Skoči na glavno vsebino

Galerija dejavnosti

Osnovna šola Sostro bo v prihodnjem šolskem letu praznovala 110. obletnico. Ob tem visokem jubileju smo želeli obeležiti in se spomniti ne le izjemnega prispevka te ustanove k izobraževanju mladih generacij, temveč tudi njenega pomena za kulturno dediščino tega območja. Šola je namreč že od samega začetka del bogate kulturne zgodovine našega kraja ter je bila pomembna točka za razvoj lokalne skupnosti. Ob tej priložnosti je pomembno, da se zavemo pomena ohranjanja in negovanja kulturne dediščine, njenega pomena za preteklost, sedanjost in prihodnost ter to znanje in vrednote predamo našim učenkam in učencem ter vsem generacijam, ki prihajajo za nami.
S tem v mislih smo se na Osnovni šoli Sostro odločili, da v okviru projekta Dediščina v rokah mladih kot spomenik posvojimo stavbo naše šole. Skozi projekt smo želeli ozavestiti in približati kulturno dediščino najmlajšim ter jim omogočiti aktivno vključevanje v soustvarjanje kulturne dediščine. Osnovna šola Sostro se je skozi leta razvijala v pomemben izobraževalni in kulturni center, kjer so se odvijali številni dogodki, aktivnosti, prireditve, razstave ter koncerti, ki so povezovali ljudi in krepili skupnost.
Ob začetku projekta Dediščina v rokah mladih so učenci od prvega do petega razreda pri pouku spoznavali in odkrivali zgodovino naše šole vse od postavitve prvih temeljev do danes. Ogledali so si predstavitev, ki je preko fotografij in zapisov prikazovala zgodovino in razvoj šole, se pogovarjali o vrednosti, ki jo taka stavba nosi ter, kako pomembno je, da se je zavedamo in jo ohranjamo. Učenci so nato pri pouku likovne umetnosti ustvarili slike, ki smo jih v aprilu razstavili na šoli. V tem času so učenci 4. razredov obiskali tudi Državni zbor republike Slovenije in se tam srečali s predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Seznanili so jo s projektom Dediščina v rokah mladih in ji v spomin podarili eno izmed slik Osnovne šole Sostro, ki je nastala v okviru projekta.
Obsežna razstava slik naše osnovne šole je tako postala del kulturne dediščine našega kraja ter je obenem prikazala, kako pomembno je vključevanje najmlajših v ohranjanje in soustvarjanje kulturne dediščine. Projekt Dediščina v rokah mladih je pritegnil veliko zanimanje med učenci in jim omogočil, da so se na praktičen način povezali z zgodovino in pomembnostjo stavbe naše šole. Hvaležni smo vsem, ki so pri projektu sodelovali in omogočili njegovo uspešno izvedbo.

Koordinatorici projekta:
Katja Kovačič in Julijana Zorko Škrabl

  • UNESCO - Dediščina v rokah mladih - 110 let Osnovne šole sostro

 

Današnjih ogledov: 61
Skupno št. ogledov: 34.886

Dostopnost