA ŠPICA in MALA MOJSTROVKA – 29. 9. 2018

Prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu je bil na delovno soboto. Poln avtobus je učence s štirimi vodniki in mentorico odpeljal na Vršič, 1611 m visoko. Do sedelca Vratca (1800 m) smo se povzpeli vsi skupaj. Tam smo se malo okrepčali, si oddahnili in za rojstni dan zapeli učenki, ki nas je pogostila z bonboni. Kar hitro je šest učencev z vodnikoma Jožetom in Andrejo odhitelo proti Mali Mojstrovki, ostali pa smo z vodnikoma Domnom in Gašperjem pot počasi nadaljevali proti jezercem pod Slemenovo špico. Žal vode v jezercih ni bilo, smo si pa nekateri prav lahko predstavljali prizore iz filma Kekec, ki so bili posneti prav na tem mestu. Vzpon na vrh Slemenove špice (1911 m) je bil res kratek. Naredili smo nekaj skupinskih fotografij in si kljub oblakom, ki so bili visoko nad nami, ogledali okoliške dolinice in hribovje. Spust je bil enostaven in nenaporen. Skupino, ki je bila na Mali Mojstrovki smo počakali v Tičarjevem domu na Vršiču, kjer smo si nekateri privoščili kakav, drugi slastne palačinke, nekateri pa smo le uživali v sončnih žarkih, s katerimi nas je na koncu nagradilo sonce.
Manjša druga skupina se je z Vratc pod stenami sprehodila pod Malo Mojstrovko, kjer smo se opremili s čelado, plezalnim pasom in samovarovalnim kompletom. Čakalo nas je 500 višinskih metrov severne stene. Pot je zelo lepo speljana preko naravnih prehodov in dobro zavarovana s klini in jeklenicami. Vsi učenci so pogumno plezali in veseli dosegli vrh Male Mojstrovke (2332 m). Razgled je bil zelo lep, čeprav so se nekateri najvišji vrhovi skrivali v oblakih. Po počitku smo sestopili po južni poti. Melišča so nam pomagala, da smo bili kar hitro nazaj dol na Vršiču, kjer nas je že čakala prva skupina. Skupaj smo sestopili še do Erjavčeve koče, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal nazaj v Ljubljano.

Mentorja: Urša Oven in Jože Drab

OBELEŽITEV 25. OBLETNICE ZDRAVE ŠOLE , 29. 9. 2018

Prvo delovno soboto (29. 9. 2018) v letošnjem šolskem letu smo na OŠ Sostro namenili obeležitvi 25. obletnice delovanja projekta Slovenska mreža zdravih šol, katere članica je tudi OŠ Sostro. Dan se je pričel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in nadaljeval v športnem duhu. Člani ŠD Zadvor so v Zadružnem domu učencem razredne stopnje pripravili razgiban poligon, na katerem so z veseljem premagovali ovire in izvajali predvidene naloge. Svežega zraka smo se nadihali na trim stezi, poleg nabirali kostanj in na postanku izvedli še nekaj veščin karateja, pod vodstvom članov iz Karate kluba Forum. Učenci predmetne stopnje so se pomerili v turnirjih nogometa in odbojke.
V šolski avli so krajani pripravili razstavo ob prazniku Darovi jeseni, na kateri so si učenci ogledali lokalno pridelane dobrote in ozavestili pomen zdrave prehrane.
Potekala je tudi zbiralna akcija papirja, v organizaciji 9. razredov.

Petra Florjančič in Valentina Kores,
koordinatorici projekta Zdrava šola

Obisk odbojkarjev ACH Volley, 24. 9. 2018

V ponedeljek, 24. 9. 2018, so nas obiskali odbojkarji aktualnih državnih prvakov ter tekmovalcev v odbojkarski ligi prvakov ACH Volley. Skupaj z igralci smo preizkusili naše veščine, se učili osnovne odboje in kar je najpomembneje, uživali v igranju odbojke.

Učenci 4. in 5. razredov

Sostrski matematični raziskovalni tabor SMaRT 2018, 21.–23. 9. 2018

Skupina učencev 8. razreda je v petek odšla na matematični raziskovalni tabor SMaRT. Učenci so preko delavnic spoznavali matematiko na drugačen način. Spoznavali so ligaški sistem in tekmovali v igri povezav. Spoznavali so tudi poliedre, metode reševanja besedilnih nalog, reševali Einsteinovo uganko, šifrirali sporočila … Vrhunec tabora je bil matematični maraton, pri katerem so bile po celotnem domu nalepljene naloge za reševanje.

Mitja Vatovec
vodja tabora

DAN BREZ AVTOMOBILA NA OŠ SOSTRO, 21. 9. 2018

Tudi na OŠ Sostro obeležujemo DAN BREZ AVTOMOBILA.
V ta namen smo prvošolčki in drugošolci pobarvali in izobesili napis

VOZI PREVIDNO!

Našli smo tudi pesmico o prometu:

ENA PROMETNA

PROMET NA CESTI JE IN V ZRAKU,
PA NA VODI IN NA VLAKU.

DA V PROMETU NI DIRENDAJA,
POSKRBITA PROMETNIK IN DVA POLICAJA.

ČE SE V PROMETU PREDPISOV NE DRŽIMO,
KAJ HITRO KAZEN PRIDOBIMO IN NESREČO POVZROČIMO.

Vsem udeležencem v prometu želimo srečno in varno na vseh poteh!

1. in 2. razredi z učiteljicami podaljšanega bivanja

KOLESARSKI INFORMATIVNI KROG 2018, 19. 9. 2018

Vsako leto je čas med 16. in 22. septembrom namenjen mednarodni prometni  akciji »Evropski teden mobilnosti«. V okviru tega smo se v sredo, 19. 9. 2018 tudi mi z OŠ Sostro udeležili akcije »Kolesarski informativni krog«.
V meglenemu jutru se je 8 učencev, ki so se lani pri kolesarskem izpitu najbolje izkazali, podalo na 9 km dolgo pot v center mesta. Spremljala sva jih učitelja Tone Vogler in Jože Drab. Kmalu so se megle razkadile in naredil se je lep sončen dan. V centru mesta smo se nato vozili po določeni trasi od ene informacijske točke do druge. Na vsaki točki so otroci izvedeli kaj novega o prometni varnosti, kolesih in prvi pomoči. Pomerili so se tudi v »polžji vožnji«. Po zaključenem celem krogu smo si privoščili še sladoled, nato pa se odpeljali nazaj v šolo.

Ljubljana, 21. 9. 2018

Jože Drab,
šolski prometni koordinator

Udeleženi učenci: Zarja Čibej, Tjaša Kristan, Žan Tomšič, Ana Zupančič, Tinka Žakelj (vsi 6.a), Matija Prepeluh, Žiga Lin Hočevar, Val Vidic (vsi 6.b).

Najboljši v Malih sivih celicah, 18. 9. 2018

V torek, 18. 9. 2018, je ekipa, ki so jo sestavljali Peter Puškarić, Val Bajc in Vid Oven, na predtekmovanju iz Malih sivih celic dosegla 1. mesto med 32 osnovnimi šolami. Zmagovalci so se uvrstili na tekmovanje RTV Slovenija.

Dekliška ekipa (Nina Žgajnar, Lara Matos in Lara Gale) se je na OŠ Dob tudi odlično borila.
Vsem čestitke!

Mentorica Martina Golob

ETEC - Budimpešta, 6. 9. do 9. 9. 2018

V Budimpešti se je odvijalo Evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje za mlade kolesarje do 12 let pod okriljem Mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Slovenijo so zastopali štirje naši učenci, ki so maja letos zmagali na državnem tekmovanju na Vranskem.
Kljub tremi in mladostni zaletavosti nam je uspel odličen rezultat in uvrstitev na 9. mesto med 24 ekipami iz 23 držav.
ČESTITKE VSEM ŠTIRIM!
Kako so oni doživljali vse skupaj, pa si preberite v nadaljevanju prispevka!

Mentor: Jože Drab

ETEC - Budimpešta, 6. 9. do 9. 9. 2018
Po zgodnjem četrtkovem vstajanju smo se odpravili na pot proti madžarskemu glavnemu mestu Budimpešta. Vožnja je bila dolga, tako da smo prišli ravno na kosilo, ki smo ga z veseljem pojedli. Ker smo vedeli, da bo naslednji dan tekmovanje, smo šli po večerji takoj spat. V petek zjutraj smo bili vznemirjeni, a ko se je tekmovanje pričelo, je bilo lažje. Na tekmovanju smo vozili simulator kolesa, pisali teoretične teste o cestno prometnih predpisih, kolesarili v labirintu, izdelovali zanimive kolesarske čelade in kolesarili po več spretnostnih poligonih. Zvečer smo izvedeli, da smo dosegli cilj – uvrstitev v deseterico. Deveto mesto med 24 tekmovalnimi ekipami z 92 % vseh točk je zelo dober rezultat. Razlike so bile zelo majhne, saj je zmagovalka Rusija dosegla 98 %. Sledil je ples, a smo se zaspani kmalu odpravili spat. Zgodaj zjutraj v soboto smo odšli na izlet po Budimpešti. Ogledali smo si muzej na prostem Skanzen, peljali smo se s starim vlakom in ladjico po Donavi ter si na koncu ogledali parlament. Po večerji je bila podelitev daril med tekmovalci iz vseh držav in dobili smo res veliko daril. Za nami je bil dolg, vroč in naporen dan, zato smo odšli zgodaj spat. Naslednje jutro smo pozajtrkovali, pospravili svojo prtljago in se s kombijem odpeljali do termalnega jezera Heviz, ki ima običajno več kot 30º C. Privoščili smo si še malo poletnih vodnih radosti. Ko smo pozno popoldne prišli nazaj v Sostro, nas je pred šolo presenetil sprejem staršev in sorodnikov s transparenti, baloni, trobljenjem in otroškim šampanjcem.

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki so organizirali in kakorkoli pripomogli k našemu uspehu. Zahvaljujemo se AMZS, ki je omogočil in financiral trening v Termah Čatež in tekmovanje v Budimpešti. Zahvaljujemo se AMD Moste in OŠ Sostro za pomoč in razumevanje. Hvala inštruktorjema Jožetu Drabu in Branetu Vršniku, ki sta nas naučila vse, kar zdaj znamo. Najbolj se pa zahvaljujemo vsem, ki so navijali za nas.

zapisali tekmovalci in učenci Zoja Šebetić, Nika Habič, Matjaž Podgorelec in Matija Prepeluh

 

Ogled filma Gajin svet, 6. 9. 2018

V četrtek, 6. 9. 2018, smo si s šestošolci ogledali slovenski mladinski film Gajin svet, ki je prejel nagrado na sarajevskem filmskem festivalu.
Udeležili smo se tudi delavnic o varni rabi interneta, ki je ena od tem omenjenega filma. Z nami se je fotografiral scenarist in režiser Peter Bratuša, poklepetali pa smo tudi z igralsko ekipo.

Šolski novinarji

ETEC - Evropsko prometno-kolesarsko tekmovanje

Prejšnji teden so se naši učenci, zmagovalci državnega tekmovanja »Mladi kolesar« udeležili priprav državne reprezentance v Termah Čatež. Trenirala sva jih Brane Vršnik (AMD Moste) in učitelj Jože Drab.

Otroci so izpopolnili svoje teoretično znanje o cestno-prometnih predpisih in v spretnostni vožnji na poligonu. Seveda se je našel tudi čas za kopanje v bazenih.

Le še nekaj dni pa nas loči od nastopa na Evropskem prvenstvu v Budimpešti, ki bo potekalo od četrtka, 6. 9. do nedelje, 9. 9. 2018.
Držimo pesti za čim boljšo uvrstitev!

Metor: Jože Drab

 
Powered by Phoca Gallery