Skoči na glavno vsebino


Marec
Odzvali smo se na pobudo staršev, da bi v šoli mesečno predlagali temo meseca.
Namen akcije je spodbujanje pogovora med otroki in starši oz. odraslimi o pomembnih temah, ki zadevajo vse nas.
Na sliki teme meseca so zbrani predlogi vprašanja, o katerih lahko razpravljate, prilagamo pa tudi nekaj uporabnih povezav do posnetkov oz. prispevkov, ki so se nam zdeli zanimivi in koristni kot izhodišče za pogovor.Odzvali smo se na pobudo staršev, da bi v šoli mesečno predlagali temo meseca.
Namen akcije je spodbujanje pogovora med otroki in starši oz. odraslimi o pomembnih temah, ki zadevajo vse nas.
Na sliki teme meseca so zbrani predlogi vprašanja, o katerih lahko razpravljate, prilagamo pa tudi nekaj uporabnih povezav do posnetkov oz. prispevkov, ki so se nam zdeli zanimivi in koristni kot izhodišče za pogovor.
Pred vami je tema meseca marec – STARŠEVSTVO IN POSTAVLJANJE MEJA OTROKU.

Prispevki:
 – https://socuten.si/wp-content/uploads/2018/10/eKnjiga_postavljanje-meja.pdf
 – https://dc-mir.si/2021/ko-postavljamo-meje-otroku-mu-s-tem-pokazemo-da-je-za-nas-pomemben/
 – http://www.prima-pomoc.si/sl/blog/razvajenost-meje-razvajen-otrok-je-nesre%C4%8Den-otrok
 – http://korakkotroku.si/teme/vzgojni-stili
 – https://www.mojpsihoterapevt.si/clanek/Postavljanje-meja-ali-izsiljevanje-pri-otrocih/id/108

Videi:
 – https://www.youtube.com/watch?v=EUJR_LTTBTM
 – https://www.youtube.com/watch?v=l5sIylYk8cY
 – https://www.youtube.com/watch?v=l9AD3MrCCvQ
 – https://www.youtube.com/watch?v=PefKsKqDa4s

Za spodbudo:
Postavljanje meja je ena od veščin, ki je za odnos med staršem in otrokom izjemnega pomena. Izjemnega pomena je tudi za zdrav otrokov razvoj. Hkrati pa je to veščina, s katero imajo/imamo starši največ izzivov in ki pri starših izzove mnogo bolečih občutkov.
Otrok, ki staršu zaupa, ki se ob njem počuti varnega in sprejetega, mu bo veliko lažje sledil kot pa otrok, ki se ob staršu ne počuti varnega in sprejetega. Starš, ki je ‘pozitivna’ avtoriteta (ki si prizadeva biti iskren, pristen, oseben, spoštljiv, ki zna biti odločen in vztrajen, ki prizna svoje napake, ki se trudi biti zgled, ki zmore sklepati kompromise,…), bo otroka veliko lažje vodil kot pa starš, ki se poslužuje raznih kazni, groženj in sile.
Naučite se reči NE spoštljivo in odločno.
Gradite torej pristen odnos s svojim otrokom, bodite ‘pozitivna’ avtoriteta, saj otrok ne upošteva meje, ki je bila postavljena, temveč upošteva človeka, ki je mejo postavil.
Otrok veliko lažje sprejme mejo, če smo do njega sočutni. Če razumemo, kaj se v njem dogaja. Če ga slišimo. Če razumemo njegove potrebe ali želje. Pomembno je upoštevati tudi temperament otroka.
Otroci imajo, ravno tako kot odrasli, svoja lastna čustva in se morajo naučiti prevzeti odgovornost za njih. Lahko jim ponudimo tolažbo in podporo, če pa rešujemo njihove probleme namesto njih samih, jim delamo slabo uslugo.

Z vztrajnim in doslednim postavljanjem meja otroka naučimo samokontrole ter ponotranjenje/razumevanje pravil in vrednot, da bo neodvisno uspešno sodeloval v mnogih novih situacijah v prihodnosti.

Aktiv šolske svetovalne službe

 

Današnjih ogledov: 1
Skupno št. ogledov: 147

Dostopnost