Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

Planinsko-orientacijsko tekmovanje – 1. regijska tekma - ŠMARNA GORA 2019, 11. 11. 2018

Na Martinovo nedeljo se je v okolici Šmarne gore odvijala prva tekma v planinski orientaciji v tem šolskem letu. Udeležili sta se je tudi dve ekipi z naše šole. Ekipe so morale v kar najkrajšem času poiskati vse kontrolne točke. To je odlično uspelo naši starejši ekipi, ki je zmagala v B kategoriji. Le malo je manjkalo, da bi uspeh v A kategoriji ponovili tudi naši mlajši učenci, a so na koncu tudi z 2. mestom povsem zadovoljni.

Tekmovali so:
- A (do 6. razreda): Jan Žarkovič, Žan Tomšič, Nikolina Ugrin, Tajda Štepic, Taja Bertalanič
- B (7.-9. razred): Kaja Nemanič, Zala Sešek, Anja Pečenik, Nuša Slapar

Čestitke vsem!

Mentor orientacije
Jože Drab

ŠKABRIJEL (646 m) in SVETA GORA (681 m) – 10. 11. 2018

Pred natanko 100 leti se je končala Prva Svetovna vojna, ki je v veliki meri prizadela tudi našo državo. Velike bitke so se dogajale predvsem v zahodni Sloveniji. V spomin na te dogodke obstaja tudi Pot miru, ki povezuje kraje od Julijskih Alp do Jadranskega morja. Del te poti smo prehodili tudi mi in se s tem spomnili nesmiselne morije – na Škabrijelu je umrlo 40.000 vojakov!
Tokrat se nas je zbralo kar 53 udeležencev – 48 otrok in 5 odraslih spremljevalcev. Naš prvi cilj je bil vrh Škabrijel nad Novo Gorico. Po prijetni, ne preveč strmi poti smo se povzpeli nanj. Na vrhu stoji mogočen razgledni stolp, visok 12 m. Žal nam je nizka oblačnost preprečila, da bi videli kaj več kot sosednji Sabotin in obe Gorici z reko Sočo.
Sestopili smo na Preval in se na drugi strani po strelskih jarkih povzpeli na Sveto goro. Malo pod vrhom se je skoraj pol skupine opremilo s čeladami in svetilkami ter podalo v 260 m dolg poševni rov skozi goro, po katerem je bilo treba kar malo poplezati. Na vrhu smo si odpočili in se z avtobusi odpeljali nazaj v Ljubljano.

Mentor gorniškega krožka
Jože Drab

MEDIATORJI NA OTROŠKI AKADEMIJI, 22. 10. 2018

V ponedeljek, 22. 10. 2018, so mediatorji naše šole medse povabili še nekaj prijateljev in se pustili ujeti v Zakleto Bradavičarko in k noremu znanstveniku Nacetu. Na Otroški akademiji so uspešno strli kar nekaj trdih miselnih orehov. Zadovoljne obraze si oglejte na fotografijah.

Simona Vidmar in Katarina Leban Škoda

Tabor 4.c razred, Vojsko 15.10.-19.10.2018

Tudi učenci 4.c razreda so danes srečno prispeli na Vojsko. Dopoldne smo se ustavili v Idriji in si ogledali Antonijev rov. Nato pa smo se odpeljali do našega končnega cilja na Vojsko. Komaj so čakali, da se namestijo po sobah. Sedaj pa sledi samo še akcija: klekljanje, žlikrofi, nagajive igre, pohod, orientacija... In še marsikaj zanimivega. Več vam povemo, ko se vrnemo domov.Kakšna slika pa še pride.

Učenci in učitelja 4.c

Tabor 4. razredi, Vojsko, 8. 10.–12. 10. 2018

Po vijugasti, ampak ne preveč dolgi poti, smo prispeli na Vojsko. Naš dom se je kopal v megli in nič ni kazalo, da nas bo ogrelo sonce, ki se je uro po nasem prihodu prikazalo na nebu. Po uvodnih sestankih in dobrem kosilu smo začeli z dejavnostmi...danes sta bili na vrsti orientacija s topografijo in klekljanje. Že dopoldanski postanek v Idriji, kjer smo obiskali Antonijev rov, nas je navdušil. Veselimo se novih znanj in zanimivih dogodivščin.

Učitelj in učiteljici 4.r

KOSTANJEV PIKNIK - PETEK, 5. 10. 2018

V petek, 5. 10. 2018, smo na šolskem igrišču imeli KOSTANJEV PIKNIK, kjer smo pojedli veliko okusno pečenega kostanja. Ob glasbi smo se zabavali na svežem zraku in pogreli ob toplem čajusmile.

Učenci so sodelovali v delavnicah na temo ČISTI ZOBJE in imeli možnost izdelati svojo ZOBNO ŠČETKO. Poučili smo se o tem, kako ohraniti naše zobe čiste in zdrave.
Učenci 1. in 2. razreda so se lahko preizkusili tudi v skokih na MINI PLANICI.
Lep sončen dan smo izkoristili tudi za športne igre.

Učiteljici Tina Lavrič in Anja Divjak

Svetovni dan učiteljev

Petega oktobra učitelji praznujemo svoj stanovski praznik že 25 let. V OŠ Sostro učenci nadaljujejo tradicijo in z ličnimi izdelki v rokah obiščejo svoje učitelje, jim čestitajo ob njihovem prazniku in se jim zahvalijo za trud in znanje, ki ga jim posredujejo. Znanje je vrednota, s katerim je mogoče premagovati ovire in si širiti svoje obzorje.

Pripravila: Jožica Ločičnik

DRŽAVNO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE – CRNGROB 2018, 4. 10 . 2018

V četrtek, 4.10.2018 smo se udeležili državnega tekmovanja v orientacijskem teku za osnovnošolce in dijake. Tekmovanje je bilo v vasi Crngrob pri Škofji Loki. V ospredju so bili večinoma tekmovalci, ki orientacijski tek trenirajo v klubih. Naših učencev in učenk v teh klubih ni, a smo kljub temu uspeli ujeti tri uvrstitve med deset najboljših:
 - Taja Bartalanič – 6. mesto v B kategoriji
 - Nikolina Ugrin – 8. mesto v B kategoriji
 - Živa Jančar Bauman – 9. mesto v C kategoriji

Pohvalimo pa lahko vse naše tekmovalce, saj so se res potrudili in dali vse od sebe.

Mentor: Jože Drab

Mali atletski pokal, 1. 10. 2018

V ponedeljek, 1. 10. 2018, smo se z učenci odpravili na atletske površine športnega parka Ljubljana. Ob glasnem navijanju so nas z vrhunskimi rezultati razveseli Sašo Kondič (3. mesto v teku na 300 metrov), Kristjan Hemler (2. mesto v teku na 60m), Jernej Nejc Zupančič (2. mesto v metu vortexa), Alen Nik Shaqiri (1. mesto v teku na 60 metrov), Matevž Povše (1. mesto v suvanju krogle) ter zmagovalna štafeta fantov 4x100 metrov (Kondič, Zupančič, Povše, Shaqiri).

Marko Šosterič

Obisk Pikinega festivala v Velenju, 28. 9. 2018

Petek, 28. 9., je bil za učence 1.b razreda prav poseben dan. V šoli smo se zbrali že ob pol osmih, v nahrbtnike pospravili malico, sladke dobrote iz naše šolske kuhinje in paket za kosilo, ter se z avtobusom odpeljali proti Velenju. Pot nam je ob petju in pogovoru hitro minila in že smo se ustavili pred Glasbeno šolo, kjer smo si po malici v dvorani ogledali lutkovno predstavo Bikec Ferdinand. Po predstavi nas je prišla pozdravit in poklepetat z nami tako težko pričakovana Pika Nogavička, ki je v živo še bolj simpatična, navihana in prijazna kot v knjigi. Prijazen šofer avtobusa nas je odpeljal do osrednjega prizorišča ob Velenjskem jezeru, kjer smo v čudovitem okolju in ob krasnem vremenu uživali v raznovrstnih delavnicah. Izdelali smo si akvarije z ribicami, pisane pave, kačje pastirje, štorklje... Preizkusili smo različna glasbila, ustvarjali z glino, opazovali živali v Mini živalskem vrtu, božali ponija, se poučili o užitnih in strupenih gobah in še in še. Posebna izkušnja je bil tudi ogled Pikine Vile Čira čara. Po izdatnem kosilu smo se še malce poigrali v parku, pokukali v skrinjo zakladov na strašni gusarski ladji in se prijetno utrujeni odpravili nazaj v Ljubljano.
Tako zanimivega dne, polnega dogodivščin, še dolgo, dolgo ne bomo pozabili.

Anja Divjak

SLEMENOVA ŠPICA in MALA MOJSTROVKA – 29. 9. 2018

Prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu je bil na delovno soboto. Poln avtobus je učence s štirimi vodniki in mentorico odpeljal na Vršič, 1611 m visoko. Do sedelca Vratca (1800 m) smo se povzpeli vsi skupaj. Tam smo se malo okrepčali, si oddahnili in za rojstni dan zapeli učenki, ki nas je pogostila z bonboni. Kar hitro je šest učencev z vodnikoma Jožetom in Andrejo odhitelo proti Mali Mojstrovki, ostali pa smo z vodnikoma Domnom in Gašperjem pot počasi nadaljevali proti jezercem pod Slemenovo špico. Žal vode v jezercih ni bilo, smo si pa nekateri prav lahko predstavljali prizore iz filma Kekec, ki so bili posneti prav na tem mestu. Vzpon na vrh Slemenove špice (1911 m) je bil res kratek. Naredili smo nekaj skupinskih fotografij in si kljub oblakom, ki so bili visoko nad nami, ogledali okoliške dolinice in hribovje. Spust je bil enostaven in nenaporen. Skupino, ki je bila na Mali Mojstrovki smo počakali v Tičarjevem domu na Vršiču, kjer smo si nekateri privoščili kakav, drugi slastne palačinke, nekateri pa smo le uživali v sončnih žarkih, s katerimi nas je na koncu nagradilo sonce.
Manjša druga skupina se je z Vratc pod stenami sprehodila pod Malo Mojstrovko, kjer smo se opremili s čelado, plezalnim pasom in samovarovalnim kompletom. Čakalo nas je 500 višinskih metrov severne stene. Pot je zelo lepo speljana preko naravnih prehodov in dobro zavarovana s klini in jeklenicami. Vsi učenci so pogumno plezali in veseli dosegli vrh Male Mojstrovke (2332 m). Razgled je bil zelo lep, čeprav so se nekateri najvišji vrhovi skrivali v oblakih. Po počitku smo sestopili po južni poti. Melišča so nam pomagala, da smo bili kar hitro nazaj dol na Vršiču, kjer nas je že čakala prva skupina. Skupaj smo sestopili še do Erjavčeve koče, kjer nas je čakal avtobus in nas odpeljal nazaj v Ljubljano.

Mentorja: Urša Oven in Jože Drab

OBELEŽITEV 25. OBLETNICE ZDRAVE ŠOLE , 29. 9. 2018

Prvo delovno soboto (29. 9. 2018) v letošnjem šolskem letu smo na OŠ Sostro namenili obeležitvi 25. obletnice delovanja projekta Slovenska mreža zdravih šol, katere članica je tudi OŠ Sostro. Dan se je pričel s tradicionalnim slovenskim zajtrkom in nadaljeval v športnem duhu. Člani ŠD Zadvor so v Zadružnem domu učencem razredne stopnje pripravili razgiban poligon, na katerem so z veseljem premagovali ovire in izvajali predvidene naloge. Svežega zraka smo se nadihali na trim stezi, poleg nabirali kostanj in na postanku izvedli še nekaj veščin karateja, pod vodstvom članov iz Karate kluba Forum. Učenci predmetne stopnje so se pomerili v turnirjih nogometa in odbojke.
V šolski avli so krajani pripravili razstavo ob prazniku Darovi jeseni, na kateri so si učenci ogledali lokalno pridelane dobrote in ozavestili pomen zdrave prehrane.
Potekala je tudi zbiralna akcija papirja, v organizaciji 9. razredov.

Petra Florjančič in Valentina Kores,
koordinatorici projekta Zdrava šola

Obisk odbojkarjev ACH Volley, 24. 9. 2018

V ponedeljek, 24. 9. 2018, so nas obiskali odbojkarji aktualnih državnih prvakov ter tekmovalcev v odbojkarski ligi prvakov ACH Volley. Skupaj z igralci smo preizkusili naše veščine, se učili osnovne odboje in kar je najpomembneje, uživali v igranju odbojke.

Učenci 4. in 5. razredov

Sostrski matematični raziskovalni tabor SMaRT 2018, 21.–23. 9. 2018

Skupina učencev 8. razreda je v petek odšla na matematični raziskovalni tabor SMaRT. Učenci so preko delavnic spoznavali matematiko na drugačen način. Spoznavali so ligaški sistem in tekmovali v igri povezav. Spoznavali so tudi poliedre, metode reševanja besedilnih nalog, reševali Einsteinovo uganko, šifrirali sporočila … Vrhunec tabora je bil matematični maraton, pri katerem so bile po celotnem domu nalepljene naloge za reševanje.

Mitja Vatovec
vodja tabora

DAN BREZ AVTOMOBILA NA OŠ SOSTRO, 21. 9. 2018

Tudi na OŠ Sostro obeležujemo DAN BREZ AVTOMOBILA.
V ta namen smo prvošolčki in drugošolci pobarvali in izobesili napis

VOZI PREVIDNO!

Našli smo tudi pesmico o prometu:

ENA PROMETNA

PROMET NA CESTI JE IN V ZRAKU,
PA NA VODI IN NA VLAKU.

DA V PROMETU NI DIRENDAJA,
POSKRBITA PROMETNIK IN DVA POLICAJA.

ČE SE V PROMETU PREDPISOV NE DRŽIMO,
KAJ HITRO KAZEN PRIDOBIMO IN NESREČO POVZROČIMO.

Vsem udeležencem v prometu želimo srečno in varno na vseh poteh!

1. in 2. razredi z učiteljicami podaljšanega bivanja

KOLESARSKI INFORMATIVNI KROG 2018, 19. 9. 2018

Vsako leto je čas med 16. in 22. septembrom namenjen mednarodni prometni  akciji »Evropski teden mobilnosti«. V okviru tega smo se v sredo, 19. 9. 2018 tudi mi z OŠ Sostro udeležili akcije »Kolesarski informativni krog«.
V meglenemu jutru se je 8 učencev, ki so se lani pri kolesarskem izpitu najbolje izkazali, podalo na 9 km dolgo pot v center mesta. Spremljala sva jih učitelja Tone Vogler in Jože Drab. Kmalu so se megle razkadile in naredil se je lep sončen dan. V centru mesta smo se nato vozili po določeni trasi od ene informacijske točke do druge. Na vsaki točki so otroci izvedeli kaj novega o prometni varnosti, kolesih in prvi pomoči. Pomerili so se tudi v »polžji vožnji«. Po zaključenem celem krogu smo si privoščili še sladoled, nato pa se odpeljali nazaj v šolo.

Ljubljana, 21. 9. 2018

Jože Drab,
šolski prometni koordinator

Udeleženi učenci: Zarja Čibej, Tjaša Kristan, Žan Tomšič, Ana Zupančič, Tinka Žakelj (vsi 6.a), Matija Prepeluh, Žiga Lin Hočevar, Val Vidic (vsi 6.b).

Najboljši v Malih sivih celicah, 18. 9. 2018

V torek, 18. 9. 2018, je ekipa, ki so jo sestavljali Peter Puškarić, Val Bajc in Vid Oven, na predtekmovanju iz Malih sivih celic dosegla 1. mesto med 32 osnovnimi šolami. Zmagovalci so se uvrstili na tekmovanje RTV Slovenija.

Dekliška ekipa (Nina Žgajnar, Lara Matos in Lara Gale) se je na OŠ Dob tudi odlično borila.
Vsem čestitke!

Mentorica Martina Golob

ETEC - Budimpešta, 6. 9. do 9. 9. 2018

V Budimpešti se je odvijalo Evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje za mlade kolesarje do 12 let pod okriljem Mednarodne avtomobilistične zveze FIA. Slovenijo so zastopali štirje naši učenci, ki so maja letos zmagali na državnem tekmovanju na Vranskem.
Kljub tremi in mladostni zaletavosti nam je uspel odličen rezultat in uvrstitev na 9. mesto med 24 ekipami iz 23 držav.
ČESTITKE VSEM ŠTIRIM!
Kako so oni doživljali vse skupaj, pa si preberite v nadaljevanju prispevka!

Mentor: Jože Drab

ETEC - Budimpešta, 6. 9. do 9. 9. 2018
Po zgodnjem četrtkovem vstajanju smo se odpravili na pot proti madžarskemu glavnemu mestu Budimpešta. Vožnja je bila dolga, tako da smo prišli ravno na kosilo, ki smo ga z veseljem pojedli. Ker smo vedeli, da bo naslednji dan tekmovanje, smo šli po večerji takoj spat. V petek zjutraj smo bili vznemirjeni, a ko se je tekmovanje pričelo, je bilo lažje. Na tekmovanju smo vozili simulator kolesa, pisali teoretične teste o cestno prometnih predpisih, kolesarili v labirintu, izdelovali zanimive kolesarske čelade in kolesarili po več spretnostnih poligonih. Zvečer smo izvedeli, da smo dosegli cilj – uvrstitev v deseterico. Deveto mesto med 24 tekmovalnimi ekipami z 92 % vseh točk je zelo dober rezultat. Razlike so bile zelo majhne, saj je zmagovalka Rusija dosegla 98 %. Sledil je ples, a smo se zaspani kmalu odpravili spat. Zgodaj zjutraj v soboto smo odšli na izlet po Budimpešti. Ogledali smo si muzej na prostem Skanzen, peljali smo se s starim vlakom in ladjico po Donavi ter si na koncu ogledali parlament. Po večerji je bila podelitev daril med tekmovalci iz vseh držav in dobili smo res veliko daril. Za nami je bil dolg, vroč in naporen dan, zato smo odšli zgodaj spat. Naslednje jutro smo pozajtrkovali, pospravili svojo prtljago in se s kombijem odpeljali do termalnega jezera Heviz, ki ima običajno več kot 30º C. Privoščili smo si še malo poletnih vodnih radosti. Ko smo pozno popoldne prišli nazaj v Sostro, nas je pred šolo presenetil sprejem staršev in sorodnikov s transparenti, baloni, trobljenjem in otroškim šampanjcem.

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki so organizirali in kakorkoli pripomogli k našemu uspehu. Zahvaljujemo se AMZS, ki je omogočil in financiral trening v Termah Čatež in tekmovanje v Budimpešti. Zahvaljujemo se AMD Moste in OŠ Sostro za pomoč in razumevanje. Hvala inštruktorjema Jožetu Drabu in Branetu Vršniku, ki sta nas naučila vse, kar zdaj znamo. Najbolj se pa zahvaljujemo vsem, ki so navijali za nas.

zapisali tekmovalci in učenci Zoja Šebetić, Nika Habič, Matjaž Podgorelec in Matija Prepeluh

 

Ogled filma Gajin svet, 6. 9. 2018

V četrtek, 6. 9. 2018, smo si s šestošolci ogledali slovenski mladinski film Gajin svet, ki je prejel nagrado na sarajevskem filmskem festivalu.
Udeležili smo se tudi delavnic o varni rabi interneta, ki je ena od tem omenjenega filma. Z nami se je fotografiral scenarist in režiser Peter Bratuša, poklepetali pa smo tudi z igralsko ekipo.

Šolski novinarji

ETEC - Evropsko prometno-kolesarsko tekmovanje

Prejšnji teden so se naši učenci, zmagovalci državnega tekmovanja »Mladi kolesar« udeležili priprav državne reprezentance v Termah Čatež. Trenirala sva jih Brane Vršnik (AMD Moste) in učitelj Jože Drab.

Otroci so izpopolnili svoje teoretično znanje o cestno-prometnih predpisih in v spretnostni vožnji na poligonu. Seveda se je našel tudi čas za kopanje v bazenih.

Le še nekaj dni pa nas loči od nastopa na Evropskem prvenstvu v Budimpešti, ki bo potekalo od četrtka, 6. 9. do nedelje, 9. 9. 2018.
Držimo pesti za čim boljšo uvrstitev!

Metor: Jože Drab

 
Powered by Phoca Gallery