Skoči na glavno vsebino

Galerija dejavnosti

Ali poznate stare slovenske pregovore o hrani?

- Po jutru se dan pozna.
- Ne pozabite na zajtrk, saj prazna vreča ne stoji pokonci.
- Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač.
- Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.
- Jabolko je zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer pa svinčeno.
Najbrž ni naključje, da se toliko slovenskih pregovorov o zdravi hrani navezuje prav na zajtrk. Kdor zajtrkuje, skrbi za svoje zdravje, saj že zjutraj zagotovi telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotavlja telesu dovolj gradbenih snovi, pomembnih za zdravo rast in razvoj.
Danes smo otroci in odrasli v šoli zajtrkovali, kar so nam pripravili v šolski kuhinji: poleg tradicionalnega meda in marmelade smo poskušali različne namaze (tunin, jajčni, drobnjakov, fižolov, korenčkov, avokadov), kosmiče, jogurte, sadje in zelenjavo.
Učenci, naj zajtrk postane vsakodnevna zdrava navada.
Vsako leto 3. petek v novembru obeležujemo tudi dan slovenske hrane. Zato so nam v šolski kuhinji poleg slovenskega zajtrka in malice, skuhali tudi okusno enolončnico z imenom »šara« in pehtranovo pecivo. Obe jedi sta tradicionalni za naš okoliš, sestavine pa so pridelane in predelane v Sloveniji.
Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane si lahko preberete: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Tjaša Hitti org. šolske prehrane

  • Dejavnosti 2023-24 »
  • TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN DAN SLOVENSKE HRANE, 17. NOVEMBER 2023

 

Današnjih ogledov: 60
Skupno št. ogledov: 34.885

Dostopnost