Skoči na glavno vsebino

Nagovor ravnateljice

Novo šolsko leto. Za prvošolčke pomeni korak v novo okolje, novo obdobje, za devetošolce vstop v zadnje leto šolanja na naši šoli. Za vse naj bo to leto novih izzivov, novih priložnosti, novih obveznosti in odgovornosti.

Dragi šolarji,
potrudite se in izrazite svoje sposobnosti, svoje talente, zaupajte vase, naučite se vztrajnosti, zdrave tekmovalnosti, spoštovanja različnosti ter utrdite ali si pridobite nova zavezništva in prijateljstva. Uživajte v naravi, ki vas obkroža, in pustite mobilne telefone malce ob strani. Če želite vrstniku, prijatelju ali odraslim kaj sporočiti, se potrudite, da to kar največkrat sporočite osebno. Bolj bo pristno, lažje razumljeno in bolj bo seglo v srce.

Vsi odrasli – tako učitelji kot starši – pa se potrudimo najti ravnotežje med učnimi zahtevami, otrokovimi sposobnostmi in svobodo otrokovih misli.

K dobremu učenju in osebnostni rasti zagotovo pripomoreta medsebojno spoštovanje in zaupanje. Za oblikovanje otrokove osebnosti pa sta odgovorna tako šola kot dom. Vsak ima svojo nenadomestljivo vlogo. Učitelj otroka uči in ob tem vzgaja, starši pa vzgajajo in pomagajo pri oblikovanju otrokovih učnih in vedenjskih navad.

Formula dobre vzgoje je lahko preprosta. Sestavljena naj bo z veliko ljubezni, jasnih pravil in dobrega zgleda. Z lastnim zgledom pokažimo otrokom, kaj od njih pričakujemo. Ne puščajte jih samih, da brskajo po spletnih omrežjih, iščejo virtualne prijatelje ali pa si med seboj neprimerno dopisujejo. To velikokrat prinese nerazumevanje in dodatne težave med vrstniki, ki se največkrat pokažejo prav v šoli. Kljub vsem sodobnim medijem ti naši otroci potrebujejo topel objem ter prijazno in  spodbudno besedo. Če bodo to dobivali od vseh nas, bodo to znali dajati tudi naprej.

S prijaznostjo, spoštovanjem in doslednim opravljanjem svojih nalog bomo vsi skupaj pripomogli k podobi urejene in prijazne šole, kjer se lahko veliko naučimo in se tudi dobro počutimo. Skupaj poskrbimo za varno in prijetno življenje tako v šoli kot doma.

Vsem želim uspešno, varno ter srečno šolsko leto 2023/2024!

Mojca Pajnič Kirn, ravnateljica

 

Današnjih ogledov: 1
Skupno št. ogledov: 866

Dostopnost