Skoči na glavno vsebino

2021-22

Dragi učenci, starši, učitelji, dragi Sostrčani,

v galeriji si lahko pogledate fotografije iz dobrodelne prireditve šolskega sklada OŠ Sostro.
Želimo vam lepe poletne počitnice,

predstavniki šolskega sklada OŠ Sostro
Fotografije: Marko Šosterič

V sredo, 22. 06. 2022, smo se udeležili finalne prireditve Žogarija 2021. Prireditev so z odliko organizirali na OŠ Polzela, na njej pa je sodelovalo 7 šol s celotne Slovenije. Učenci 3. razredov so se pomerili v nogometu, učenci 5. razredov pa v spretnostih igrah in kvizu. Sostrčani so prikazali veliko borbenosti, sodelovanja in dobrih nastopov, ter na koncu zasedli skupno 3. mesto. ČESTITAMO!

Gregor Škafar

Ponedeljek, 20. 6., smo drugošolci pričeli malce drugače kot običajno in smo se namesto v šolske klopi že ob 8h zjutraj usedli na avtobus, ki nas je odpeljal proti vasici Malo Trebeljevo. Na avtobusni postaji sta nas pričakali mamica našega Tilna Jančarja, Polona, in njegova najmlajša sestrica Iva. Pospremili sta nas do njihove kmetije, o kateri smo poslušali celi dve leti in že komaj čakali, da vse stroje in živali vidimo tudi v živo. Pričel se je krasen dan, poln raznoraznih presenečenj. Otroci so se sladkali z domačimi hrustavkami in izvrstnim pecivom, ki ga znajo pripraviti le babice, sveže pečenim kruhom, doma pridelanimi salamami, domačim jabolčnim sokom, za povrh pa še s sladoledom. Videli so raznorazne kmetijske stroje, krave in bikce, telička, race in lastovke. Tilnov stric Miha je otroke zapeljal s traktorjem in jim prikazal, kako se zavije bala. Otroci so pobrali kokošja jajčka, se preizkusili v timskem sodelovanju med prenašanjem manjših bal sena, si nadeli "uhane" iz češenj, skakali na bale, se vozili z vozičkom. Dogodivščinam kar ni bilo konca... Ob odhodu je vsak učenec prejel še ličen paketek češenj, učiteljici pa škatlo domačih jajc.
Dan je bil tako pester in nepozaben, da sta dva drugošolca med potjo proti Sostrem trdno zaspala.
Iz srca se zahvaljujem celotni družini za neverjetno gostoljubje, dobro voljo, za ves trud ter njihov dragocen čas in verjamem, da bo obisk vsem udeleženim še dolgo ostal v spominu.
Čudovit dan v družbi čudovitih ljudi. Hvala.

razredničarka 2. c razreda Anja Divjak

V ponedeljek, 20. junija so imeli sedmošolci tehniški dan na temo orientacija. Spoznali ali obnovili so znanje o določanju smeri neba, merjenju azimutov, orientiranju s karto in kompasom. Poleg tega so se pomerili na čisto pravi orientacijski progi na Zadvorskem hribu. V skupinah po tri ali dva so morali s pomočjo karte poiskati 7 skritih kontrolnih točk in to v čim krajšem času. Daleč najhitrejši so bili Lovro A., Leon in David iz 7.b, ki so zmagali tudi med fanti. Na drugem mestu je pristala najboljša mešana ekipa, saj sta Lovro S. in Svit imela v ekipi tudi Nino (vsi 7.c). Tretje mesto in tudi naziv najboljših med dekleti je pripadlo Sari, Luni in Juliji iz 7.a. Rezultati so v priloženi tabeli (pdf). Čestitke pa gredo pravzaprav vsem 18 ekipam (75 %), ki so našle vseh 7 kontrolnih točk.

Vodja tehniškega dne: Jože Drab

Na lep torkov večer se nas je zbralo 33 pohodnikov (toliko kot je tudi vrhov na Merjaščevi poti). Začeli smo ob 18. uri na Malem vrhu pri Trebeljevem, se vzpeli kratko na vrh Kržareja (707 m) in nato nadaljevali na skrajni vzhodni konec Ljubljane – na vrh Strmca (608 m). Preko vasi Veliko in nato Malo Trebeljevo (vrh Gabrk, 604 m) smo se vzpeli na Prežganjski hrib (658 m). Pri tamkajšnji podružnični šoli sta nas pričakali učiteljica Mirka in kuharica Valentina ter nas pogostili s sokom, sadjem in piškoti. Po občudovanju sončnega zahoda in luninega vzhoda, smo se že v temi vzpeli na vrh Lanišče (681 m). Žal je nekdo med tem vznemiril osje gnezdo in besne ose so popikale nekatere od nas. Naslednji vrh Brezovo brdo (686 m) je bil čisto blizu, smo pa gazili nanj skozi meter visoko travo. Po cesti smo skozi vas Tuji Grm, dosegli Vrh zidu ali Mancin vrh (747 m), kjer je tudi vojaško strelišče. Za konec smo se vzpeli še na Janče (794 m), kjer smo končali nočni potep. Za dobrih 15 km smo skupaj s počitki potrebovali 5 ur.
To je bila zadnja etapa Merjaščeve poti. Za nami je bilo 82 km, za kar smo porabili slabih 27 ur.

VODJA IZLETA: Jože Drab

Tako kot vsako leto smo tudi to šolsko leto izpeljali kolesarske izpite za petošolce. Že pred dvema mesecema smo izpeljali teoretični izpit na računalnikih, nato so morali učenci dokazati svojo spretnost pri obvladovanju kolesa in sposobnost vožnje v prometu v skupini. Junija pa jih je čakala še samostojna vožnja po okolici šole pod budnimi očmi ocenjevalcev. Velika večina učencev se je na koncu zadovoljno s kolesarskim izpitom v žepu ali torbi odpeljalo domov. Čestitke vsem 92 novim kolesarjem!

Mentorja Jože Drab in Tone Vogler

KAMNIŠKA BISTRICA, 7. 6. 2022 - novinarska konferenca pred začetkom gorniške sezone Poleg številnih novinarjev in snemalcev televizij, smo se konference udeležili tudi trije z naše šole: učenca Klara Pestotnik Sedej (8. b) in Jan Grad Rome (7. b) ter Jože Drab kot njun mentor v gorniškem krožku in avtor knjige »Osnove planinstva«, ki je pravkar izšla. Več si lahko preberete v naslednjih člankih:
V gorah in v navezi v skali so vsi prijatelji:
https://www.pzs.si/javno/javno/2022_06_10_Dnevnik_V%20gorah%20in%20v%20navezi%20v%20skali%20so%20vsi%20prijatelji.pdf
Varno v gore po načelu postopnosti: od manj k bolj zahtevnim ciljem:
https://www.24ur.com/novice/slovenija/varno-v-gore-po-nacelu-postopnosti-od-manj-k-bolj-zahtevnim-ciljem.html
Za hojo v hribe je ključno postopno nabiranje izkušenj. "Nesreče so zmeraj bolj absurdne.":
https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/ture-avanture/za-hojo-v-hribe-je-kljucno-postopno-nabiranje-izkusenj-nesrece-so-zmeraj-bolj-absurdne/630158

Pa srečno v gorah!

Jože Drab

V 1.a razredu smo se z učenci in učenkami priključili projektu Moder stol, ki ga v okviru UNESCu pridruženih šol že več let organizira Osnovna šola Maksa Pleteršnika Pišece. V razredu smo v ta namen pobarvali in okrasili stol, ki nam je skozi šolsko leto služil kot posebno mesto. Na njem so učenci pripovedovali obnove knjig in pesmic za bralno značko, govorne nastope in podobno. Ker se šolsko leto približuje koncu, bomo naš Moder stol v naslednjem šolskem letu podarili učencem, ki bodo prišli v prvi razred. Upamo, da jim bo prinesel toliko zabave in veselja, kot je tudi nam.

Katja Kovačič, učiteljica OPB

DAN DEJAVNOSTI ZA 4. razrede – Kako nastane knjiga V vseh oddelkih 4. razredov smo v sodelovanju z Javno agencijo za knjige izvedli dan dejavnosti, v katerem so učenci preko stripa spoznavali proces nastanka knjige od avtorja do bralca. Skupaj smo prebrali simpatičen strip Pot knjige avtorja Žige X. Gombača z ilustracijami Davida Krančana. Ob prebiranju stripa je knjižničarka zapise v stripu podkrepila še z ogledom e-knjige, poslušanjem zvočne knjige ter razlagami s pomočjo drsnic. Pogovarjali smo se o pomenu branja in knjig. Učenci so nato rešili učne liste, pri čemer so delali zelo zavzeto in se obenem zabavali. Učenci so izdelali tudi svojo lastno knjigo.

Mojca Kastelic in razredniki 4.razredov

Učenci in učenke 2.a in 2.b OŠ Sostro smo vse leto v Zadružnem domu Zadvor ob sredah srečevali gospoda v delovni obleki in s kapico na glavi. Radovedne glave so ga vprašale, kaj počne in logar Marko nas je povabil v gozd, da spoznamo njegovo delo.
Prečesali smo Dobrunjski in Zadvorski hrib in utrdili znanje o gozdnih rastlinah. Spoznali, kako izgleda divja češnja in ugotovili, kaj letos razjeda bukev. Tudi borovnice smo nabirali in ugotovili, kako lahko izmerimo drevo.
Skratka, preživeli smo čudovito gozdno dopoldne. Aja, pa sladoled v Brunarici Zadvor je bil slasten.

Učiteljici Maruša Babnik in Katja Mlakar ter logar Marko

Zadnji majski dan nas je obiskal komik, prevajalec, pisatelj, podkaster, včasih tudi raper Boštjan Gorenc – Pižama. Z njim smo se srečali v prijetnem vzdušju Zadružnega doma Zadvor. V treh nastopih je navdušil učence od 1. do 9. razreda. Vse tri nastope je popestril z izjemno duhovitostjo, igralsko spretnostjo in izostrenim čutom za otroke ter mlade. V knjižnici že takoj naslednje dopoldne ni bilo več niti ene njegove knjige…

knjižničarki Mojca in Jadranka

V soboto, 28. maja je na Jesenicah potekalo državno tekmovanje »Kaj veš o prometu«. Udeležilo se ga je 29 najboljših učencev izmed štiristotih, ki so sodelovali na regijskih tekmovanjih. Našo šolo oz. mesto Ljubljana sta zastopala Matjaž Podgorelec in Tjaša Kristan, oba iz 9.a. Tekmovalci so morali pokazati svoje poznavanje prometnih predpisov, čim bolj spretno vožnjo na poligonu in varno vožnjo v prometu. V močni konkurenci in v hladnem, deževnem vremenu se naša dva tekmovalca nista najbolje znašla in sta pristala v zadnji tretjini nastopajočih. Kljub temu sta bila z nastopom zadovoljna in pridobila nove izkušnje.

Tekst: Jože Drab Fotografije: Primož Podgorelec

V torek, 31. 5. 2022, je v dvorani Kodeljevo potekalo prvenstvo Ljubljane v namiznem tenisu. Učenci naše šole so se borili po najboljših močeh in dosegli veliko zmag. S končnimi rezultati pa sta najbolj izstopala Aleksander Ivič Višnikar, ki je osvojil 1. mesto v kategoriji učencev od 1. do 5. razreda in Ažbe Bricelj z osvojenim 3. mestom v kategoriji od 6. do 9. razreda. 1. 6. 2022 je bilo tekmovanje namenjeno kategoriziranim tekmovalcem. Našo šolo je zastopal Lovro Ažman, ki je osvojil odlično 3. mesto. V Novi Gorici pa se je 1. 6. 2022, odvijalo polfinale državnega prvenstva na katerem je igral Bor Brodnjak. Tokrat naš najboljši igralec ni imel svojega dne in je osvojil 6. mesto, kar pa ni zadostovalo za uvrstitev na finalno tekmovanje.
Vsem sodelujočim iskrene čestitke za odlične nastope.

Gregor Škafar

V petek, 27. 5. 2022, je na naši šoli potekalo odprtje razstave učenca Jana Žarkoviča iz 9. a. Gospa ravnateljica je v uvodnem nagovoru pozdravila učenke in učence 9. razredov in jih povabila k ogledu Janovih pejsažev v oljni tehniki.

Lea Cebe Podržaj

V začetku maja smo skupaj z učenci pripravili in preživeli prijetno popoldne. Med druženjem v naravi smo urili veščine dobre komunikacije, dogovarjanja, sklepanja kompromisov, poslušanja in razumevanja drugega. Nekaj pa smo skupaj pripravili tudi za piknik v naravi.

Ana Pranjić
šolska svetovalna služba

Tokrat je bil izlet le za bolj spretne in neustrašne, saj smo se podali na Gradiško turo (790 m) nad Vipavo. Nanjo vodita dve težki, zavarovani poti – ferati.
Najprej smo se vzpeli po spodnji Furlanovi poti. Klini in jeklenice so nam kazali kam moramo iti. Sprva po zajedi do lesenega balkona sredi stene in nato po razu do skalnega roglja, kjer se prva ferata konča. Nekoliko smo se spustili in prišli pod drugo ferato imenovano Otmarjeva pot. Že začetek je bil adrenalinski, saj so skobe vodile navpično navzgor, tik pod skalnim spodmolom celo malo v previs. Ko smo preplezali previs, smo zacingljali z zvončkom ob poti, kar je bil tudi znak za naslednjega, naj gre naprej. Tudi nadaljevanje ni bilo lahko in stena se je kar vlekla, sonce pa vedno bolj pritiskalo. Vipava spodaj je bila vse manjša in nazadnje smo le dosegli vrh. Premagali smo 420 m jeklenice, 220 klinov in 110 skob. Na izhodišče smo se vrnili po normalni pešpoti. Do konca tega šolskega leta nas čaka le še en izlet – 14. 6. bo nočni pohod ob polni Luni po zadnjem delu Merjaščeve poti. Vabljeni!

Tekst: Jože Drab
Foto: Jure Rome in Jože Drab

Učenci 2. a in 2. b OŠ Sostro vrtnarimo pri Zadružnem domu Zadvor. Pred približno dvema mesecema smo posejali nekaj semen cinij, nato jih še enkrat ob koncu aprila presadili v večje lončke, danes pa posadili v mini vrtno gredico, ki so nam jo prijazno odstopili v Kmetijski zadrugi Dobrunje.

Učenci in učenke 2.a in 2.b z učiteljicami

V 1. c smo, v okviru Unescovega projekta Vzgajamo zelišča, na začetku šolskega leta posejali zelišča. Celo leto smo jih zalivali, opazovali in se tudi pogovarjali z njimi. Zelišča so pridno rasla, mi pa smo se odločili, da jih bomo tudi uporabili smile. Spremenili smo se v male šefe, ki so pripravili okusen skutin namaz s svežino zelenjave in pridihom zelišč. Položili smo ga na rahlo posteljico iz slovenskega polnozrnatega kruha in odišavili s svežimi zelišči. Uporabili smo vse svoje kuharske spretnosti ter se pri tem zelo zabavali smile.

Rahela Vrečko
Karmen Vodopivec

Da je igranje namiznega tenisa na naši šoli izredno priljubljena dejavnost, dokazujejo številni učenci, ki vztrajno merijo moči in sposobnosti med šolskimi odmori v šolski avli. Nekateri med njimi so že zelo dobri. Ti so se z aprilskega predtekmovanja uvrstili na Masters turnir v namiznem tenisu, ki se je odvijal preteklo sredo, 18. 5. 2022, v veliki telovadnici šole. Že četrta izvedba po vrsti, z izjemo dveh koronskih let, je privabila učence ter nekatere učitelje. Čeprav so bili dvoboji napeti, je druženje potekalo v spodbudnem in prijaznem vzdušju. Na koncu so bili vsi udeleženi prejeli priznanja ter priložnostne nagrade. Seveda smo se pocrkljali tudi s pico ter torto, katere rezanje je pripadlo zmagovalcu turnirja Lovru Ažmanu.
Rezultati turnirja so sledeči:
1. mesto: Lovro Ažman, 7. b
2. mesto: Ažbe Bricelj, 8. c
3. mesto: Tilen Penko, 7. a
4. mesto: Jure Srebot, 6. a
5. mesto: Žiga Alič, 9. a
6. mesto: Maks Apovnik, 8. b
7. mesto: Jaka Klančič, 8. c
8. mesto: učitelj Mitja Vatovec
9. mesto: učiteljica Maša Dvornik Rački
10. mesto: učitelj Tomaž Božič Nosan

Vsem udeležencem čestitamo za osvojena mesta in se jim zahvaljujemo za udeležbo. Prihodnje leto ponovimo.

Organizatorji turnirja: Natalija Panič, Kristina Pelc Zupančič, Gregor Škafar

Na megleno nedeljsko jutro se je pred šolo zbralo čez 40 otrok in nekaj odraslih. Zapeljali smo se v sončno Škofjo Loko do parkirišča pod Kobilo. Čez Stari grad (502 m) smo se vzpeli do vasi Gabrovo, nato pa po ozki grebenski poti čez Rantov vrh (783 m) in Mali Lubnik (831 m) dosegli vrh Lubnika (1025 m). Prav na vrhu stoji planinska koča, kjer smo si odpočili, si privoščili slastne štruklje in naužili razgleda. Posebno Škofja Loka je bila daleč spodaj kot na dlani.
Sestopili smo po običajni, krajši in lažji poti čez Gabrovo. V Škofji Loki smo si pred odhodom privoščili še odličen sladoled. Kljub dokaj vročemu vremenu smo se imeli super!

Jože Drab

Nadaljevali smo tam, kjer smo končali pred korono – z zmago na državnem tekmovanju!
Po dnevih izbirnih treningov in piljenju tehnike vožnje, petek trinajstega za nas ni bil slab dan. Na Vranskem smo se udeležili prometno-kolesarskega tekmovanja. Učenci stari med 10 in 12 let so morali pokazati tako spretnost pri vožnji s kolesom, kot tudi teoretično in praktično poznavanje prometnih predpisov. Med 11 ekipami iz cele Slovenije smo na koncu ekipno osvojili 1. in 3. mesto, naši večni rivali iz AMD Dravograda pa so bili drugi. Rezultati:
1. AMD Moste Ljubljana 1 (Mark Potokar, Ermin Ožegović, Nina Kralj, Tajda Grčman)
2. AMD Dravograd 2
3. AMD Moste Ljubljana 2 (Matej Gartner, Teo Pelengić Bagari, Špela Leban, Zoja Globokar)
Poleg tega bomo imeli v štiričlanski ekipi, ki bo septembra 2022 zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju v Zadru na Hrvaškem, po enega tekmovalca (Mark Potokar, 1. med posamezniki) in tekmovalko (Nina Kralj, 2. med posameznicami). Čestitke vsem našim tekmovalcem in tudi tistim rezervam, ki se zaradi omejitve niso uspeli udeležiti tekmovanja!

Jože Drab

Letošnje družboslovno potepanje nas je vodilo v Bosno in Hercegovino, deželo dobre hrane, toplih ljudi, krasnih voda in gozdov ter pestre zgodovinske preteklosti. Prijazno so nas sprejeli v Sarajevu, Konjicu, Jablanici, Mostarju, Travniku, Jajcu in ob Plivskem jezeru.
Domov smo se vrnili s polnimi želodčki, zabavnimi spomini, globokimi vtisi in novimi znanji. Poln avtobus krasnih otrok in odrasle ekipe učiteljic in učiteljev, vodnika in dveh voznikov bo za vedno ostal povezan s skupnimi spomini in doživetji.
Lepo je bilo in gotovo bo spet, saj so nas otroci prepričali, da jim kaže zaupati. Izrekamo jim veliko pohvalo in se že spogledujemo z novimi popotniškimi biseri, ki jih še želimo raziskati.

Učiteljica Natalija Panič, učitelj Tomaž Božič Nosan, učitelj Mitja Vatovec in učiteljica Alja Novak

Spoštovani,
ker smo na Osnovni šoli Sostro radi dobrodelni, smo se v mesecu aprilu odločili, da izpeljemo tudi zbiralno akcijo za živali. Učenka Lana Lampič-Merzel, ki je bila pobudnica akcije, je skupaj z mamo ob koncu akcije, 25. 4. 2022, zbrano hrano, priboljške, odeje, povodce in druge pripomočke ter čistila predala Zavetišču Horjul. Prepričani smo, da bodo donacijo koristno porabili.
Lana upa, da bomo s takimi akcijami nadaljevali tudi v prihodnjih letih, in pravi, da je lepo, ko šola upošteva pobude učencev in jih spodbuja, da jih uresničijo.
Hvala vsem, ki ste pomagali pri zbiranju.

Andreja Miklavčič

Delavnica je potekala 4.maja letos na Lipoglavu na pobudo društva upokojencev za starejše, ki si želijo biti neodvisni v času ki prihaja. Namenjena je vse občanom v starosti nad 55 let. Ob uspešni izvedbi prve delavnice je bilo dogovorjeno, da vsi udeleženci željni znanja posredujejo svoje pripombe oziroma želje kaj jih v resnici zanima. Tako se bodo formirale skupine za nadaljnje uspešno izobraževanje. Vsi se moramo zavedati, da nova tehnologija vstopa v naša življenja z bliskovito hitrostjo ki ji še naši mladi z težavo sledijo. Poudarek je na uporabi pametnega telefona.
Obisk prve delavnice je bil več kot zadovoljiv. Pozivamo tudi ostale, da malce razmislijo o svoji bodočnosti v času ko nove tehnologije nezadržno vstopajo v naša življenja.

Zdenko A. Gulin, predsednik DU Lipoglav

Spoznanja letošnjega bralnega večera:
»Nisem vedela, da se lahko tako navadiš biti v dvoje. Ne z več kot enim človekom in ne z manj.«
A. Woltz

»Pomembno je, da vidimo. Samo tako bomo nekoč lahko spremenili svet.«
V. Möderndorfer

»Pravljica Cesarjeva nova oblačila nas uči, da je pomembno reči NE strahu pred tistimi, ki imajo oblast in moč, in zastavljati vprašanja, razmišljati s svojo glavo ter drezati v stvari, tudi ko se jim drugi v velikem krogu izogibajo.«
N. Kovač

Hvala vsem poslušalkam, srčnim učenkam in učiteljicam, ki so ta večer skupaj z nami ponudile svoja srca v dlaneh.
Lepo je bilo.
In zopet bo.
Obljubimo.

Natalija Panič, Katarina Leban Škoda, Andreja Miklavčič

V 1. C nismo pozabili, da je imel naš čudovit planet Zemlja rojstni dan. Za rojstni dan smo mu podarili risbice, na katere smo zapisali voščila. Obljubili smo mu, da bomo lepo skrbeli zanj in se potrudili, da bo še lepši. :)

Karmen Vodopivec in Rahela Vrečko

Učiteljice angleščine so organizirale angleški vikend, in sicer ločeno za sedmošolce ter osmo- in devetošolce. Učenci so v tem času preko različnih dejavnosti spoznavali britansko kulturo. Skupaj smo odkrivali zgodovino, angleški jezik, monarhično ureditev in tradicijo. Posvetili smo se tudi glasbi, filmom, modi in svetu zabave. Dejavnosti so bile raznolike, od izdelave plakatov in računalniških predstavitev do sobe pobega in kvizov. Za večerjo smo pripravili tradicionalno britansko jed fish and chips ter se posladkali s sladico trifle. Pred spanjem smo si ogledali mladinski film in ga pokomentirali. Zjutraj pa seveda ni smel manjkati tradicionalni angleški zajtrk. Nekaj vtisov je strnjenih v slikah.

Andreja Miklavčič, Maja Primožič in Jerneja Osredkar

Igranje namiznega tenisa je v veselje številnim učenkam in učencem ter učiteljicam in učiteljem naše šole. Po dvoletnem premoru smo letos ponovno organizirali turnir v namiznem tenisu, ki se je odvijal v sredo, 20. aprila 2022, v šolski telovadnici. Zmagovalci smo bili vsi sodelujoči, pa vendar so bili nekateri še za kanček boljši od ostalih. Ponovno se bomo zbrali v mesecu maju, ko se bo zgodil Master turnir najboljših igralcev namiznega tenisa na OŠ Sostro. Na velikem Masters turnirju se bodo pomerili Bor Brodnjak, Maks Apovnik, Tilen Penko, Jure Srebot, Jaka Klančič, Žiga Alič, Ažbe Bricelj in Lovro Ažman.

Natalija Panič, Kristina Pelc Zupančič, Gregor Škafar

Že dalj časa se na vsakem koraku srečujemo z opozorili, da se utapljamo v lastnih smeteh, da moramo spremeniti svoje navade. Naši oceani so prekriti s tonami in tonami odpadkov, živali umirajo ujete v naše smeti, rastline so se prisiljene prilagajati ali pa umreti … Prilagajamo se tudi ljudje, eni bolj, drugi manj.
Kot posamezniki se lahko vprašamo KAJ LAHKO JAZ NAREDIM, DA BO DRUGAČE? VSAKO DEJANJE ŠTEJE, odgovarjamo. Začnimo torej vsak pri sebi in ZMANJŠAJMO KOLIČINO ODPADKOV. Recikliranje je samo eden od načinov, da to naredimo. V 1. c smo ugotovili, da se lahko ob ponovni uporabi odpadne embalaže zelo zabavamo. Zamaški nam lahko pomagajo pri računanju, plastenke pri rekreaciji in krožniki pri ustvarjanju. Kaj vse je nastalo in kako smo se imeli fino pa preverite v galeriji slik. smile

Karmen Vodopivec in Rahela Vrečko

V petek, 1. 4. 2022, smo se učenci 9. razredov na čajanki prepustili zgodbam mladinskih knjig, ki nam jih je predstavila knjižničarka Mojca Kastelic. Veseli smo, da lahko v naši knjižnici najdemo izbor različnih (tudi novejših) knjig o odraščanju, ljubezni, prijateljih, fantastiki in resničnih prigodah najstnikov. Tako smo na vesel dan obeležili rojstni dan pravljičarja Andersena, ki je 2.aprila. Ta dan je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) proglasila za mednarodni dan knjig za otroke, da bi na praznični način opozorila, kako zelo pomembno je branje za otrokov razvoj. Za to so se odločili na mednarodnem kongresu IBBY v Ljubljani leta 1967. Od tedaj vsako leto druga nacionalna sekcija pripravi plakat in poslanico, ki jo prevedejo vse sekcije. Poslanico ob letošnjem 2. aprilu - Mednarodnem dnevu knjig za otroke je pripravila Kanadska sekcija IBBY. Poslanico si lahko preberete na povezavi: https://ibby.si/mz-2-april Knjižničarki sta v šolski avli pripravili tudi knjižni kotiček, kjer stoji knjigobežnica ter plakat, na katerega učenci svojim vrstnikom podajajo predloge za branje dobrih knjig.

Devetošolci s knjižničarkama in učiteljico slovenščine

Komisija literarnega natečaja PIŠEM ZA PRIJATELJA je izbrala 6 zmagovalcev. Natečaj je bil organiziran v okviru kreativno-dobrodelnega natečaja Rišem za prijatelja. Prejeli so več kot 200 literarnih prispevkov in izbrali 6 zmagovalk. Med njimi je tudi naša učenka, Manca Petrič, 8.c. Prispevek si lahko preberete v prilogi.
Čestitke!

Mentorica: Dominika Slokar De Lorenzi

Spoštovani,
s skupnimi močmi smo uspešno zaključili akcijo zbiranja pomoči za ljudi v Ukrajini. Na štirih zbirnih mestih (v OŠ SOSTRO, Župnijski karitas Sostro, knjižnici Zadvor in poslovalnici Pošte Zadvor TIKTAK TINA) smo zbrali in na zbirno mesto Rdečega križa že odpeljali paleto higienskih pripomočkov, plenic itd., paleto hrane z daljšim rokom uporabnosti in paleto odej, oblačil in posteljnine.
Dokazali smo, da je naša skupnost v stiski pripravljena pomagati. Zahvaljujemo se učenkam in učencem, staršem in lokalni skupnosti za odličen odziv, dobrosrčnost in pomoč v naši skupni akciji.

Andreja Miklavčič in Kristina Pelc Zupančič

Svetovni dan voda je Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov (OZN) razglasila leta 1993. Obeležujemo ga vsako leto 22. Marca, z namenom osveščati o pomembnosti pitne vode in spodbujati k trajnostnemu upravljanju z viri pitne vode. Voda je pomemben in nenadomestljiv vir življenja na Zemlji. Čeprav je Slovenija bogata z vodnimi viri in po količini vode ena najbogatejših evropskih držav, pa se moramo zavedati, da dostop do pitne vode še vedno ni zagotovljen vsem ljudem na Zemlji. Ob svetovnem dnevu voda smo tudi letos z učenci in učenkami podaljšanega bivanja razmišljali o tem, kaj nam voda pomeni. Ogledali smo si posnetke otrok, ki živijo v Afriki, kjer je voda težko dostopna. Ob tem smo ugotovili, da smo lahko hvaležni, saj živimo v deželi, kjer je obilo pitne vode. Strinjali smo se, da moramo preudarno in skrbno ravnati z vodo in iskali ideje, kako lahko to uresničimo. Na kapljice iz papirja smo zapisali misli o vodi in izdelali plakate. Vabim vas, da si naše izdelke ogledate v galeriji.

Učiteljica Katja Kovačič

Tokrat smo se že četrtič podali na Merjaščevo pot. Prehodili smo 4. etapo od Žagarskega vrha do Janč, ki je z 19 km med najdaljšimi. Spet se nas je zbralo 40 pohodnikov – otrok, staršev in delavcev naše šole. Z Žagarskega vrha (627 m) nas je pot vodila najprej na Babno goro (544 m) in naprej čez preval Pečar na Debni vrh (530 m). Po počitku in vzpenjanju na stolp smo se spustili na Stari grad (451 m) in naprej v dolino Besnice. Sledil je dolg vzpon na gozdni Grmadnik (559 m). Po Borovničevi poti smo nadaljevali na Vrhovčev hrib (632 m), Tičenco (684 m) in čez Zavrh (718 m) dosegli Janški hrib (794 m). Na koncu smo se okrepčali v Planinskem domu na Jančah. Za vseh 8 vrhov smo potrebovali 7 ur. Med potjo smo pot tudi markirali z rumenimi pikami, črtami in puščicami. Aprilski izlet bo na zanimiv vrh na Goriškem in to po nekliko lažji, pohodni poti ali po težji – plezalni zavarovani poti. Zadnji del Merjaščeve poti pa bomo izvedli kot večerno-nočni pohod v juniju.

Jože Drab

V četrtek, 17. 3. 2022, je v Mestni hiši v Ljubljani potekalo zasedanje 32. Mestnega otroškega parlamenta. Zasedanja se je udeležila učenka naše šole Lara Melihen iz 9. b. Mladi parlamentarci so kritično razpravljali o temi Moja poklicna prihodnost. Predstavili so najboljše akcije oz. dejavnosti otroških parlamentov ljubljanskih osnovnih šol. Predlagali so tudi teme bodočega otroškega parlamenta za prihodnji dve šolski leti. Na srečanju so delegate nagovorili gostje, med njimi župan Mestne občine Ljubljana g. Zoran Janković, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje ga. Anita Ogulin, namestnik Varuha človekovih pravic g. dr. Jože Ruparčič ter g. Matej Cepin z nevladne organizacije Socialna akademija. V mesecu dni bo potekalo še zasedanje Regijskega otroškega parlamenta ter zasedanje Nacionalnega otroškega parlamenta.

Kristina Pelc Zupančič, mentorica

17. 3. 2022 - ČETRTEK
"Mama, prihajam domov in jočem od sreče, misli hite k tebi domov, pod stari domači krov."
Jutri vas bomo zeloooo veseli na parkirišču pred OŠ Sostro ob 15.00. Želimo vam mirno noč.
Učenke in učenci ter učiteljice

16. 3. 2022 - SREDA
Na Medvedjem Brdu živijo majhni škratki. Lumpi so nam razmetali garderobo in premikali stvari v naših sobicah. Spomnili smo se in jim naredili majhna bivališča, da bodo pozabili na neumnosti. Če te kdaj ujame tema, se je zelo dobro orientirati po zvezdah, a zato potrebuješ znanje astronomije. Mi CICI astronomi obvladamo. Tudi bivake znamo zgraditi, če uidemo od doma. Pica margarita je šla v naše želodčke z vso slastjo. Lačni v glavnem nismo.

15. 3. 2022 - TOREK
Torek nam je postregel s polno zanimivimi dogodivščinami. Dopoldne smo raziskovali Medvedje Brdo in z različnimi orientacijskimi igricami obhodili dobršen del okolice. Učitelj Gregor nas je naučil streljati z lokom, popoldne pa smo postali čarovniki astronomije. Učili smo se veščin preživetja v naravi.

14. 3. 2022 - PONEDELJEK
Na Medvedjem Brdu so nas lepo sprejeli in razporedili v super sobice. Po kratkem sprehodu po okolici nam je kuhar Matic postregel z odličnim kosilom. V popoldanskem času smo postali "piškotopeki" in sami pripravili testo za 3 vrste piškotov. Se vam že cedijo sline? Kar poglejte fotografije, res so bili odlični. Tudi pogled v nebo nam je dal novo širino astronomije in na kratkem sprehodu z lučkami smo spodili vse živali Medvedjega Brda.

Učenke in učenci 2. r z učiteljicami

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije že peto leto zapored za učence prve triade osnovnih šol Mestne občine Ljubljana pripravlja brošurico Srček Bim Bam. Gre za projekt Mladi obračamo svet, s katerim se izvaja preventivni program za učenke in učence ljubljanskih osnovnih šol. Osnovni cilj projekta je mlade učiti zdravo, dejavno in jih usposobiti za ambasadorje zdravega življenjskega sloga v družini, med prijatelji, znanci in povsod, kamor jih ponese pot. V projektu so sodelovali tudi učenci 1. c razreda. Da bi preverili bitje svojega srčka, smo merili njegovo bitje pred in po telovadbi. Ugotovili smo, da srček po telovadbi bije bolj veselo in zadovoljno ter na obraz nariše nasmeh smile. Trudili smo se jesti zdravo, pri čemer so nam na pomoč priskočile šolske kuharice. S pisanimi srčki smo okrasili tudi učilnico. Ob vseh dejavnostih smo se veselili in zabavali. Najbolj pa je pospešila bitje našega srca nagrada, ki smo jo prejeli za sodelovanje v projektu – ČISTO PRAVA NOGOMETNA ŽOGA. Žoga, skupaj z našimi srčki, že veselo skače po šolskem igrišču smile.

Karmen Vodopivec in Rahela Vrečko

V petek, 11.3.2022, smo si z učenci privoščili odhod na Gorenjsko. Po prihodu v Planico, smo se odpravili na pohod v Tamar. Na zasneženi poti so nas obdajali okoliški vršaci. Celo pot nas je spremljalo pravo zimsko vzdušje. Pri koči smo si vzeli nekaj časa za počitek, malico, nato pa smo se odpravili nazaj v Planico. Bil je lep zimski dan in .... Ah, vse je bilo kot mora biti.

Gregor Škafar

Učenci 2. r so odganjali zimo in prinašali srečo. V sodelovanju s Turističnim društvom Zadvor so rajali v dvorani zadružnega doma, peli, plesali in se veselili. Po super krofih in osvežilnem soku, ki jih je podarilo TD Zadvor, so odšli do bližnje pošte, črpalke in k nekaj hišam ter jim prinesli srečo za vse leto.

Učiteljice 2. r

V torek, 18. januarja 2022, so imeli učenci 6. b in 6. c tehniški dan. Z avtobusom so se odpeljali do Velenja. V spremstvu vodičev so učenci in spremljevalci v premogovnik vstopili podobno, kot so vanj vstopali rudarji v prejšnjem stoletju. Nadeli so si čelado in se po Starem jašku iz leta 1888 spustili 160 m v globino. V podzemnih rovih so si ogledali predstavitev, kako je potekalo delo rudarjev nekoč in kako poteka danes. Obisk so sklenili z vožnjo s podzemno železnico. Učenci so si ogledali tudi jezera, ki so nastala v okolici premogovnika zaradi udiranja površja.

Zapisala: Urša Lužar, koordinatorica tehniškega dne

Doslej smo v dveh etapah prehodili del Merjaščeve poti od Osnovne šole Sostro do Malega Lipoglava. Tokrat je bila na vrsti tretja, najbolj »divja« in dolga etapa, na kateri smo obiskali kar 10 vrhov. Zjutraj se nas je zbralo skoraj 40 pohodnikov, otrok, staršev in delavcev naše šole. Z izhodišča smo skozi vas Pance dosegli prve tri vrhove: Treščak (566 m), Jazbine (563 m) in Vodice (605 m). Sledil je globok spust v dolino Javorske reke. Po počitku na piknik prostoru pri strelišču smo se vzpeli na nasprotni breg, na naslednje tri vrhove Cirje, (512 m) Vrh za Apnišem (583 m) in Teličnica (651 m). Tu se nam je odprl lep pogled na naše, s soncem obsijane Alpe. Nad Ljubljansko kotino, torej tudi nad nami, pa so vztrajali oblaki. Po cesti smo se spustili skozi vas Ravno Brdo proti dolini Besnica, a smo že kmalu zavili navzgor in dosegli vrh Kogelj (578 m). Nadaljevali smo na Javorski preval in se vzpeli na Javorski vrh (641 m) nad vasjo Javor. Za konec smo se še kratko sprehodili na vrh Grmade (618 m) in naprej do koče na Žagarskem vrhu (627 m). Skupno smo prehodili 19 km, za kar smo porabili dobrih 6 ur. Učenci in tudi nekateri starši komaj čakajo na 4. etapo od Žagarskega vrha do Janč, ki je predvidena za 19. ali 20. marec. Vabljeni tudi vsi drugi, ki vas zanima.

Jože Drab

V sredo, 9.2.2022, smo se odpravili v Planico, kjer smo imeli organiziran zimski športni dan pod okriljem akcije Šolar na smuči (tek na smučeh). V prelepem vremenu in kulisi okoliških gora, so se učenci na igriv in zabaven način spoznavali z osnovami teka na smučeh. Nekaj časa smo namenili in izkoristili tudi za sankanje na bližnjem poligonu in prav vsi učenci so uživali in izkoristili dan na snegu. Naše nasmeške in dobro voljo, pa si lahko ogledate na fotografijah.

Gregor Škafar

V ponedeljek, 31. 1. smo z učenci 6. razredov odšli v zimsko šolo v naravi na Roglo. Veliko smučamo, dobro jemo, predvsem pa uživamo. Pošiljamo vam lepe zimske pozdrave!

Učenci 6. razredov in učitelji

Kaja Rolih, učenka 9. c razreda, se poleg šolskih obveznosti ukvarja tudi z ustvarjanjem iz lesa. O njenih spretnostih so poročali v oddaji Inodrom.
Pripevek si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/infodrom/174841409

Urša Lužar

Prejšnji teden je bila v našem 2.c razredu osrednja tema DRUGAČNOST. Ponedeljek smo pričeli s krasno pravljico Veveriček posebne sorte Svetlane Makarovič, sledilo je veliko pogovorov na temo razlik in podobnosti med ljudmi, otroci so pripovedovali o svojih izkušnjah... Čas med malico smo preko celega tedna izkoriščali za oglede odličnih posnetkov Firbcologov in Infodroma - otroke je zelo navdušil paraolimpijski prvak Darko Đurić. Pri športu smo se preizkusili v sedeči odbojki z balonom in aktivnostih z zavezanimi očmi. Največ smeha in navdušenja pa je zagotovo požela aktivnost pri likovni umetnosti in sicer slikanje z usti. Otroci so slikali s čopiči ter vodenimi barvami in sicer tako, da so čopiče lahko pomakali v barvo in vodo z roko, med samim slikanjem pa so morali držati čopič v ustih. Naš motiv je bil SANJSKA TORTA. Na koncu so učenci složno ugotovili, da je takšen način ustvarjanja veliiiiko težji, ter da so za svoje zdravo telo lahko še kako hvaležni.

Anja Divjak

Januarski izlet je bil sankaško obarvan. Pred šolo se nas je zbralo 42 otrok in odraslih. Z avtobusom smo se iz meglene Ljubljane zapeljali v Gozd Martuljek. Nebo je bilo brez oblačka in tudi premrzlo ni bilo. Vzeli smo vsak svoje sanke in se odpravili do sankališča, bivšega smučišča. Tu se je začelo zares. Vzpeli smo se po dobro zasneženi gozdni cesti v pobočju Kurjega vrha. Po dobrih dveh kilometrih smo prišli do predela Hrašne na koncu ceste (1010 m). Sledil je počitek z malico, nato pa smo se opremili za spust. Sprva je šlo zaradi položne ceste bolj počasi, nato pa vse hitreje in kar prehitro smo bili 250 m nižje, na vznožju ceste. Za konec so se otroci še sankali na bivšem smučišču. Kar prehitro je bilo treba nazaj na avtobus in domov v Ljubljano. Februarski izlet bo spet v naš konec. Čaka nas 3. del Merjaščeve poti.

Mentor: Jože Drab
Fotografije: Jože Drab, Domen Drab, Lea Cebe Podržaj

V 2. C-razredu se ta teden pogovarjamo o poklicih in danes nas je obiskal gospod Lovro Lah, očka naše učenke Ize, sicer pa igralec v gledališču Kolenc. Predstavil nam je svoj poklic IGRALEC ANIMATOR in nas več kot navdušil!!! V razred so prišle lutke iz predstave o Mačku Muriju, Bedanec in Sneguljčica, otroci so začarali strupeno jabolko in se učili žonglirati, na koncu pa so še skupaj zapeli in zaplesali. To je bila zares nepozabna izkušnja in uživali smo vsak trenutek. Iskrena hvala gospodu Lovru in upamo, da se še kdaj vidimo!

učiteljica Anja

V nedeljo smo se gorniki zbrali na koncu Podlipoglava. Kljub lenobnem, meglenem in hladnem jutru se nas je zbralo 42. Večinoma učenci, nekaj pa je bilo tudi staršev, učiteljev in gospa ravnateljica. Po kolovozu smo se povzpeli do vasi Brezje pri Lipoglavu in nato po gozdni cesti dosegli prve sončne žarke. Po zasneženem brezpotju smo se povzpeli na prvi vrh današnje poti - Povšnik (538 m). Sledil je zapis podatkov v knjižico Merjaščeva pot, prerisovanje znaka s table ter skupinsko fotografiranje. Z vrha smo se nekoliko spustili in nato vzpeli na Pugled (615 m), kjer nas je pričakal prečudovit »pugled« preko Ljubljanske kotline, ki se je še vedno kopala v megli, vse do zasneženih Alp s Triglavom. Osvojili smo še bližnji vrh Žernovec (559 m) in se skozi Veliki in Mali Lipoglav vzpeli še na Mali boršt (548 m). Sledil je le še spust do Podružnične šole Lipoglav, kjer so nam postregli topel čaj. Ob prihodu v megleno Ljubljano smo bili vsi hvaležni za prijetno preživet čas na sončku. Januarja gremo pa na sankaški izlet na Gorenjsko.

Mentorji: Urška Oven, Nina Penko in Jože Drab

Prvi sneg in zimske radosti učencev iz 2.c ;)

Anja Divjak

Letos je bilo tekmovanje zaradi zdravstvenih razmer precej okrnjeno. Ni bilo praktičnega dela z spretnostno vožnjo na kolesu, teoretični del pa so učenci opravili na računalnikih v on-line obliki na daljavo. Našo šolo, Avto moto društvo Moste in mesto Ljubljana je zastopalo 12 učenk in učencev šestih in sedmih razredov. Vseh tekmovalcev iz Slovenije je bilo 109, števila iz cele Evrope pa še ne vemo. Tekmovanje je bilo razdeljeno na tri dele. V prvem so učenci na podlagi slik odgovarjali na vprašanja iz cestno-prometnih predpisov. Sledil je prometni labirint, kjer so izbrati pravo pot od doma do šole. Tretji del je predstavljala slika, kjer so morali označiti vse kolesarje, ki ne vozijo v skladu s predpisi. Na koncu so še izdelovali odsevni obesek, ki ga bodo lahko nosil med vožnjo s kolesom. Vprašanja oz. naloge niso bile lahke in jih nihče od naših učencev ni opravil brez napak. Še najboljši so bili Maks Lunaček Goltes, Špela Metelko in Julija Puškarič. Rezultate si lahko ogledate spodaj. Skupni slovenski ali evropski rezultati niso bili objavljeni, tako da primerjave z drugimi (še) nimamo.

Jože Drab

Namesto planirane ture na Lipovec nad Trojanami, smo se tokrat podali na prvi del nove Merjaščeve poti. Zbralo se nas je kar 82 pohodnikov, od tega 49 šolskih otrok. Čeprav je bilo vreme oblačno, zagnanosti in dobre volje ni manjkalo vse do konca pohoda. Od OŠ Sostro smo se mimo cerkve na Urhu povzpeli na prvi cilj naše poti - Dobrunjski hrib (429 m). Nadaljevali smo po grebenu naprej proti vasi Orle. Ker ta leži že v sosednji občini smo pred vasjo zavili levo navzdol in osvojili še drugi vrh - Zadvorski hrib (401 m). Po trim stezi smo se spustili proti Brunarici Zadvor, a še prej zavili desno do Podmolniške ceste. Po Mareški poti smo dosegli vznožje Marenčka. Pot nanj se strmo vzpne, a je na sreči strmina kratka. Z Marenčka (415 m) smo sestopili Podmolnik in se preko Završja vzpeli na Molnik (582 m), najvišjo točko današnje poti. Sestopili smo v dolino Brezniškega potoka, kjer se Merjaščeva pot nadaljuje proti vasi Brezje. Tu se začne drugi del poti, ki ga bomo obiskali v decembru. Za 15 km dolgo pot smo potrebovali skupaj s postanki okoli 5 ur. Tisti, ki smo šli še peš nazaj v šolo skozi Podlipoglav in Sadinjo vas, pa še 4 km in eno uro več.

Jože Drab

Letos septembra smo z nadarjenimi učenci naše šole pod vodstvom učiteljev Urše Lužar in Jožeta Draba v šolskem okolišu OŠ Sostro v Ljubljani opremili 33 vrhov z ličnimi informativnimi tablicami z imenom vrha in nadmorsko višino. V začetku novembra pa je izšla knjižica po Merjaščevi poti. Pot povezuje 33 vrhov v okolici OŠ Sostro, obenem pa obišče še vse štiri podružnične šole. Prične se pri OŠ Sostro in konča na skrajnem jugovzhodnem robu Ljubljanske občine, na vrhu Kržareja pri Malem vrhu. Takšno ime je dobila, ker lahko pogosto na njej srečamo divje svinje. Celotna pot je dolga slabih 80 km in ni posebej označena. Večinoma hodimo po označenih poteh in cestah, včasih po neoznačenih poteh in kolovozih, nekajkrat pa kar po brezpotju. V knjižici ima vsak vrh svojo stran za podatke in vtise, ter prostor za simbol, ki ga najdemo na tablah na vrhu in ga prerišemo (žigov na vrhovih namreč ni). Celotna pot je kratko opisana, priložen pa je tudi zemljevid poti. Knjižica, ki sta jo sofinancirala Četrtna skupnost Sostro in OŠ Sostro je brezplačna, zaželeni pa so prostovoljni prispevki nekaj evrov za končni izlet otrok gorniškega krožka poleti 2022. Knjižico lahko dobite v tajništvu OŠ Sostro, pri učitelju Jožetu Drabu, ki je tudi njen avtor v kratkem pa tudi na Turističnem društvu Zadvor in v pisarni Planinskega društva Ljubljana Matica.

Jože Drab

SEZNAM VRHOV:


Dobrunjski hrib, 429 m
Zadvorski hrib, 401 m
Marenček, 415 m
Molnik, 582 mPovšnik, 538 m
Pugled, 615 m
Žernovec, 559 m
Mali Boršt, 548 m
Treščak, 566 m
Jazbine, 563 m
Vodice, 605 m
Cirje, 512 m
Vrh za Apnišem, 583 m
Teličnica, 651 m
Kogelj, 578 m
Javorski vrh, 641 m
Grmada, 618 m
Žagarski vrh, 627 m
Babna gora, 544 m
Debni vrh, 530 m
Stari grad, 451 m
Grmadnik, 559 m
Vrhovčev hrib, 632 m
Tičenca, 684 m
Zavrh, 718 m
Janški hrib, 794 m
Vrh zidu (Mancin vrh), 747 m
Brezovo brdo, 686 m
Lanišče, 681 m
Prežganjski hrib, 658 m
Gabrke, 604 m
Strmica, 608 m
Kržareja, 707 m

V sredo, 13.10.2021, je v Jamskem dvorcu v Postojni potekalo državno tekmovanje iz Zlate kuhalnice, ki so se ga udeležili mladi kuharji iz devetih osnovnih šol. Naše učenke Tjaša Kristan, Zarja Čibej, Ana Zupančič in Tara Vene so osvojile srebrno priznanje. Pripravile so: ples pirine rižote s piščancem in zelenjavo ter solatno rapsodijo s sezamovim posipom. S pomočjo recepta lahko tudi sami pripravite omenjeni jedi.
Čestitke učenkam!

mentorica: Dominika Slokar De Lorenzi

Od spomladi do jeseni je 17 učencev osmih in devetih razredov sodelovalo pri projektu označitve markantnejših vrhov v okolici osnovne šole Sostro. Pred poletnimi počitnicami so naredili table, v jesenskem času pa jih namestili. Šolski okoliš Osnovne šole se razprostira na jugovzhodu Mestne občine Ljubljana (MOL). Je precej obsežen in hribovit, saj tu lahko najdemo kar 85 vrhov, ki so med najvišjimi v MOL. Najvišji vrh je Janški hrib z 794 m nadmorske višine. Hribovje je sicer del Posavskega hribovja. Izmed 85 so izbrali 33 vrhov, ki jih priporočajo za obisk. Na vseh 33 vrhov so postavili lesene tablice z znakom OŠ Sostro, imenom vrha in nadmorsko višino ter simbolom za vrh. Ta lahko služi namesto žiga za vse, ki bodo izpolnjevali knjižico. Za postavitev tablic na vrhove so predhodno pridobili soglasja lastnikov. Za vsa soglasja se lastnikom zemljišč lepo zahvaljujejo. Vse vrhove so povezali v vezno pot. Poimenovali so jo »Merjaščeva pot«, saj lahko na tem območju pogosto srečamo merjasce. Pot so zasnovali tako, da se prične na centralni OŠ Sostro, poteka mimo vseh štirih podružničnih šol (PŠ Lipoglav, PŠ Besnica, PŠ Janče in PŠ Prežganje) ter nikoli ne prečka občinske meje. Skupno je pot dolga okoli 78 km in ima okoli 3700 m vzpona. Zanjo bi potrebovali okoli 22 ur hoje brez daljših počitkov. Do konca leta bodo naredili tudi knjižico Merjaščeva pot, ki bo pohodnikom služila kot dnevnik poti. V njej bo podroben opis vezne poti med vrhovi, zemljevid, opis vsakega izmed vrhov in prostor za zaznamke pohodnikov. Učenci so pri projektu še bolje spoznali domačo okolico, se ob tem učili tehničnih veščin, se gibali na svežem zraku, se učili sodelovanja in orientacije. Ker je bil projekt opažen tudi s strani televizije in radia, so učenci urili nastopanje pred kamero in mikrofonom. Vabljeni tudi vi k osvajanju Merjaščeve poti z zavestjo, da bo mir in lepota narave še vedno prvina tega območja.
SEZNAM VRHOV
1. Dobrunjski hrib, 430 m
2. Zadvorski hrib, 387 m
3. Marenček, 415 m
4. Molnik, 582 m
5. Povšnik, 538 m
6. Pugled, 615 m
7. Žernovec, 559 m
8. Mali Boršt, 548 m
9. Treščak, 566 m
10. Jazbine, 563 m
11. Vodice, 605 m
12. Cirje, 512 m
13. Vrh za Apnišem, 583 m
14. Teličnica, 651 m
15. Kogelj, 578 m
16. Javorski vrh, 641 m
17. Grmada, 618 m
18. Žagarski vrh, 627 m
19. Babna gora, 544 m
20. Debni vrh, 530 m
21. Stari grad, 451 m
22. Grmadnik, 559 m
23. Vrhovčev hrib, 632 m
24. Tičenca, 684 m
25. Zavrh, 718 m
26. Janški hrib, 794 m
27. Vrh zidu (Mancin vrh), 747 m
28. Brezovo brdo, 686 m
29. Lanišče, 681 m
30. Prežganjski hrib, 658 m
31. Gabrke, 604 m
32. Strmica, 608 m
33. Kržareja, 707 m

Avtorja besedila: Urša Lužar, Jože Drab, učitelja na osnovni šoli Sostro
Avtorji fotografij: Urša Lužar, Jože Drab, Neža Likovič

V torek, 12. 10. 2021, sta nam uro športa popestrila igralca 17 kratnih državnih prvakov v odbojki reprezentant Alen Šket in Nemanja Peruničić. Učencem sta pokazala veščine odbojkarske igre, vključila učence v vadbo odbojke z različnimi igrami in vajami, ob koncu šolske ure pa je bilo seveda obvezno slikanje in podpisovanje avtogramov. Odlična izkušnja za nas in se že veselimo povabila s strani ACH-ja na ogled evropske tekme v Tivoliju.

Gregor Škafar

Tema letošnjega tedna otroka je RAZIGRAN UŽIVAJ DAN. Tega smo se držali tudi v 1. c razredu. Naj vas ne skrbi, na učenje nismo pozabili, smo si ga pa popestrili.  Čas smo si vzeli za žabjo pravljico, ki je v učilnico prinesla kup malih žabic, odmore smo izkoristili za športne igre, ki smo jih vsak dan določali z metanjem kocke. Igre na svežem zraku ni ustavilo niti malce slabše vreme. Kako razigrani smo bili, lahko preverite v galeriji slik.

Razigran pozdrav vam pošilja 1. c in učiteljici Karmen in Rahela.

Tako kot skrbimo za telo, da je zdravo, je pomembno, da skrbimo tudi za našo dušo in duha. Kot pravi že stari rek: »Zdrav duh v zdravem telesu«. Vsako leto 10. oktobra obeležujemo dan duševnega zdravja, s čimer želimo razširiti zavedanje o pomenu in pomembnosti duševnega zdravja. V ta namen smo oblikovali na šoli drevo počutja. Pisanost drevesnega listja predstavlja raznolikost našega počutja in čustev. Vsak na šoli lahko izbere barvo listka in s tem izrazi svoje počutje oz. čustvo ter tako doda svoj pečat v skupno raznolikost.

šolska svetovalna služba, Lucija Brecelj in Lina Šinkovec

Za nami je prijetna sobota, saj smo z Gorniškim krožkom opravili že drugi izlet. Tokrat smo se odpravili na Gorenjsko do vasi Gozd-Martuljek. Voznika avtobusa in kombija sta 57 otrok in 4 vodnike oz. mentorje varno pripeljala do izhodišča v bližini mostu čez reko Savo Dolinko. Tam nas je že čakal še en vodnik PD Ljubljana Matica. Vsi skupaj smo se skozi sotesko po zanimivi poti ob Martuljškem potoku v dobri uri povzpeli mimo Spodnjega Martuljkovega slapa (850 m) do Ingotove koče na planini Jesenje (939 m). Po krajšem postanku je 14 učencev zdvema vodnikoma odhitelo do skritega Zgornjega Martuljkovega slapa (1150 m). Dosegli so ga v slabi uri in zadnji del preplezali ob jeklenicah in klinih. Seveda so vsi imeli varovalno opremo (čelada, plazalni pas in samovarovalni komplet). Na koncu so še preskočili potok in končali pod mogočnimi stenami, tik pod slapom. Med čakanjem na "plezalce" smo se ostali odpočili, se okrepčali, poigrali in odšli do večje kapele mimo "Mame lipe in 7 hčera". Pri kapeli so bili skoraj vsi zelo aktivni celo šolsko uro. Zlagali so možice iz kamnov, gradili mostove in jezove, skakali čez vodo, se lovili in sprostili veliko otroške energije. Že opazovanje vsega tega, prikliče nasmeh na obraz. Ravno ob postavljanju kolone za štetje pred odhodom so iz gozdička pritekli učenci, ki so bili na Zgornjem Martuljkovem slapu. Odhiteli so do koče, saj so bili že pošteno lačni, mi pa smo se odpravili v dolino, kjer smo se čez dobro uro spet združili, saj so "plezalci" ubrali bližnjico do avtobusa. Zadovoljni smo se odpeljali nazaj v Ljubljano in komaj čakamo na naslednji izlet, ki bo 13. novembra.

Mentorja Jože Drab in Urška Oven

»Razigran uživaj dan!« je bila letošnja tema tedna otroka, ki se obeležuje v prvem tednu oktobra. Igra in igranje prinašata veselje in sproščenost, burita domišljijo, nas povezujeta in navdihujeta. Tudi odrasli ne bi smeli pozabiti na igrivost, saj je to eden najmočnejših osebnih virov moči, ki nam lahko izjemno pomaga v času strahu in pritiskov. Prav igra je bila rdeča nit tedna otroka, ki smo ga obeležili v oddelkih prvega razreda podaljšanega bivanja. Učenci in učenke so se cel teden zabavali, igrali in ustvarjali. Začeli smo s ponedeljkom, ko smo učiteljice na hodniku postavile gibalno pot. Na njej so učenci lahko preizkusili svojo spretnost in koordinacijo. Nato pa so si vsak dan iz vsakdanjih predmetov in odpadnega materiala izdelali eno igračko. Kaj vse so ustvarili in kako zabavno je bilo, si lahko ogledate v galeriji.

Pripravila Katja Kovačič

TEDEN OTROKA, 4. - 8. oktober 2021: https://video.arnes.si/watch/07yvh12dp92x

V torek, 5. 10. 2021, smo v šoli tradicionalno obeležili Svetovni dan učiteljev. Šolsko avlo so krasili portreti učiteljev, ki so jih po lastni domišljiji in navdihu ustvarili učenci, nato pa so jih v zgodnjem torkovem jutru še presenetili in jim razdelili sladke paketke, obogatene z voščilnicami, ki so jih naredili prav zanje. Na obraze so pričarali veliko nasmeškov in poskrbeli za prijeten začetek dneva.

Julijana Zorko Škrabl in Tjaša Ivančič

Z 2. c se peljemo z avtobusom iz poštarskega muzeja. Z učiteljico Anjo se spogledava in rečeva: »Dobro, zdaj jim pa lahko poveva.« In naznaniva, da bomo čez dva dni spali v šoli. Prvi odziv: navdušenje. Drugi odziv: domišljija začne delati – ali bomo imeli »pižama party«, ali bomo šli sploh spat, ali se bomo jedli pokovko … Še in še vprašanj je sledilo, na katerih še ni bilo odgovorov, vendar smo vsi vedeli, da bo to noč, ki bo ostala še dolgo v spominu. Ura je malo pred šesto zvečer. Čakava pri vhodu v šolo in kmalu zagledava otroke s stvarmi za prespati, večjimi in težjimi kot oni sami. Vsi so polni pričakovanj in veselja, da bodo doživeli edinstveno dogodivščino. Takoj za njimi so tudi starši, ki ne vedo, ali so veseli, ker so njihovi otroci veseli ali ker bodo imeli en večer v manjši zasedbi. Najprej je sledila selitev v razred – hop nahrbtnik in ogromno vrečo na rame in gremo. Ker prazna vreča ne stoji pokonci, smo si pripravili večerjo. Seveda smo morali najprej postaviti ogenj, če smo želeli jesti pečene hrenovke na ognju in twist, tj. kruh, pečen nad ognjem. Vsak je želel, da bi bilo pečeno čim prej, zato so bile hrenovke in kruh ves čas potiskanje pred najine oči, a večinoma so bile najine besede: »Ni še pečeno.« Smo se naučili, da je treba za dobre stvari potrpeti. Po sitih želodcih je sledilo petje ob spremljavi kitare – zvok mladih grl se je slišal pod celim obokom šole in niti malo nas ni motilo, da je deževalo, ker ko si srečen, tleskneš s prsti razigran … Ko pri nekomu prespiš, je vedno zabavno. In tudi v šoli ne sme manjkati zabave, zato smo si priredili kratek ples v pižamah in ogled filma Ratatouille ob pokovki. Vrhunec večera pa je bil nočni ogled šole. Ena svetilka, 2 učitelja, 18 učencev in morda še kakšen duh na šoli. Videli smo le veliko vitrino škorpijonov, ki so bili glavna atrakcija večera ter da je v eni od učilnic sam od sebe padel stol na tla. Ura je skoraj deset. Čas je za ščetkanje zob, spanje in sanjanje o naslednji noči v šoli.

Jan Gačnik, učitelj podaljšanega bivanja v 2. c, in Anja Divjak, razredničarka

Zadnji dan v Evropskem tednu športa je potekalo v hribovju pri Črnučah v Ljubljani državno prvenstvo v orientacijskem teku za posameznike. Tekmovalci so morali v čim krajšem času najti 13 kontrolnih točk, bolj ali manj skritih v gozdu in priteči v cilj. Idealna linija je bila dolga slabe 3 km. Naša šola se je tekmovanja udeležila s tremi učenkami. Na trenutke so se uspešno kosale z vrstnicami, katere večina jih trenira v orientacijskih klubih. Boljšo uvrstitev so jim odnesle posamezne kontrolne točke, ki so jih predolgo iskale. Pozna se pomanjkanje izkušenj na podobnih tekmah. Kljub vsemu so dale vse od sebe, našle vse kontrolne točke in se solidno uvrstile. Med 42 tekmovalkami so zasedle:
- Taja Bertalanič – 18. mesto
- Eva Grad Rome - 28. mesto
- Klara Pestotnik Sedej – 29. mesto

Mentor: Jože Drab

K O N Č N O! Trikrat načrtovan izlet na Nanos je bil odpovedan ali spremenjen. Vreme ali korona sta imela to moč, da smo bili primorani spremeniti cilj ali odpovedati izlet. Tokrat nam je uspelo! Štirideset otrok in pet spremljevalcev se nas je zbralo pred šolo že pred osmo uro zjutraj. Ob devetih smo že korakali po vznožju Nanosa. Do razcepa lažje in zahtevnejše poti smo naredili ravno toliko vzpona, da smo se dobro ogreli. Deset učencev in dva odrasla so odhiteli po strmejši poti, kjer so morali tudi malo poplezati po skalah. Ostali smo se korak za korakom bližali cilju po lažji, a daljši poti mimo cerkvice Sv. Hieronima. Kar nekajkrat smo zadaj hodečim prepustili vodenje skupine, da je šlo hitreje. Veselje ob prihodu k Vojkovi koči na Nanosu se je videlo in čutilo. Sledil je počitek, malica in spostitev ob klepetu. Opoldne smo z nekaj koraki dosegli Plešo, kjer je sledilo skupinsko fotografiranje. Zaradi mrčastega vremena se Triglav in morje nista videla. Še pogled ali dva čez rob v dolino in odhod proti Furlanovem zavetišču na Abramu. Po dobrih dveh urah hoje po Nanoški planoti smo prišli do obljubljenega presenečenja. Videli smo čisto pravega rjavega medveda, ki tam domuje že več kot dvajset let. Nekaj se nas je okrepčalo s pijačo, drugi z ostanki sendvičev, bombice z neusahljivo energijo pa so zaigrale nogomet na bližnjem travniku. Vožnja proti domu se je zavlekla, saj je ovinkasta cesta do Vipave trajala tako dolgo, da je bilo nekaterim že slabo. Nato smo se peljali po avtocesti, ki smo jo opazovali z roba na Pleši. Ob malo kasnejšem prihodu pred šolo od načrtovanega so nas bili starši še bolj veseli. Za nami je prvi izlet. Na drugega se podamo že čez dva tedna.

Mentorja Urška Oven in Jože Drab

V četrtek, 23. septembra 2021, so se učenci prvih razredov v okviru dneva slovenskega športa pridružili najbolj množičnemu teku v Sloveniji – Množični tek otrok 2021 s sloganom »Začni mlad, tekmuj pošteno«, ki ga organizira Atletska zveza Slovenije. Tekli so na 100m, kar je tudi uradna atletska disciplina. S tem so se pridružili skoraj 25.000 otrokom iz celotne Slovenije, ki so ta dan tako kot mi sodelovali v akciji. Na koncu je prav vsak izmed udeležencev prejel tudi priznanje za sodelovanje.

Katja Kovačič

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Glavna tema kampanje ostaja BEACTIVE (ang. bodi aktiven), njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto. Evropski teden športa je v Sloveniji letos potekal med 23. in 30. septembrom 2021. Vanj smo se vključili tudi na OŠ Sostro. V tem tednu so bili učenci vsak dan telesno aktivni. Opravljali so različne športne naloge (tek, hoja v naravi, igre z žogo, ples, štafetne igre ipd.). Za uspešno opravljene naloge so učenci prejeli čestitko in žitno ploščico. S tem projektom želimo učitelji učencem še bolj približati šport in da redna športna vadba postane del njihovega vsakdana.

Petra Florjančič
koordinatorica projekta

21. september je Organizacija združenih narodov razglasila za mednarodni dan miru.To naj bi bil dan, ko bi povsod zavladal mir, oboroženi in drugi spopadi pa naj bi se prekinili. Cilj mednarodnega dneva miru je, da se med ljudmi razširi vest o tem, da obstaja alternativa vojnemu stanju in da je možen tudi svet, v katerem vlada mir. Tudi na naši šoli smo obeležili ta dan. Učenci in učenke so v času podaljšanega bivanja razmišljali o tem, kaj jim mir pomeni, kaj si želijo ob tem dnevu ter, kako bi lahko mogoče sami prispevali k miru na svetu. Nastali so čudoviti izdelki polni lepih misli in želja.

Pripravila učiteljica Katja Kovačič

Dne, 15. 9. 2021, je na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radovljica potekalo regijsko tekmovanje za Zlato kuhalnico 2021, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Vsaka ekipa je pripravila dve jedi: pirino rižoto in sestavljeno solato. Našo šolo so zastopale Zarja Čibej, Tara Vene, Ana Zupančič in Tjaša Kristan iz 9. a razreda. Učenke so dosegle zlato priznanje ter vstopnico za državno tekmovanje Zlate kuhalnice, ki bo potekalo v oktobru v sklopu 68. Gostinsko turističnega zbora Slovenije v Postojni. Iskrene čestitke učenkam!

Mentorica: Dominika Slokar De Lorenzi

Skupina učencev 8. in 9. razreda se je v petek odpravila na naravoslovni raziskovalni tabor v Planico. Učenci so preko samostojnega terenskega dela in raziskovanja analizirali vode, prst ter gozd.

Mentorici: Simona Hribar Kojc, Dominika Slokar De Lorenzi

 

Današnjih ogledov: 1
Skupno št. ogledov: 2.040

Dostopnost