Skoči na glavno vsebino

Galerija dejavnosti

  • Dejavnosti 2023-24

Topel septembrski vikend smo skupina učencev in učiteljev izkoristili za športne aktivnosti v Osilnici.
Spoznavali smo načine bivakiranja na prostem, se učili zanetiti ogenj, se preizkusili v peki preprostega kruha – tvista, se seznanjali z osnovami orientacije in se preizkusili v orientacijskem teku.
S kajaki smo zaveslali po mrzli reki Kolpi, športno plezali po steni, streljali z lokom in čofotali v bazenu.
Kako smo uživali, si lahko pogledate v galeriji slik.

Vesna Bizjak, Marko Šosterič, Gregor Škafar in Peter Hrovat

V tednu med 16. in 22. 9. 2023 obeležujemo evropski teden mobilnosti. Letos smo ga pri nas obeležili skupaj s premičnim mladinskim centrom Ljuba in Drago.
Med nas so prišli redarji mestne občine Ljubljana in prostovoljci iz Zavoda Varna Pot. Učenci so se lahko preizkusili v reševanju kviza, si pogledali poučen video, nosili očala, ki dajo občutek pijanosti in še marsikaj.
Učitelj Rok je predstavil vzdrževanje kolesa, preveril višino sedeža in pravilno nastavljenost zavor. Šestošolci pa so nas skupaj z učiteljico za gospodinjstvo razveselili s palačinkami. Vzdušje je bilo sproščeno in poučno.
Prijeten ogled foto utrinkov.

ŠSS

Ljubljana se letos že enaindvajsetič vključuje v akcijo evropskih mest Evropski teden mobilnosti. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL v tem času organizira prometno vzgojno akcijo v centru Ljubljane imenovano Kolesarski krog.
Učenci - kolesarji v spremstvu mentorjev prometne vzgoje prevozijo v centru mesta en »izobraževalni krog«, ki vključuje 9 izobraževalnih točk. Na teh točkah prometni poznavalci (prometni inštruktorji, člani AMD, policisti in drugi) svetujejo in predstavljajo pravilno vožnjo s kolesom v mestnem prometu, opozarjajo na nevarnosti v prometu, demonstrirajo temeljne postopke oživljanja in odgovarjajo na vprašanja učencev in mentorjev. Učenci se med seboj pomerijo tudi v polžji vožnji.
Tudi naša šola se je udeležila te akcije z 9 učenkami in učenci, ki so se lansko leto najbolje odrezali na kolesarskem izpitu.

Mentor: Jože Drab

V petek je skupina dvajsetih učencev odšla na vikend astronomski tabor na Medvedje Brdo.
Na taboru smo spoznavali naše osončje, Zemljin naravni satelit Luno in spoznavali teleskope. Tekom dneva smo opazovali Sonce in sončeve pege, zvečer pa se orientirali po zvezdah in spoznavali razliko med ozvezdji in asterizmi. Imeli smo srečo z vremenom, saj je bilo nebo jasno in brez oblakov tako, da smo kar dva večera zapored videli tudi Muskove satelite, ki so v ravni črti potovali skozi nebo. V nedeljo zjutraj smo vstali pred sončnim vzhodom in opazovali Venero, Jupiter in ozvezdje Orion. Upali smo, da bomo videti tudi komet Nišimura, a smo se žal morali zadovoljiti le s prekrasnim sončnim vzhodom.

Urška Šetina in Mojca Kastelic

V lepem vremenu je minila tokratna mestna orientacijska tekma posameznikov. Po neprometnih površinah okoli Kongresnega trga in po Stari Ljubljani okoli Ljubljanice je moral tekmovalec sam v čim krajšem času poiskati na karti narisane kontrolne točke.
Našo šolo je predstavljalo 14 učenk in učencev in tudi tokrat nismo ostali brez medalj. Dosegli smo 2 drugi in 3 tretja mesta. Žal je manjkala le še kakšna zmaga, a proti tekmovalcem, ki trenirajo v orientacijskih klubih, je to zelo težko. So pa prav vsi naši tekmovalci našli vse kontrolne točke.
Državno tekmovanje bo že 10. 10. 2023 na Rožniku.
Rezultati po kategorijah:
Starejši učenci (dolžina idealne proge 2010 m; 13 kontrolnih točk):
- Jan Grad Rome – 2. mesto
- Kris Vrakelja Beguš – 4. mesto
- Aljaž Robič – 6. mesto
Starejše učenke (dolžina idealne proge 1870 m; 11 kontrolnih točk):
- Tisa Bertalanič – 3. mesto
- Laura Veršnjak – 5. mesto
Mlajši učenci (dolžina idealne proge 1480 m; 11 kontrolnih točk):
- Mark Olkhov – 2. mesto
- David Škufca – 3. mesto
- Vid Vratarič – 6. mesto
Mlajše učenke (dolžina idealne proge 1230 m; 9 kontrolnih točk):
- Nina Kralj – 3. mesto
- Zala Pestotnik Sedej – 4. mesto
- Danaja Anžur – 5. mesto
- Ema Rutar – 6. mesto
- Maša Šubelj – 7. mesto
- Anastasija Kirbiš – 9. mesto

Jože Drab

11. 9. je bil za 2. A razred prav poseben dan. Zjutraj v razredu ni bilo Maj, Urošev in Peter, ampak so bile tam same Pike Nogavičke ter gusarji. Polni pričakovanj smo se posedli po avtobusu in že kmalu pustili ljubljansko meglo daleč za seboj. Ob prihodu v Velenje nas je že čakala naša vodička Pika Nika, ki nas je odpeljala v Knjižnico Velenje, saj smo se odločili, da bomo sodelovali v Pikini dobrodelni akciji zbiranja knjig in igrač za otroke iz poplavljenih območjih. Prinesli smo ogromen kup daril in verjamemo, da bomo z njimi narisali nasmehe na usta prenekaterih otrok.
Po malici nas je Pika Nika popeljala po raznovrstnih delavnicah v Rdeči dvorani, kjer smo izdelali mastodonte iz volne, zemljevide skritih zakladov, male pike iz keramičnih lončkov in še marsikaj drugega. Povsem osupli smo v Kulturnem domu brez besed spremljali fantastično lutkovno predstavo Moj dedek je bil češnjevo drevo in se prvič spoznali s senčnim gledališčem. Kosilo smo pojedli v senci velikih dreves na Titovem trgu, kasneje pa se preizkusili še v zabavnih srednjeveških igrah, zlezli skozi rudniški rov, se povzpeli na gusarsko ladjo ter se premaknili v otroška leta naših staršev. Za piko na i smo se pred odhodom še poigrali na ogromnem otroškem igrišču in nikogar ni bilo, ki si ne bi želel še ostati oziroma se še kdaj vrniti.
Res je bilo poučno, igrivo in nepozabno lepo.

Anja Divjak, razredničarka 2. A razreda

 

Današnjih ogledov: 1
Skupno št. ogledov: 20.407

Dostopnost