Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

EDUROAM

_

slike v galeriji dejavnosti

Pred natanko 100 leti se je končala Prva Svetovna vojna, ki je v veliki meri prizadela tudi našo državo. Velike bitke so se dogajale predvsem v zahodni Sloveniji. V spomin na te dogodke obstaja tudi Pot miru, ki povezuje kraje od Julijskih Alp do Jadranskega morja. Del te poti smo prehodili tudi mi in se s tem spomnili nesmiselne morije – na Škabrijelu je umrlo 40.000 vojakov!
Tokrat se nas je zbralo kar 53 udeležencev – 48 otrok in 5 odraslih spremljevalcev. Naš prvi cilj je bil vrh Škabrijel nad Novo Gorico. Po prijetni, ne preveč strmi poti smo se povzpeli nanj. Na vrhu stoji mogočen razgledni stolp, visok 12 m. Žal nam je nizka oblačnost preprečila, da bi videli kaj več kot sosednji Sabotin in obe Gorici z reko Sočo.
Sestopili smo na Preval in se na drugi strani po strelskih jarkih povzpeli na Sveto goro. Malo pod vrhom se je skoraj pol skupine opremilo s čeladami in svetilkami ter podalo v 260 m dolg poševni rov skozi goro, po katerem je bilo treba kar malo poplezati. Na vrhu smo si odpočili in se z avtobusi odpeljali nazaj v Ljubljano.

Mentor gorniškega krožka
Jože Drab