Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

OBISK RTV SLO UČENCEV IP RADIO, 15. 2. 2016

Učenci IP Radio so v četrtek, 15. 2. 2018, obiskali RTV SLO v Ljubljani. Najprej so si ogledali prostore VAL 202, kjer so lahko v živo spremljali delo radijskih voditeljev in urednika programa ter se seznanili, kako snemajo radijske igre. Začutili so olimpijski utrip v studiu, saj Val 202 spremlja vse naše športnike ter njihove uspehe ter neuspehe. Nato so se sprehodili še čez cesto na televizijo, kjer so v maski, srečali vidnejše predstavnike političnega vrha, med drugimi tudi predsednika vlade Mira Cerarja in druge znane politične voditelje slovenskih parlamentarnih strank. Na televizijskih hodnikih so opazili tudi Mojco Širok in Eriko Žnidaršič. Med zvezdami slovenske glasbe so ujeli Raiven in voditelja letošnje EME Vida Valiča, ki sta odhajala na snemanje. Učenci so z obiskom RTV SLO spoznali delovanje javne radijske in televizijske hiše in s tem nadgradili svoje znanje iz učilnice.

Renata More, učiteljica IP Radio

 

Pustovanje, 13. 2. 2018

Danes bomo krofe cvrli,
kakšno smešno še razdrli.
Vso obleko bomo slekli,
se v pajace preoblekli.
S krinko si obraz zakrili,
ŠEME v svet se zapodili.
Žalost vso naj šment pohrusta.
Danes šli se bomo PUSTA!!!! :)

Učiteljice 1. in 2. razredov

URBANI POETI RAPA, 7. 2. 2018

Že pred nastopom slovenskih raperjev na Proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku v Cankarjevem domu dne, 7.2.2018, so se z njimi na koncertu v Slovenskem mladinskem gledališču družili učenci OŠ Sostro v okviru Ljubljanskega festivala Bobri. Koncertu je sledil pogovor z izvajalci in fotografiranje.
Bilo je enkratno in nepozabno.

Mentorica: Martina Lavrin Povše

PESEM SRCA – DOBRODELNI KULTURNI VEČER, 7. 2. 2018

V sredo, 7. 2. 2018, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, je v dvorani Zadružnega doma Zadvor zaigrala pesem srca. Kulturni program so v celoto zvezali verzi Prešernove Zdravljice, ki so jo interpretirali učenci od 3. do 9. razreda. S pesmijo so nas po Sloveniji pospremili pevci mladinskega pevskega zbora, s plesom pa kar dve folklorni skupini, učenci vseh podružničnih šol in drugošolci s centralne šole. Zaigrala je trobenta, zaplesala baletka, v odmor pa smo se pevci vseh starosti »zarolali« s skupino Roca Rola.
Ga. ravnateljica je podelila nagrade udeležencem prvega Šolskega Prešernovega natečaja in razglasila zmagovalce. Priznanje za najboljši literarni prispevek so prejeli Kaja Predalič, Lin Gombač in Lana Trtnik, za najboljši likovni prispevek pa Neža Likovič, Julija Vrečar, Klara Pestotnik Sedej, Inja Bandelj in Eva Grad Rome.
Vsi obiskovalci ste z nakupom vstopnic in srečk prispevali v šolski sklad OŠ Sostro. Umetniško sliko, ki jo je za šolski sklad prispeval Anton Kastelic, je za 100 evrov kupil predsednik ČS Sostro Janez Moškrič.

Katarina Leban Škoda

KULTURNI DAN ZA UČENCE OD 6. DO 9. RAZREDA, 7. 2. 2018

V sredo, 7. 2. 2018, smo imeli na šoli kulturni dan. Učenci od 6. do 9. razreda so si najprej v učilnici ogledali kratek film o Francetu Prešernu in njegovih delih, ki so jih uglasbili znani slovenski glasbeniki. V avli je zazvenela slovenska himna in naznanila začetek kratke kulturne prireditve. Za glasbene točke so poskrbeli Gaja s kitaro, Erazem s trobento in mladinski pevski zbor naše šole z inštrumentalisti. Blaž in Nejc sta se poigrala z narečji, Nina pa je z Erazmom spregovorila o himnah.

Po končani prireditvi so si šestošolci v Zadružnem domu Zadvor ogledali gledališko igro Matilda v izvedbi gledališke skupine iz OŠ Škofljica, učenci 7., 8. in 9. razreda pa so si v Mladinskem gledališču Ljubljana ogledali predstavo Vsi junaki zbrani.

Katarina Leban Škoda

Obisk gledališke skupine Pobarvanka, 7. 2. 2018

V Zadružnem domu je bilo 7.2.2018 veselo in prešerno. Obiskala nas je gledališka skupina Pobarvanka iz Oš Škofljica, ki nas je navdušila s predstavo Matilda.

Renata More, koordinatorica KD

GORA OLJKA – izlet gorniškega krožka, 3. 2. 2018

Obilno sneženje dan pred izletom in tudi še zjutraj na dan izleta, nas ni odvrnilo od izvedbe februarskega izleta gorniškega krožka. Res pa je bila udeležba tokrat bolj skromna, saj se nas je zbralo pol manj kot po navadi. Z naše šole le 14 učenk in učencev.
Z avtobusom smo se odpeljali na Štajersko, pod Goro Oljko. Snega je bilo manj kot v Ljubljani in tudi gaz v snegu je že bila, kar nam je precej olajšalo napredovanje. Sneženje je ponehalo in bila je prav prijetna zimska tura, z vsem kar sodi zraven – kepanje, skakanje v sneg … Na vrhu smo se pogreli v topli planinski koči, se slikali pri cerkvi, nato pa veseli sestopili nazaj do avtobusa.
V marcu nas čaka podobno zimski izlet na Pokljuko.

mentor krožka Jože Drab

BOR BRODNJAK NA DRŽAVNO TEKMOVANJE, 5. 2. 2018

V ponedeljek, 5. 2. 2018, so se učenci naše šole, udeležili področnega tekmovanja v namiznem tenisu in nabirali dragocene izkušnje ter zmage v tej hitri igri z loparji. Tekmovanje je potekalo v dvorani Namiznoteniškega društva Kajuh - Slovan in med 40. tekmovalci (3. - 5. razred), je naš učenec Bor Brodnjak , dosegel odlično 2. mesto in si s tem rezultatom zagotovil nastop na državnem tekmovanju.

Čestitamo !!!

Gregor Škafar

SANKANJE Z LJUBELJA – izlet gorniškega krožka, 20. 1. 2018

V soboto, 20. januarja 2018, smo izvedli že 5. izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu. Poleg naših 33 otrok so se izleta udeležili še učenci treh drugih ljubljanskih šol in njihovi mentorji. Tako nas je bilo skupno kar 95!
Z avtobusom smo se odpeljali do predora na Ljubelju. Vreme je bilo jasno, sončno in ne premrzlo – prava zimska idila. Po zasneženi cesti smo se povzpeli na prelaz Ljubelj (1369 m), na mejo z Avstrijo. V koči na Ljubelju in pred njo smo se spočili po strmem enournem vzponu, nato pa se uro in pol sankali pod kočo. Sledil je dolg spust s sanmi do izhodišča. Po skupinah smo se spustili kar 320 višinskih metrov. Da ni šlo prehitro, smo skupine vodili mentorji in skrbeli za red. Otroci so vsi navdušeni brez poškodb prišli do avtobusa, ki nas je nato odpeljal nazaj v Ljubljano.
Že 3. februarja pa nas čaka naslednji izlet.

Tekst in fotografije:
mentor krožka Jože Drab

SEN KRESNE NOČI, 19. januar 2018

Dež, nič zato. Bil je uvod v pesno-glasbeni večer v Cankarjevem domu, kjer smo si ogledali muzikal Sen kresne noči, priljubljene Shakespearove romantične komedije. Nastopajoči, člani English Student Theatra, so nam v ritmu glasbe pričarali zabavno in zanimivo predstavo o mladosti, njeni norosti začinjeno s kupom zmešnjav in si zaslužili na koncu stoječe ovacije.

Zapisala: Živa Senica
Mentorici: Martina Lavrin Povše in Martina Golob

 

ČUDO(vito), 19. 12. 2017

V mesecu decembru smo si učenci OŠ Sostro ogledali film z naslovom Čudo, ki je bil posnet po istoimenski knjižni uspešnici. Film nas je zelo pritegnil, saj je bil odličen. V nekaterih od nas je prebudil prav globoka čustva, saj je v ospredju najstnik, ki je drugačen in izstopa od sošolcev.
Marsikdo se je lahko skozi film »naučil«, da v življenju ni najpomembnejši videz oz. izgled, temveč človekova notranjost. Vsi, ki si filma še niste uspeli ogledati, vam ga priporočamo, saj je res izvrsten.

Šolska novinarka: Lara Aksentijevič Šribar
Mentorice: Martina Golob, Renata More, Martina Lavrin Povše

Nastop pred Mestno hišo, 19. 12. 2017

V torek, 19. 12. 2017, smo tudi pevci OŠ Sostro popestrili praznike v središču Ljubljane.

Pred Mestno hišo sta tudi letos nastopila oba zbora: otroški pevski zbor, ki ga vodi Martina Kogovšek in mladinski pevski zbor pod vodstvom Lilijane Stepic. Vsi pevci so se izkazali z ubranim petjem, posebne pohvale solistom na instumentih, zahvala za vso pomoč pri organizaciji in igranje na kitari pa gre tudi učiteljici Maruši Babnik ter ravnateljici za fotografije.

Zahvalila bi se tudi vsem staršem, ki ste otroke pripeljali, da smo bili lahko del čarobnega časa v naši prestolnici.

Srečno, zdravo, uspešno in varno Vam želim v prihodnjem letu!

Martina Kogovšek

Ogled predstave OLIVER TWIST, 18. 12. 2017

V ponedeljek , 18.12.2017, smo si z učenci 8. in 9. razreda ogledali angleško predstavo Oliver Twist Charlesa Dickensa. Uživali smo v odlični izvedbi gledališke skupine American Drama Group Europe.

Mentorici: Martina Lavrin Povše in Barbara Ambrož

VEJNA in GORKA, 16. 12. 2017 – izlet gorniškega krožka

V soboto, 16. decembra smo z gorniškim krožkom izvedli že 4. letošnji izlet. Tokrat smo izbrali cilj takoj za italijansko mejo. S hojo smo pričeli v kraju Opčine in se po rekreativni Napoleonovi cesti. Vseskozi smo imeli lep razgled na Tržaški zaliv. Po 3 km hoje smo prišli pod stene zelo znanega plezališča, malo naprej pa med postankom izvedli še srečelov pred novim letom.
Vračali smo se po gozdnatem grebenu. Najprej smo se mimo razglednega stolpa povzpeli na vrh Vejna (Monte Grisa, 322 m), kjer stoji izredno velika betonska cerkev. Zgrajena je bila po II. Svetovni vojni v zahvalo, ker je Trst ostal v Italiji. Po počitku smo se povzpeli še na najvišji vrh grebena – Gorka (Monte Gurca, 368 m), nato pa sestopili nazaj do avtobusa in zaključili našo 8 km dolgo pot.

Tekst in fotografije: Jože Drab

Raziskovalne dejavnosti na OŠ Sostro, 14. 12. 2017

V četrtek, 14. 12. 2017 je Mestna občina Ljubljana podelila priznanja za posebne dosežke na področju mladinske raziskovalne dejavnosti v letu 2017. Svečane podelitve smo se udeležili ga. ravnateljica Mojca Pajnič Kirn, raziskovalca Manca Toporišič Gašperšič in Jože Pestotnik ter mentorja Tomaž Božič Nosan in Simona Hribar Kojc.

Simona Hribar Kojc

NOVOLETNI SEJEM, 7. 12. 2017

V začetku decembra, v četrtek, 7. 12. 2017, smo kot uvod v čaroben čas praznikov organizirali že tradicionalni novoletni sejem. Sejem je bil bogat z izdelki učenk in učencev, ki so jih pripravili pod vodstvom svojih učiteljic ter učiteljev. Na mizah so se smejali prikupni snežaki, ponujali edinstveni venčki ter navihane smrečice, obeski, okraski in nakit, dišeče sivkine vrečke, nepogrešljive voščilnice ter mnogo ostalih zanimivih idej. Manjkale niso niti okusne dobrote, piškoti, peciva, preste, pica, vroča čokolada ter topel čaj. Otvoritev sejma smo popestrili s kratkim kulturnim programom, s katerim nas je pesem prijazno popeljala v veselo vzdušje ter medsebojno druženje učiteljev, učencev ter staršev. Denar od prodanih izdelkov bomo namenili nakupu didaktičnih igrač.

Organizatorki ter koordinatorici sejma
Kristina Pelc Zupančič in Nataša Jenko

Tekmovanje v prvenstvu osnovnih šol Ljubljane v odbojki za starejše učenke

Naše učenke uspešno tekmujejo v prvenstvu osnovnih šol Ljubljane v odbojki za starejše učenke. S svojim ekipnim, srčnim in tekmovalnim duhom prikažejo igro, ki ti zleze pod kožo. Z zmagami so se prebile v tretji krog v šolskem tekmovanju Ljubljanskih šol.

Iskrene čestitke!

Nina Penko

ŽOGARIJA, 1. 12. 2017

V petek, 1. 12. 2017, se je trinajst učencev iz 3., 5. in 9. razreda udeležilo Žogarije. Športna prireditev je potekala v telovadnici Osnovne šole Kašelj. Tekmovalci so se pomerili v različnih disciplinah: tretješolci so igrali nogomet, petošolci so pokazali svoje sposobnosti v spretnostnih igrah, devetošolci pa so tekmovali v kvizu znanja. Med seboj se je pomerilo šest ekip iz petih okoliških šol, program pa so popestrili nastopajoči učenci s svojimi plesnimi in glasbenimi točkami. Med seboj so se v zbijanju ovir pomerili tudi učitelji športe vzgoje in pripomogli k rezultatu svoje ekipe.
Učenci Osnovne šole Sostro so se izkazali z odličnim ekipnim duhom ter so na vseh področjih dali vse od sebe. V sklopu tekmovanja je bila tudi predstavitev »fair play-a«, kjer so se otroci seznanili s pravilnim sodelovanjem v športnih igrah. Dopoldne je hitro minilo in poleg osvojenega petega mesta, smo domov odnesli tudi koš spominov in veliko dobre volje. smile

Ana Skalar

3. izlet gorniškega krožka – RESEVNA, 25. 11. 2017

V soboto, 25. 11. 2017 smo gorniki nameravali osvojiti Vremščico. Ker je bil tam napovedan dež, smo spremenili cilj. Šli smo na hrib Resevna nad Šentjurjem pri Celju. Vzpetina z 862 metri nadmorske višine je bila za vse nas mala malica. Dva gospoda planinskega društva Celje Matica sta nam z veseljem povedala legendo o pošasti. Da je hrib Resevna dobil ime po resevju, ni naključje. Cveti spomladi in jeseni, letos pa smo bili priča, da je za to jesen že odcvetel. Po osvojenem vrhu in razglednem stolpu na njem smo se spustili nekaj metrov do koče in se tam okrepčali in pogreli. Do avtobusov smo se vrnili po neoznačeni poti. Vreme se je držalo. Ne le da ni bilo dežja, še celo nekaj sončnih žarkov nam je bilo namenjeno. Na poti domov smo na avtocesti zapeljali v deževno vreme. Veseli, nasmejani in polni energije smo se vrnili pred šolo ob dogovorjenem času.

Mentorica Urška Oven

JACQUES MAYOL - Človek Delfin, 27. 11. 2017

V ponedeljek, 27.11.2017, so si naši učenci francoščine ogledali dokumentarni film Človek Delfin o Francozu Jacquesu Mayolu, prvem potapljaču na svetu, ki se je z enim samim vdihom spustil sto metrov globoko. Bil je športnik, filozof in pustolovec, ki je potoval po vsem svetu in širil zavedanje o človekovi duhovni povezanosti z morjem in delfini. Ob pripovedi Jean-Marca Barra, igralca, ki je Mayola upodobil v kultnem filmu Luca Bessona Velika modrina, odpotujemo v ZDA, na Japonsko, v Italijo, Francijo, Grčijo in na Bahame, kjer srečamo Mayolove najbližje prijatelje in sorodnike ter vodilne svetovne potapljače na dah. Film ob pomoči redkega arhivskega gradiva in osupljivih podvodnih posnetkov naslika portret moža, ki je preizkušal meje lastnega telesa v upanju, da bo ponovno našel človekovo izgubljeno vez z naravo in njegovim notranjim jazom.

Mentorica: Martina Lavrin Povše

Sostrski matematični raziskovalni tabor SMaRT 2017, 24.–26. 11. 2017

Skupina učencev 8. razreda je v petek odšla na matematični raziskovalni tabor SMaRT. Učenci so preko delavnic spoznavali matematiko na drugačen način. Spoznavali so ligaški sistem in preko celotnega tabora tekmovali v igri povezav. Spoznavali so tudi poliedre in metode reševanja besedilnih nalog ter reševali Einsteinovo uganko, šifrirali sporočila, raziskovali Pascalov trikotnik in Fibonaccijeve kroge … Vrhunec tabora je bil matematični maraton, pri katerem so bile po celotnem domu nalepljene naloge za reševanje. Na koncu so se z deščico in lončkom učili še geometrijskega načrtovanja.

Mitja Vatovec, vodja tabora

Natečaj Prirodoslovnega društva Slovenije za naravoslovno fotografijo 2017

Prirodoslovno društvo Slovenije vsako leto razpiše nagradni natečaj za naravoslovne fotografije za mlade naravoslovne fotografe. Tudi letos so se ga udeležile učenke: Lana Trtnika, 9.c, Živa Senica, 9.b, Veronika Miklavec, 9.c, Teja Jager, 9.b, Gaja Slapar, 9.a, Teja Habič, 9.c, Nina Kurent, 9.b.

Lana Trtnik je osvojila 2. mesto.

Več na povezavi http://www.proteus.si/rezultati-natecaja-naravoslovne-fotografije-za-leto-2017/

Mentorica: Simona Hribar Kojc

15.11.2017, UPOGIB - svojevrsten gibalni jezik

V sredo, 15.11.2017, so si učenci francoščine ogledali francosko plesno predstavo Tordre-Upogib, avtorja Rachida Ouramdana. Na enkratnem plesnem popotovanju smo v hipnotičnem vzdušju videli vse od prisrčnega otroškega sukanja do enkratnega derviškega vrtenja.

Mentorica: Martina Lavrin Povše

Otroci otrokom kuhamo zdravo TRADICIONALNO SLOVENSKO KOSILO - 15. 11. 2017

Zopet smo jo zakuhali. Tokrat smo kuhali za skupino učencev iz 3. razredov ter za ekipo projekta KuhnaPaTo ter ekipo iz POP TV-ja.

Dekleta iz ekipe RDEČI LONEC (Mojca Kastelic, Ronja Kopmajer in Manca Skubic) so pripravljala ljubljansko obaro in jabolčni zavitek (štrudelj). Med delom nas je obiskala organizatorka projekta KuhnaPaTo ga. Anka Peljhan ter ekipa iz POP TV-ja. Z nami so preživeli simpatično popoldne, se pozanimali o naših jedeh, o pripravi jedi in povrh vsega tudi priskočili na pomoč, da so bila jabolka hitreje olupljena. K jedi smo povabili skupino učencev iz 3. razredov, ki se je z veseljem odzvala na naše povabilo. Naše jedi so tudi pokomentirali.

Če vas zanima, kako dobro so jedli, vas v petek, 17. 11. 2017, vabimo v šolsko jedilnico na kosilo. Jedli bomo dobro, postrežba pa bo prav posebna. Vabljeni!

Če vas zanima, kako je izgledalo naše današnje popoldne, si poglejte prispevek o naših mojstricah v oddaji 24UR zvečer, ki bo v četrtek, 16. 11. 2017, ob 22. uri na POP TV. Vabljeni k ogledu.

MENTORICA: Tina Pucihar Balant in ekipa Rdeči lonec

Orientacijska tekma ČRNUČE  – 11. 11. 2017

V soboto smo imeli v Črnuški gmajni pod Rašico pripravljalno orientacijsko tekmo za področno tekmovanje, ki bo 2. decembra na isti lokaciji. Udeležba je bila zelo skromna, saj se je tekmovanja udeležilo le 8 skupin - poleg naše šole le še OŠ Miran Šuštaršič. Pohvalno je, da so skoraj vse ekipe našle vse kontrolne točke. Bolj kot sama uvrstitev pa je bilo tokrat v ospredju spoznavanje terena. Najboljša je bila na koncu naša ekipa iz 9.b: Špela Zagorc, Teja Jager, Nina Kurent in Martin Veršnjak.

Jože Drab

MEDIATORJI NA JANČAH, 10. - 11. 11. 2017

V petek, 10., in v soboto, 11. 11. 2017, so mladi mediatorji naše šole vadili, preizkušali in poglabljali svoje znanje o konfliktih in mirnem reševanju sporov. Pod strokovnim vodstvom inštruktorice Inštituta Concordia Eve Jambrek so preživeli dva zanimiva, razgibana in poučna dneva na Podružnični šoli Janče.
Z njimi sva bili Simona Vidmar in Katarina Leban Škoda.

Sodelovanje OŠ Sostro na snemanju za Športnovzgojni karton (SLOfit)

SLOfit je vse bolj uveljavljeno ime za nacionalni sistem spremljave telesnega in gibalnega razvoja otrok in mladine, ki ga poznamo tudi pod imenom Športnovzgojni karton.

S pomočjo SLOfit podatkov lahko otroci in mladostniki ter njihovi starši ugotovijo, kako se šolarji telesno in gibalno razvijajo, učitelji športne vzgoje in zdravniki pa pridobivajo pomembne informacije, na podlagi katerih lahko otrokom ali mladostnikom, ki imajo v svojem razvoju težave ali pa so gibalno nadarjeni, strokovno pomagajo in jih usmerjajo.​ ​Podrobnejše podatke si lahko ogledate na spletni strani http://www.slofit.org/o-slofit.

​Učenci naše šole ​​so sodelovali na​ ​predstavitvenem videu o samem testiranju.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=9PNb77rhVnI

​Aktiv ŠPO​

Ljubljanski maraton, 28. 10. 2017

Tudi letošnjega promocijskega teka za osnovnošolce v sklopu Ljubljanskega maratona, že 22. po vrsti, smo se z učenci naše šole udeležili v pozitivnem vzdušju. V soboto, 28. 10. 2017, smo se na progo podali v različnih starostnih kategorijah. Ob lepem vremenu in prijetnem druženju so metri kar sami leteli mimo nas. Triindvajseti po vrsti nas že kliče ;) !!!

Marko Šosterič

RATITOVEC – 2. izlet gorniškega krožka, 21. 10. 2017

V soboto, 21.10.2017, smo se gorniki ponovno zbrali pred OŠ Sostro in se odpeljali novemu cilju naproti. Po ovinkasti in nato še strmi cesti smo se skozi Železnike pripeljali do vasi Prtovč, ki leži kar 1000 m nad morjem.
Po razmeroma lahki, dokaj strmi poti čez Povden, smo prišli do grebena, kjer se je meglica popolnoma umaknila. Od tam nas je cel dan spremljalo sonce. Kmalu smo prispeli do koče, a smo odkorakali mimo na vrh Ratitovca imenovan Gladki vrh (1667 m). Imeli smo prečudovit razgled na okoliške gore, pod nami pa je bilo v dolinah belo morje. V daljavi onstran bohinjske doline se je razgaljal Triglav.
Prijetno utrujeni smo sestopili nazaj do koče, se okrepčali, nekateri pa so skočili še na Altemaver, ki je najvišji vrh Ratitovca (1678 m). Ob enih smo po drugi poti čez dolino Razor krenili v sedaj že razmegljeno dolino. Polni vtisov in potešeni druženja z vrstniki smo se odpeljali proti domu, ker so nas pred šolo že čakali starši. Za nami je še en krasen izlet.

Mentorica Urška Oven
Fotografije: Domen Drab

Svetovni dan kuharjev in slaščičarjev, 20. 10. 2017

Petek, 20. 10., je bil prav poseben dan. Dan, ko smo se učitelji in učenci OŠ Sostro odločili, da razveselimo naše drage kuharje, kuharice in slaščičarke in jim pripravimo presenečenje, ki ga še dolgo ne bodo pozabili. Zakaj pa ravno ta dan, se boste morda vprašali – marsikdo, pogosto še kuharji sami, ne ve, da je 20. 10. svetovni dan kuharjev in slaščičarjev. Na spodnji povezavi si lahko preberete malce več o tem dnevu in med drugim tudi o tem, kako je kuharska umetnost – kulinarika, dobila svoje ime.
http://rusija.si/novice/60/vsako_leto_20_oktobra_praznujejo_kuharji_in_slascicarji/

Ker na naši šoli vemo, kako pomembno je, da razveseljujemo drug drugega, smo se po malici v velikem številu zbrali v jedilnici in s pesmijo, rožami in piškoti, ki smo jih sami spekli, pričarali na obraze naših kuharjev nasmehe in tudi solzice sreče. Za piko na i je poskrbela še naša učiteljica Maruša, ki je posebej za ta dan sestavila pesem, ki si jo prav tako lahko preberete.

Srečni smo lahko samo, če osrečujemo druge, zato naj bo čisto vsak dan - poseben dan, ko bomo z nasmehom, lepo besedo ali drobno pozornostjo razveselili ljudi okrog sebe.

Anja Divjak

DRAGI NAŠI MASTERCHEFI!

MALO SMO PO BRSKALI PO INTERNETU
IN NAŠLI, DA NA DANAŠNJI DAN V LETU
PRAZNUJEJO VSI KUHARSKI ZANESENJAKI,
VI ZA NAS PRAVI STE JUNAKI.

V VAŠI NOVI KUHINJI SE HITRO ZAVRTITE,
TIK TAK ZA LAČNE ŽELODČKE POSKRBITE,
ZATO RADI DANES BI SE VAM ZAHVALILI,
ZA SLADKE DOBROTE SMO SE ODLOČILI.

DA VSE ŠTIMA, TAKO KOT BITI MORA,
VSI TU ŽE DELATE, KO JE ŠE ZORA,
ČUDOVITE SO VAŠE SLADICE IN MARSIKATERA ČORBA,
Z DOBROTAMI NAPOLNJENA JE VSAKA NAŠA "KOSILO"TORBA.

RAZVAJATE NAS Z IZVRSTNIMI KOSILI,
IN SPREJMITE OPRAVIČILO, KO PREVEČ SMO SITNI BILI.
DANES V KUHINJI LEPO SE IMEJTE
IN ŠE NAPREJ SE VELIKO SMEJTE.

Sodelovanje na II. nacionalni konferenci o prehrani in telesni aktivnosti, 18. 10. 2017

V kongresnem centru Brdo pri Kranju je v sredo, 18. 10. 2017, potekala II. nacionalna konferenca. Na njej se je predstavil tudi program projekta KuhnaPaTo, ki tudi letos deluje pod okriljem Ministrstva za zdravje v programu Dober tek Slovenija.
Učenci naše šole sodelujejo pri projektu že od samega začetka pred nekaj leti. Zato smo bili veseli povabila, da se tudi nekaj naših učencev udeleži predstavitvene konference in predstavi pripravo zdravih jedi. Učenke naše šole (Taja Hrovat, Natalija Marković, Manca Skubic in Ronja Kopmajer) so na razstavnem prostoru pripravljale ajdove palačinke z bučnim namazom. Udeležence konference so povabile, da poskusijo zdrav prigrizek in predstavijo svojo jed. Prav tako nas je obiskala tudi ministrica za zdravje ga. Milojka Kolar Celarc. Zanimalo jo je iz katere šole prihajamo, kaj smo pripravili danes in kako za zdrav način življenja poskrbimo na naši šoli.
Več o konferenci in nekaj slik pa boste lahko videli na spletni strani društva KuhnaPaTo: 
http://www.kuhnapato.si/KUHNAPATO,,novice,novica.htm
&showNews=NEWSAPLKVQ10192017143921

Mentorica: Tina Pucihar Balant

Ogled Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje na Igu, 17. 10. 2017

V torek, 17. 10. 2017, smo se odpravili v Izobraževalni center za zaščito in reševanje na Igu. Na začetku smo si v predavalnici za izobraževanje gasilcev ogledali predstavitveni video o celotnem Centru, ki spada pod Ministrstvo za obrambo. Za tem je sledil ogled simulatorjev na poligonu Gasilske šole. Tam smo videli različne vrste simulatorjev za gašenje požarov v prostoru in druge simulatorje za reševanje ponesrečencev iz višin, tunela in ruševin kjer se reševanje oseb iz porušenih objektov izvaja s pomočjo reševalnih psov.
Zelo nas je zanimal način reševanja ponesrečencev ob prometnih nesrečah. Zato smo si ogledali tunel, ki je bil v tistem času zapolnjen z razbitimi avtomobili na takšen način kot, da je v tunelu prišlo do naleta osebnih vozil, avtobusa in tovornega vozila. Imeli smo srečo, da se je v času našega obiska sočasno odvijalo tudi usposabljanje prostovoljnih gasilcev. Tako smo ob ogledu simulatorja za gašenje požara v prostoru iz varne razdalje opazovali tudi usposabljanje prostovoljnih gasilcev. Pozabili nismo niti na najbolj znane simbole gasilcev – rdeča gasilska vozila. Za piko na "i" smo v učilnici ob opazovanju požarnih eksperimentov spoznali trikotnik gorenja in ugotovili, da poznamo kar nekaj kemijskih in fizikalnih dejstev, na kar smo bili zelo ponosni. Na koncu smo na poligonu videli tudi prikaz maščobne eksplozije in zdaj tudi vsi vemo, zakaj gorečega olja v ponvi na štedilniku ne smemo gasiti z vodo.

Mentorici: Tina Pucihar Balant in Martina Lavrin Povše

KOSTANJEV PIKNIK, 11. 10. 2017

Sreda, 11. 10, 2017, je bila za učence razredne stopnje OŠ Sostro prav poseben dan. Imeli smo nepozaben KOSTANJEV PIKNIK, kjer pa se ni le jedel kostanj, temveč so učenci počeli še veliko drugega. Preizkusili so se v skokih na MINI PLANICI, kjer so uspešno premagali strah ter vidno uživali, v ustvarjalnih delavnicah so si izdelali zobno miško iz orehove lupinice, poslušali pa so tudi kratko predavanje o tem, kako skrbeti za svoje zobe. Svoje znanje so nato uporabili pri reševanju učnih listov in vsak, ki je bil pri tem uspešen, je dobil TePe zobno ščetko.
Naročeni kostanjar je zaradi nepredvidenega dogodka v zadnjem trenutku odpovedal, zato je namesto njega vskočil kar naš hišnik Marjan. Ta je nalogo tako dobro opravil, da so se nad odlično pečenim kostanjem navduševali prav vsi, ob koncu piknika pa v zaboju ni ostal niti en sam pečen kostanjček.
Iskrena hvala vsem, ki ste omogočili, da je KOSTANJEV PIKNIK tako dobro uspel.

Anja Divjak in Tina Lavrič

EKSKURZIJA MÜNCHEN-SALZBURG, 6.-8. 10. 2017

V zgodnjem petkovem deževnem jutru smo se zbrali pred Osnovno šolo Sostro. Naš namen je bil obiskati München, ki je glavno mesto Bavarske in je največja zvezna dežela v Nemčiji. Najbolj je znan po vsakoletnem festivalu piva - Oktoberfestu. Mi pa smo nameravali obiskat Tehniški muzej, živalski vrt, BMW muzej, Allianz areno in si ogledali letališče. Za zadnji dan smo načrtovali ogled mesta Salzburg, kjer je tudi rojstna hiša priznanega skladatelja Mozarta ter rudnik soli.
Še isti dan smo odšli v Tehniški muzej. Najbolj mi je ostal v spominu rudnik in planetarij. Sledil je ogled BMW-jev, kjer smo se lahko usedli v prestižne avtomobile in posneli tudi kakšno fotografijo. Sledila je namestitev v hotel, nato večerja in klepet pred spanjem.
V soboto smo se odpravili v živalski vrt, na letališče in na stadion mϋnchenskega Bayern-a, ki se imenuje Allianz arena. Na vseh predavanjih so govorili nemški ali angleški jezik. Z angleškim jezikom nisem imela nobenih težav, saj skoraj vse razumem medtem ko pri nemškem jeziku nisem prav nič razumela, saj se nikoli še nisem učila nemško. Zelo mi je bilo všeč na letališču, saj nam je vodička zelo dobro razložila transport kovčkov (kako jih z listki označijo in pripeljejo do letala, kjer jih s pomočjo tekočega traka naložijo), poleg tega pa mi je bilo zelo všeč letalo za pomembne osebnosti, ki je bil tudi zelo lepo okrašeno (poslikano).
V nedeljo smo obiskali Mozartovo rojstno hišo, ki je v centru Salzburga ter rudnik soli. V rudniku soli smo se zelo zabavali. Najbolj so mi bile všeč drče, po katerih smo se spustili in pa seveda vožnja s splavom po jezeru. Ob koncu pa smo dobili tudi svojo sol.
Po ogledu rudnika, pa se je naša pot zaključila. Odpraviti smo se morali proti domu, kjer smo prispeli v poznih večernih urah.
Na ekskurziji sem se zelo zabavala, saj sem spoznala veliko novih reči, ki mi bodo v življenju prišle še prav, poleg tega pa sem s tem samo še bolj obogatila svoje znanje. Od vsega, kar smo si pogledali, mi je bila najbolj všeč Allianz arena, saj sem izvedela veliko stvari, kot so na primer, da imajo soigralci pred tekmo vedno skupen obrok in da luči na igrišču pripomorejo travi, da dobiva dovolj svetlobe ter da imajo na vsaki strani igrišča 3 ventilatorje, ki jih uporabljajo poleti, ko je vroče, da se zrak premeša. Želim si, da bi v nadaljevanju odšli še na veliko ekskurzij in s tem spoznavali svet.

Špela Zagorc, 9.b

Množični tek za otroke - 6. oktober 2017

Na osnovni šoli Sostro smo se v petek, 6. oktobra, pridružili najbolj množičnemu teku v Sloveniji - Otroci tečejo, ki ga organizira Atletska zveza Slovenije. Sodelovali so učenci prvega in drugega razreda ter njihove učiteljice. Tekli smo na 100m, kar je tudi uradna atletska disciplina. S tem smo se pridružili več kot 15.000 otrokom iz celotne Slovenije, ki so ta dan tako kot mi sodelovali v akciji. Ker nam je vreme ponagajalo, smo se pozabavali in tekli kar v naši telovadnici.

Pripravila Katja Kovačič

Svetovni dan učiteljev, 5. 10. 2017

Ko obiskovalec vstopi v avlo OŠ Sostro, ga pozdravi napis, ki pove, da je za nas učitelje 5. oktober Svetovni dan učiteljev. Na ta dan smo učitelji lahko ponosni in ga z veseljem obeležimo. V OŠ Sostro učitelji in učiteljice prejmemo pozornost v obliki izdelka iz rok učencev naše šole s čestitkami in zahvalami za naše delo, v zbornici pa se tudi posladkamo. 

Pripravila: Jožica Ločičnik

PRISTOVŠKI STORŽIČ, 1759 m – izlet gorniškega krožka, 30. 9. 2017

V soboto, 30. septembra smo izvedli prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu. Prvotni cilj - Slemenovo špico in Malo Mojstrovko smo morali zaradi neprevoznosti ceste na Vršič za avtobuse prestaviti drugam. Odločili smo se za vrh v Karavankah, ki je bil v planu za oktobrski izlet. Saj je bilo tudi vreme bolj oktobrsko, če ne že novembrsko.
Z avtobusom smo se zapeljali na Jezersko in še naprej na mejni prehod z Avstrijo, kjer je bilo naše izhodišče poti. Po gozdni cesti smo se povzpeli do lovske koče. Tu se je od glavnine odcepila četica desetih bolj nadebudnih gornikov, ki so se na vrh povzpeli po strmi in mestoma z jeklenicami zavarovani poti. Seveda so imeli vsi ustrezno opremo: čelado, plezalni pas in samovarovalni komplet. Večinska skupina pa je šla po daljši in lažji poti, ki je bila bolj položna, le pod vrhom nekoliko bolj strma.
Na vrh Pristovškega Storžiča, ki stoji povsem v Avstriji, smo prišli skoraj istočasno, po dveh urah hoje. Žal so razgled na okoliške gore preprečili oblaki. Po počitku smo sestopili vsi skupaj po lažji poti.
Izleta se je udeležilo 30 učencev naše šole, pridružilo pa se nam je še 22 učencev OŠ Vrhovci.

Mentor: Jože Drab

Državno prvenstvo v orientacijskem teku – Komenda 2017, 27. 9. 2017

V sredo, 27. 9. 2017 smo se v Komendi udeležili državnega šolskega tekmovanja v športni orientaciji. Tekmovalo je 19 naših učencev. S pomočjo karte in kompasa so morali v čim krajšem času najti vse točke po vrstnem redu. Proge so potekale v bližnjem gozdičku in so bile dolge od 1,6 km do 3,4 km – odvisno od kategorije.
Pohvalno je, da so skoraj vsi naši učenci našli vse točke in se uvrstili v prvo tretjino nastopajočih, za vrhunske uvrstitve pa smo bili malo prepočasni. Še najboljša sta bila naša najmlajša udeleženka Nikolina Ugrin iz 5.b, ki je v kategoriji deklice A (4. in 5. razred) zasedla 6. mesto in Aljoša Fašun, ki je bil 10. v kategoriji dečki B (6. in 7. razred).

Mentor: Jože Drab

EVROPSKI DAN JEZIKOV, 26. september 2017

Ali ste vedeli, da je najdaljša beseda v slovenščini STAROCERKVENOSLOVANŠČINA?
Ali ste vedeli, da na svetu obstaja med 6000 in 7000 jezikov, ki jih govori 7 milijard ljudi, ki živijo v 189 samostojnih državah?
Ali ste vedeli, da v Evropi obstaja približno 225 avtohtonih jezikov, kar je približno 3% vseh svetovnih jezikov?
Ali ste vedeli , da večina evropskih jezikov uporablja latinico? Nekateri slovanski jeziki uporabljajo cirilico. Grščina, armenščina, gruzijščina in jidiš imajo svoje abecede.

Svet Evrope je 6. decembra 2001 razglasil, da bomo 26. septembra vsako leto praznovali kot evropski dan jezikov. Jezikovno znanje je nujno potrebno in pravica VSAKOGAR.
Glavni cilji evropskega dne jezikov so spodbujanje zavesti o:
- bogati jezikovni raznolikosti Evrope, ki jo je potrebno ohranjati in spodbujati;
- potrebi po razširitvi nabora jezikov, ki se jih ljudje učijo (ki naj vključuje tudi manj pogoste jezike), kar bo vodilo k večjezičnosti;
- potrebi, da ljudje razvijejo določeno znanje dveh ali več jezikov, da bi lahko polno odigrali svojo vlogo demokratičnih državljanov v Evropi.

Z učenci in naključnimi turisti v središču Ljubljane smo se pogovarjali, zakaj radi govorijo različne jezike, in nastal je naslednji kratek posnetek.

Aktiv tujih jezikov

EVROPSKI TEDEN ŠPORTA , 23. – 30. septembra 2017

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje ostaja BEACTIVE (ang. bodi aktiven), njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto. Šport in telesna dejavnost sta pomembna za ohranjanje in krepitev zdravja. Evropski teden športa je v Sloveniji letos potekal že tretjič, in sicer med 23. in 30. septembrom 2017. Vanj smo se vključili tudi na OŠ Sostro. V tem tednu so bili učenci vsak dan telesno aktivni. Opravljali so različne športne naloge (tek, hoja v naravi, igre z žogo, ples, poligoni ipd.). V petek, 29. 10. 2017, smo izvedli tudi 10-minutni aktivni odmor in se s tem pridružili vseslovenski akciji "Slovenija, razgibaj se". Za uspešno opravljene naloge so učenci prejeli oreščke in suho sadje. S tem projektom upamo, da smo učitelji učencem približali šport in da redna športna vadba postane del njihovega vsakdana.

Petra Florjančič

LE NOUVEAU – Novi mulc, 22. 9. 2017

V petek, 22.9.2017, so si učenci izbirnega predmeta Francoščina ogledali francoski film Novi mulc. Film je najstniška komedija z vsemi obveznimi sestavinami: humorjem, norčevanjem, prismojenimi junaki, čudaškimi druščinami in trapastimi šalami. Ponuja iskriv in zabaven pogled na nerodnosti sklepanja novih prijateljstev in početje vsemogočih norčij, poleg tega pa nudi tudi odlično izhodišče za pogovor o številnih pomembnih vprašanjih in temah, s katerimi se srečujejo odraščajoči mladostniki v svojem vsakdanu.

Mentorica: Martina Lavrin Povše

DAN BREZ AVTOMOBILA – 22.9.2017

Enkrat letno v Evropskem tednu mobilnosti zapremo cesto pred šolo v času med 10. in 18. uro. Letos je bil to petek, 22. septembra. Zaradi pogreba je bila zapora nekoliko krajša.
In kaj se je ta dan dogajalo na cesti? Učenke in učenci so po cesti risali, se igrali, tekli, izvajali gimnastične vaje in plesali. Na parkirišču poleg šole pa so se lahko preizkusili v spretnostni vožnji s kolesi.

Šolski prometni koordinator Jože Drab

KOLESARSKI INFORMATIVNI KROG 2017, 21. 9. 2017

V času od 16. do 22. septembra je potekala mednarodna akcija »Evropski teden mobilnosti«. Ena izmed aktivnosti je tudi »Kolesarski informativni krog«. Mladi kolesarji obnovijo znanje pravilne vožnje skozi mesto, na informacijskih točkah pa jim predavatelji razložijo nekatera prometna pravila in marsikatero zanimivost povezano s kolesarjenjem. Med seboj se pomerijo tudi v »polžji vožnji«. Na koncu imajo še mali tečaj oživljanja.
Letošnji »Krog« je bil v četrtek, 21. 9. 2017. Kljub jutranjemu mrazu (le 5 °C) se ga je udeležilo tudi 11 učencev, ki so se lani pri kolesarskem izpitu najbolje izkazali. Spremljali smo jih Tone Vogler, Tjaša Hitti in Jože Drab.
Po zaključenem celem krogu smo se v lepem sončnem vremenu odpeljali nazaj v šolo.

Jože Drab
šolski prometni koordinator

Udeleženi učenci: Aljoša in Iza Fašun, Nika Habič, Julija Novak (vsi 6.a), Tomaž Jozelj, Gal Štrubelj, Luka Mlakar (vsi 6.b), Matjaž Franci Selan, Alex Žunić, Peter Puškarić, Metka Habič (vsi 6.c)

Operacija

V četrtek, 21. 9. 2017, je na Osnovni šoli Sostro potekal košarkarski turnir "Tudi v Sostrem Košarko ČUTIM 2017", na katerem so sodelovali učenci, učenke, starši, učitelji in učiteljice. Za žogo se je podilo 8 ekip, ki so bile razdeljene v dve večji skupini – Belo in Modro.
Navijači in tekmovalci so se med tekmami sladkali s pecivom in odžejali z limonado. Ves izkupiček od prodaje je namenjen šolskemu skladu OŠ Sostro.

Med polčasoma so se v igri raketa pomerili učitelji in učenci. Tokrat so bili uspešnejši učitelji.

Zahvaljujemo se vsem učiteljem, učencem in staršem, ki so pripomogli k izpeljavi dogodka.

Natalija Panič, Marko Šosterič, Mitja Vatovec

Male sive celice, 20. 9. 2017

V sredo, 20. 9. 2017, je na OŠ Božidarja Jakca potekalo predtekmovanje Male sive celice. Naša ekipa (Jan Jere, Val Bajc in Vid Oven) je osvojila 6. mesto med 35 ekipami ljubljanskih osnovnih šol. Lara Matos, Jerneja Podgorelec in Nina Oven so se odrezale na pisnem delu.

Mentorica Martina Golob

NOVA JEDILNICA V OŠ SOSTRO, 15. 9. 2017

V petek, 15. 9. 2017, smo na OŠ Sostro uradno odprli prenovljeno jedilnico s kuhinjo. Ravnateljica Mojca Pajnič Kirn je odprla dogodek, za njo pa je še nekaj besed spregovoril podžupan Ljubljane Aleš Čerin. Kratek program sta zaključila otroški in mladinski pevski zbor. Sledilo je presenečenje. V novi kuhinji se je okoli štedilnika smukal znan kuharski mojster Bine Volčič. Pripravil nam je eno od svojih specialitet z govejim mesom, solato in sezamovo omako. Ob pokušini dobrot smo z zgovornim kuharjem tudi poklepetali.

Šolski novinarji

ALI STE VEDELI …?
Prenova kuhinje se je začela konec junija in končala 1. septembra 2017. Jedilnico so povečali za 65 m2, v kuhinji pa so pridobili novo pomivalnico posode, slaščičarske prostore ter kabinet vodje šolske prehrane. V jedilnici lahko sedaj kosi 156 učencev hkrati.
V kuhinji se delovnik začne ob 5.00 zjutraj s prevzemom svežih živil, iz katerih kuharji pripravijo dopoldansko malico, kosilo ter popoldansko malico. Kosilo mora biti skuhano do 11.00, saj kosila dostavljajo na Podružnični šoli Lipoglav in Besnica ter Osnovno šolo Zadobrova.
V kuhinji je trenutno zaposlenih devet kuharjev: prevladujejo kuharice z vodjo šolske prehrane na čelu (sedem), kuharji so trije. Največ časa jim vzame priprava pire krompirja in zrezkov po dunajsko. Koliko potrebujejo za dnevno kosilo? Olupijo vsaj 200 kg krompirja in zrežejo 90 kg mesa za zrezke. Na dan pojemo 1000 jabolk, kar je približno 200 kg.
Mi smo se najbolj razveselili novega solatnega bara, v katerem velja slogan: Vzemi, kar želiš, vendar pojej, kar vzameš.
(Z nama se je pogovarjala Tjaša Hitti, vodja šolske prehrane.)

Nina Kurent in Aleks Tekić, šolska novinarja

ČE NE BIL BIL KUHAR, BI BIL MORDA VZGOJITELJ

Iz nove kuhinje je v petek, 15. septembra 2017, prav posebno dišalo. Kuharski mojster Bine Volčič je ustvarjal svoje dobrote. Velikodušno nas je sprejel zraven in z nami poklepetal o "kuhariji". Kaj nam je povedal, preberite v nadaljevanju.

Ali nam zaupate kakšno vragolijo iz svojega otroštva?
Kot otrok sem bil malo bolj nagajiv, velikokrat sem kaj ušpičil s svojim prijateljem Urošem. Vedno sem rad izzival, včasih pa sem se spravil tudi v nevarnost. Z Urošem sva živela v naselju in rada zahajala v naravo: velikokrat sva gradila hiške na drevesu, ki pa so bile vedno previsoko in ne preveč trdno zgrajene.
Kako in kdaj ste se odločili za poklic kuharja?
Ali je ljubezen do kuhanja že od nekdaj prisotna? Ko sem bil star devet let, sem se odločil, da bom kuhar, ko bom "velik". Pri svojih rosnih sedmih letih sem namreč dobil svojo prvo kuharsko knjigo in že takrat ustvarjal. Ljubezen do kuhanja pa je le še rasla in rasla.
Se spomnite svojega prvega 'eksperimentiranja' v kuhinji?
Ob koncu osnovne šole sem poskusil pripraviti hobotnico, ampak žal mi ni uspela.
Študij na prestižni kuharski akademiji v Parizu ste končali kot eden najboljših študentov. Koliko učenja in truda je bilo vloženega v to?
Definitivno veliko, poleg tega, da sem se moral veliko učiti za šolo, sem se hkrati moral učiti tudi francosko.
Ali razmišljate, kako bi bilo, če se ne bi odločili za kuhanje?
Vas veseli še kakšna druga dejavnost ali ste predani le kuhanju in hrani? Kuhanje je moja strast. Bi pa lahko počel tudi kaj drugega. Všeč sta mi še dva poklica: mogoče bi bil vzgojitelj, ker imam rad otroke, ali pa frizer, ker so mi všeč frizure …
Imajo tudi vaši otroci takšno strast do kuhanja kot vi?
Otroci radi kuhajo, seveda tudi žena. Vedo, koliko je "ati" odsoten od doma, zato so vsi člani družine za štedilnikom pogosteje kot jaz.
Kako pridete do idej za nove recepte?
Čisto odvisno od razpoloženja oziroma od vremena itd. Včasih mi zelo hitro "kapne", včasih pa se moram kar potruditi z domislicami.
V oddaji Gostilna išče šefa smo lahko videli, da mora biti krožnik ob serviranju do pike dodelan. Sem perfekcionist in veliko mi pomeni, da je vse tako, kot mora biti. Od priprave hrane do serviranja na mizo. Pomemben je odnos do hrane in kako krožnik postrežeš pred goste. Če še lepo izgleda, ti bolj tekne.
Ali kdaj razmišljate, kaj bi dodali jedi, ki ste jo naročili v kakšni restavraciji?
Nikoli, raje sem hvaležen vsem tistim, ki mi hrano pripravijo.
Ali imate v prihodnosti pripravljeno še kakšno kulinarično presenečenje?
Ne da bi vedel: prepustimo se času, mogoče se bo še kaj zgodilo.

Šolski novinarji

MESTNO ORIENTACIJSKO TEKMOVANJE 2017, 14. 9. 2017

V četrtek, 14. septembra je v središču Ljubljane potekala zanimiva tekma v orientaciji. Proga je bila speljana po predelih brez prometa in sicer od Trga Republike in Kongresnega trga do Stare Ljubljane, Tromostovja in Mesarskega mosta. Dolžina proge je bila vsaj dobra 2 km, s pomočjo karte pa so morali poiskati 12 kontrolnih točk.
Tekmovanja se je udeležilo tudi nekaj naših učencev in spet smo dosegli imenitne rezultate – dve drugi mesti (Živa Jančar Bauman, 8.c in Rok Pistotnik, 9.b) ter še cel kup uvrstitev med najboljše. In to med 99 učenci in 130 učenkami! Če bi rezultati šteli tudi skupinsko, bi zasedli prvo mesto med učenkami in drugo med učenci.

Rezultati
Učenci:

1 Poženel Natan Maj OŠ_DM Most na Soči 12:11  
2 Pistotnik Rok OŠ_Sostro 13:32 +01:21
3 Anderluh Luka OŠ_Alojzija Šuštarja 17:19 +05:08
6 Vrečar Žiga OŠ_Sostro 18:59 +06:48
9 Melihen Žiga OŠ_ Sostro 19:51 +07:40
11 Habič Benjamin OŠ_ Sostro 19:55 +07:44
20 Povše Matevž OŠ_ Sostro 25:56 +13:45
  Jerlah Erazem OŠ_ Sostro diskv.  

Učenke:

1 Dolinar Hana OŠ_Nove Jarše 16:55  
2 Jančar Bauman Živa OŠ_Sostro 17:03 +00:08
3 Ferenc Zala OŠ_Polje 17:04 +00:09
5 Novak Lucija OŠ_Sostro 19:03 +02:08
12 Kragl Tara OŠ_ Sostro 25:36 +08:41
14 Bricelj Lara OŠ_ Sostro 27:07 +10:12
33 Bricelj Sara OŠ_ Sostro 35:11 +18:16
52 Tjaša Keber OŠ_ Sostro 51:44 +34:49

Mentor Jože Drab

 
Powered by Phoca Gallery