Skoči na glavno vsebino

Galerija dejavnosti

  • Dejavnosti 2023-24

Tudi letos so se člani dramskega krožka udeležili Otroškega festivala gledaliških sanj, ki je že enaindvajsetič zapored potekal v Festivalni dvorani. V sklopu festivala, ki je potekal od 5. do 14. aprila, se je zvrstilo 27 otroških gledaliških skupin in 11 improvizacijskih gledaliških skupin, na katerih je nastopilo preko 400 mladih igralk in igralcev iz cele Slovenije in tujine. OŠ Sostro se je predstavila z dvema igrama, ki sta poželi pohvale s strani strokovne žirije v sestavi dramaturginje Staše Prah, igralca in režiserja Roka Kravanje ter igralke Nine Ivanišin Janežič. Najboljšim so priznanja in nagrade podelili člani strokovne in otroške žirije. S ponosom in velikim veseljem oznanjamo, da so med vsemi nastopajočimi kar trije učenci naše šole, Jakob Drglin, Brina Perovšek in Aljaž Mihelič, prejeli nagrado za obetavne igralce. Prav posebej ponosni pa smo na nagrado za najboljšo predstavo l. in ll. triade, ki jo je prejela naša igra O, kuri, ki je izmaknila pesem.
Obe igri bomo odigrali tudi v dvorani Zadružnega doma Zadvor, v četrtek, 18. aprila ob 18:00, kamor ste lepo vabljeni.

Mentorici Aška in Mina

Vsako leto se učenci 6. razredov pomerijo na tekmovanju v spretnostni vožnji s kolesom in poznavanju cestno-prometnih predpisov. Učence in učenke, ki so se lani najbolje izkazali pri kolesarskem izpitu, smo v zimskih mesecih še nekajkrat testirali. V aprilu smo nato med polfinalisti izvedli še tekmovanje, na katerem smo dobili finaliste oz. zmagovalce. Rezultati šolskega tekmovanja so spodaj.
Najboljši dve učenki in najboljša dva učenca bodo na državnem tekmovanju zastopali ne le našo šolo, ampak tudi Ljubljano oz. Avto moto društvo Moste – AMD Moste 1. Po vsej verjetnosti bodo lahko tekmovali tudi 3. in 4. uvrščeni, ki bodo sestavljali ekipo AMD Moste 2.
Rezultati:
Učenke:
1. Žlebnik Niki Noa, 6D
2. Jambrovič Kraševec Lotti, 6B
3. Gajič Mia, 6D
4. Podkrajšek Iza, 6C
5. Šubelj Maša, 6B
6. Pleterski Ula, 6A
7. Kravanja Urška, 6B
Učenci:
1. Kovačič Jakob, 6C
2. Škulj Benjamin, 6B
3. Križaj Anže, 6A
4. Trkov Vid, 6C
5. Zupan Maks, 6A
6. Vrečar Miha, 6B
7. Omahen Job, 6A

Jože Drab

Tokrat se nas je zbralo 54 otrok in 5 odraslih spremljevalcev. Na začetku smo imeli nekaj težav, saj so nam poslali premajhen avtobus, a smo po polurnem čakanju dočakali večjega.
Iz Ljubljane smo se odpeljali v Zgornje Poljčane na Štajerskem, kjer je izhodišče poti na Boč. Na vrh smo se vzpeli po poti čez Balunjačo. Je bilo kar strmo in vreme pretoplo za ta letni čas, a smo zmogli v načrtovanem času. Boč ima dva vrhova - na enem je vojaška baza z anteno, na drugem pa 20 m visok kovinski stolp. Z njegovega vrha je bil zelo lep razgled.
Po počitku smo se spustili do Doma na Boču, kjer smo imeli krajši postanek. Nato pa smo sestopili po drugi poti “Čez Babo”.
Rože velikonočnice žal nismo videli, saj je letos zaradi pretoplega vremena že odcvetela.
Sledila je le še vožnja nazaj v Ljubljano z obveznim postankom na Trojanah za nakup krofov.

Mentor krožka Jože Drab

V nedeljo, 24. 3. 2024, smo se z gorniškim krožkom odpravili na pohodniško-plavalni izlet v Bohinj. Z avtobusom smo se odpeljali do Bohinjskega jezera v vas Ribčev Laz. Sprehodili smo se mimo jezera in povzpeli na razgledno točko Peč, s katere smo lahko občudovali Bohinjsko jezero, znamenito cerkev sv. Janeza Krstnika in del Julijskih Alp. Po malici smo se vrnili do avtobusa in se odpeljali do Bohinjske Bistrice. Sledilo je 3-urno plavanje, špricanje, tunkanje in spuščanje po toboganih v Vodnem parku Bohinj. Nato smo se, po posušenih vseh mokrih laseh, utrujeni vrnili nazaj v Ljubljano.

Nina Slavič

V sredo, 13. 3. 2024, se je učenec Julij Dominik Mrak iz 9. a udeležil 34. Mestnega otroškega parlamenta. V veliki dvorani Mestne hiše v Ljubljani so mladi parlamentarci ljubljanskih osnovnih šol predstavljali akcije na temo otroškega parlamenta Duševno zdravje otrok in mladih.
Akcija OŠ Sostro je bila izbrana za eno izmed naj akcij iz območja Moste – Polje. Tako smo imeli priložnost predstaviti dejavnosti, ki smo jih na temo duševnega zdravja izvedli v zadnjih dveh letih. Naš delegat Julij je navzočim z govorniškega odra predstavil anketo o duševnem zdravju, ki so jo reševali učenci in učitelji naše šole ter rezultate. Obenem je predstavil še druge akcije, ki so se navezovale na duševno zdravje otrok in mladih.
Na zasedanju so mlade posebej nagovorili gostje: Jože Ruparčič, namestnik Varuha človekovih pravic, Marija Fabčič in Breda Primožič Novak, iz oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana, ter ljubljanski župan Zoran Janković.
Tema otroškega parlamenta Duševno zdravje otrok in mladih se po dvoletni obravnavi zaključuje. Mladi so že podali predloge tem za prihodnji otroški parlament. Na izbor še čakamo.

Kristina Pelc Zupančič, mentorica

V petek, 8. 3. 2024 so se učenci 5. razredov odpravili na športni dan. Z avtobusom so se izpred šole odpeljali ob 7.30 in okoli 9.00 prispeli pred Nordijski center Planica, kjer jih je pričakalo rahlo sneženje in oblačno vreme. Peš so se odpravili proti Planinskemu domu v Tamarju. Na poti so se ustavili za kratko malico, spoznavali značilnosti okolja, v katerem so hodili, in imeli veliko časa za klepet. Pot ni bila posebej naporna in po eni uri hoje so prispeli do koče, kjer so imeli malico. Mogočno kuliso gora so zaradi oblakov lahko samo slutili, a sta bila že zasnežena okolica in rahlo sneženje dovolj za idilično vzdušje. Po počitku so se odpravili nazaj proti avtobusu, s katerim so se okrog 12.00 odpeljali nazaj v Sostro, kamor so prispeli okrog 13.30.

Peter Hrovat

Učenci naše šole so se 5. 3. in 6. 3. 2024, udeležili prvenstva ljubljanskih osnovnih šol v namiznem tenisu. Oba dneva so izredno uspešno nastopali vsi naši učenci, z rezultati pa so se še posebej izkazali naslednji:
- v kategoriji 4. in 5. razred za dekleta sta si 3. mesto razdelili Lara Černe in Korina Kamšek,
- v kategoriji 6. – 9. razred za dekleta je 3. mesto osvojila Tisa Conta,
- v kategoriji 6. – 9. razred za dečke je 1. mesto osvojil Jakob Povše in 3. mesto Tomaž Matos,
- v kategoriji 6. – 9. razred za dečke, ki so že uvrščeni na državni lestvici klubskih tekmovanj je 1. mesto osvojil Lovro Ažman,
- v kategoriji ekipno je naša šola v postavi ( Korina Kamšek, Tisa Conta, Jakob Povše in Lovro Ažman ) ravno tako osvojila 1. mesto in se uvrstila na državno tekmovanje. Prav tako pa sta sem na državno tekmovanje med posamezniki uvrstila Jakob Povše in Lovro Ažman.

Gregor Škafar

Že zjutraj je po šoli omamno zadišalo po domačih pustnih krofih, ki jih nikjer ne spečejo bolje kot v naši šolski kuhinji. Na hodnikih so se namesto učencev že začeli pojavljati klovni, hudički, muci, miši, princese, kavboji … Učitelji so v učilnice vstopali kar v pižamah. Potem pa se je vzdušje le stopnjevalo. Že ko so plesali naši najmlajši, so se zimi zatresle hlače. Katarina in Urban sta eno za drugo napovedovala odlične skupinske maske, pred žirijo – gospo Beneško, gospo Kanto in gospo Zaspano – pa so se predstavile še posamične maškare. Prav vse pustne šeme so se odlično odrezale, kar dokazujeta pomladno vreme in veliko število nagrad, ki jih je v sodelovanju s Turističnim društvom Zadvor razdelila stroga pustna žirija. Med nagrajenimi so: poroka 8. a, gluhi kozi, mačke in miši iz 1. a, vrtec 9. a, ljubljanske ulice 9. b, brezdomci 9. c, vlakec smrti 7. a, kmetje 7. b, kurent iz 4. a, slaščičarka, kozji pastir iz 5. a in solarni sistem iz 6. c.
Prav vsem maškaram iskrene čestitke.

Katarina Leban Škoda

Starejše učenke OŠ Sostro so se udeležile četrt finala v odbojki, ki se je odvijal v Novem mestu 12. 2. 2024. Tam so najprej igrale z OŠ Center in jih premagale z odličnim rezultatom 2 : 0 v setih. V drugi igri so pa so igrale proti OŠ Brinje, ki so jih po treh napetih nizih uspele premagati z rezultatom 2 : 1 v setih. Tako so naše igralke domov odnesle dve zmagi in s tem uvrstitev v polfinale. Med obema tekmama pa so jih glasno spodbujali navijači OŠ Sostro.

Nina Penko in Jan Grad Rome

Iz šolske kuhinje je zopet zadišalo po pustnih krofih.

Tjaša Hitti

V torek, 30. 1. 2024, je v Stanežičah potekalo prvenstvo Ljubljane v teku na smučeh za učence in učenke osnovnih šol. Ob dobri organizaciji in še lepšem vremenu, so se naši učenci izkazali z odličnimi uvrstitvami in kupom medalj ter pokalov.
Med starejšimi učenci sta 3. mesto osvojila Ronja Grogl in Maks Goltes Lunaček. Med mlajšimi učenkami pa so si dekleta OŠ Sostro pritekla vsa tri najvišja mesta. 1. mesto je osvojila Ema Petrič, takoj za njo na 2. mestu je bila Brina Bucaj, 3. mesto pa je zasedla Brina Perovšek. Izkazali smo se tudi kot ekipa, saj smo med starejšimi učenci zasedli 3. mesto, med mlajšimi pa z naskokom 1. mesto med ljubljanskimi osnovnimi šolami.
Čestitamo vsem, ki so sodelovali in zastopali našo šolo, predvsem pa je lepo videti njihovo željo, igrivost in iskrice v očeh ob tem kar radi počnejo.

Gregor Škafar

V nedeljo je bilo med Bokalci in vrhom Klobuk na zahodnem obrobju Ljubljane prvo letošnje ekipno planinsko-orientacijsko regijsko tekmovanje. PD Ljubljana Matica ga je izvedla odlično, kljub izrednim razmeram: obilo novega snega in zjutraj - 10C. Prav zaradi tega je veliko tekmovalcev in ekip sodelovanje odpovedalo in je bila konkurenca zelo skromna. Nihče od naših učencev udeležbe ni odpovedal. Njihova zavzetost pri iskanju kontrolnih točk in pri znanju iz planinskih vsebin se je poznala tudi pri rezultatih - prvo in drugo mesto med mlajšimi in starejšimi osnovnošolci. Tudi med družinami smo imeli na tretjem mestu našo ekipo. Da med tekmo ne bi le zmrzovali na startu, smo se tudi seniorji udeležili tekme in kot edina ekipa v kategoriji, seveda osvojili 1. mesto.
Naslednja regijska tekma bo 20. aprila, ki pa za nas ne bo odločilna, saj sta si zmagovalni ekipi že pred tem zagotovili udeležbo na državnem tekmovanju v mesecu maju 2024.
Rezultati:
Mlajši osnovnošolci (do 6. razreda):
1. mesto: Prvakinje (Maša Müller, Ula Pleterski, Zala Drglin)
2. mesto: Gamsi (Jaka Jakofčič, Lian Dautović, Anže Lipovec)
Starejši osnovnošolci (do 7. - 9. razred):
1. mesto: Dunajski zrezki (David škufca, Urban Likovič, Filip Dimovski)
2. mesto: Urice (Nina Kralj, Ema Rutar, Danaja Anžur)
Družine (vsaj en starš in osnovnošolci):
3. mesto: Profesionalci ( Igor Benčič, Lovro Benčič, Žan Jager, Neja Vrančič)

Jože Drab

Učiteljice angleščine so organizirale angleški vikend za šestošolce. Skupaj smo odkrivali britansko zgodovino in geografijo, njihove simbole in znamenitosti, spoznavali smo člane kraljeve družine in tradicionalno hrano. Dejavnosti so bile raznolike. Druženje smo začeli s tradicionalno čajanko s piškoti, ob kateri so se učenci predstavili. Nato so pripravili sladico trifle. Nadaljevali so z delom v skupinah, in sicer so pripravili plakate o tradicionalni britanski hrani, kraljevi družini in slavnih Britancih. Še pred večerjo so iskali skrivnostno besedo. Za večerjo smo pripravili tradicionalno britansko jed fish and chips. Pred spanjem smo si ogledali mladinski film in ga pokomentirali. Zjutraj pa seveda ni smel manjkati tradicionalni angleški zajtrk. Po zajtrku so učenci predstavili svoje plakate in odigrali še zaključni kahoot kviz.

Andreja Miklavčič, Maja Primožič in Jerneja Osredkar

Zaradi pomanjkanja snega smo namesto na sankaški izlet na Tromejo šli v dolino Glinščice blizu Trsta v Italiji. Tako smo le premešali cilje za naslednje tri izlete. Iz Ljubljane smo se z dvema avtobusoma zapeljali mimo Kozine v vas Boljunec pri Trstu, kjer se prične dolina reke Glinščice. Zaradi lepot je ta dolina zaščitena kot krajinski park. Čeprav je bilo nebo povsem jasno, je bilo v senčni dolini kar precej hladno. Najprej smo se kratko sprehodili po dnu doline, nato pa kmalu krenili levo, proti sončni strani doline. Po zelo strmi poti smo se vzpeli na Spodnje razgledišče pod Muhinim vrhom. Sledil je kratek počitek. Nadaljevali smo zložneje do makadamske ceste, kjer je nekoč vodila ozkotirna železnica, danes pa je priljubljena točka za pešce, tekače in kolesarje. Po njej smo se sprehodili skozi dva predora, vmes občudovali plezalca v steni nad cesto in pokukali v Netopirjevo brezno, ki se konča celo nižje, kot je morska gladina. Sledil je strm spust po stezi v vas Botač, tik ob slovenski meji. Preko mostička smo prišli na drugo stran reke Glinščice in se vzpeli do cerkvice Sv. Marije na Pečeh. Ker smo bili tu že zelo lačni, smo si privoščili malo daljši počitek z malico. Skupina najbolj sposobnih učencev se je nato še strmo povzpela na bližnji vrh nad Počivenco, kjer stoji spomenik slavnemu tržaškemu alpinistu Emiliu Comiciju. Sestopili smo mimo zaprte planinske koče Premuda do izhodišča v vasi Boljunec in se odpeljali nazaj domov.
Lepo je bilo, vsi pa upamo, da se februarja res odpravimo na sankaški izlet.

Mentor Jože Drab

Učenci druge in tretje triade so, 22. 12. 2023, po prireditvi ob dnevu samostojnosti in enotnosti reševali rebuse. Rešitve rebusov so: SLOVENIJA, VOLILNI LISTIČ, VOLILNA PRAVICA, PLEBISCIT in VOLIŠČE. Učenci prve triade so se urili v risanju slovenskih državnih simbolov. V zlati škatli se je znašlo več kot 500 pravilno izpolnjenih lističev. Pod budnim očesom komisije je učiteljica Zdenka žrebala nagrajence, ki so: Nika (3. a), Žiga Z. (6. d), Tjaša (9. c), Anže B. (7. b) in Ruj (6. b). Za nagrado je bilo sladko presenečenje ter glasbene želje, ki jih bomo poslušali med glavnim odmorom naslednji teden.
Vsem hvala za sodelovanje.

Zapisala: Urška Oven

Na proslavi smo se spomnili, da je že 33 let od dne, ko smo se Slovenci odločili za samostojno državo. Nič ni bolj našega kot gore, skale, morja, obale, ptice, reke, jame, njive, ceste, črke, mesta, note, roke … so v pesmi prepevali učenci pevskega zbora OŠ Sostro pod vodstvom učiteljice Mance Bratkič. Vse lepote Slovenije smo si ogledali v kratki video predstavitvi. Učenci so z vsemi delili svoj pogled o pomenu samostojnosti in enotnosti v razredni skupnosti. Z govorom ravnateljice Mojce Pajnič Kirn smo zakorakali proti praznikom in počitnicam.

Zapisala: Urška Oven

Tudi letos je dedek Mraz celo leto dobro opazoval pridne učence na OŠ Sostro in jih v četrtek, 21. 12. 2023, v šoli obiskal in razveselil z darili.
Učenci dramskega krožka so za uvod uprizorili imenitno predstavo, ki je vse navdušila.

Petra Florjančič in Valentina Kores

Zadnji "šolski" torek v letu 2023 je bil za učence 2.a a razreda nekaj posebnega. Ob 17:30 smo se zbrali pred vhodom v šolo, otovorjeni s potovalkami in najljubšimi igračkami za spanje ter polni vznemirjenja in pričakovanj. Najprej smo se odpravili v naš razred, kjer smo si iz steklenih kozarcev, svečke, papirja in žice izdelali nočne lučke. Nato smo odšli v gospodinjsko učilnico, kjer smo pripravili testo in si spekli palačinke. Eni so bili pri tem že pravi mojstri, drugi pa so šele osvajali potrebne veščine za spreten obrat. Vmes smo si ogledali animirano risanko Polarni vlak. Po slastni večerji smo se preoblekli v pižamice, vzeli naše svetilke ter se podali na razburljiv nočni pohod po šoli. Razredi so v temi zgledali čisto drugače, najbolj strašljiva pa je bila vitrina s škorpijoni, pajki in drugimi živalmi. Po prihodu v razred smo umili zobke ter odšli v podstrešno telovadnico, ki je za eno noč postala naša spalnica. Udobno smo se namestili na blazine in zlezli sv spalne vreče. Sledila je le še pravljica za lahko noč in šolo je zagrnila gluha tišina.
Jutro je bilo kmalu tu in z njim krasni, večzvezdični zajtrk, ki so nam ga pripravili naši čudoviti kuharji. Ker nam je prejšnji večer zmanjkalo časa, smo dopoldne namenili krasitvi razreda in naše razredne smrečice, nato pa še pohrustali vse slastne, domače piškotke, s katerimi so nas pocrkljali starši.
Imeli smo se... z eno besedo... čudovito.❤️

učiteljica Anja Divjak

Dne 12.12. in 13.12. smo na naši osnovni šoli gostili svetovno znana akrobata Filipa in Blaža iz F&B Acrobatics, ki sta našim učenkam in učencem 3.-5. razreda predstavila varno uporabo trampolina ter osnovne skoke. Pod skrbnim nadzorom profesionalnih akrobatov so otroci med uro športa nadvse uživali ter se zabavali.

Gregor Škafar

V torek, 12.12. nas je obiskal para športnik Matej Arh. Učencem je pri športni vzgoji predstavil svojo zgodbo, kako je prišlo do njegove invalidnosti, in kakšno je njegovo življenje zdaj. Povedal nam je nekaj o alpinizmu in ostalih športih, s katerimi se je ukvarjal pred svojo nesrečo. Bolj podrobno nam je predstavil dva športa, v katerih je najbolj uspešen in v katerih tudi zastopa Slovenijo kot reprezentant na mednarodnem nivoju – to sta plezanje in košarka. S seboj je pripeljal tudi nekaj vozičkov, na katerih so se učenci lahko preizkusili v košarki na vozičku, nekaj srečnežev pa je lahko tudi odigralo igro košarke proti Mateju. Matej nas je presenetil s svojo spretnostjo z vozičkom in žogo, še bolj pa se nam bodo vtisnili v spomin njegova zgodba, optimizem, trma in veselje nad življenjem, ki ga živi.

Peter Hrovat

Tokrat se je vabilu na izlet odzvalo več kot 70 otrok gorniškega krožka. Z avtobusom smo se odpeljali do Postojne in naprej do vasi Studeno. Nato smo nadaljevali peš, sprva zložno, nato pa kar precej strmo. Na poti je bilo vse več snega. Na vrhu, ki smo ga po uri in pol dosegli mimo cerkvice Sv. Lovrenca, ga je bilo 5 do 10 cm. Na našo srečo smo prišli nad oblake in uživali v razgledu na bližnji Nanos in bolj oddaljeni Triglav. Po počitku smo sestopili po drugi poti.
Nato smo se odpeljali z avtobusom do bližnje vasi Predjama. Ogledali smo si Predjamski grad, ki velja za največji jamski grad na svetu. S pomočjo avdio vodenja smo izvedeli marsikaj zanimivega o zgodovini tega gradu. Na koncu nas je vabila še grajska trgovina s spominčki, pijačo in čokoladami. Po ogledu smo se vrnili nazaj v Ljubljano.
In že naslednji teden imamo spet izlet – nočni pohod na Rožnik in Šišenski hrib.

Mentor krožka: Jože Drab

V tednu, ko je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal knjižni sejem, so se tudi naši sedmošolci posvetili knjigam, branju in knjižnici. V razredu smo raziskovali pregovore o branju in našli recept za poceni potovanja od tu do tja in še dlje. Kako? S knjigo, seveda. Prva postaja: Modri otok. Vozovnico (beri: knjigo pisateljice Irene Androjna) so v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo prejeli vsi sedmošolci. Poleg tega so se v računalniški učilnici naučili vozovnice iskati sami (beri: brskati po Cobbisu). Z njimi smo brale, pisale in raziskovale šolska knjižničarka, knjižničarka MKL Zadvor in učiteljice slovenščine.

Katarina Leban Škoda

Za novembrski izlet smo si izbrali pot po robu planote Trnovski gozd. Zanimanje je bilo med otroki veliko, a smo žal morali omejiti število prijav s sštevilom mest v avtobusu. Tako nas je bilo skupaj 58, 53 otrok in 5 spremljevalcev.
Z avtobusom smo se odpeljali do zaselka Kovk nad krajem Col in v sončnem vremenu nadaljevali peš. Najprej smo se vzpeli na Sinji vrh (1002 m) in občudovali razgled od Nanosa do Jadranskega morja in naprej do gore Čaven ter seveda na vso Vipavsko dolino. Mrzel veter nas je kmalu pregnal navzdol, mimo zaprte koče pod vrhom na rob planote, od koder je bila Ajdovščina kot na dlani. Nadaljevali smo valovito pot po robu, se vzpeli na vrh Navrše (857 m), nato pa sestopili do Otliškega okna (770 m). To je kraški naravni most, zavarovan kot naravna znamenitost Slovenije. Šli smo še do bližnje piramide in znamenitega kamnitega polža ter se nato vzpeli na tretji vrh na naši poti - Otliški Maj (847 m). Naše pohajkovanje smo zaključili v vasi Otlica, kjer nas je že čakal avtobus. Preden smo se odpeljali so si nekateri otroci še privoščili kakav ali štruklje v tamkajšnji gostilni.
Prav lepo je bilo in komaj vsi čakamo decembrski izlet, ko bomo med drugim obiskali tudi Predjamski grad.

Jože Drab
mentor krožka

V zadnjih dveh novembrskih koncih tedna smo izvedli delovne akcije na celotni, 80 km dolgi Merjaščevi poti. Kljub mrazu in na trenutke tudi rahlo deževnemu vremenu smo obnovili rumeno-črne markacije ali jih na novo naredili povsod tam, kjer jih prej še ni bilo. Na večini vrhov smo tudi že zamenjali stare in od vremenskih vplivov uničene lesene tablice z novimi, aluminijastimi. Na slednjih je tudi QR koda, s pomočjo katere lahko obiskovalci vrhov dobijo podatke in zemljevid o tej poti.

Jože Drab
Mentor markacijskega krožka

Ali poznate stare slovenske pregovore o hrani?

- Po jutru se dan pozna.
- Ne pozabite na zajtrk, saj prazna vreča ne stoji pokonci.
- Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač.
- Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.
- Jabolko je zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer pa svinčeno.
Najbrž ni naključje, da se toliko slovenskih pregovorov o zdravi hrani navezuje prav na zajtrk. Kdor zajtrkuje, skrbi za svoje zdravje, saj že zjutraj zagotovi telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotavlja telesu dovolj gradbenih snovi, pomembnih za zdravo rast in razvoj.
Danes smo otroci in odrasli v šoli zajtrkovali, kar so nam pripravili v šolski kuhinji: poleg tradicionalnega meda in marmelade smo poskušali različne namaze (tunin, jajčni, drobnjakov, fižolov, korenčkov, avokadov), kosmiče, jogurte, sadje in zelenjavo.
Učenci, naj zajtrk postane vsakodnevna zdrava navada.
Vsako leto 3. petek v novembru obeležujemo tudi dan slovenske hrane. Zato so nam v šolski kuhinji poleg slovenskega zajtrka in malice, skuhali tudi okusno enolončnico z imenom »šara« in pehtranovo pecivo. Obe jedi sta tradicionalni za naš okoliš, sestavine pa so pridelane in predelane v Sloveniji.
Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane si lahko preberete: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Tjaša Hitti org. šolske prehrane

V četrtek, 16. 11. 2023, smo v avli šole s pesmijo in plesom pospremili gospo ravnateljico Mojco Pajnič Kirn in gospoda podžupana Mestne občine Ljubljana Roka Žnidaršiča pri prerezu traku do novih učilnic. Svetle in sodobno opremljene že s pridom uporabljamo, v njih se že kreše od znanja in iskrivih idej. Na odru, kjer sta rdečo nit prireditve vezala Maša in Urban iz 8. a, pa se je iskrilo od energije naših nastopajočih: prvošolci so s plesno točko sezidali celo hiško, šestošolke iz 6. c so zaplesale ob sodobnih plesnih ritmih, šestošolke iz 6. b pa so življenju kar s pesmijo zaklicale: »Dober dan, življenje!« Da smo se na sprehod do učilnic podali dobre volje, so poskrbeli učenci šolskega pevskega zbora.

Katarina Leban Škoda

Naše potovanje v Toskano je bilo zabavno, sproščeno in brezskrbno. Ob ogledu Muzeja Leonarda da Vincija smo ugotovili, da Leonardo ni bil le zelo dober slikar, ampak tudi izredno pameten izumitelj. V San Gimignanu smo preizkusili najboljši sladoled na svetu in lahko potrdimo, da je bil njegov okus vreden svojega denarja. Najpogumnejši so poizkusili tudi paradižnikov sladoled, ki pa med nami ni našel navdušencev. Na potovanju smo se zelo, zelo zabavali in se, kot pričakovano, veliko novega naučili. Na srečo nam dež ni povzročal velikih težav. Štrene nam je zamešal le drugi dan, ko smo zaradi njega morali nekoliko prej zaključiti potepanje po Firencah, a tudi to ni ustavilo naše dobre volje. Potepanje smo nadaljevali z ogledom čudovitega mesteca Lucca, kjer smo se izgubljali v krasnih ozkih ulicah, uživali v nastopih uličnih umetnikov in se pogajali za spominke. Zadnja znamenitost nas je pustila odprtih ust. Obiskali smo Trg čudežev v Pisi in ugotovili, da je poševni stolp v Pisi resnično zelo nagnjen in da ta nagnjenost povzroči, da je vzpon nanj mala adrenalinska bombica.
Naš vodič Jure je bil prava češnjica na torti našega čudovitega potovanja, saj nam je potepanje po Toskani še polepšal s svojim znanjem, razgledanostjo in dobro voljo. Zahvalili bi se tudi učiteljema organizatorjema Nataliji Panič in Tomažu Božič Nosanu v upanju, da bomo podobno učno ekskurzijo še kdaj ponovili.

Jerneja Zupančič in Eva Turk

13. oktobra smo se z učenci šestega, sedmega ter osmega razreda odpravili v Italiji v Toskano. Sprehajali smo se po Firencah, mestecu Lucci, si ogledali Muzej Leonarda da Vincija in njegovo rojstno hišo ter se povzpeli na poševni stolp v Pisi. Potovanje je trajalo do nedelje, 15. oktobra, ko smo se v veselem razpoloženju odpravili domov. Izvedeli smo veliko zanimivega o zgodovini, kulturi ter izumiteljih in umetnikih Toskane, še posebej pa Firenc. Vsem nam je bilo to zelo zanimivo in poučno doživetje.

Ronja Grögl

V soboto, 21. 10. 2023, smo se z učenci osnovne šole Sostro v lepem številu zbrali na promocijskem teku Ljubljanskega maratona. Z obilico dobre volje smo se po ogrevanju razporedili pred štartno črto in s hitrimi koraki premagali vsak svojo preizkušnjo.
Dragi starši, rad bi se vam zahvalil, da ste kljub slabši vremenski napovedi, otrokom omogočili lep športen dan.

Marko Šosterič

Danes, 20. oktobra 2023 je svetovni dan kuharjev. Učenci in učitelji so nas zopet presenetili ter se prisrčno zahvalili kuharicam, kuharjem in hišnikom za vse dobrote, za vso skrb in trud, ki ga vnašajo v pripravo šolskih obrokov.
S pesmijo, kitaro, harmonikami, pecivom, likovnimi izdelki, novimi majicami, predvsem pa z nasmehi so nam polepšali dan. Hvala!

Kuhinja OŠ Sostro

Učenke in učenci petih razredov so v začetku oktobra opravljali zaključni izpit za vožnjo s kolesom. Samostojno so morali prevoziti dogovorjeno traso in pri tem upoštevati vse cestno-prometne predpise. Večini je uspelo v prvih dveh poskusih, nekaterim en teden pozneje na popravnem izpitu, štirje pa bodo morali svoje znanje še izpopolniti do naslednjega leta. Ker je bil to za večino učencev prvi tak preizkus v življenju, je njihovo veselje ob uspehu povsem razumljivo (glej zadnjo sliko).
Vsem 82 novim kolesarjem želimo srečno in varno vožnjo.

Mentor prometne vzgoje Jože Drab

Na šoli se zavedamo pomembnosti duševnega zdravja. V ta namen poteka več aktivnosti.
Pred vhodom v jedilnico je izobešen plakat z naslovom Dobro sem, ko…, na katerega so učenci in učitelji zapisali situacije in trenutke, kdaj se počutijo dobro. Povabljeni, da še dodate napise na plakat.
Učenci predmetne stopnje pa so po različnih kotičkih šole skrili sporočila s fotografijami čustev ter dogodkov, kdaj čutijo določeno čustvo.
Naj bodo omenjene aktivnosti spodbuda za vse nas, da se bomo trudili za dobro počutje drug drugega.

Kristina Pelc Zupančič in Lucija Marinko, ŠSS

V torek, 10. 9. 2023 se je 17 učenk in učencev predmetne stopnje pod vodstvom mentorja Jožeta Draba udeležilo tekmovanja v orientacijskem teku. Izhodišče tekmovanja je bil Mostec pod Rožnikom. Tekmovalke in tekmovalci so po uvodnem nagovoru in kulturnem programu odhajali na svoje tekmovalne proge po vrstnem redu, ki ga je določil organizator. Nazaj so prihajali zadihani in utrujeni, a nasmejani. Letos žal nismo dosegli najboljših rezultatov - večina učencev je dosegla rezultate med 10. in 20. mestom.
Lep dan so si še posebej popestrile učenke 7. razreda, ki so v vmesnem času nabrale kostanj, in ga v bližnji gostilni zamenjale za krhki flancat!
Čestitke za tekmovalnost in iznajdljivost vsem udeležencem!

Peter Hrovat

Letošnje vodilo Tedna otroka je bilo ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI. Zato smo v 1. razredu radovedno tipali in tudi malce nagajivo pokukali v vreče, v katerih so bili skriti različni predmeti, ki so bili del čutne poti, postavljene na malem igrišču. Spoznali smo tudi skrivnostno veverico Magdo, ki vsak dan učence opazuje z dreves na malem igrišču. Tokrat pa jim je pripravila lov na skriti zaklad, ki so ga učenci uspešno našli. Oblačno popoldne smo si popestrili z obiskom razrednega kina in med ogledom risanke na ves glas hrustali kokice. 😊 Kako smo se imeli, si lahko ogledate v galeriji slik.

Učiteljici Nina in Rahela

V sredo, 4. 10., nas je obiskal Borut Pahor, bivši predsednik Republike Slovenije. Predstavniki razredov smo lahko z njim poklepetali in izvedeli marsikaj zanimivega o njegovem življenju in predsedovanju.

Šolski novinarji

Prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu je bil na lahko dostopno goro Dobrač nad Beljakom v Avstriji. Udeležilo se ga je rekordnih 85 otrok z naše šole, od 2. do 9. razreda. Po mnenju večne otrok je bil izlet »d best« oz. najboljši izlet doslej (oporekali so edinole udeleženci lanskoletnega vzpona na tritisočak Piz Boe). Navdušenju nad izletom je botrovala kratka in lahka pot, lepi razgledi in višina vrha ter seveda lepo vreme.
Zjutraj smo se z dvema avtobusoma odpeljali skozi predor Karavanke mimo Beljaka in po gorski cesti na zgornje parkirišče Rožni travnik na višini 1732 m, kjer stoji tudi koča Rosstratten in ob njej otroško igrišče. Nadaljevali smo po široki, makadamski cesti, zaprti za promet. Zmogljivejši učenci so se spotoma vzpeli še na sosednja vrhova Deseti vrh (Zehnernock, 1956 m) in Dvanajsti vrh (Zwelfernock, 2049 m). Po dveh urah smo prišli do Koče na Dobraču (2143 m) ob ogromnem, 167 m visokem televizijskem stolpu. Ker je na vrhu, 5 minut nad kočo, bolj malo prostora, smo se nanj vzpeli v dveh skupinah. Tik pod vrhom stoji najvišje stoječa slovenska cerkev. Avstrijci so kasneje zgradili na predvrhu svojo, dvakrat večjo cerkev. Dobrač je znan tudi iz zgodovine, saj se je v potresu leta 1348 gora razklala na pol in 5 km dolga južna polovica je zgrmela v dolino reke Zilje ter pokopala pod seboj 17 vasi.
Sestopili smo po isti poti. Na koncu smo si privoščili še postanek na igrišču pri koči Rosstratten. V Ljubljano smo se vrnili v poznih popoldanskih urah.

Jože Drab

27. septembra 2023 smo se z učenkama Izo Lavrič ter Evo Muller iz 5.b razreda udeležile srečanja UNESCO ASP mreže šol Slovenije, ki je nosilo navdihujoče ime "PRELEPA GORENJSKA". Dogodek je bil poln edinstvenih izkušenj in priložnosti za učenje ter povezovanje.
Naš dan se je začel v Šolskem centru Naklo, kjer smo se pridružile drugim šolam iz Slovenije. Tam smo si ogledali prireditev, ki je bila posvečena skrbi za okolje in promociji trajnostnega načina življenja. Učenci in učitelji so delili svoje projekte in ideje, ki so nas navdihnile in spodbudile k razmišljanju o naši vlogi pri ohranjanju našega planeta. Po končani prireditvi, smo se odpravili proti čudoviti vasi Mojstrana, ki se nahaja ob vznožju Julijskih Alp. Tam nas je pričakalo še več presenečenj. Najprej smo obiskali Slovenski planinski muzej, kjer smo spoznali bogato zgodovino slovenskega planinstva. Ogled muzeja nas je navdušil in poglobil naše spoštovanje do gora in narave. Nato pa smo se sprehodili skozi slikovito vas Mojstrana, ki nas je prevzela s svojo čarobno lepoto in prijaznimi domačini. Učenci Osnovne šole 16. decembra Mojstrana so nas popeljali po vasici ter nam predstavili njeno zgodovino in kulturno dediščino. Spoznavanje lokalne kulture in tradicije je bilo neprecenljivo doživetje.
Srečanje UNESCO ASP mreže šol Slovenije nas je obogatilo s pozitivnimi izkušnjami, znanjem ter razširilo naša obzorja o skrbi za okolje. Hvala vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tega dogodka in veselimo se prihodnjih priložnosti za sodelovanje in soustvarjanje boljšega sveta.

Prispevek pripravila: Katja Kovačič
(UNESCO ASP net koordinatorica)

Evropski teden športa smo letos na OŠ Sostro obeležili z redno jutranjo telovadbo na velikem šolskem igrišču. Od 25. 9. do 30. 9. 2023 so učenci razredne stopnje zgodaj zjutraj 20 minut telovadili pod vodstvom starejših učenk in učiteljev razredne stopnje. Zadnji dan je vsak oddelek v dar prejel žogo, ki bo učence vabila h gibanju in športnim aktivnostim.

Petra Florjančič
(vodja projekta)

Topel septembrski vikend smo skupina učencev in učiteljev izkoristili za športne aktivnosti v Osilnici.
Spoznavali smo načine bivakiranja na prostem, se učili zanetiti ogenj, se preizkusili v peki preprostega kruha – tvista, se seznanjali z osnovami orientacije in se preizkusili v orientacijskem teku.
S kajaki smo zaveslali po mrzli reki Kolpi, športno plezali po steni, streljali z lokom in čofotali v bazenu.
Kako smo uživali, si lahko pogledate v galeriji slik.

Vesna Bizjak, Marko Šosterič, Gregor Škafar in Peter Hrovat

V tednu med 16. in 22. 9. 2023 obeležujemo evropski teden mobilnosti. Letos smo ga pri nas obeležili skupaj s premičnim mladinskim centrom Ljuba in Drago.
Med nas so prišli redarji mestne občine Ljubljana in prostovoljci iz Zavoda Varna Pot. Učenci so se lahko preizkusili v reševanju kviza, si pogledali poučen video, nosili očala, ki dajo občutek pijanosti in še marsikaj.
Učitelj Rok je predstavil vzdrževanje kolesa, preveril višino sedeža in pravilno nastavljenost zavor. Šestošolci pa so nas skupaj z učiteljico za gospodinjstvo razveselili s palačinkami. Vzdušje je bilo sproščeno in poučno.
Prijeten ogled foto utrinkov.

ŠSS

Ljubljana se letos že enaindvajsetič vključuje v akcijo evropskih mest Evropski teden mobilnosti. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL v tem času organizira prometno vzgojno akcijo v centru Ljubljane imenovano Kolesarski krog.
Učenci - kolesarji v spremstvu mentorjev prometne vzgoje prevozijo v centru mesta en »izobraževalni krog«, ki vključuje 9 izobraževalnih točk. Na teh točkah prometni poznavalci (prometni inštruktorji, člani AMD, policisti in drugi) svetujejo in predstavljajo pravilno vožnjo s kolesom v mestnem prometu, opozarjajo na nevarnosti v prometu, demonstrirajo temeljne postopke oživljanja in odgovarjajo na vprašanja učencev in mentorjev. Učenci se med seboj pomerijo tudi v polžji vožnji.
Tudi naša šola se je udeležila te akcije z 9 učenkami in učenci, ki so se lansko leto najbolje odrezali na kolesarskem izpitu.

Mentor: Jože Drab

V petek je skupina dvajsetih učencev odšla na vikend astronomski tabor na Medvedje Brdo.
Na taboru smo spoznavali naše osončje, Zemljin naravni satelit Luno in spoznavali teleskope. Tekom dneva smo opazovali Sonce in sončeve pege, zvečer pa se orientirali po zvezdah in spoznavali razliko med ozvezdji in asterizmi. Imeli smo srečo z vremenom, saj je bilo nebo jasno in brez oblakov tako, da smo kar dva večera zapored videli tudi Muskove satelite, ki so v ravni črti potovali skozi nebo. V nedeljo zjutraj smo vstali pred sončnim vzhodom in opazovali Venero, Jupiter in ozvezdje Orion. Upali smo, da bomo videti tudi komet Nišimura, a smo se žal morali zadovoljiti le s prekrasnim sončnim vzhodom.

Urška Šetina in Mojca Kastelic

V lepem vremenu je minila tokratna mestna orientacijska tekma posameznikov. Po neprometnih površinah okoli Kongresnega trga in po Stari Ljubljani okoli Ljubljanice je moral tekmovalec sam v čim krajšem času poiskati na karti narisane kontrolne točke.
Našo šolo je predstavljalo 14 učenk in učencev in tudi tokrat nismo ostali brez medalj. Dosegli smo 2 drugi in 3 tretja mesta. Žal je manjkala le še kakšna zmaga, a proti tekmovalcem, ki trenirajo v orientacijskih klubih, je to zelo težko. So pa prav vsi naši tekmovalci našli vse kontrolne točke.
Državno tekmovanje bo že 10. 10. 2023 na Rožniku.
Rezultati po kategorijah:
Starejši učenci (dolžina idealne proge 2010 m; 13 kontrolnih točk):
- Jan Grad Rome – 2. mesto
- Kris Vrakelja Beguš – 4. mesto
- Aljaž Robič – 6. mesto
Starejše učenke (dolžina idealne proge 1870 m; 11 kontrolnih točk):
- Tisa Bertalanič – 3. mesto
- Laura Veršnjak – 5. mesto
Mlajši učenci (dolžina idealne proge 1480 m; 11 kontrolnih točk):
- Mark Olkhov – 2. mesto
- David Škufca – 3. mesto
- Vid Vratarič – 6. mesto
Mlajše učenke (dolžina idealne proge 1230 m; 9 kontrolnih točk):
- Nina Kralj – 3. mesto
- Zala Pestotnik Sedej – 4. mesto
- Danaja Anžur – 5. mesto
- Ema Rutar – 6. mesto
- Maša Šubelj – 7. mesto
- Anastasija Kirbiš – 9. mesto

Jože Drab

11. 9. je bil za 2. A razred prav poseben dan. Zjutraj v razredu ni bilo Maj, Urošev in Peter, ampak so bile tam same Pike Nogavičke ter gusarji. Polni pričakovanj smo se posedli po avtobusu in že kmalu pustili ljubljansko meglo daleč za seboj. Ob prihodu v Velenje nas je že čakala naša vodička Pika Nika, ki nas je odpeljala v Knjižnico Velenje, saj smo se odločili, da bomo sodelovali v Pikini dobrodelni akciji zbiranja knjig in igrač za otroke iz poplavljenih območjih. Prinesli smo ogromen kup daril in verjamemo, da bomo z njimi narisali nasmehe na usta prenekaterih otrok.
Po malici nas je Pika Nika popeljala po raznovrstnih delavnicah v Rdeči dvorani, kjer smo izdelali mastodonte iz volne, zemljevide skritih zakladov, male pike iz keramičnih lončkov in še marsikaj drugega. Povsem osupli smo v Kulturnem domu brez besed spremljali fantastično lutkovno predstavo Moj dedek je bil češnjevo drevo in se prvič spoznali s senčnim gledališčem. Kosilo smo pojedli v senci velikih dreves na Titovem trgu, kasneje pa se preizkusili še v zabavnih srednjeveških igrah, zlezli skozi rudniški rov, se povzpeli na gusarsko ladjo ter se premaknili v otroška leta naših staršev. Za piko na i smo se pred odhodom še poigrali na ogromnem otroškem igrišču in nikogar ni bilo, ki si ne bi želel še ostati oziroma se še kdaj vrniti.
Res je bilo poučno, igrivo in nepozabno lepo.

Anja Divjak, razredničarka 2. A razreda

 

Današnjih ogledov: 10
Skupno št. ogledov: 32.346

Dostopnost