Osnovna šola SOSTRO

Cesta II. grupe odredov 47
1261 Ljubljana Dobrunje
tel. 01 527 25 10
tajnistvo.os.sostro@guest.arnes.si

novice

Petkov živžav, 18. 10. 2019

_

slike v galeriji dejavnosti

V petek, 18. 10. 2019, je bilo v času podaljšanega bivanja na hodnikih rumene stavbe živahno. Učiteljice so nam pripravile različne delavnice, na katerih smo se zabavali in uživali. Pokukajte v naš živžav.

Novinarji 1. trijade

Lisca nad Sevnico – izlet gorniškega krožka, 19.10. 2019

_

slike v galeriji dejavnosti

Drugi redni izlet gorniškega krožka je za nami. Zaradi vremenskih razmer smo spremenili cilj. Nanos bo na nas počakal do novembra.

Odpeljali smo se proti Sevnici. Vožnja je bila dolga, skoraj dve uri, a vseeno prijetna. Prispeli smo do izhodiščne točke v Krakovem. Po lahki označeni poti smo se podali proti s soncem obsijani Lisci (948 m). Dobri dve uri je trajalo, da smo prisopihali do koče tik pod vrhom, kjer smo si privoščili počitek, nekateri palačinke, drugi pijačo, tretji čaj … Po dobri uri smo se zbrali iz se zapodili po kratkem, strmem klancu na vrh. Naredili smo par fotorgrafij, se prešteli in odbrzeli v dolino. Tam sta na nas čakala voznika avtobusa in kombija.
Po drugi poti kot smo prišli, skozi Celje, smo se odpeljali proti domu. Na avtocesti potekajo dela, zato smo prišli z nekoliko zamude.

Prijetno utrujeni in z lepimi spomini smo zaključili še en gorniški izlet.

Mentorica: Urška Oven

SOS klub v Otroški akademiji, 9. 10. 2019

_

slike v galeriji dejavnosti

V sredo, 9. 10. 2019, so se učenci SOS kluba podali na pustolovščino v Otroško akademijo. V Zakleti bradavičarki so se z ugankami spopadali šestošolci, v Jedi akademiji pa sedmošolci in le njihovi iznajdljivosti in pronicljivemu umu se imamo zahvaliti, da so spet v šolskih klopeh. Trli pa niso le miselnih orehov, izkusili so sodelovalno učenje in ob koncu obiska sklenili, da skupaj zmoremo več.

Z njimi sva bili Andreja Miklavčič in Katarina Leban Škoda.

Obisk centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov InnoRenew (Koper in Izola, sobota, 19. oktobra 2019)

_

slike v galeriji dejavnosti

Učenci OŠ Sostro, ki jih zanima trajnostni razvoj, ki imajo radi les in naravo so v sobotnem dopoldnevu spoznavali, kako odličen material je les in kako uporaben je v vsakdanjem življenju. Zaradi izredno raznolikih lastnosti ga lahko uporabimo za široko paleto namenov. Učenci bodo lahko pridobljeno znanje o lesu predstavili v svojih novinarskih prispevkih pri tekmovanju Zeleno pero, ki letos poteka na temo gozda.

mag. Renata More, Dominika Slokar de Lorenzi in Simona H. Kojc, mentorice Zelenega peresa

BRENNKOGEL, 3018 m – 14.10.2019

_

slike v galeriji dejavnosti

Za starejše učence, ki so bili v preteklem šolskem letu najbolj aktivni v gorniškem krožku, smo v ponedeljek, 14. oktobra izvedli izredni izlet. Naš cilj je bil eden lažjih tritisočakov v Avstriji. 

Z minibusom smo se zapeljali skozi Karavanški predor in v kraju Heiligenblut zavili na Grossglocknersko gorsko cesto. Na prelazu Hochtour (2504 m) smo pričeli s hojo. Na poti je bilo še nepričakovano veliko snega od zadnjega sneženja, gazi pa nobene. Sicer lahka pot je postala tako bolj zahtevna, še posebno pri prečenju strmega pobočja. Pot nas je vodila sprva po pobočju sosednje gore, nato po grebenu do naše in mimo zaledenelega jezera na južni greben ter po njem na Mali Brennkogel. Nekaj metrov smo morali še sestopiti na sedlo med obema vrhovoma, tam pustili nahrbtnike in se po 3,5 urah hoje vzpeli na ozek vrh Brennkogla. Razgled je bil res enkraten, največ pogledov pa je bil deležen najvišji vrh Avstrije Grossglockner ali po naše Veliki Klek (3797 m). Za vse otroke je bil to višinski rekord, za kar smo jih tudi »krstili«.

Preberite več: BRENNKOGEL, 3018 m – 14.10.2019