Skoči na glavno vsebino

2022-23

V petek, 23. 6. 2023, smo v duhu celoletnega dela in vztrajnosti zadnji šolski dan zaključili s prireditvijo ob dnevu državnosti. Premalo minut za vse naše učence in njihove hobije. Dobra glasba. Ustvarjalni trenutki. Zadovoljni učenci. Čakajoči na prislužene počitnice.
Odhajamo na zaslužene počitnice hobijem naproti!

V imenu učencev učiteljica Lea Cebe Podržaj

Vroč poletni dan so nam 22. junija popestrili gasilci PGD Sostro in nam pričarali nepozabno vodno doživetje!

Učenci in učitelji OŠ Sostro

V četrtek, 22. 6. 2023, je na OŠ Turnišče potekala finalna prireditev Žogarije, kjer so nastopale OŠ Bakovci, OŠ Rinža, OŠ Turnišče in učenci naše šole. Res nas ni zeblo, saj so bile temperature peklenske, ampak ob super organizaciji in izvrstnem vzdušju se je lažje tekmovalo. Otroci so se pomerili v nogometu 3 na 3, kvizu znanja in spretnostnih igrah. Učenci naše šole so izvrstno opravili svoje delo in z naskokom osvojili 1. mesto. ČESTITAMO!

Gregor Škafar

V nedeljo, 18. 6. 2023, sta rojstni dan slavili kar dve domači društvi, Turistično društvo Zadvor že 50. obletnico, Sadjarsko vrtnarsko društvo Janez Evangelist Krek Sostro pa 30. obletnico. Voščili smo jima tudi učenci naše šole. Šestošolci Klara, Anastasija, Franka in Nejc so predstavili svoje literarne prispevke z naslovom Tu sem doma in Rad imam kraj, kjer živim.

Katarina Leban Škoda

Tudi to šolsko leto smo na naši OŠ Sostro izvajali usposabljanje za pridobitev kolesarskega izpita. Še več, poleg petošolcev so del izpita že letos opravljali tudi četrtošolci. In rezultati so dokaj dobri.
V petih razredih smo tako dobili 84 novih kolesarjev z izpitom, od skupno 96, kolikor jih hodi v 5. razred, kar predstavlja 88 % uspešnost. Učenci so morali najprej opravljati teoretični del izpita na računalnikih, kjer so dokazali poznavanje cestno-prometnih predpisov. Nato so pokazali svojo spretnost pri vožnji kolesa skozi kolesarski poligon in vozili v okolici OŠ Sostro. Na koncu so morali dokazati, da so na kolesu sposobni samostojne in varne vožnje v vsakdanjem prometu.
V četrtih razredih so učenci opravljali letos le teoretični del, ostalo pa bodo v naslednjem šolskem letu, v jeseni.

Mentorja Jože Drab, Tone Vogler

Zaključni izlet gorniškega krožka smo izvedli skupaj s starši, sorodniki in prijatelji otrok. Skupaj nas je bilo kar 67 udeležencev. In kljub grozečemu vremenu (zjutraj je še deževalo) ni izleta odpovedal nihče od prijavljenih.
S soriške planine smo se najprej vzpeli mimo stare vojašnice, ki jo danes uporabljajo za ovčji hlev. Po rahlem spustu smo se vzpeli na vrh Možica, 1602 m. Za nagrado in pogum pri udeležbi na današnji turi so vsi prisotni učenci gorniškega krožka prejeli nagrado v obliki čokolade. Štirje učenci, ki so se v tem šolskem letu udeležili vseh desetih izletov, so prejeli 300 g čokolade, ostali 100 g.
Možic sicer slovi kot izreden razglednik, a zaradi oblakov nismo imeli pretirano lepega razgleda. Smo pa zato raziskovali podzemlje Rupnikove linije na nekdanji Rapalski meji med Italijo in Staro Jugoslavijo. Številni bunkerji so prevrtali mnoge vrhove v okolici, tudi Slatnik, ki je z 1609 m celo višji od Možica. Vračali smo se po razglednem grebenu Slatnika mimo Lajnarja.
Izlet smo končali vsi zadovoljni, saj je vreme zdržalo, celo sonce smo imeli. S starši smo imeli med potjo tudi sestanek, kjer smo se pogovorili o dosedanjem deli gorniškega krožka in delu v naslednjem šolskem letu. Naj zaupava: septembra gremo na vrh Dobrač (2166 m) v Avstriji!

Mentorja: Jože in Blaž

Možic 2023 - https://video.arnes.si/watch/4vd74pmlqt10

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet Turistična vzgoja so v torek, 6. 6 pripravili ekskurzijo v Prekmurje. Učenci so sami izbrali in pripravili program in nanj povabili sošolce in prijatelje. Ogledali smo si proizvodnjo orhidej Ocean Orchids, se ustavili ob Bukovniškem jezeru, premikali vodo s pomočjo misli v interaktivnem muzeju Expano in raziskovali Mursko Soboto.

Se vidimo prihodnje šolsko leto pri izbirnem predmetu Turistična vzgoja.

Nina Zupanc

Da je igranje namiznega tenisa na naši šoli izredno priljubljena dejavnost, dokazujejo številni učenci, ki vztrajno merijo moči in sposobnosti med šolskimi odmori v šolski avli. Nekateri med njimi so pravi mojstri. Ti so se v sredo, 7. 6. 2023, pomerili v šolski telovadnici na Masters turnirju v namiznem tenisu OŠ Sostro.
Pomerili so se učenci in učitelji. Dvoboji so bili na trenutke napeti, a vzdušje kljub temu spodbudno in prijazno. Na koncu so vsi udeleženci prejeli priznanja ter priložnostne nagrade. Seveda smo se pocrkljali tudi s pico ter torto, katere rezanje je pripadlo zmagovalcu turnirja Boru Brodnjaku.
Rezultati turnirja so sledeči:
1. mesto: Bor Brodnjak, 9. b
2. mesto: Lovro Ažman, 8. b
3. mesto: Aleksander Ivić Višnikar, 6. c
4. mesto: Tilen Jenko, 8. c
5. mesto: Ažbe Bricelj, 9. c
6. mesto: Tomaž Matos, 6. d
7. mesto: Jaka Klančič, 9. c
8. mesto: Žan Porenta, 7. a
9. mesto: Žan Rabič Žabjek, 9. c
10. mesto: Jure Srebot, 7. a
11. mesto: Aldin Sedić, 6. c
12. mesto: Jan Pančur, 7. a
1. mesto v kategoriji učiteljev: učitelj Tomaž Božič Nosan
2. mesto v kategoriji učiteljev: učiteljica Maša Dvornik Rački

Vsem udeležencem čestitamo za osvojena mesta in se jim zahvaljujemo za udeležbo. Prihodnje leto pa ponovimo.

Organizatorji turnirja: Natalija Panič, Kristina Pelc Zupančič, Gregor Škafar

Učenci 8. in 9. razreda, ki obiskujejo izbirni predmet Poskusi v kemiji, so v petek, 2.6 pripravili dogodek za učence razredne stopnje. Učenci so se postavili v vlogo učitelja in čim bolj zanimivo razložili in predstavili svoj poskus.

Nina Zupanc, učiteljica kemije

V torek, 30. 5. 2023, so učenci, ki so ohranjali zvestobo knjigi vseh 9 let, odšli v Cankarjev dom na prireditev ob zaključku bralne značke. Na prireditvi sta nas zabavala predvsem Boštjan Gorenc Pižama in Nipke. Med našimi devetošolci je 26 takšnih, ki so potovali v neznane svetove, plezali na najvišje vrhove, se potapljali v najglobljih morjih in leteli na krilih domišljije, ki nam jih nudijo knjige. Za uspeh vam iskreno čestitamo in želimo, da tudi v prihodnje vzamete knjigo v roke.

Knjižničarki in mentorji

Zadnjo soboto v maju smo gorniki namenili krožni turi po planoti Golte. Avtobus nas je pripeljal do Alpskega vrta, od koder smo se mimo novozgrajene Mozirske koče povzpeli do prvega razgledišča – Javorce. Najpogumnejši, a še vedno preudarni učenci so lahko pokukali v skrivnosten Janezov bivak na robu stene, vsi pa smo pot nadaljevali do najvišje točke na planoti, Boskovec (1587 m). Mesto, kjer je nekoč stal razgledni stolp, danes sameva v ostankih njegovih temeljev. Po poteh smo se nekoliko spustili do Starih stanov, nato pa nas je čakal še strm vzpon po najbolj prostranem delu smučišča, ki je ponujal izjemne razglede na vse strani. Nekateri so se vzpenjali kar po vseh štirih, drugi so klančino izkoristili za zabavno kotaljenje navzdol, prav vsem pa je uspelo priti do Koče na Treh plotih, ki pa je bila žal zaprta. A nič ne de, saj je med težko pričakovano malico potekala blagovna menjava živil iz nahrbtnikov, tako da nihče ni ostal lačen. Po okrepčilu smo osvojili še bližnji Medvedjak (1564 m), nato pa se mimo hotela spustili do izhodišča. Polni vtisov so nekateri že načrtovali zadnji izlet, na katerem bodo lahko v družbi svojih staršev …

Mentor krožka: Blaž Bašič

OŠ SOSTRO IMA TALENT 23. 5. 2023 se je v polni avli OŠ Sostro odvila nepozabna prireditev OŠ SOSTRO IMA TALENT. Učenci od 1. do 7. razreda so se predstavili s pevskimi, plesnimi ter drugimi točkami in tako vsem navzočim pričarali čudovito popoldne. Prav vsi nastopajoči si za svoj nastop zaslužijo veliko pohvalo, saj so bile njihove točke zelo dobro pripravljene, raznolike in polne pozitivne energije.
Komisija v sestavi učiteljica ANDREJA RAKAR ŠKAFAR, učitelj JAN GAČNIK in ravnateljica MOJCA PAJNIČ KIRN je imela tako zelo težko delo in ker se glede zmagovalca nikakor niso mogli zediniti, so se odločili, da izberejo dva. V kategoriji ples so prvo mesto osvojile Žana, Julija, Ema, Alisia in Ela, ki so zaplesale ples BOSS LADIES. Na odlično drugo mesto sta se uvrstila breakdancerja Jakob in Adrian. V kategoriji petje je bila po mnenju komisije najbolj prepričljiva Ronja iz 7. razreda, ki je zapela pesem Po tisti dolgi poti, druge pa so bile Ela, Lotti, Urška in Emilija s pesmijo Tople oči.
Srca publike so letos osvojili tretješolci, Korina, Lara, Manca in Matevž, ki so nam predstavili dva odlična skeča: Mumija in Ribič. Prisotne so navdušili z izbranimi kostumi ter zelo dobro pripravljenima, humorja polnima točkama.
Vsem nastopajočim še enkrat iskreno čestitamo, publiki pa hvala za glasno navijanje.
Z vašo pomočjo smo v šolski sklad zbrali 230 € in za vse prispevke se vam še enkrat najlepše zahvaljujemo.
Se vidimo prihodnje leto!

Tina Lavrič in Anja Divjak

V sredo, 24. 5. 2023, smo v šolski telovadnici izvedli že 5. tradicionalni turnir v namiznem tenisu. Namen turnirja je bilo medgeneracijsko druženje in povezovanje učencev ter s tem omogočanje priložnosti za uspeh, osebno in socialno potrditev.
Med seboj so se preizkusili učenci 4. – 9. razreda. Vzdušje je bilo igrivo in tekmovalno napeto. Po odigranih dvobojih so se v nadaljnje tekmovanje uvrstili učenci: Tomaž Matos, 6. d, Aldin Sedić, 6. c, Aleksander Ivič Višnikar, 6. c, Žan Porenta, 7. a, Jure Srebot, 7. a, Jan Pančur, 7. a, Tilen Jenko, 8. c, Jaka Klančič, 9. c, Žan Rabič Žabjek, 9. c ter Ažbe Bricelj, 9. c. Posebej vabljeni so še Lovro Ažman, 8. b in Bor Brodnjak, 9. b. ter učitelji šole. Masters turnir v namiznem tenisu bo potekal v mesecu juniju.
Vsem tekmovalcem čestitamo za dosežen uspeh in se veselimo nadaljnjih izzivov.

Organizatorji turnirja: Gregor Škafar, Natalija Panič in Kristina Pelc Zupančič

Na OŠ Maksa Pečarja v Črnučah je bilo regijsko tekmovanje ljubljanskih osnovnošolcev o prometu. Tekmovanje je potekalo na treh ravneh: poznavanje cestno-prometnih predpisov, spretnostna vožnja na poligonu ter pravilna in varna vožnja v prometu v okolici šole, ki je prireditev organizirala.
Tekmovanja so se udeležili tudi štirje učenci naše šole. Na poligonu so bili med najboljšimi, tudi predpisi jih niso delali preglavic. Več težav so imeli pri vožnji v prometu, ko pogosto niti niso vedeli, kje so nabrali negativne točke. Prav tako jim je težave delalo prepoznavanje poteka trase. Pozna se, da naši otroci niso vajeni vožnje po mestnih ulicah.
Kljub temu je ekipa OŠ Sostro dosegla odlično drugo mesto, Nina Kralj (6.c) pa bronasto medaljo med posamezniki. Tajda Grčman (6.b) je bila osma, Maks Vidmar enajsti in Domen Penko (oba 6.a) petnajsti. Zmaga in s tem kolo na zadnji fotografiji je ostalo v domači šoli v Črnučah. Nič kaj presenetljivo, saj so njihovi tekmovalci že prej trenirali na trasi tekmovanja. O (ne)poštenosti ne bi izgubljali besed.
Naši tekmovalci so bili med najmlajšimi in bodo lahko nastopili še trikrat do konca 9. razreda. Naslednje leto obljubljajo revanšo …

Mentor Jože Drab

Na državnem tekmovanju iz planinske orientacije na Rakitni so sodelovale zmagovalne ekipe iz posameznih slovenskih regij. Ekipe so morale najprej odgovarjati na teoretična vprašanja povezana z gorniško tematiko, nato pa v čim krajšem času najti skrite kontrolne točko v okolici.
Po nekaj letih brez medalj na državnem nivoju smo tokrat osvojili kar dve. Med mlajšimi osnovnošolci so naši učenci David Škufca, Urban Likovič (oba 6.c), Filip Dimovski in Zala Pestotnik Sedej (oba 6.b) dosegli 2. mesto. Med starejšimi osnovnošolci so uspeh s 3. mestom dopolnili Tevž Leban, Žiga Čibej, Eva Grad Rome (vsi 9.b), Jan Grad Rome (8.b) in Špela Leban (6.d).
Čestitke vsem za srčen nastop!

Mentor Jože Drab

Nadaljujemo tradicijo dobrih uvrstitev naših učencev na prometno-kolesarskih tekmovanjih. Tokrat nam je na Vranskem za ponovitev lanske ekipne zmage zmanjkal kanček sreče oz. kakšna napaka manj. Vseeno smo lahko zadovoljni. Tudi druga ekipa je bila blizu medaljam. Zmaga je odšla v Novo Gorico.
Med 14 ekipami učencev (po dve učenki in dva učenca) do 12 leta starosti iz cele Slovenije sta bili tudi dve naši ekipi, ki sta zastopali ne le OŠ Sostro temveč tudi AMD Moste in Ljubljano. Učenci so se pomerili v poznavanju cestno-prometnih predpisov, v vožnji skozi labirint znakov in v spretnostni vožnji na poligonu.
Je pa med posamezniki Domen Penko (6.a) prepričljivo zmagal in bo septembra 2023 zastopal Slovenijo na Evropskem tekmovanju v Črni gori!

Uvrstitve naših:
2. mesto: Domen Penko, Maks Vidmar, Maša Grum (vsi 6.a) in Julija Dimnik (5.a)
4. mesto: Jurij Jere (6.c), Mark Grum (6.a), Zala Germavc (5.c) in Zarja Šturm (5.d)

Čestitke vsem!

Mentor Jože Drab

Osnovna šola Sostro bo v prihodnjem šolskem letu praznovala 110. obletnico. Ob tem visokem jubileju smo želeli obeležiti in se spomniti ne le izjemnega prispevka te ustanove k izobraževanju mladih generacij, temveč tudi njenega pomena za kulturno dediščino tega območja. Šola je namreč že od samega začetka del bogate kulturne zgodovine našega kraja ter je bila pomembna točka za razvoj lokalne skupnosti. Ob tej priložnosti je pomembno, da se zavemo pomena ohranjanja in negovanja kulturne dediščine, njenega pomena za preteklost, sedanjost in prihodnost ter to znanje in vrednote predamo našim učenkam in učencem ter vsem generacijam, ki prihajajo za nami.
S tem v mislih smo se na Osnovni šoli Sostro odločili, da v okviru projekta Dediščina v rokah mladih kot spomenik posvojimo stavbo naše šole. Skozi projekt smo želeli ozavestiti in približati kulturno dediščino najmlajšim ter jim omogočiti aktivno vključevanje v soustvarjanje kulturne dediščine. Osnovna šola Sostro se je skozi leta razvijala v pomemben izobraževalni in kulturni center, kjer so se odvijali številni dogodki, aktivnosti, prireditve, razstave ter koncerti, ki so povezovali ljudi in krepili skupnost.
Ob začetku projekta Dediščina v rokah mladih so učenci od prvega do petega razreda pri pouku spoznavali in odkrivali zgodovino naše šole vse od postavitve prvih temeljev do danes. Ogledali so si predstavitev, ki je preko fotografij in zapisov prikazovala zgodovino in razvoj šole, se pogovarjali o vrednosti, ki jo taka stavba nosi ter, kako pomembno je, da se je zavedamo in jo ohranjamo. Učenci so nato pri pouku likovne umetnosti ustvarili slike, ki smo jih v aprilu razstavili na šoli. V tem času so učenci 4. razredov obiskali tudi Državni zbor republike Slovenije in se tam srečali s predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič. Seznanili so jo s projektom Dediščina v rokah mladih in ji v spomin podarili eno izmed slik Osnovne šole Sostro, ki je nastala v okviru projekta.
Obsežna razstava slik naše osnovne šole je tako postala del kulturne dediščine našega kraja ter je obenem prikazala, kako pomembno je vključevanje najmlajših v ohranjanje in soustvarjanje kulturne dediščine. Projekt Dediščina v rokah mladih je pritegnil veliko zanimanje med učenci in jim omogočil, da so se na praktičen način povezali z zgodovino in pomembnostjo stavbe naše šole. Hvaležni smo vsem, ki so pri projektu sodelovali in omogočili njegovo uspešno izvedbo.

Koordinatorici projekta:
Katja Kovačič in Julijana Zorko Škrabl

Na vrtiljaku poezije in proze smo se v ponedeljek, 24. 4. 2023, odvrteli v zdaj že tradicionalni bralni užitek, ki mu pravimo Noč knjige. Izkušnja je bila tudi tokrat bogata, saj smo brali vezano in nevezano besedo, učenci in učiteljice, v slovenščini in angleščini, fantastično in realistično. Na literarnem večeru sta kot mlada bralca odlično nastopila Lenart Novak iz 8. b in Risto Prepeluh iz 9. a. Aprilski dež nam je ponudil odlično kuliso za branje, pravo vzdušje pa je zaživelo zaradi knjižnih navdušencev, ki so se tega večera zbrali v podstrešni sobici naše šole.

Brale smo Natalija Panič, Andreja Miklavčič in Katarina Leban Škoda.

V četrtek, 20. 4. 2023 je 28 učencev naše šole obiskalo Zavod RS za transfuzijsko medicino. Sprejela nas je glavna medicinska sestra oddelka, ki nam je predstavila krvodajalstvo in krvodajalske akcije, razložila vse o krvnih pripravkih, transfuzijski službi. Podrobno nam je razložila kdo je lahko krvodajalec in nekaj o krvnih skupinah. Ogledali smo si tudi kako poteka darovanje krvi.

Zapisala: Jana Beronja

V sredo, 19. 4. so se naši učenci pod vodstvom mentorja Jožeta Draba udeležili Ekipnega prvenstva MOL v orientacijskem teku. Na pot so se odpravili med prvo šolsko uro in se z avtobusom odpeljali v Tivoli, kjer so se na start odpravljali v skupinah, razdeljenih po kategorijah. Glede na starost so tekmovali na različnih razdaljah in pokazali veliko truda in pravi športni duh, ter dosegli dobre, nekateri odlične rezultate. V šolo so se vrnili ob 13.00, s pokali, novimi izkušnjami in veseljem nad dobrimi rezultati:
Mešana kategorija (2,73 km):
- Bertalanič, Kos, Svetek – 1. mesto
Učenke (2,05 km):
- Kralj, Puškarič, Garbajs - 1. mesto
Učenci (2,73 km):
- Robič, Dimnik, Jere – 6. mesto
- Leban, Čibej, Jakofčič – 8. mesto
- Ažman, Babnik, Šubelj – 15. mesto

Peter Hrovat

V torek, 18. 4. se je 47 učencev naše šole udeležilo Spomladanskega krosa ljubljanskih osnovnih šol. Skupaj s štirimi učitelji so se na pot odpravili po prvi šolski uri. Z avtobusom so se odpeljali v Tivoli, kjer so se na start odpravljali po kategorijah; učenke in učenci vsake generacije posebej. Tekmovali so na različnih razdaljah in pokazali veliko truda in pravi športni duh. Posebej moramo čestitati Nini Kralj, ki je v kategoriji deklic/6.r osvojila prvo mesto!
Tekmovalci so se v šolo vrnili ob 12.20, mnogi precej težkih nog in željni kosila. 😊

Peter Hrovat

Učiteljice angleščine so organizirale angleški vikend za sedmošolce. Tokrat so učenci v tem času preko različnih dejavnosti spoznavali avstralsko kulturo. Skupaj smo odkrivali zgodovino in geografijo Avstralije, njen rastlinski in živalski svet, angleški jezik ter tradicijo. Dejavnosti so bile raznolike, od izdelave plakatov in predstavitev do sobe pobega ter kvizov. Učiteljica, ki je že prepotovala del Avstralije, nam je prišla predstavit svojo izkušnjo in svoje vtise. Za večerjo smo pripravili tradicionalno britansko jed fish and chips ter se posladkali s sladico lamingtons. Pred spanjem smo si ogledali mladinski film in ga pokomentirali. Zjutraj pa seveda ni smel manjkati tradicionalni angleški zajtrk. Nekaj vtisov je strnjenih v slikah.

Andreja Miklavčič, Maja Primožič in Jerneja Osredkar

Vsi poznamo pregovor: »Za dežjem vedno posije sonce.« Pa tudi tistega: »Sreča je na strani pogumnih.« Mi smo dobro proučili vremensko napoved in ujeli okno lepega vremena v sicer deževnem dnevu. Nagradila sta nas celo sonce in razgled na morje z velikimi ladjami.
Tokrat nas je bilo malo manj kot običajno. 32 otrok in štirje odrasli spremljevalci smo se iz vasi Podgorje podali po manj znani nemarkirani poti skozi gozd in presenetljivo hitro prišli na vršni, travnati greben. Razdelili smo se v dve skupini. Hitrejši so skočili še na bližnji vrh Grmada (1001 m) in nato sledili ostalim, ki so se povzpeli na travnati grič Cigan (988 m). Nadaljevali smo do bližnje Tumove koče na Slavniku, ki stoji tik pod vrhom. Po počitku v topli koči in igranju pred kočo smo se vzpeli še na vrh Slavnika (1028 m). Čakal nas je le še sestop. Odločili smo se za nekoliko daljšo pot, ki poteka po makadamski cesti, je pa bolj varna in predvsem manj blatna. Vesele volje smo se vrnili nazaj do avtobusa.

Mentor krožka Jože Drab

Tudi letos so se člani dramskega krožka udeležili Otroškega festivala gledaliških sanj, ki je že dvajsetič zapored potekal v Festivalni dvorani. V sklopu festivala, ki je potekal od 3. do 16. aprila, se je zvrstilo 34 otroških gledaliških predstav in 11 improvizacijskih gledaliških skupin, na katerih je nastopilo preko 600 mladih igralk in igralcev iz cele Slovenije. OŠ Sostro se je predstavila kar s tremi igrami, ki so požele pohvale s strani strokovne žirije v sestavi dramaturginje Staše Prah, gledališkega režiserja Aljoše Živadinova Zupančiča ter igralke Ive Babić. Najboljšim so priznanja in nagrade podelili člani strokovne in otroške žirije ter igralca Klemen Janežič in Blaž Šef. S ponosom in velikim veseljem oznanjamo, da je učenka naše šole, Ajša Tonja Kotnik, prejela nagrado za obetavno igralko. Vse tri igre bomo odigrali tudi v dvorani Zadružnega doma Zadvor, v četrtek, 20.aprila ob 18:00, kamor ste vljudno vabljeni.

Mentorici Aška in Mina

V torek, 4. 4. 2023, smo z učenci od 1. – 5. razreda obeležili Mednarodni dan knjig za otroke, ki ga vsako leto praznujemo 2. aprila, na rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Ob tej priložnosti vsako leto druga nacionalna sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost IBBY pripravi plakat in poslanico, s katero želi spodbujati ljubezen in veselje do branja knjig. Letošnja čast je pripadla grški sekciji. Plakat je ustvarila Photini Stephanidi, besede pa je prispeval Vagelis Iliopoulos.
Celotno poslanico in plakat si lahko ogledate tukaj: https://ibby.si/jaz_sem_knjiga_preberi_me
Ob tej priložnosti nas je obiskala pisateljica Maša Ogrizek, ki je predstavila pot, po kateri hodi kot pisateljica – od začetne želje, navdiha, samega procesa ustvarjanja, pa vse do končnega trenutka, ko pride knjiga med mlade bralce.

Jadranka Pavčič

V nedeljo, 2. aprila 2023, je na Dobrunjskem hribu, Zadvorskem hribu in Marenčku potekala regijska tekma iz planinske orientacije. Ekipe tekmovalcev so morale s pomočjo karte in kompasa v čim krajšem času poiskati kontrolne točke, skrite v gozdu. Poleg tega so morali tekmovalci pokazati znanje iz gorniške tematike, še posebno iz poznavanje gorskih rož in spretnosti izdelovanja vozlov. Učenci naše šole so dosegli zelo lep uspeh, saj so zmagali v obeh osnovnošolskih kategorijah.
Med ekipami do 6. razreda so zmagali Nina Kralj, David Škufca, Urban Likovič (vsi 6.c) in Filip Dimovski (6.b). Med ekipami zadnje triade so prepričljivo zmagali Tevž Leban, Žiga Čibej, Eva Grad Rome, Klara Pestotnik Sedej in Pia Lucija Kirbiš (vsi 9.b). Obe zmagovalni ekipi sta se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 21. maja 2023 na Rakitni.

Mentor krožka: Jože Drab

V petek (31. 3) in soboto (1. 4) je potekala naravoslovna ekskurzija v Benetke in Verono. V zgodnjih jutranjih urah smo se odpravili proti Benetkam, kjer smo se z ladjico zapeljali do otoka Burano in Murano. Na otoku Murano smo spoznali, kako se izdelujejo umetnine iz pihanega ali vlečenega stekla. Pot nas je potem vodila dalje v sam center Benetk, kjer smo lahko občudovali Markovo baziliko in mogočen stolp z astronomsko uro. V soboto smo si pogledali safari park v bližini Verone in samo mesto Verona, kjer smo občudovali mestno jedro in preizkusili Italijanske dobrote. Domov smo se vrnili polni čudovitih vtisov.

Aktiv naravoslovja.

V soboto, 18. 3. 2023, je v Kamniku potekalo državno dvoransko šolsko prvenstvo v lokostrelstvu. Tekmovanja se je udeležil tudi naš učenec, Jan Sokolič (9.b), in sicer v kategoriji učencev od 7. do 9. razreda v slogu »ukrivljeni loki«. Z mirno roko in natančnimi streli je pristreljal 282 krogov in tako zasedel 3. mesto. Za odličen dosežek mu iskreno čestitamo.

Lucija Luknar Pev

Učenci 1. b razreda se v sklopu projekta Gozd in naravno okolje skozi otrokove oči že od začetka septembra večkrat odpravimo v gozd. Tam smo ugotovili, da je narava zelo dobra učilnica, saj nam omogoča nemalo stvari, ki jih lahko počnemo: se učimo metati v tarčo s storži, pospešimo svoj srčni utrip s hojo v klanec, imamo odličen prostor za uprizarjanje pravljic, imamo ogromno telovadnico na prostem, lahko pojemo skupaj s ptiči … Seveda pa spoznamo, kako čudovita je narava in kaj vse lahko najdemo v njej – ravne črte, ki jih naredi drevo brez ravnila, male živali, skoraj skrite prostemu očesu. Ker smo v gozdu le obiskovalci, se temu primerno tudi obnašamo, ko smo tam.
Učenci pravijo sledeče glede pouka v gozdu:
- Najbolje mi je, ko igramo pravljice v gozdu.
- Ko imamo igro.
- Ko smo se razvrstili fant in punca po potkah.
- Ko se igram s palicami po listih in ko smo stražarji v zgodbi.
Zagotovo je še veliko stvari, ki jih nosijo v svojih glavah, vendar z gotovostjo lahko trdimo, da se imamo skupaj v gozdu dobro.

Učitelja Jan Gačnik in Karmen Vodopivec

V petek, 17. 3. 2023, je v Mestni hiši v Ljubljani potekal 33. Mestni otroški parlament. Našo šolo je zastopal učenec Julij Dominik Mrak iz 8. a.
Mladi parlamentarci so v okviru teme otroškega parlamenta Duševno zdravje otrok in mladih predstavili svoja razmišljanja in mnenja. Razpravljali so, kaj je duševno zdravje, kako okolje vpliva na duševno zdravje otrok, kateri so viri moči duševnega zdravja ter katere spremembe za krepitev duševnega zdravja predlagajo.
Srečanja so se udeležili tudi povabljeni gostje z Urada varuha človekovih pravic, Nacionalnega instituta za javno zdravje, Fakultete za socialno delo, Univerze Sigmunda Freuda Ljubljana, Mestne občine Ljubljana ter Dijaške organizacije Slovenije. Otroci so gostom zastavili zanimiva vprašanja ter s tem dopolnili poznavanje teme duševnega zdravja otrok in mladih. V znak podpore za prizadevno delo je mlade pozdravil tudi ljubljanski župan, gospod Zoran Janković.
V prihajajočih tednih sledita še Regijski otroški parlament ter Nacionalni otroški parlament, ki se bo odvijal v dvorani Državnega zbora Republike Slovenije.

Kristina Pelc Zupančič, mentorica otroškega parlamenta

Učenci 8. b so se v sredo, 15. 3. 2023, prvič pomerili na Evropskem denarnem kvizu.
Izkušnja je bila zelo zanimiva, tako da smo si obljubili, da se bomo prihodnje leto zagotovo zopet preizkusili v znanju o finančni in digitalni pismenosti.
Čestitke vsem udeležencem.

Mentorica: Natalija Panič

V tednu od 6. do 10. marca so učenci, vključeni v projekt Erasmus+, pozdravljali po špansko. Ne le to, s svojimi vrstniki s Portugalske, Češke, Litve in Cipra so obiskali španske prijatelje v mestu Olot. Že tretje leto skupaj razmišljajo o življenju na način petih R-jev: Reduce – Reuse – Recycle – Refuse – Rot ali po slovensko zmanjšaj – ponovno uporabi – recikliraj – zavrni – zbiraj in ponovno uporabi (npr. biološke odpadke).
Na 4. mobilnost v okviru tega projekta so se učenci odpravili v ponedeljek dopoldan in se v katalonsko mesto Olot pripeljali pozno zvečer. Prijazen sprejem vrstnikov je obljubljal prijeten in zanimiv teden. Torkovo jutro je prineslo uvodno prireditev, obarvano s tradicionalnimi katalonskimi plesi, po katerih so se prilegli prigrizki, značilni prav za vulkansko pokrajino La Garrotxa. S fotoaparatom in listom lokalnih znamenitosti v rokah so se učenci v narodnostno mešanih skupinah podali na spoznavni sprehod po mestu, ki je vse nagradil s prekrasnim razgledom z vrha vulkana Montsacopa.
Veter, ki sicer ni prav nič značilen za ta del Španije, nas je odnesel proti šoli, kjer je naše učence čakal največji izziv te mobilnosti – predstavitev izsledkov raziskave o življenjski poti mobilnega telefona. Svojo nalogo so odlično opravili. Predstavitev si na povezavi https://prezi.com/view/Ypp9CkYGFxHpQhjvjanG/ lahko ogledate tudi vi.
Sredi tedna smo dan preživeli v Barceloni, kjer so bili prave poslastice deležni nogometni navdušenci. Ogled stadiona Camp Nou osupne tudi tiste, ki do nogometa ne gojijo pravih strasti. Po kosilu smo se sprehodili po delčku pragozda, se zazrli v ribe velikanke, občudovali barve sveta, eksperimentirali, preučevali in se čudili v znamenitem prirodoslovnem muzeju. V četrtek dopoldne smo obiskali uspešno lokalno podjetje Energy Tools, ki s svojim delom pomaga pri razvoju kraja in mlade podpira pri izobraževanju o energetski oskrbi. Bližnji gozd nam je ponudil priložnost za izdelovanje in spuščanje ladjic iz naravnih materialov. Oh, kako je vsaka skupina stiskala pesti za svoj čolniček. Obiskali smo še muzej vulkanov in dodobra spoznali nastanek pokrajine, ki nas je gostila.
S popoldansko poslovilno zabavo se je pester in z novimi izkušnjami, poznanstvi in celo prijateljstvi obogaten teden za nas končal. V petek zjutraj je avtobus krenil proti letališču. Razšli smo se zadovoljni in veseli, da naslednje snidenje ni daleč. Prav gotovo ostajamo povezani v misli Zero waste – our taste.

Z devetošolci Manco Končar Mohar, Jerco Izo Zalokar, Ažbetom Jagodicem Krumom, Davidom Ivanovićem in Borom Jezo sva potovala Tomaž Božič Nosan in Katarina Leban Škoda.

Dan pred Gregorjevim smo se gorniki OŠ Sostro, združeni z OŠ Karla Destovnika Kajuha, odpravili na najvišji vrh Posavskega hribovja – Kum ali, kot mu pravijo nekateri, Zasavski Triglav, saj se s 1220 m mogočno dviga nad okoliške hribe. Še pred prihodom na izhodišče nas je fasciniral pogled na najvišjo zgradbo v Sloveniji – Trboveljski dimnik, ki je s 360 m najvišji dimnik v Evropi in sedmi najvišji na svetu. Sprva načrtovano pot od Lontovža do Podkuma smo zaradi namočenosti in blata morali spremeniti. Tako smo vzpon pričeli v vasi Dobovec in po poldrugi uri dosegli vrh, ki nam je ponudil razmeroma dober razgled na okolico. Ekipa terenskih kuharjev znova ni razočarala in nas je prijazno pogostila s hrenovkami. Po kratkem okrepčilu in druženju na prostem smo sestopili po isti poti in iskali še zadnje zaplate snega. Zimske radosti so nas tako zamotile, da smo se vračali z rahlim zamikom, a smo veseli prispeli v objeme staršev.

Mentor krožka: Blaž Bašič

Letos smo prvič organizirali ŠPORTNI VIKEND V PLANICI za učence petih razredov. V dolini pod Poncami smo preživeli čudovit vikend. Preizkusili smo se v teku na smučeh, pohodništvu in krpljanju. Uživali smo v igrah na snegu, navdušeno navijali na tekmi za svetovni pokal v Podkorenu, vreme pa je navijalo za nas in nam poklonilo pravo zimsko pravljico.
Prihodnje leto zagotovo ponovimo!

Gregor Škafar, Marko Šosterič in Vesna Bizjak

V torek 7. 3. 2023 je na ploščadi pri Cukrarni, na mobilnem mladinskem centru Ljuba in Drago potekala izvirna prestavitev stripa z naslovom CUKRARNA: ZGODBA SLOVENSKE POETIČNE DUŠE avtorja Žiga X Gombača in ilustratorja Jaka Vukotiča. Predstavil ga je Urh Mlakar z glasbeno-improvizacijskim nastopom, na katerem je pokazal, kako v rimi govoriti in vse čudne besede zraven vključiti.
Učenci so lahko sodelovali v nagradni igri tako, da so uporabili svojo poetičnost in napisali verz ali dva.

Izjave učencev:

"Všeč mi je bilo, kako je Urh iz naključnih besed sestavil pesem na licu mesta."
"Všeč mi je bila Freestyle predstavitev. Bus Ljuba in Drago je dobra scena."
"Bilo mi je zelo dobro. Prijetno vzdušje in fajn družba. Rap me je navdušil. Nisem vedela, da sploh obstaja improvizacijski rap. "

Verzi:
Srce je kot darilo,
šele ko ga pred drugim odpreš,
vidiš, da ga lahko streš.
Špela Metelko, 7.c

Smo angeli z enim samim krilom
in potrebnih nas je več,
da bomo lahko leteli.
Izabela Evelin Rozman. 7.c

Lucija Marinko

UTRINEK 4. DNE NA TABORU 1. RAZREDA

Ansambel Lojzeta Slaka - Mama, prihajam domov

UTRINEK 3. DNE NA TABORU 1. RAZREDA
Pesem smo za vas spesnili,
da dan bi popestrili.

Sonce posijalo je na nas,
ko prvi razred šel je skozi vas.
Hišo videli smo staro
in v njej vso opravo.

Pot pod noge smo vzeli,
proti slapu Nežica se povzpeli.
Spoznali smo pomladne cvetlice,
z dreves pozdravljale so nas ptice.

Veter pihal je močno,
vetrnico naredili skrbno.
V tarčo merili smo z lokom
in dan nam je odšel s tokom.

Noč je legla na zemljó,
baterijo, vsak v rokó.
Odpravimo na nočni se sprehod,
naredimo po domu še obhod.
Lahko noč. UTRINEK 2. DNE NA TABORU 1. RAZREDA
Drugi dan v Fari nas je pobožal s sončnimi žarki. Dopoldne smo se odpravili v gozd in iskali različne sledi živali, ki jih najdemo v bližini doma. Učenci so se preizkusili tudi na adrenalinskem parku. Po kosilu smo dobili obisk ravnateljice in za vsakega učenca so se v njenem žepu našli bonboni. Popoldne smo se odpravili k reki Kolpi in blizu brega oblikovali ognjišče, iskali suhe veje za ogenj in ga nato zakurili. Medtem ko smo čakali, da se je naredila žerjavica, smo po skupinah postavili bivake. Na žerjavici smo pozneje spekli klobase in penice, ki so požele veliko veselje.
UTRINEK 1 . DNE NA TABORU 1. RAZREDA
Prvi dan smo se z avtobusom odpravili proti našemu novemu domovanju za pet dni. Na poti smo videli že ogromno snežno odejo in mislili, da nas čaka snežni teden, a se je po spustu v Faro izkazalo, da je tukaj že pomlad z vsemi pomladnimi cvetlicami. Po uvodnem spoznavanju doma smo se odpravili na pohod do visečega mostu na reki Kolpi, videli, kako zgledajo stare hiše in na cilju srečali (ter seveda hranili) kozice. Na poti nazaj smo bili že pošteno lačni in naši prazni želodčki so bili za večerjo razvajani ob okusnih burgerjih. Za zaključek dneva smo imeli še ples v telovadbi in se poslovili od dneva ob večerni pravljici.

Učitelji 1. razredov

V ponedeljek, 27. februarja, smo kovali skupno in vsak svojo srečo. Učenci so se aktivno sprehodili skozi pet delavnic:
- Ne uči me, pusti, da se učim.
- Na mladih svet stoji.
- Kam gre tvoja pot od tod?
- Čutim, torej sem.
- Nasmeh in lep pogled naj ti bosta vzgled.
Ugriznili smo v vsebine, povezane s socialnim in čustvenim učenjem, učenjem kakovostnega razpravljanja o svetu, v katerem mladi ta trenutek živijo in pričakovanjih, ki jih imajo v odnosu do odraslih, ter v vsebine, povezane s karierno orientacijo. Učenje skozi didaktične igre, debato, raziskovanje spleta, igro vlog, sodelovanje in raziskovanje sebe so bili glavno vodilo dneva, ki je minil hitro, v zelo prijetnem vzdušju in z vnovičnim spoznanjem, kako veliko prav vsak posameznik nosi v sebi. Če mu damo pravo možnost in prostor, lahko to tudi izrazi.
Otroci, hvala, bili ste čudoviti.
Tudi zaradi vas je bil dan res lep.

Vodja preventivnega dneva:
Natalija Panič, z ekipo: Lina Šinkovec, Simona Vidmar, Alja Novak, Kristina Pelc Zupančič, Lucija Marinko

V tednu od 20. do 24. februarja so nas v spremstvu treh učiteljic obiskali učenci s Portugalske, s katerimi sodelujemo v Erasmus + projektu Go Out and Stay In. Preživeli smo zelo zanimiv in pester teden. Po uradnem sprejemu smo se odpravili na ogled šole in se posladkali z okusnimi krofi, saj smo jih gostili ravno v času pusta. Nato pa smo nadaljevali z načrtovanimi dejavnostmi. Izdelali smo panjske končnice, igrali družabne igre, izvedli poskus kislega dežja, brali knjige in prepoznavali rastline s pomočjo aplikacij. Podali smo se na pot po Vodomčevi poti v Cerovem in si ogledali Deželo kozolcev v Šentrupertu. Skupaj smo obiskali središče Ljubljane, kjer so se naši sodelujoči učenci prelevili v turistične vodiče. En dan so preživeli tudi pri pouku in si ogledali, kako pouk poteka pri nas. V tem tednu so se stkala tesna prijateljstva, zato je bilo slovo težko.
Hvala vsem, ki ste jih gostili pri svojem pouku in omogočili, da so začutili dinamiko pouka na naši šoli.

Ekipa GOSI

V torek, 22.2.2023 in sredo, 23.2.2023, je v Ljubljani v dvorani Slovan, potekalo področno tekmovanje v namiznem tenisu. Izkazala sta se Bor Brodnjak in Aleksander Ivič Višnikar, ki sta v svojih kategorijah zasedla 1. mesto in se uvrstila na državno tekmovanje. Jakob Likovič je med posamezniki dosegel 3. mesto. Prvič smo nastopali tudi v ekipni kategoriji in zasedli odlično 2. mesto.
Največ tekmovalcev smo imeli med najmlajšimi 4. in 5. razred, ki so dosegli nekaj lepih zmag in nabrali veliko izkušenj.

Gregor Škafar

"Imate kaj za pusta hrusta?" Spekli smo kar 1300 odličnih krofov za vse maškare.

Tjaša Hitti
org. šolske prehrane

Potem, ko januarja ni bilo dovolj snega, nam je to soboto le uspelo izpeljati sankaški izlet. Skupaj nas je bilo tokrat nekoliko manj – „le“ 38 otrok, učitelji Blaž, Jan in Jože ter vodnik Domen.
Najprej smo se povzpeli na vrh 600 m dolge naravne sankaške proge Zelenica ter preizkusili, kako dobro imamo nabrušene sani. Sledil je vzpon na prelaz Ljubelj. Sani, ki smo jih vlekli za sabo, so iz minute v minuto postajale težje, a v debeli uri nam je uspelo doseči prelaz na višini 1370 m in planinsko kočo tik pod njim. Pojedli smo malico ter se zaradi hladnega vetra kar hitro pripravili na odhod. 2,2 km dolg spust, z višinsko razliko 320 m, je prehitro minil in do cilja smo vsi prisankali nasmejani in dobre volje.

Mentor Jože Drab

V četrtek, 16. 2. 2023, je učence predmetne stopnje čakala »kul tura« ob slovenskem kulturnem prazniku. Šestošolce je pot vodila v kino v družbi Malega princa Fahima, sedmošolce v Slovenski etnografski muzej spoznat slovensko ljudsko umetnost, osmo- in devetošolce pa so v Cankarjev dom užit lepoto Prešernovih pesmi v sodobni preobleki.
Osrednja postaja naše »kul ture« je bila prireditev v šolski telovadnici. Vezno besedo kratkega programa, v katerem smo slišali himno, Biseri, Cvetje v jeseni, Kajuhove verze ob spremljavi kitare ter Prešernovo O, Vrba v izvedbi devetošolskega banda, so spletali kar sam Prešeren, Urška in povodni mož.
Ob slovenskem prazniku kulture smo podelili tudi Prešernova peresa – glavne nagrade Šolskega Prešernovega natečaja. Letošnji nagrajenci na likovnem področju so Ema Strah, Filip Germavc in Ian Dogša, na literarnem pa Lara Levičnik in Izabela Evelin Rozman. Vsem nagrajencem in sodelujočim na prireditvi iskreno čestitamo, vas pa vabimo, da si v galeriji ogledate utrinke s kulturne »kul ture«.

Aktiv slovenistov

Na velikem odru šole Sostro so svečano oblečeni člani dramskega krožka uprizorili življenje našega velikega pesnika dr. Franceta Prešerna. Popeljali so nas skozi njegovo obdobje odraščanja, rasti in ustvarjanja  v sliki, besedi, igri in glasbi. Bilo je čudovito. Vsem skupaj želiva, da užijete kulturo v vsej njeni lepoti.

Aška, Mina

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije že več let izvaja projekt Mladi obračamo svet, poznan tudi pod imenom Srček Bimbam, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana. Vanj se vključujejo učenci prve triade ljubljanskih osnovnih šol. Naši učenci so sodelovali v projektu, izpolnili brošurico Srček Bimbam. Cilj projekta je mlade učiti živeti zdravo, dejavno in jih usposobiti za »ambasadorje« zdravega življenjskega sloga v družini, med prijatelji, znanci in povsod, kamor jih zanese pot. Zaključek projekta smo pripravili na naši šoli. Udeležence prireditve so pozdravili ravnateljica OŠ Sostro gospa Mojca Pajnič Kirn, podžupan MO Ljubljana gospod Boštjan Koritnik in podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja gospod Franc Zalar. Pevci OŠ Sostro so zapeli nekaj pesmi, mladi harmonikarji Ana, Blaž in Maj so popestrili dogajanje. Vlogo srčka Bimbam je odlično odigral devetošolec Bor. Ribič Pepe je s svojim programom udeležence spravil na noge. Učenci so plesali, peli in se zabavali.

Tatjana Lazar

Ekipa naše OŠ Sostro, v sestavi Tevž Leban, Žiga Čibej, Klara Pestotnik Sedej, in Eva Grad Rome (vsi 9.b), se je novembra 2022 na regijskem tekmovanju uvrstila naprej na državno tekmovanje. To se je odvijalo to soboto v Postojni. Udeležilo se ga je 20 najboljših ekip iz vse Slovenije.
Tekmovalci so pisali test iz znanja planinskih vsebin - zgodovine planinstva, poznavanja gora, gorskih rastlin in živali, opreme in gibanja v gorah, prve pomoči, orientacije, …. Naša ekipa je dosegla 70% uspeh in zelo dobro 8. mesto ter le za eno mesto zaostali za uvrstitvijo v finale, kjer bi svoje mesto lahko še izboljšali. Zmagala je ekipa iz Šenčurja pri Kranju.

Mentor: Jože Drab

V finalu na OŠ Valentina Vodnika smo se po enem porazu z OŠ Kolezija v domači telovadnici ponovno srečale in jim tokrat pokazale, da smo boljše. Osvojile smo 1. mesto v občini Ljubljana. Za zmago smo se borile Teja Keber 9. b, Inja Bandelj 9. b, Luna Vidic Mitrov 8. a, Lana Vidic Mitrov 8. a, Lea Zavodnik 8. b, Vita Zavodnik 8. b, Neli Voda 8. b in Živa Maučec 8. b. Ekipo sta vodila Nina Penko in Rok Guid.

Mentorica in foto Nina Penko
Tekst Teja Keber

Namesto sankaškega izleta, ker snega ni bilo dovolj, smo se odpravili na sončno Gorenjsko. Odločitev je bila prava, saj je Ljubljano večino dneva ovijala megla. Tokrat se nas je zbralo 49 otrok in 5 odraslih.
Iz Preddvora smo šli mimo jezera Črnava in nasada mladih, a že zelo velikih sekvoj do izhodišča. Skozi gozd smo šli včasih po stezah, včasih po gozdni cesti in po slabi uri in pol že dosegli naš cilj. Poleg cerkvice stoji Iskrina koča na Jakobu (961 m) in zahvaljujoč naši mladini je kaj kmalu zmanjkalo palačink, še prej pa nutele. Razgled od koče je bil čudovit: od Triglava do Šmarne gore nad ljubljansko meglo. Ker nekaj je bilo tudi jadralnih padalcev. Znameniti Hudičev boršt* smo imeli kot na dlani. Sestopili smo mimo še ene koče (Francijeva koča), a se pri njej nismo ustavili. Kaj kmalu smo bili v dolini pri avtobusu. Res lep spomladanski sprehod smo zaključili z upanjem, da nam v februarju uspe sankaški izlet.

Mentor krožka: Jože Drab

* Zakaj ime Hudičev boršt?
Legenda pravi, da sta se davno tega dva kmeta (po nekaterih izročilih sta bila brata) prepirala za gozd, in sicer se nista mogla zediniti, čigav je. Ko je nekoč enemu izmed njiju prekipelo, je vzkliknil: “Hudič naj ga vzame!” Pa se je res pojavil hudič, pobasal celoten gozd in si ga oprtal na hrbet ter odnesel stran. Tako je taval celo noč po okoliških hribih. Nastala je nevihta in proti jutru je že šlo, ko je v cerkvici sv. Jakoba nad Preddvorom zazvonilo v zvoniku. Hudič se je prestrašil, v šoku mu je gozd padel s hrbta sredi travnatega pobočja gore Cjanovca (1820 m) in tam tudi ostal. Od takrat naprej prebivalci krajev v tem delu Gorenjske rečejo temu gozdu tudi Záplata.

S skupino učencev, ki jih zanima naravoslovje, smo si dne 21. 12. 2022 ogledali tovarno Krka. Spoznali smo zgodovino tovarne, se okrepčali z malico in si pogledali proces proizvodnje zdravil v stavbi Notol 2.

Aktiv naravoslovja

V decembru je na šoli potekal natečaj z naslovom Kaj me osreči?
Med številnimi izvirnimi, duhovitimi in ustvarjalnimi idejami je med učenci zmagala misel Jake Dimnika: Osreči me zgodovina, ker se lahko z mislimi vrnem nazaj v čas.
Iskrene čestitke!
Še nekaj drugih izbranih misli lahko vidite v prilogi. Veliko užitka pri branju.

Lucija Marinko, ŠSS
Kristina Pelc-Zupančič

V sredo, 21. 12. 2022, smo imeli čast zopet nastopiti pred Mestno hišo v Ljubljani.   V teh dneh se je lepo ustaviti v okrašeni Ljubljani in si pričarati čarobne trenutke, zato smo veseli, da smo lahko bili del tega tudi mi. OPZ in MPZ OŠ Sostro tokrat združen tudi s PŠ Besnica in učitelji, smo zapeli nekaj prazničnih pesmi in pri tem neizmerno uživali. Iskrena hvala vsem staršem in sorodnikom, ki ste poskrbeli za prevoze, učiteljem, ki ste sodelovali ali nas prišli poslušat, naši ravnateljici go. Mojci Pajnič Kirn, ki nas spremlja in podpira na vsakem nastopu.
Hvala tudi učiteljici Manci za vso pomoč in pozitivno naravnanost. 
Verjamem, da bomo skupaj spletli še veliko lepih trenutkov. Ob prihajajočih praznikih pa naj vsem zaželim čarobne praznike, leto 2023 pa naj bo zaznamovano z obiljem sreče, ljubezni, zdravja, veselja in spoštovanja.

učiteljica Martina Kogovšek

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet televizija so danes, v soboto, 17. decembra 2022, sodelovali pri snemanju božične oddaje Krompir na TVSlo 1. Srečali so se z vrstniki, ki so sodelovali s svojimi izzivi v minulih oddajah. Za posebno praznično vzdušje pa je poskrbela priljubljena glasbena skupina iz Vipave Jack Black Diamonds, ki je sobotno jutro prebujala s svojimi uspešnicami, med katerimi seveda ni manjkala skladba Retro Anorak. Z risanjem srčkov smo se pridružili tudi dobrodelni ZPMS akciji Eno srce.

Renata More, učiteljica IP televizija

Vabljeni na ogled okrasitve parka Zvezda, kjer si boste lahko med razstavljenimi lampijoni ogledali tudi našega.

mentorica Lea Cebe Podržaj

Na zasneženo nedeljo se nas je pred šolo zbralo 65 otrok in 6 odraslih spremljevalcev. Zapeljali smo se z enim manjšim in enim večjim avtobusom na prelaz Črnivec, 900 m visoko. Ponoči je zapadlo do 10 cm snega in pokrajino odelo v zimsko podobo. Po spluženi gozdni cesti smo se vzpeli tik pod vrh Tomanove planine in dosegli 1000 m. Na vrh zaradi snežnih razmer nismo šli. Raje smo si privoščili zimski piknik na robu zasneženega travnika oz. v gozdičku ob njem. »Kuhar« Tevž je tokrat pripravil hrenovke, za naslednji izlet pa obljublja palačinke. Sestopili smo skozi vasi Poljana in Bela peč do kraja Snovik v Tuhinjski dolini (500 m), kjer sta nas že čakala naša avtobusa. Za pot smo potrebovali okoli dve uri in pol. Celotno pot nas je iz oblakov rahlo zasipal sneg. Sledil je še veliki finale: kopanje v Pokriti termalni rivieri Snovik, kjer sta imela voda in zrak enakih 32 °C. Naslednji izlet, 14. 1. 2023, bo sankaški, če bo le snega dovolj.

Mentor: Jože Drab

V tednu od 28. 11. do 2. 12. 2022 so na OŠ Sostro gostovali štirje učitelji s češke šole ZŠ Hûtnik iz Veselija nad Moravou. S to isto šolo sicer sodelujemo tudi v Erasmus+ projektu Zero Waste Our Taste, a to pot so učitelji k nam prišli preko projekta njihovega ministrstva za šolstvo, ki omogoča učiteljem opazovanje pouka v tujih šolah. Hospitiranje pri pouku angleščine, matematike, fizike, kemije, biologije in naravoslovja, glasbe, nemščine, računalništva, tehnike in tehnologije, domovinske in državljanske kulture in etike in pri urah dodatne strokovne pomoči je potekalo z namenom izboljšanja prakse poučevanja. Vsekakor so bili gostujoči učitelji Andrea, Irena, Jan in Aleš navdušeni nad nivojem znanja in sodelovanjem naših učencev, prav tako pa so pohvalili pristope in metode naših učiteljev. Verjamemo, da so tovrstne hospitacije koristne za obe strani, saj je bilo tudi za učiteljice in učitelje OŠ Sostro v tem tednu dovolj priložnosti za izmenjavo strokovnih mnenj in primerov dobre prakse. Ob koncu tedna so nas učitelji ZŠ Hûtnik povabili na svojo šolo in morda nam v bližnji prihodnosti res uspe zbrati sredstva, da jim vrnemo obisk.

Andreja Miklavčič

Zelo zanimivo tekmovanje je potekalo namesto v gozdovih, za spremembo v centru Ljubljane, na neprometnih površinah Stare Ljubljane. Med Zmajskim in Čevljarskim mostom ter med Maximarketom in Ljubljanskim gradom so morali tekmovalci čim hitreje poiskati 10 do 14 kontrolnih točk, odvisno od kategorije. Res je bila udeležba ljubljanskih osnovnošolcev skromnejša kot sicer, a zato uspehi naših učencev niso bili nič manj vredni. Med mlajšimi osnovnošolci (6. in 7. razred) je zmagal Aljaž Robič (7.b), Maks Lunaček Goltes (7.c) pa je bil tretji. V isti kategoriji je med učenkami drugo mesto osvojila Špela Leban (6.d). Med starejšimi učenci (8. in 9. razred) je Tevž Leban (9.b) osvojil tretje mesto, med učenkami pa sta bili Julija Puškarič druga in Marija Kralj tretja.
Tudi ostali naši učenci so osvojili dobre uvrstitve. Skoraj vsi so našli vse kontrolne točke. Uvrstitve naših učencev so navedene spodaj. Čestitke vsem!
Mentor Jože Drab

Mlajše učenke (1250 m):
Špela Leban – 2. mesto
Tisa Bertalanič – 4. mesto
Ema Rutar – 5. mesto
Tajda Grčman – 6. mesto
Nina Kralj – 7. mesto
Kalista Olia Švarc – 8. mesto
Brina Rus – 10. mesto

Majši učenci (1860m):
Aljaž Robič – 1. mesto
Lunaček Goltes Maks – 3. mesto
Hočevar Sven – 5. mesto
Urban Likovič – diskvalifikacija
Nejc Srebot – diskvalifikacija

Starejše učenke (2160 m):
Julija Puškarič – 2. mesto
Marija Kralj – 3. mesto

Starejši učenci (2400 m):
Leban Tevž – 3. mesto
Grad Rome Jan – 5. mesto
Babnik Žiga – diskvalifikacija

Učenci izbirnega predmeta televizija so v soboto zjutraj, 26. novembra 2022, sodelovali v oddaji Krompir na RTV SLO, kjer so priljubljenima voditeljema Niki Rozman in Niku Škrlecu postavili izziv: vezanje kravate. Bi radi videli, kako jim je šlo? Pokukajte na povezavo: https://365.rtvslo.si/arhiv/krompir/174916870

mag. Renata More, učiteljica IP televizija

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet televizija so se v soboto, 26. novembra 2022, udeležili snemanja kviza, ki v uri napete igre čustev, vzponov in padcev vodi do glavne nagrade 20.000 evrov. Naši mladi televizijci so pridno navijali in doživeli napeto igro, ki jo vodi priljubljeni televizijski voditelj Mario Galunič.

mag. Renata More, učiteljica IP televizija

V sklopu projekta Noč raziskovalcev spoznaj raziskovalca nas je dne 25. 11. 2022 obiskala raziskovalka iz Geološkega zavoda Slovenije. Predstavila je svoje zanimivo delo in nam pokazala obširno in zanimivo zbirko kamnin.

Aktiv naravoslovja

Vsako leto že več kot deset let otroci ljubljanskih osnovnih šol izdelajo okraske za jelko v atriju Mestne hiše. Letos je ta čast pripadla Osnovni šoli Sostro, podružnični šoli Janče. Iz odpadne tetrapak embalaže, bujne otroške domišljije in spretnih ročic smo izdelali prav posebne nebesno modro obarvane nebotičnike in stolpe, ki so se z obešanjem na jelko velikanko spremenili v praznične okraske. Krašenju se je pridružila naša ravnateljica, ga. Mojca Pajnič Kirn, ga. Melita Oven, vodja Odseka za izobraževanje in ob koncu tudi podžupan Mestne občine Ljubljana, g. Aleš Čerin.

https://www.facebook.com/hashtag/visitljubljana

https://www.facebook.com/hashtag/prazni%C4%8Dnovzdu%C5%A1je

Marjanca Marn

V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov smo si z učenci iz sedmih, osmih in devetih razredov ogledali dva dokumentarna filma: Podnebne spremembe – dejstva in Gora tekstila - skrito breme naših modnih odpadkov. Učence je nagovorilo, ganilo in spodbudilo. Njihove komentarje si lahko preberete v prilogi. Hvala tudi Ekološkemu-kulturnemu društvu za boljši svet in združenju EPEKA.

Lucija Marinko, ŠSS
Simona Hribar Kojc

Evropski teden zmanjševanja odpadkov ( pdf)

Na regijskem planinskem tekmovanju »Mladina in gore« je ekipa naše šole, v sestavi Tevž Leban, Žiga Čibej, Eva Grad Rome in Klara Pestotnik Sedej, med 52 ekipami osvojila 10. mesto. S tem dosežkom so se uvrstili tudi na državno tekmovanje, ki bo 21. 1. 2023 v Postojni.
Čestitamo!

Mentor krožka Jože Drab

Ali poznate stare slovenske pregovore o hrani?
- Po jutru se dan pozna.
- Ne pozabite na zajtrk, saj prazna vreča ne stoji pokonci.
- Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač.
- Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.
- Jabolko je zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer pa svinčeno.
Najbrž ni naključje, da se toliko slovenskih pregovorov o zdravi hrani navezuje prav na zajtrk. Kdor zajtrkuje, skrbi za svoje zdravje, saj že zjutraj zagotovi telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotavlja telesu dovolj gradbenih snovi, pomembnih za zdravo rast in razvoj.
Naj zajtrk postane vsakodnevna navada!

Tjaša Hitti
vodja šolske prehrane

Učenka 7. b razreda, Ana Vuk, sodeluje v glasbeno gledališki predstavi z naslovom Kraljestvo glasbe, s katero mladi pevci mladinskega pevskega zbora Glasbene matice in igralci oživijo note in glasbeno teoretične pojme oblečejo v privlačno zvočno zgodbo. Glasbo je ustvarila priznana skladateljica Tadeja Vulc, predstavo pa režirala Eva Hribernik. Predstavo si bodo v mesecu novembru v Slovenski filharmoniji in mariborski Unionski dvorani ogledali učenci različnih slovenskih osnovnih šol.

Več o predstavi: https://www.glasbenamatica.si/koncerti/kraljestvo-glasbe-4/

Napovednik: https://www.youtube.com/watch?v=81fcS76v5Lk

Urša Lužar

Na Zadvorskem in Dobrunjskem hribu smo v soboto, 12.11. izvedli orientacijsko tekmovanje. Udeležilo je ga je 91 učencev iz treh ljubljanskih OŠ – Sostro, KDK in France Bevk. Tekmovanje je bilo skupinsko, skupin je bilo 31, v vsaki pa so bili od 2 do 4 učenci, ne glede na spol.
Skupine so morale s pomočjo karte z vrisanimi točkami in kompasa v čim krajšem času najti v gozdu skrite kontrolne točke, označene z oranžno-belimi prizmami. Tekmovali so v treh težavnostnih kategorijah, po starosti oz. sposobnostih. Trase niso bile prezahtevne in večino točk so otroci našli. Na cilju pri Brunarici Zadvor je bil za udeležence tekmovanja na voljo vroč čaj, saj je bilo sicer kar hladno vreme.
Največ znanja in spretnosti so pokazali naši učenci, saj so zmagali v vseh treh kategorijah. Takšnih tekem bi morali imeti še več, da otroci pridobijo izkušnje za tekme na višjem nivoju. Naslednji izlet bo v soboto, 3. 12. 2022.

Mentor: Jože Drab

Rezultati:

A – lažja in krajša (dolžina proge okoli 3 km):
1. mesto: MRAVLJE (OŠ Sostro – Jaka in Tjaš Jakofič, Leja Černe Andrijanić)
2. mesto: VESELE PLANINKE (OŠ KDK)
3. mesto: ŽABICE (OŠ Sostro – Karin Kurent, Klara Hudobivnik, Iza Grčman, Zala Podržaj)

B – srednja (okoli 6,5 km):
1. mesto: PALČKI (OŠ Sostro – Teo in Tim Pelengić Bagari, Maks Lunaček Goltes, Jaka Dimnik)
2. mesto: DOMAČI MAKARONI (OŠ Sostro – Urban Likovič, Filip in Andrej Dimovski)
3. mesto: GORSKI ZRAK (OŠ KDK)

C – daljša (okoli 8 km):
1. mesto: OVCA PEPA (OŠ Sostro – Tevž Leban, Žiga Čibej)
2. mesto: JEŽKI (OŠ Sostro – David Vrečar, Matic Janušič, Aleš Kravanja )
3. mesto: HRIBOVKI (OŠ Sostro – Julija Štepic, Brina Rus)

Danes, 10. 11. 2022, na mednarodnemu dogodku Zavoda Otok Dan posnetkov sveta delimo skozi ves dan barve neba z različnih koncev sveta: iz Španije, Nemčije, Čila, Mehike, Litve in Slovenije.
(https://www.isolacinema.org/sl/2022/10/19/pridruzite-se-dnevu-posnetkov-sveta/)
Sodelovali smo: Tajda in Maša iz 6. b; Žan, Julija, Julij Dominik, Lian Neo in Manca iz 8. a

Objava: M. Golob

V petek, 28. 10. 2022, smo se učenci 5., 6. in 7. razredov podali v kino Komuna. Po ogledu mladinskega filma Gajin svet 2, ki nas je navdušil še bolj od prvega dela, so nas obiskali igralci in režiser filma. A to še ni bilo vse. Prižgale so se kamere novinarjev in pred nami se je odvrtela podelitev nagrade zlata rola, ki jo podeljujeta Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Razveselili smo se avtogramov glavne igralke Ume Štader in njene sestre iz filma, Neže Smolinsky, nam najbolj poznanega igralca Jurija Zrneca in zaslužnega za ta film: režiserja Petra Bratuša. Novinarke smo za kratek čas ujele v pogovor Umo in Nežo ter g. Bratuša. Nekaj utrnikov je v nadaljevanju …

KLARA: UMA, ZAKAJ SI SE PRIJAVILA NA AVDICIJO?
UMA: V bistvu se nisem prijavila sama, ampak me je Enej (v filmu igra mojega najboljšega prijatelja) povabil in sem si rekla, zakaj pa ne. Nisem si mislila, da bom dobila glavno vlogo.

KLARA: KOLIKO ČASA SI VADILA BESEDILO?
UMA: Nisem ga vadila npr. tri ure skupaj, ampak vsak dan malo.

TIA: UMA IN NEŽA, KATERI PRIZOR V FILMU VAMA JE BILO NAJTEŽJE ODIGRATI?
UMA: Ko sva z Maticem v ravnateljevi pisarni in ga moram prepričati, da ni kriv za dogodek, za katerega so ga obdolžili. Najtežje zato, ker je bilo zelo dolgo besedilo, v ravnateljevi pisarni pa zelo vroče.
NEŽA: Najtežje mi je bilo odigrati ljubezen na prvi pogled, ker sem imela svojega fanta, in nisem vedela, kako naj ljubezen odigram z igralcem v filmu. Ampak moj nasvet, ki vam ga lahko dam, je tak, da si predstavljajte, da pred vami stoji oseba, ki jo imaš rad, in potem vam bo veliko lažje.

TIA: UMA, NAM ZAUPAŠ KAKŠNO SMEŠNO PRIGODO IZ FILMA?
UMA: Običaj pri snemanju je, da zadnji dan vse igralce, ki prvič igrajo v filmu, polijejo z vodo. Ker smo snemali na morju, me je režiser Peter B. porinil v vodo.

TIA: KATERI PRIZOR TI JE BIL NAJBOLJ VŠEČ?
UMA: Ko sva bila z Maticem cel dan v Woop parku in sva lahko cel dan skakala. Všeč mi je bil pa tudi prizor, ko sem se vozila z vodnim gliserjem.

KLARA: STE KAKŠEN PRIZOR MORALI POSNETI VEČ KOT PETKRAT?
UMA: Res nisem štela, ampak smo absolutno kakšen prizor posneli več kot petkrat.

TAJDA: KAKO PREMAGAŠ TREMO PRED SNEMANJEM?
UMA: V bistvu nisem imela treme. Najboljše je, da kar začneš in ko posnameš prvo sceno, te ni več tako strah. Potem gre samo še navzgor.

TAJDA: S KOM SI SE MED SNEMANJEM NAJBOLJ POVEZALA?
UMA: Najbolj sem se povezala s tistimi, s katerimi sem bila največ časa, torej s Petrom, Nežo, Enejem, Sebastijanom (ki igra očeta), Ajdo (Sebastijanovim novim dekletom). Bilo je res zabavno.

TAJDA: KDO TE JE NAJBOLJ PODPIRAL PRI SNEMANJU?
UMA: Pri snemanju me najbolj podpirajo moji prijatelji.

TAJDA: NA KAJ SI V SVOJEM ŽIVLJENJU NAJBOLJ PONOSNA?
UMA: Na svojega psa. Res, najraje ga imam, ime mu je Sky in je bele barve.

BRINA: NEŽA, KAJ NAJRAJE POČNEŠ V PROSTEM ČASU?
NEŽA: Najraje čas preživljam s svojimi hišnimi ljubljenčki in jih peljem na sprehod. Rada pa tudi kuham. Najrajši kuham iz ruske kuhinje.

BRINA: NEŽA, KATERI PREDMET V ŠOLI TI JE BIL NAJBOLJ VŠEČ?
NEŽA: V gimnaziji mi je bila najbolj všeč slovenščina, ker sem imela super učiteljico, najmanj pa matematika.

BRINA: KAJ BI ZA KONEC SVETOVALI NAM, ŠOLARJEM?
NEŽA: Za konec bi povedala, da verjemite vase, ne glede na vse, se morate najbolj potruditi v šoli.

Novinarke: Tia, Klara, Tajda, Brina in Zoja iz 6. b

Gal Pincolič je na 26. Ljubljanske maratonu dosegel odlično 6. mesto v kategoriji dečki rojeni leta 2010. GALU ISKRENO ČESTITAMO ZA ODLIČEN DOSEŽEK.

Marko Šosterič

Tudi na osnovni šoli Sostro smo v torek, 25.10.2022 za učence organizirali opazovanje delnega Sončevega mrka. Sončev mrk nastane, ko Luna zakrije del Sonca. Sprva je kazalo, da zaradi padavin opazovanje ne bo mogoče, a v upanju na razjasnitev je dež tekom dopoldneva ponehal in ob 11.30 uri so se pokazali prvi sončni žarki. Pred vhodom v šolo smo postavili teleskop in učenci so lahko pogledali v sonce s pomočjo astro očal. Hitro smo ugotovili, da se Sončev mrk lahko opazuje tudi v odsevu luže, na zatemnjenem telefonu in celo v steklenih ploščah nad vhodom v šolo. Najbolj vztrajni so med oblaki lahko videli ta čudovit nebesni pojav.

Urška Šetina in Mojca Kastelic

V petek, 22. 10. 2022, sta nam uro športa za učence 5. razredov popestrila igralca 18 kratnih državnih prvakov v odbojki. Učencem sta pokazala veščine odbojkarske igre, vključila učence v vadbo odbojke z različnimi igrami in vajami, ob koncu šolske ure pa je bilo seveda obvezno slikanje in podpisovanje avtogramov. Odlična izkušnja za nas in se že veselimo povabila s strani ACH-ja na ogled evropskih tekem Lige prvakov, ki se začnejo v Tivoliju že 16. 11. 2022.

Gregor Škafar

Kljub ne preveč spodbudni vremenski napovedi smo se v soboto, 22. 10. 2022, v lepem številu zbrali na promocijskem teku ljubljanskega maratona. Veliko nasmejanih obrazov se je preizkusilo v teku na različnih razdaljah. Po skupinskem ogrevanju smo se postavili pred štartno črto in s hitrimi koraki zmagali vsak svojo preizkušnjo. Letošnje novosti organizatorjev so nam malenkost zagodle prihod v štartno cono, ampak smo tudi to oviro, zahvaljujoč hitremu odzivu očkov in mamic, zmogli brez težav. Dragi starši, radi bi se vam zahvalili, da ste kljub dežju in oviram, ki so nas vse presenetile, otrokom omogočili lep tekaški dan, nam pa olajšali izpeljavo dogodka.

Marko Šosterič, Vesna Bizjak in Peter Hrovat

20. oktobra je svetovni dan kuharjev. Učenci OŠ Sostro so kuharje zopet prijetno presenetili s petjem, glasbo harmonike, tortico in ogromnim plakatom. Vse kuharice, kuharji in organizatorka prehrane smo dobili tudi lepo darilo - majico z našim imenom. Dragi učenci, učitelji in vsi ostali zaposleni, hvala vam!

Učenci OŠ Sostro, ki sodelujejo v projektu Erasmus + z naslovom Go Out –Stay In, so v tednu od 17. oktobra do 21. oktobra 2022 obiskali svoje mlade prijatelje s portugalske zasebne šole Alfacoop v Bragi. Nepričakovano smo namesto do petka ostali do sobote zvečer, saj so se italijanski delavci na letališču odločili za stavko ravno ob (ne)pravem času. Portugalske družine so našo zadrego razumele in nam prijazno ponudile še dodatno nočitev in dan v njihovi oskrbi, kjer se je predvsem čutila toplina in odprtost vseh. Večkrat smo se lahko prepričali, da gre tudi v Bragi ljubezen skozi želodec. Opazili smo, da je njihov glavni obrok v dnevu večerja, ki je glede na naše navade, kar precej pozno. Vse skozi so se naši gostitelji trudili, da bi se počutili kot doma, hkrati pa tudi za to, da bi domov odnesli polno malho lepih spominov in doživetij. Kar takoj ob prihodu v šolo, smo skupaj z njimi v telovadnici zaplesali njihove tradicionalne plese. Sprehod po Bragi, čeprav v družbi dežnika, nas je očaral s prelepimi parki in fontano ter moderno pokrito tržnico. Kulturno in naravno dediščino Portugalske smo odkrivali ne samo v učilnicah, temveč tudi zunaj nje. Veličastni mostovi v Portu so nas pozdravljali v vsej svoji mogočnosti in z ladjice smo pokukali tudi v Atlantik. Skozi ves teden je bil naš zvesti spremljevalec dež, ki pa mu ni uspelo pokvariti vzdušja. Dežju se je pridružil tudi veter, ki nas je pozdravil v srednjeveškem mestu Guimarães, kjer smo z vodičem, ki je znal odlično pričarati vzdušje preteklih dni, sprehodili po palači in se povzpeli na grajski stolp. V naših očeh sta sijala zadovoljstvo in ponos, da smo lahko del Erasmus zgodbe, ki se piše že leto in pol. V slovenščini, angleščini in portugalščini. Vsi skupaj pa smo govorili isti jezik medsebojne povezanosti v ljubezni do mladih in do učenja. V okviru teme našega projekta smo se udeležili delavnice v laboratoriju, se učili računalniške pismenosti in se sporazumevali v angleščini. Naslednje poglavje bomo pisali meseca januarja v Ljubljani, ko bodo k nam prišli učenci in njihovi učitelji s Portugalske. Komaj čakamo, da bomo lahko vsaj delno vrnili gostoljubje, ki smo ga bili deležni v tednu na Portugalskem. Gosi so svoje nepozabne vtise pospravile pod peruti šepetajoč: »Gostei muito de estar aqui.« Ko so priletele v domače gnezdo sredi noči, so spoznale, da je na Portugalskem sicer lepo, pa vendarle je doma najlepše. Sem dúvida.

V sredo, 19. 10. 2022, smo obeležili okroglo obletnico šolstva na Lipoglavu. Vse navzoče je nagovorila, ga. ravnateljica OŠ Sostro, Mojca Pajnič Kirn, ki je predstavila pomembne mejnike v zgodovini razvoja šolstva na tem območju, dosežke posameznikov, ki so obiskovali lipoglavsko šolo, nakazala bodoči razvoj šolstva na tem območju in ga zgodovinsko primerjala s citati Primoža Trubarja. Vse zbrane je pozdravil tudi podžupan MOL - Dejan Crnek in še nekateri povabljeni gostje. Učenci PŠ Lipoglav in najmlajši iz vrtca Pedenjped – enota Pedenjškrat so vse zbrane nagradili s pestrim kulturnim programom. Ob koncu je vodja PŠ Lipoglav Marinka Žitnik vse zbrane povabila na ogled slikarske razstave slikarja Antona Kastelica v šolsko knjižnico in na ogled šolskih prostorov. Ob koncu druženja smo se poveselili in poklepetali ob slaščici in soku. Dogodek je bil zelo svečan, pester in zanimiv, kar je razvidno tudi iz foto-galerije. Pod dogodke pa bomo objavili tudi video-posnetek. Vsem hvala za sodelovanje.

V četrtek, 13. 10. 2022 je nad Dolenjskimi Toplicami potekalo državno orientacijsko tekmovanje. Udeležilo se ga je tudi nekaj učencev naše šole. Tekmovalci so morali s pomočjo karte in kompasa v kar najkrajšem možnem času poiskati vse kontrolne točke in priti v cilj. Tekmovali so posamično in v starostnih kategorijah, ločenih po spolu. Učenci naše šole so se dokaj dobro uvrstili, čeprav nismo osvojili nobene medalje. Še najbliže je bila Tisa Bertalanič (7.a), ki je v kategoriji »učenke B« (6.+7. razred) osvojila 4. mesto. Je pa v skupinski uvrstitvi skupaj še z Tajdo Grčman (6.b) in Nino Kralj (6.c) na koncu osvojila 3. mesto.
Glede na to, da je večina naših tekmovala prvič, smo kar zadovoljni. Sploh ob dejstvu, da so vsa vidnejša mesta zasedli učenci, ki orientacijski tek tudi trenirajo v klubih. Ostale naše uvrstitve so bolj v zlato sredino oz. v drugi del nastopajočih.
Učenci B (36 tekmovalcev):
20. mesto – Aljaž Robič
21. mesto – Sven Hočevar
23. mesto – Andraž Svetek
24. mesto – Jure Srebot
25. mesto – Jan Pančur
Diskv. – Oto Skarlovnik
Učenke B (42 tekmovalk):
4. mesto – Tisa Bertalanič
22. mesto – Tajda Grčman
23. mesto – Nina Kralj
30. mesto – Julija Štepic
Učenci C (54 tekmovalcev):
19. mesto – Tevž Leban
24. mesto – David Vrečar
27. mesto – Jan Grad Rome
32. mesto – Kris Vrakelja Beguš
Učenke C (38 tekmovalk):
16. mesto – Brina Bajc
23. mesto – Julija Puškarič
Diskv. – Marija Kralj
SKUPINSKO (najboljši trije posamezniki):
Učenci B (13 šol):
7. mesto – Aljaž Robič, Sven Hočevar, Andraž Svetek
Učenke B (16 šol):
3. mesto – Tisa Bertalanič, Tajda Grčman, Nina Kralj
Učenci C (19 šol):
6. mesto – Tevž Leban, David Vrečar, Jan Grad Rome
Učenke C (10 šol):
10. mesto – Brina Bajc, Julija Puškarič

Mentor Krožka: Jože Drab
Foto: Jože Drab, Peter Hrovat

V sredo, 12. oktobra (6. b in 6. d) ter v četrtek, 13. oktobra (6. a in 6. c) smo se z avtobusom odpeljali v center Ljubljane v Slovenski šolski muzej.
Tam smo si ogledali razstavo o razvoju šolstva in doživeli učno uro lepopisa, ki je bil v preteklosti samostojni predmet. Učna ura je bila muzejsko doživetje pouka iz leta 1930. Osnove lepopisne pisave so učenci dobili tako, da so s peresnikom in tinto pisali lepopisne črke na učne liste. Med uro so veljale tudi takratne stroge vzgojne metode. Kar nekaj le teh so učenci občutili tudi na lastni koži.
Po krajšem sprehodu po Ljubljani smo se polni vtisov vrnili v šolo.

Zapisala: Urša Lužar, koordinatorica tehničnega dne

Letos je dan duševnega zdravja potekal pod geslom: Duševno zdravje in dobro počutje za vse!
Obeležili smo ga tudi na naši osnovni šoli. Z učenci predmetne stopnje smo pripravili šolsko torbo prijaznosti v kateri se je za vsakega našla spodbudna misel. Vsak pa je lahko spodbudno misel za druge prispeval tudi na plakat spodbudnih misli.
Hvala, da širimo dobro počutje!

Lucija Marinko in Kristina Pelc Zupančič, šss

V tednu otroka smo v 1. b obeležili vsak dan na prav poseben način. Spoznali smo zgodbo o Jančku Ježku, ustvarjali smo ježke iz plastelina in izdelali plakat s svojimi rokami, ki nas opominja, da se imamo najbolje skupaj. Odpravili smo se tudi v gozd, tam uprizorili zvočno zgodbo iz gozda in naredili slike ježkov iz naravnih materialov. Seveda nismo pozabili tudi na našo sladko naravo – vsak si je izdelal svojega sladkega ježka in ga s slastjo pojedel. Prav tako smo si izdelali svojo igračo, ki je požela navdušenje, in se pozabavali oziroma kot pravi slogan tedna otroka Skupaj smo se imeli dobro.

Jan Gačnik in Karmen Vodopivec, učitelja 1. b razreda

V soboto, 8. oktobra 2022 smo izvedli prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu. Udeležba je bila zelo velika – 68 otrok, saj je bil cilj privlačen in vremenska napoved zelo lepa.
Zbrali smo se pred šolo in se z dvema avtobusoma odpeljali na Pokljuko. Izstopili smo nad vasjo Gorjuše in se povzpeli na vrh Galetovec (1259 m), ki stoji na robu pokljuške planote. Z vrha je čudovit pogled na Bled z jezerom in okoliške vrhove. Za vzpon smo potrebovali eno slabo uro. Med potjo smo nabirali gobe. Nabrali smo kar precej orjaških dežnikov oz. »marel«, jurčkov pa ni bilo. Po počitku in malici smo sestopili nazaj do avtobusov in se zapeljali 10 km naprej po planoti, kjer smo izstopili in se podali na drugi del dogodivščine. Spustili smo se v Pokljuško sotesko, ki sodi med 100 slovenskih naravnih znamenitosti.
Po izredno zanimivi, vendar mestoma nekoliko zahtevnejši poti skozi pragozd, smo se spustili do najožjega dela. Skozi pol metra široko razpoko in po galerijah vpetih v skalno steno smo prišli do piknik prostora pod skalnimi stenami. Devetošolci Tevž, Žiga in Eva so pekli sveže nabrane gobe z jajci in jih ponudili tudi vsem drugim. Večina ostalih se je okrepčala z malico iz nahrbtnika, nekateri pa so hitro izkoristili čas za igranje igric na telefonih. Sledil je še ogled slikovite Pokljuške luknje – to je prehod skozi predor v steni, z dvema stranskima oknoma. Nižje se je soteska razširila in pot nas je pripeljala do doline Radovne. Sledil je še zaključni sprehod skozi vas Krnica do postajališča, kjer sta nas že čakala avtobusa.
Skupaj smo ta dan po Pokljuki prehodili okoli 10 km, za kar smo potrebovali slabih 5 ur s postanki vred. Za varnost in veselje otrok smo skrbeli spremljevalci: Blaž, Ana, Alja, Domen, Leana, Filip, Andreja in Jože.

Vodja izleta: Jože Drab
Foto: Andreja, Domen, Blaž in Jože

V hrvaškem Zadru je konec septembra potekalo Evropsko prometno-kolesarsko tekmovanje ETEC za učence do 12. leta starosti. Udeležila se ga je tudi ekipa Slovenije, v kateri je bila tudi učenka naše šole Nina Kralj, 6.c. Poleg nje so Slovenijo zastopali še Tajda (Kamnik), Jakob (Mislinja) in Danijel (Moravče). Otroci so se pomerili v spretnostni vožnji s kolesom na treh različnih poligonih, vožnji v virtualni resničnosti, okraševanju kolesarske čelade in v poznavanju cestno-prometnih predpisov. Čeprav smo si po tihem želeli več, je tudi 9. mesto na stari celini zelo dober rezultat.

Mentor Jože Drab

Na naši šoli že tretje leto poteka Erasmus+ projekt z naslovom Zero Waste Our Taste, v okviru katerega se učenci spoznavajo z »zero waste« načinom življenja in med našimi tedenskimi srečanji pridno opravljajo različne naloge, ki si jih lahko tudi ogledate na spletni strani našega projekta na tej povezavi. https://erasmuszwot.splet.arnes.si/o-projektu/
Poleg teh nalog pa se sodelujoči učenci in učitelji udeležijo tudi mobilnosti v druge države, ki so vključene v projekt. Tako smo izpeljali mobilnost na Cipru v novembru 2021 in na Portugalskem v marcu 2022, v mesecu maju pa smo učence s Češke, iz Španije, Portugalske, Litve in s Cipra gostili pri nas.
V ponedeljek, 3. 10. 2022, so se Julija Vrečar, Manca Petrič, Manca Končar - Mohar, Aljaž Sterle in Jakob Likovič skupaj z učiteljema Renato More in Tomažem Božič Nosanom sredi noči odpravili na dolgo pot do Veselîja nad Moravou. Na Češkem predstavljajo našo šolo pri vseh aktivnosti Erasmus+ projekta Zero Waste Our Taste.
V torek dopoldne so po uvodni slovesnosti učenci predstavili reklamo, s katero promovirajo ZERO WASTE način življenja in ga poskušali približati mladim. Reklamo si lahko ogledate na tej povezavi - https://www.youtube.com/watch?v=8aXu-8BRNK4. Popoldne pa so jih češki učenci in učitelji povabili na ogled mesta in druženje ob tabornem ognju. V sredo so se sodelujoči pri projektu najprej odpeljali na ogled tovarne v Kovosteelu, v kateri reciklirajo vse vrste materialov. Tam bodo učenci deležni tudi delavnice na temo recikliranja. Popoldne pa se bodo odpravili v mesto Kromĕřiž na ogled gradu in grajskih vrtov, ki so vpisani na seznam Unesco svetovne dediščine. V mestu si bodo učenci lahko ogledali tudi »zero waste« trgovino – trgovino, ki prodaja izdelke brez embalaže. V četrtek dopoldne bodo učenci imeli še dve delavnici na šoli – prva bo kuharska, pri drugi pa bodo izdelovali izdelke iz zavrženih materialov. Popoldne bo sledila še zaključna slovesnost, na kateri vsi sodelujoči v projektu dobijo potrdila o sodelovanju. Preostanek dneva bodo naši učenci preživeli s češkimi gostitelji, v petek, 7. 10. 2022, zjutraj pa se bodo odpravili na pot domov.

Katarina Leban Škoda in Andreja Miklavčič

Na športno raziskovalnem taboru tretješolci neizmerno uživamo. Spoznali smo skrivnosti zvezdnega neba in ne boste verjeli, spodili smo se vse gozdne škrate. Konji so posebnost tega doma. Dom Škorpijon skrbi za 12 žrebcev in kobil, nekaj gosi, zajcev, prašičev in kokoši. Konje smo skrtačili, osedlali in jahali. Mnogi izmed nas prvič. Ogledali smo si krmišče za gozdne živali, raziskovali gozd, izdelovali bivake, nabrali kostanj, ki smo ga slastno pečenega tudi pojedli. Tudi ob potoku je bilo precej zanimivo in izdelali smo preproste mlinčke. Športne igre, ki krepijo naše sodelovanje, vztrajnost in nas opogumljajo, so obogatile naše prijateljstvo. Ob tabornem ognju smo se naučili, zakaj moramo biti z ognjem še posebno previdni in kako ravnati v primeru požara, kar pa tudi sovpada z mesecem požarne varnosti. Skratka, mi srkamo nova znanja in sončne žarke v najboljši učilnici - naravi.

Adreja Rakar Škafar

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Cilj tedna športa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti, ne le med tednom športa, temveč vse leto. Na OŠ Sostro smo učitelji spodbujali učence k dnevni športni aktivnosti. Opravljali so različne športne naloge (tek, hoja v naravi, igre z žogo, ples, štafetne igre ipd.), se spoznali z različnimi športi (npr. karate, rokomet). Učenke predmetne stopnje so poskrbele za jutranjo telovadbo učencev razredne stopnje. Za uspešno opravljene naloge so učenci prejeli čestitko in nagrado. S tem projektom želimo učitelji učence spodbuditi, da redna športna vadba postane del njihovega vsakdana.

Petra Florjančič
koordinatorica projekta

V septembru je bila organizirana strokovna ekskurzija v London. Ker si je veliko učencev želelo obiskati prestolnico Velike Britanije, smo se na pot odpravili kar v dveh skupinah. Prva skupina je bila v Londonu ravno v času pogreba kraljice Elizabete II, kar je pridalo našemu potovanju še dodaten čar, saj so imeli učenci možnost videti, kako pomembna je Britancem kraljeva družina. Bili smo del milijonske množice ljudi, ki so se kraljici na dan pogreba ob 11.55 poklonili z dvema minutama molka. Sicer so si učenci v Londonu ogledali številne znamenitosti, in sicer ničelni oziroma greenwiški poldnevnik, ki deli Zemljo na vzhodno in zahodno poloblo; znamenito ladjo Cutty Sark, zvon Big Ben in westminstrsko palačo, opatijo Westminster Abbey, kjer potekajo poroke in pogrebi članov kraljeve družine; the Tower of London, kjer so shranjeni kraljičini dragulji; Tower Bridge, katedralo svetega Pavla, prirodoslovni muzej, muzej voščenih lutk Madame Tussauds in Narodno galerijo, eno največjih trgovin z igračami Hamleys, Odeon ter Buckinghamsko palačo. Peljali so se po reki Temzi in se zavrteli v ogromnem panoramskem kolesu, ki se imenuje Londonsko oko. Na poti smo videli tipične rdeče telefonske govorilnice, varuhe reda, ki se imenujejo »bobby« ter Nelsonov steber na trgu Trafalgar. Sprehodili smo se tudi po kitajski četrti. Vsak dan smo se vozili s podzemno železnico. Zajtrkovali smo v hotelu, kjer je bil na voljo tradicionalni angleški zajtrk, kosilo pa smo jedli v pravem angleškem pubu, kjer so si med drugimi lahko izbrali tudi tradicionalni »fish&chips«. Vrnili smo se utrujeni, a zadovoljni.

Jerneja Osredkar, Andreja Miklavčič, Maja Primožič

Atletska zveza Slovenije je tudi letos pripravila množično akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja. Tudi letos je bil to najbolj množičen tek otrok v Sloveniji "Začni mlad, tekmuj pošteno", ki se ga je lani udeležilo okrog 24.000 otrok iz celotne Slovenije. V sredo, 21. 9., so zelo pošteno tekli prvošolčki tudi na naši šoli. 😊 Nekaj utrinkov teka si lahko ogledate v galeriji slik.

Rahela Vrečko

Med 16. in 22. septembrom je potekal Mednarodni teden mobilnosti. V okviru tega je bil organiziran tudi Kolesarski informativni krog. Akcije smo se udeležili tudi na OŠ Sostro. To čast je dobilo 9 najbolj uspešnih šestošolcev z lanskega kolesarskega izpita. Mladi kolesarji so tako spoznali ali obnovili znanje o cestno-prometnih predpisih, se seznanili s pomenom kolesarske čelade, postopkom oživljanja pri prvi pomoči, slišali nekaj o zdravem načinu življenja in prehranjevanja ter se med seboj pomerili v spretnostni vožnji in polžji vožnji. Predvsem pa so praktično spoznali vožnjo v mestu, kjer je veliko prometa. Skupno smo prevozili okoli 22 km. Res je bilo zjutraj ob odhodu megleno in zelo mrzlo, a smo bili na to pripravljeni in dobro oblečeni, kasneje pa nas je ogrelo sonce. Preživeli smo zanimivo in sproščujoče dopoldne in se polni vtisov vrnili nazaj v šolo.

Mentor prometnega krožka Jože Drab

Naši učenci so ustvarjali za nagradni natečaj TRAJNOSTNO POVEZANI v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Njihova likovna dela bodo do 28. septembra 2022 na ogled v Steklenem atriju Mestne hiše.

Mentorica: Martina Lavrin Povše

V okviru projekta »Mednarodno sodelovanje – gore in literatura«, Mestne občine Ljubljana, smo 40 učenk in učencev naše šole odpeljali v italijanske Dolomite. Naš cilj je bil tritisočak Piz Boe. Ker je za tak podvig potrebno nekaj kondicije, smo udeležence izbrali izmed najbolj aktivnimi v gorniškem krožku. Priključilo se nam je tudi nekaj udeležencev izleta PD Ljubljana Matica. Izpred šole smo se zapeljali v Italijo vse do prelaza Fedaia (2057 m) ob istoimenskem jezeru tik pod Marmolado, ki je s 3343 m najvišji vrh Dolomitov. Za aklimatizacijsko turo smo se v uri in pol prebili skozi ogromen trop ovc in se vzpeli na prelaz Porto Vescovo (2478 m), kjer stoji moderna »Lojzetova« koča. Žal se je vreme hitro slabšalo in z razgledom na Piz Boe ni bilo nič. Po počitku smo hitro sestopili nazaj do izhodišča in ujeli naš avtobus še pred dežjem. Prespali smo v hotelu Alpe v bližnjem kraju Canazei. Naslednje jutro smo se v jasnem vremenu zapeljali na prelaz Pordoi (2222 m) in se z gondolsko žičnico povzpeli na Sass Pordoi (2950 m). Kot bi mignil smo bili višje od Triglava. Pot nas je nato vodila sprva navzdol do koče Pordoi (2848 m) in nato po zložni, mestoma pa strmi in celo z jeklenicami zavarovani poti, navzgor na vrh Piz Boe. Tam smo imeli kar eno uro počitka, okrepčali smo se, občudovali razglede in fotografirali. Vsi, ki so bili prvič nad 3000 m, so bili deležni netradicionalnega gorskega krsta (namesto treh so dobili po zadnji plati le en udarec z vrvjo). Sestopili smo na drugo stran proti koči Boe in nato obšli goro ter prišli nazaj do koče Pordoi. Še malo gor peš in dol z žičnico, pa smo se že vozili nazaj domov z avtobusom. Otroci (in tudi vsi ostali) so bili z doživetjem zelo zadovoljni in ponosni nase in na opravljeno turo. Da pa ne bo ostalo le pri športu, so na avtobusu poslušali gorniško novelo Vladimirja Bartola o različnih pogledih na udejstvovanje v gorah in varnosti. Po izletu bodo učenci na to temo napisali spis ali esej, mlajši pa lahko tudi kaj narišejo. Za izvedbo se zahvaljujemo tudi MOL in TD Zadvor ter vsem vam, ki ste s prispevki za knjižico Merjaščeva pot finančno pripomogli k izvedbi.

Vodji projekta: Jože Drab in Vid Skrbinšek

 

Današnjih ogledov: 2
Skupno št. ogledov: 2.749

Dostopnost