Skoči na glavno vsebino

Galerija dejavnosti

V tednu od 6. do 10. marca so učenci, vključeni v projekt Erasmus+, pozdravljali po špansko. Ne le to, s svojimi vrstniki s Portugalske, Češke, Litve in Cipra so obiskali španske prijatelje v mestu Olot. Že tretje leto skupaj razmišljajo o življenju na način petih R-jev: Reduce – Reuse – Recycle – Refuse – Rot ali po slovensko zmanjšaj – ponovno uporabi – recikliraj – zavrni – zbiraj in ponovno uporabi (npr. biološke odpadke).
Na 4. mobilnost v okviru tega projekta so se učenci odpravili v ponedeljek dopoldan in se v katalonsko mesto Olot pripeljali pozno zvečer. Prijazen sprejem vrstnikov je obljubljal prijeten in zanimiv teden. Torkovo jutro je prineslo uvodno prireditev, obarvano s tradicionalnimi katalonskimi plesi, po katerih so se prilegli prigrizki, značilni prav za vulkansko pokrajino La Garrotxa. S fotoaparatom in listom lokalnih znamenitosti v rokah so se učenci v narodnostno mešanih skupinah podali na spoznavni sprehod po mestu, ki je vse nagradil s prekrasnim razgledom z vrha vulkana Montsacopa.
Veter, ki sicer ni prav nič značilen za ta del Španije, nas je odnesel proti šoli, kjer je naše učence čakal največji izziv te mobilnosti – predstavitev izsledkov raziskave o življenjski poti mobilnega telefona. Svojo nalogo so odlično opravili. Predstavitev si na povezavi https://prezi.com/view/Ypp9CkYGFxHpQhjvjanG/ lahko ogledate tudi vi.
Sredi tedna smo dan preživeli v Barceloni, kjer so bili prave poslastice deležni nogometni navdušenci. Ogled stadiona Camp Nou osupne tudi tiste, ki do nogometa ne gojijo pravih strasti. Po kosilu smo se sprehodili po delčku pragozda, se zazrli v ribe velikanke, občudovali barve sveta, eksperimentirali, preučevali in se čudili v znamenitem prirodoslovnem muzeju. V četrtek dopoldne smo obiskali uspešno lokalno podjetje Energy Tools, ki s svojim delom pomaga pri razvoju kraja in mlade podpira pri izobraževanju o energetski oskrbi. Bližnji gozd nam je ponudil priložnost za izdelovanje in spuščanje ladjic iz naravnih materialov. Oh, kako je vsaka skupina stiskala pesti za svoj čolniček. Obiskali smo še muzej vulkanov in dodobra spoznali nastanek pokrajine, ki nas je gostila.
S popoldansko poslovilno zabavo se je pester in z novimi izkušnjami, poznanstvi in celo prijateljstvi obogaten teden za nas končal. V petek zjutraj je avtobus krenil proti letališču. Razšli smo se zadovoljni in veseli, da naslednje snidenje ni daleč. Prav gotovo ostajamo povezani v misli Zero waste – our taste.

Z devetošolci Manco Končar Mohar, Jerco Izo Zalokar, Ažbetom Jagodicem Krumom, Davidom Ivanovićem in Borom Jezo sva potovala Tomaž Božič Nosan in Katarina Leban Škoda.

  • Hola! ZERO WASTE – OUR TASTE

 

Današnjih ogledov: 1
Skupno št. ogledov: 36.860

Dostopnost