(v nadaljnjem besedilu: SŠSZ)
Sadje in zelenjava predstavljata pomembno skupino živil v uravnoteženem jedilniku vsakega posameznika. Znano je, da prebivalci Slovenije v dnevni prehrani ne zaužijemo priporočenih količin sadja in zelenjave, kar pogosto vpliva kot dodaten dejavnik tveganja pri pojavu številnih kroničnih obolenj in prezgodnje smrti.
Tako sadje kot zelenjava v svoji sestavi vključujeta visok delež vode, prehranskih vlaknin in drugih zaščitnih snovi (vitamini in minerali), ki pomembno vplivajo na zdravje. V prehrani sta zaželena sadje in zelenjava, pridelana pri lokalnih pridelovalcih, ki prideluje hrano na naravi, človeku in okolju prijazne načine. Študije namreč kažejo, da lokalno pridelano sadje in zelenjava vsebujeta večje količine hranljivih snovi v primerjavi z živili, ki so bila skladiščena in transportirana daljši čas. Pri teh živilih se namreč bistveno zmanjša njihova hranilna, biološka vrednost ter kakovost.
SŠSZ oziroma uradno Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU in pomeni pomoč za oskrbo s sadjem in zelenjavo v izobraževalnih ustanovah. Namen tega ukrepa je spodbuditi porabo sadja in zelenjave in hkrati omejiti naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih, ki povečuje tveganje za nastanek številnih kroničnih nenalezljivih bolezni sodobnega časa.
Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je SŠSZ eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k večji porabi sadja in zelenjave. V ta namen Evropska unija Državam članicam namenja določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje svežega sadja in zelenjave učencem, pri čemer daje še poseben poudarek pomenu spremljevalnim izobraževalnim in promocijskim aktivnostim.
Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami svežega sadja in zelenjave:
Sadje: |
Zelenjava: |
lešniki* | paradižnik |
orehi* | zelje |
fige | koleraba |
mandarine | cvetača |
grozdje | korenje |
melone | rdeča redkvica |
lubenice | zelena |
jabolka | repa |
hruške | redkev |
marelice | kumare |
češnje in višnje | komarček |
breskve in nektarine | šparglji |
slive | paprika |
kaki | bučke |
kivi | ohrovt |
jagode | solata, motovilec, rukola |
maline | radič |
borovnice | peteršilj |
črni ribez | rdeča pesa |
rdeči ribez | |
žižola |
*le posušeni, ne smejo biti praženi, soljeni, kandirani ipd.
Šola lahko izbira med naslednjimi vrstami PREDELANE zelenjave in suhega sadja:
- kislo zelje
- kisla repa
- suho sadje sledečih sadnih vrst: jabolka, hruške, slive, kaki, češnje
Na OŠ Sostro smo se v SŠSZ prijavili že v prvem letu izvajanja projekta (šolsko leto 2009/2010), saj se zavedamo pomena osveščanja učencev o pomenu uživanja svežega sadja in zelenjave za zdravje. Učencem enkrat tedensko brezplačno razdelimo sezonsko sadje ali zelenjavo.
Vsaj enkrat letno na dnevu odprtih vrat pripravimo degustacijo in promocijo SŠSZ, kjer lahko učenci, učitelji ter ostali obiskovalci izvejo več o projektu.
Več o Shemi šolskega sadja in zelenjave si lahko preberete na strani: http://www.shemasolskegasadja.si
Če imate kakšno vprašanje v zvezi s Shemo šolskega sadja in zelenjave, lahko pokličete gospo Tjašo Hitti na telefonsko številko: 527 25 18 ali ji pišete na e-poštni naslov: tjasa.hitti@guest.arnes.si.
Tjaša Hitti
organizator šolske prehrane
Današnjih ogledov: 1
Skupno št. ogledov: 456