Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

IZBIRNI PREDMETI

Velika ozaveščevalno-zbiralna nagradna akcija odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev »Prinesi stare baterije«, ki je potekala na območju Mestne občine Ljubljana, je zaključena. V sklopu akcije je sodelovalo 38 prijavljenih ljubljanskih osnovnih šol, svoje stare baterije so prispevali tudi posamezniki. V času med 1. in 20. oktobrom 2019 so na ta način zbrali dobrih 14,5 ton starih baterij, od tega se je na šolah ali za šole zbralo skoraj 11 ton, ostala količina (3,5 ton) pa ni bila namenjena posamezni šoli in so jo posamezniki v tem času oddali na javne zbirne točke akcije. Naša šola je zbrala 322,7 kg majhnih in 30,1 kg velikih baterij. S tem smo se uvrstili na 9. mesto.

Kljub temu, da se je oktobrska akcija zaključila, je za dobro vseh nas potrebno z ločenim zbiranjem baterij nadaljevati. Dobre navade, ki so tekom akcije postale stalnica, naj zato ostanejo. Lokacij za oddajo starih baterij je širom države res že zelo veliko. Brezplačno se lahko oddajo na eno izmed naslednjih lokacij:
- zabojnik pred tajništvom OŠ Sostro,
- v ulične zbiralnike na nekatere eko otoke širom države,
- v zelene kote v nekaterih trgovinah z električno in elektronsko opremo oz. v vse trgovine, ki prodajajo nove baterije,
- v zbiralnice družbe ZEOS, d.o.o.,
- v zbirne centre lokalnih komunal,
- na priložnostna zbirna mesta v času lokalnih akcij mobilnega zbiranja.

Zemljevid vseh lokacij je dostopen na www.starebaterije.si. Več informacij o baterijah (kako se pravilno ravna z baterijami, zakaj je potrebno odpadne baterije ločeno zbirati in reciklirati, kaj vse se zgodi z baterijami, ko jih oddamo v reciklažo in nekaj zanimivih dejstev o baterijah) najdete na povezavi: Zanimivosti o baterijah.

Hvala za sodelovanje.

Koordinatorka akcije: Dominika Slokar De Lorenzi